Roborock S5 max
:strip_exif()/m/233529/1JSnEg1KS1Tz9zYaxYMHIYOZeRUiv3XLA8x3zwKAKkc76Bel37?f=620xauto)
Inleiding
Al geruime tijd op zoek naar een robotstofzuiger. We wonen in een huis met 2 verdiepingen en zodoende was multifloor support een vereiste. Een andere eis was dat we de stofzuiger zonder zorgen aan het werk kunnen zetten, dus stofzuigen als er niemand thuis is.
Op de shortlist stonden in eerste instantie de volgende modellen:
- Roborock S5
- Roomba 980
- Miele Scout RX2
- Roborock S6
- Roborock S5 max
De verschillen tussen de Roborock modellen is eigenlijk vrij simpel:
S5: Goedkoopste (oudste) model. enkele mop functie en geen multifloor support
S6: Nieuwere en duurste model, enkele mop functie met multifloor s
S5 max: Niewere model, goedkoper dan de S6, geavanceerde mopfunctie met waterpomp en multfloor support
Er is ook nog een S4 model, dit is feitelijk een S6 zonder dweilfunctie. (dus nieuwer model dan de S5)
Inhoud
Ik zal geen uitgebreide unboxing posten (deze zijn er zat van op Youtube). In de doos zijn de volgende items te vinden:
- De stofzuiger
- Docking station
- 1 dweilfunctie
- 1 plastic mat om de vloer te beschermen rondom de docking
Eerste keer gebruik
Nadat de robot in huis was gekomen was het tijd om hem te testen. Ik heb het volgende stappenplan gebruikt om zo goed mogelijk uit de startblokken te komen.
• Hoogtecheck: check of de stofzuiger daadwerkelijk over onder komt. Ik moest onze bank met ca. 5 mm verhogen. Zolang de vrije ruimte ca. 10cm is heb je genoeg.
• Opruimen: Dit is het belangrijkste om te doen (ook al wordt dit nergens vernoemd)! De robot maakt een kaart van je huis, zorg ervoor dat je de eerste keer zoveel mogelijk vloeroppervlak vrijmaakt. Dit betekent: stoelen op de tafel, Bloempotten verwijderen, alle kleine zaken weg van de grond etc.etc. De robot maakt nu een perfect kaart van je huis. De volgende keer tekent hij automatisch Bloempotten, stoelen etc. in de kaart.
• Dock plaatsen en robot opladen
• App downloaden en firmware updaten: Ik gebruik de Mihome app. Zowel de Roborock als Mihome app kunnen gebruikt worden. Er is geen groot verschil in functies. Welke je kiest is dus een persoonlijk iets. Zorg er wel voor dat de robot de nieuwste firmware heeft (huidige firmware op mijn robot: 3.5.8.0780). Zorg er ook voor dat de map save mode in settings --> Vacuum settings geactiveerd is.
• Robot starten! (tip: Als je een groot huis hebt kan je de stofzuiger op silent zetten en de dweilfunctie verwijderen, zodoende heb je maximale batterijtijd).
:strip_exif()/m/233529/1JSn7MxLK0EZiLHp2Ojyeq0DwzCZUUQNvb63XPQx72suC1EjJG?f=620xauto)
Gebruik
De robot is te starten via de app of vanaf de robot. Start je vanaf de robot zal de robot heel je huis stofzuigen. Het is ook mogelijk om een spot clean commando te geven vanaf de robot. In dit geval maakt hij een gebied van ca. 1,5 radius schoon.
De meesten zullen de app gebruiken. Ik zal het in de review kort houden maar kort samengevat kan je de voglende opties kiezen:
- All: De robot maakt heel de verdieping schoon. Je kunt de hoeveelheid water voor de mop en de zuigkracht instellen
- Zone: De robot maakt een deel van de kaart schoon welke je zelf aangeeft. Je kunt meerdere zones instellen en aangeven hoeveel rondes hij moet stofzuigen, welke sterkte en hoeveel water er gebruikt moet worden
- Room: Zelfde als zones, maar nu kies je de al bestaande kamers. Het is mogelijk om aan te geven hoeveel water en welke zuigkracht er per kamer gebruikt moet worden
Tip: de rooms kan je aanpassen (opdelen en samenvoegen). Zorg ervoor dat je dit in orde hebt voordat je de robot gaat gebruiken. Later aanpassen betekent dat er settings verwijderd kunnen worden.
