MSI MEG X570 UNIFY Review

19 juni 2020, laatste update op 16 februari 2021, 765 views Rapporteer

Een moederbord dat alles doet wat ik wil. Ik heb voor de MSI Unify gekozen omdat ik een kwalitatief hoogstaand moederbord zocht wat de komende jaren dienst moet doen en uiteindelijk een 16 core zen 3 processor en RTX 3080 moet kunnen huisvesten. Echter loop ik tegen wat problemen aan.

Pluspunten

• Zeer goede VRM
  • Geen RGB, wel argb, rgb en corsair aansluitingen
  • Veel fan headers
  • Chipset fan draait vrijwel nooit
  • Zware bouwkwaliteit
  • Zeer compleet met drie M.2 en x16 slots, wifi 6, 2,5gb lan en SLI ondersteuning
  • Overzichtelijk Bios

Minpunten

• Problemen met Dragon Center / Mystic Light / LED FW Update
  • Slechts 4 Sata aansluitingen
  • Geen RGB
  • Bij geactiiveerd XMP profiel brand er een lampje net alsof er een storing is.

In principe is dit een geweldig moederbord waar bijna alles op zit wat je maar kan wensen. Helaas is de softwarematige ondersteuning problematisch.

Ten eerste loop ik met de laatste BIOS update ver A50 tegen het probleem dat hij niet meer boot met het XMP profiel voor mijn G.Skill Trident Z RGB F4-3600C16Q-64GTZRC ingeschakeld. Terug naar A40 en alles werkt weer goed. Update, dit is opgelost in ver. A60 waarbij overigens het updaten via Dragon Center voor een dood systeem zorgde. Gelukkig kon ik via de clear cmos knop weer in het bios komen en op de ouderwetse manier vanuit het bios updaten naar A60. Dragon Center is erg buggy software.

Een groter probleem is dat het lijkt dat Dragon Center automatisch een stukje firmware met de naam "LED FW Update" update. Daarbij gaat iets mis waardoor er een paar problemen ontstaan.
- De postcode geeft niet meer de cpu temperatuur weer maar alleen 00. Een code die verder nergens vermeld staat
- Smart Fan mode is inactief geworden. De cpu en case fans draaien nog op ongeveer 20% en veranderen niet wanneer de temperatuur van de processor toeneemt.
- Mystic Light en daarmee alle ARGB componenten ( in mijn geval Toetsenbord, geheugen en case) zijn niet meer te bedienen

Natuurlijk van alles geprobeerd met het laden van alle mogelijke BIOS versies zonder succes. Na wat speur werk op Internet blijkt dat meer mensen last van deze problemen hebben. Met de X570 Unify maar ook met zijn grote broertje de X570 Ace. Verder zijn er ook eigenaren van andere MSI X570 moederborden die dit probleem zijn tegen gekomen. Zie bijvoorbeeld hier en hier

[8 sept. 2020] Ik heb het uiteindelijk vooralsnog kunnen oplossen. Of dat een permanente oplossing is moet nog blijken omdat, gezien de ervaringen van mezelf en anderen, op de een of andere manier dit probleem na een paar dagen of weken zomaar weer tevoorschijn kan komen. Voor de eigenaren van een X570 Unify zal ik nog even copy/pasten wat ik in een forum daarover heb geschreven:
------
I have an MSI x570 Unify and I have/had all the problems that have been described.

