€ 107,99 bij NBB.com

ASUS TUF Gaming B550-PLUS Review

S. Wassink
17 augustus 2020, laatste update op 17 augustus 2020, 995 views Rapporteer

ASUS TUF Gaming B550-PLUS

In mijn ogen de beste optie als je op zoek bent naar een betaalbaar B550 moederbord dat alle belangrijke features heeft (en meer)!

Pluspunten

• Prijs-kwaliteit
  • Overzichtelijke bios
  • Veel I/O en mogelijkheden
  • Post LEDjes voor troubleshooten
  • Uitstraling

Minpunten

• Enkele problemen out-of-the-box
  • Slechts een heatsink M2 slot

Ik zocht een upgrade voor mijn verouderde AM3 FX-8350 setup nadat het moederbord het opgaf na vele jaren trouwe dienst. Omdat ik niet te veel geld kwijt wilde zijn maar toch genoeg functies wilde ben ik voor dit moederbord gegaan. De X570 chipset vond ik wat te prijzig. Na wat onderzoek te hebben gedaan kwam dit moederbord naar voren als de beste keuze. De reden dat ik voor de B550 chipset heb gekozen is om, als het zo ver is, te kunnen upgraden naar Zen 3 CPU's. Het systeem bestaat uit dit moederbord, de welbekende Ryzen 5 3600 en 2x 8gb 3600mhz geheugen van Crucia (BL2K8G36C16U4B).

Helaas werkte niet alles out of the box. Het ram geheugen draaide namelijk op een snelheid van 2400mhz. In de bios die overigens mooi overzichtelijk is heb ik vervolgens het XMP profiel (in de ASUS bios vernoemd als D.O.C.P) van het geheugen geselecteerd, opnieuw opgestart en niks. Geen POST. Na wat troubleshooting kwam ik erachter dat het geheugen met 1,35 volt niet genoeg spanning had, hier heb ik 1,36 volt van gemaakt en dat heeft het probleem verholpen. Het systeem draait nu stabiel en werkt prettig en snel.

Het moederbord biedt veel I/O en uitbreidingsmogelijkheden. De ASUS Aura functie is ook leuk, dit maakt het mogelijk om LED-strips direct op het moederbord aan te kunnen sluiten. Zelf heb ik een gesloten behuizing dus zelf ga ik hier geen gebruik van maken, maar toch is et leuk dat het er zit. Ook de 3 m.2 slots zijn mooi meegenomen, zo wil ik in de toekomst mijn 120GB SATA ssd gaan vervangen voor een snellere NVMe SSD met meer opslag. Boven de onderste M.2 slot zit dan ook een heatsink bevestigd om de hitte van de SSD goed kwijt te kunnen.

P.S. Aangezien ik niet overclock kan ik hier niet veel nuttigs over zeggen, vandaar geen mening.

Heb jij ook een ASUS TUF Gaming B550-PLUS?

FYI: XMP is een Intel trademark en zul je niet vinden bij AMD bordjes.
En ook hier met 3600Mhz RAM wat probleempjes bij dit bord, had enkele reseats/reboots nodig tot alles ok was. Is ondertussen misschien ook iets beter met actuelere bios versies.