Stofzuigen en navigatie
Nu het belangrijkste: hoe is het resultaat met stofzuigen?
Wel dit is ronduit prima. Wij hebben en huishouden met 2 volwassenen en 2 kids. We hebben geen huisdieren. De stofzuiger neemt in de Balance mode alles prima mee. De woonkamer (en de rest van de bovenste verdieping) bestaat uit parket. De benedenverdieping is laminaat (slaapkamers/gang) en plavuizen (entree). In 2 slaapkamers is er een laagpolig vloerkleed, dit gaat prima. De robot heeft geen problemen met drempels tot ca. 2-2,5 cm.
Navigatie gaat ook prima. Na een aantal keer stofzuigen past hij zelf de route aan (maakt langst mogelijk banen). Stoelen, Bloempotten etc. gaat hij netjes omheen. Maar rondslingerende kleine objecten probeert hij voor zich uit te schuiven. Er is dus geen obstacle detection (dit komt op de S6 MaxV). Na ongeveer 45m2 heeft hij nog ca. 80-85% batterij over.
/m/233529/1JSnEg1ZWy87FtOzD0r2RT8GNp3SVWP97R2g3St5je7JAUb77O?f=620xauto)
Dweilfunctie
De dweilfunctie is een leuke gimmick op dit model. Dit is het eerste model met een eigen waterpomp. Hierdoor kan je de hoeveelheid water die gebruikt wordt instellen.
Verwacht niet dat de robot opgedroogde spaghettiresten van het avondeten kan verwijderen. Het is meer een dweilfunctie welke lichte afdrukken verwijderd. Kleine vlekken kan hij verwijderen, evenals voetafdrukken etc.
De watertank kan gewoon blijven zitten, maar als de dweilfunctie (separaat onderdeel) aan de watertank bevestigd is zal de robot 'No mop zones' ontwijken. Dit voorkomt dat de robot over vloerkleden gaat dweilen.
Multifloor
Met de laatste firmware is het mogelijk om op verschillende etages te stofzuigen/dweilen. Dit is vrij makkelijk in te stellen.
In ons geval staat de docking op de bovenste verdieping (woonkamer/keuken). Als we beneden willen stofzuigen nemen we de robot mee naar beneden en starten hem (op de stofzuiger zelf). Zodra de robot klaar is en zijn dock niet kan vinden gaat hij terug naar zijn startpositie.
Met andere woorden: start je de robot bij de trap, dan staat hij als je thuiskomt weer vooraan de trap. Het is dus niet nodig om de docking te verplaatsen. De robot weet overigens zelf op welke verdieping hij is, er hoeft dus niet telkens een nieuwe map gemaakt te worden, en hij zal de no-go/mop zones ook respecteren.
/m/233529/1JSnEgVx9jqNoQKX2Do8dTz1g3W81PVVCdUygtpr4Ss6uR0P6z?f=620xauto)
onderhoud en gebruiksgemak
Onderhoud is een eitje. De robot houdt zelf bij wanneer je belangrijke delen moet vervangen.
Dagelijkse routines: (1-2 minuten werk):
Stofreservoir legen
Filter uitkloppen
Borstel controleren
Wekelijkse routines:
Filter met hogedruklucht (uit een busje) even schoonspuiten.
Stofdoek over de robot zelf
Wat meer kan er nog geschreven worden? We zijn tweakers hierzo dus alle settings in de app vinden we zelf uit

. Als het om stofzuigen gaat is de S5 Max een prima, wellicht de beste keus op het moment. Zeker voor de prijs (wij betaalden na korting 330 euro) is het moeilijk om een andere keuze te maken. Moet ik 1 punt van kritiek geven dan vind ik dat het geluid wat aan de hoge kant. Even stofzuigen tijdens en film kan de boel verstoren. Maar voor ons is dit geen probleem omdat de robot vaak zijn ding doet als er niemand thuis is. Kortom een aanrader en 5 sterren waard!