- 00 display at postcode
- Smart mode for fans doesn't work
- Mystic light doesn't work and can't be operated within Dragon Center
- Changing to different BIOS didn't work

For now I have found the following solution:
I've uninstalled Mystic Light within Dragon Center (use the garbage-can next to Mystic Light within system info) rebooted the PC and reinstalled Mystic Light within dragon Center in Live Update. That gave me a pop-up notice in my statusbar to touch two pins twice on the motherboard to update LED FW. After that everything worked again and in system info said I had LED FW Update A4 (only after I scanned for advanced updates). Also I saw that I could now update to LED FW Update A7 (I didn't get that option before). I did that and that update seemed successful. At this moment everything seems to works including ARGB and Smart Fan mode.
I had it working before with the same procedure but after a few days the problem reoccurred. Last time I didn't update to A7 and kept it on A4. So now I did update to A7 and set Dragon Center Auto Update and Always Update both off. I hope now the problem doesn't reoccur.
------
Er moet wel gezegd worden dat ik een case heb aangemaakt bij MSI support en dat ik snel een reactie kreeg. Ik had het probleem echter al opgelost op bovenstaande manier voordat support met eigen suggesties kwam.

Het is zo jammer dat dit soort problemen de gebruikservaring zo nadelig beïnvloeden want in de basis is dit een geweldig moederbord opgebouwd uit hoge kwaliteit componenten. Als MSI die softwarematige problemen kan oplossen kan ik dit moederbord echt aanraden. Echter zoals de situatie nu is denk ik dat er veel veiligere opties in de markt zijn. Bijvoorbeeld de Asus ROG Strix X570-E Gaming die ik ook overwogen heb.

[7 okt. 2020] Vooralsnog geen problemen meer gehad. Bios updaten via Dragon Center liep fout en ik dacht even mijn mb gebrickt te hebben. Gelukkig kon ik via clear cmos weer in het bios komen en op de ouderwetse manier mijn Bios bijwerken. Daarna kwam in Dragon Center de mogelijkheid vrij om te updaten naar de laatste versie van LED FW UPDATE, ik was sceptisch maar zowaar ging dat probleemloos en heb ik afgelopen maand geen issues meer gehad.

Mijn advies is vooralsnog in Dragon Center alle vormen van automatisch updaten uit te zetten en het Bios ouderwets te updaten via een usb stickje. Aangezien ik nu geen problemen ervaar pas ik mijn beoordeling naar boven bij en raad ik dit moederbord aan voor ervaren gebruikers die niet in paniek raken wanneer Dragon Center weer eens tegenstribbelt.

[7 feb.2020] Ondertussen heb ik ruim 2 maanden een Ryzen 9 5950X in mijn systeem zitten en dat is niet zonder problemen geweest. Het systeem was instabiel met een lage load of zelfs idle terwijl vol belast er geen problemen waren. In eerste instantie (met A70 en A82 beta bios) moest ik mijn 5950X draaien met PBO, CBP en CMP disabled om stabiel te zijn, met dus een enorme hit op mij prestaties. Latere bios versies verbeterde langzaam de situatie en vanaf beta bios A86 gebaseerd op agesa 1.2.0.0 is het systeem stabiel met PBO, CPB en XMP gewoon aan. Ondertussen is er een final bios A80 die ik nu een aantal dagen zonder issues draai.

Nu alles stabiel is en zelfs Dragon Center zich gedraagt ben ik zeer tevreden over dit bord. VRM's zijn echt ziek overkill. Prime 95 AVX 32 threads small fft met de 5950x overclocked en de vrm's worden niet eens 60C.

Heb jij ook een MSI MEG X570 UNIFY?

Ik had het post 00 probleem ook. Heb het op de zelfde manier als jij opgelost. Ik ben benieuwd overigens naar de oplossing van MSI (voordat support met eigen suggesties kwam.))

[Reactie gewijzigd door Emos op 24 juli 2024 06:28]

Hun eerste suggestie was om te kijken of er een update was voor LED FW in de advanced update sectie in Dragon Center. Dat was er niet en daarna heb ik het dus zelf kunnen oplossen met beschreven methode. Van wat ik op internet heb gevonden zijn de aangeboden suggesties van MSI variërend tussen RMA aanvragen en opsturen, BIOS updaten en iemand die een speciale LED FW updater aangeboden heeft gekregen. Ook las ik iemand met een X570 Ace die beta firmware heeft gekregen.

