FiiO K3 Review

kornelisjann
31 juli 2020, laatste update op 13 januari 2021, 3.560 views Rapporteer Product gekocht

FiiO K3

Op zich prima ding voor de prijs, maar heeft een paar kleine probleempjes.

Pluspunten

• Geluidsrepresentatie
  • Klein ding
  • Knop goed te bedienen van bureau
  • Prestatie per prijs
  • Balanced en coax/spdif out, kom je niet vaak tegen in dit segment

Minpunten

• Line out is geen echte line out
  • Wordt beetje warm na lang gebruik

Opstelling
- line out
- balanced out

Eerste indruk

Jep, prima ding.
Beter dan onboard? Jazeker. Geen hoorbare noise en hele tredes betere geluidsrepresentatie.
Ik heb het vergeleken met een iets duurdere DAC (de NX4) en ik hoor het verschil om ze uit elkaar te kunnen houden niet goed genoeg.

Hij ligt goed in de hand (al ligt die vaak op je bureau of zit ie in je zak). Aansluiten op je Android werkt ook prima.

In gebruik

De bassboost is redelijk oke, ik vind persoonlijk dat hij de frequenties nog iets te hoog meepakt maar voor de meeste mensen zal dat geen probleem zijn. Als je heel kritisch bent over het geluid zul je hem vaak uit laten, maar anders zal hij vaak permanent aan staan (vooral met meer open koptelefoons).

De gainboost verhoogt de volume natuurlijk, maar met een zware koptelefoon als de 990 250 ohms valt het verschil ook wel mee. Met een softwarematige pre-amp van -5 dB kan ik de gainboost uit laten en er nog mee weg komen. Voor iets zachtere muziek zit ik op het eind van de draaiknop, maar als ik dan de gain aanzet is er niets aan de hand. Ik raad het gebruik van zwaardere koptelefoons af, een 300 ohms zal hij net niet redden vrees ik.
De eerste kwart van de gainknop trekt hij heel langzaam op, wat op zich fijn is aangezien je niet gelijk keihard gebleair wilt horen als je hem net aan zet.

Als de dac uitstaat, dan is ie echt weg, d.w.z. dat hij door de host niet gezien wordt. Dat valt recht te praten door het feit dat het een portable dac is en je daarom dus het liefst zo veel mogelijk energie bespaart. Bovendien kun je met bovengenoemd punt het volume anders flink laag zetten.

Een op de tien keer als je hem oppakt valt hij net uit doordat de usb-c connector net niet compleet stevig zit. Dit is flink kut, want als je audioapparaat wegvalt kan de software die er gebruik van maakt op de host ernstig crashen (denk aan spellen of een bepaalde audiosetup). Gelukkig gebeurt dit niet vaak, maar is op mijn exemplaar een dingetje.
Edit: een andere USB kabel heeft dit probleem verholpen.

De Line out wordt qua volume beïnvloed door de volumedraaiknop... wtf? Dat is niet hoe een line out hoort te werken, maar oke. Gelukkig heb je coax en spdif die hier niet aan onderhevig zijn.

Iets waar ik me aan erger is dat bij het schakelen
- tussen sample rates
- tussen suspended en running mode (als in wanneer de host zegt dat hij even kan rusten)
je crackling noises hoort. Dit is erg jammer, want dit hoeft niet te gebeuren. De NX4 heeft hier geen last van, daar merk je het niet bij. Als je niet vaak verandert van sample rate (zoals op Windows, waar je bijna altijd 1 sample rate aanhoudt) dan is dit uiteraard geen probleem, maar als je constant verandert tussen 44.1k en 48k dan word je het op een gegeven moment wel zat. Ik heb Pulse zo ingesteld namelijk dat hij automatisch de source sample rate pakt waar mogelijk zodat er zo min mogelijk geresampled hoeft te worden.
De crackling is minder op v1.

Edit: een paar buffergroottes softwarematig aanpassen verhelpt dit probleem. Blijkbaar werkt dit model (of op z'n minst dit exemplaar) niet goed met de standaard buffergroottes die Pulse hanteert, wat meestal wel werkt.

Bouwkwaliteit is erg goed, op bovengenoemd kleine mankement met usb poort na. Lekker klein en stevig. Frame buigt niet en knop zit goed vast.

Hoge sample rates had ik ook even getest, werkt prima. Maar waarom zou je naar 192k sample rate (let op: ik bedoel sample rate, geen bit rate) muziek luisteren op specifiek dit model dac? Of 32 bits muziek? Je hoort het verschil toch niet en qua hardware betwijfel ik heel erg of hij uberhaupt de laatste 10 bits betrouwbaar kan produceren. Pure marketing als je het mij vraagt, maarja op papier ondersteunt hij het wel. Als je van plan bent professioneel muziek te maken dan zou ik investeren in fatsoenlijke desktop dac.

Je kunt de protocolversie op de achterkant middels een schakelaar instellen.
In USB Audio v1 pakt hij 24 bits op 44.1k, 48k, 88.2k en 96k sample rate.
In v2 pakt hij 32 bits op bovengenoemde sample rates inclusief 176.4k, 192k, 352.8k en 384k.
Op Linux (5.7.10 Arch met KDE en Pulse) werkt v2 zonder er iets voor te hoeven installeren.
Eveneens op Windows 10 werken allebei, in v2 werden alle modi herkend volgens mij.

Als hij lang aanstaat (langer dan 10 uur) wordt de behuizing goed warm. Hij lijdt er niet onder, 't is enkel lichte zorgen.

Al met al een goede budget dac, met paar kleine ziektes.

Extra specs

Hier een audio-analyse uitgevoerd door iemand met de benodigde apparatuur: https://www.audiosciencer...-of-fiio-k3-dac-amp.6859/
rapportage ALSA
Voor de techneuten is dit wat alsa te zeggen heeft voor de koptelefoonpoort op USB AUDIO v1 middels cat /proc/asound/K3/stream0

FiiO K3 at usb-0000:04:00.0-1, full speed : USB Audio

Playback:
Status: Running
Interface = 1
Altset = 1
Packet Size = 402
Momentary freq = 44093 Hz (0x2c.17c0)
Feedback Format = 10.14
Altset 1