De methode zoals wij hebben gebruikt werkt blijkbaar niet voor iedereen met deze problemen. Op het forum waar ik deze methode heb beschreven zit iemand met een MSI X570 A-Pro die het ook heeft geprobeerd te herstellen maar die krijgt de pop-up met de instructie om de pins aan te raken niet.

Maar even een vraag aan jou? Zit jij nu ook op LED FW A7? Nadat je het hersteld hebt hoe lang zit je nu zonder problemen en heb je ook auto update en always update uit staan in Dragon Center?

[Reactie gewijzigd door FullThrottle op 24 juli 2024 06:28]

Hi Full Throttle, ik zit op dit moment (na twee updates) op LED FW Update A4. Ik draai Dragon Center v2.0.57.0. Bios firmware A.50 (7C35vA5). Dragon Center auto update staat uit, maar always update staat uit. Ik draai mijn RGB via de Corsair software maar heb Mystic Light wel aan. Ik zie overigens dat er sinds een paar dagen een nieuwe bios update staat (7C35vA6). Ik zie ook net dat Dragon Center inmiddels naar v2.0.65.0 is gegaan.

Raar overigens dat jouw LED FW op A7 zit en die van mij drie versies achterloopt, terwijl ik m.i. bij ben. Het systeem draait nu ongeveer een maand weer zonder post 00.

Groet,
Emos.

[Reactie gewijzigd door Emos op 24 juli 2024 06:28]

UPDATE: Hi Full Throttle, ben ik weer. Ik heb Dragon Center v2.0.65.0 geïnstalleerd. Daarna kon ik bij de optie scannen "doorgaan" kiezen. Toen kreeg ik de nieuwste biosversie te zien. Ik heb nu voor het eerst vanuit Dragon Center de bios een update gegeven. Daarna deed ik opnieuw scannen en doorgaan en stond LED FW A7 er tussen en die heb ik ook direct geïnstalleerd.
Hoi Emos,

Bedankt voor je reacties. Erg bemoedigend dat jij het LED FW probleem nu een maand niet hebt gehad. Ik zag nu ook inderdaad Bios versie A60. Het updaten via Dragon Center liep voor mij niet probleemloos. Hij starte opnieuw op en was dood. Geen post, helemaal niets , ook geen mogenlijkheid on in de bios te komen. Ik was even bang dat ik mijn mobo gebricked had. Gelukkig kon ik met de clear cmos knop op de achterkant weer opstarten in het bios (wat op dat moment nog steeds A40 bleek te zijn) en de update naar A60 "ouderwets" via het bios met een usb stick updaten. En gelukkig kan ik constateren dat het probleem wat ik had met A50 (compatibiliteit met mijn geheugen) in A60 is opgelost.
Wat een verhaal. Ik denk dat ik voortaan ook gewoon een biosupdate via de usb zal doen, want ik heb geen zin meer in dit soort spanningen. Mooi dat je geheugenproblemen verholpen zijn.

We houden contact via dit draadje bij eventuele upgrades of veranderingen.

Groetjes.

[Reactie gewijzigd door Emos op 24 juli 2024 06:28]

Mag ik vragen waarom je Dragon Center gebruikt? Ik heb nu een B450 bordje en wil graag upgraden naar dir bord, maar op mijn huidige gebruik ik nooit Dragon Center en voor het updaten van het bios pak ik een usb stick.
Ik gebruik Dragon Center vanwege Mystic Light. Helaas heeft MSI Mystic Light geintegreerd in Dragon Center en kan je deze niet meer als los programma downloaden en installeren. Updaten Bios doe ik ook weer via een USB stickje maar wanneer MSI de mogenlijkheid geeft dit te doen via software dan moeten ze ook zorgen dat dit goed werkt. Wanneer je geen RGB gaat gebruiken kan je inderdaad prima zonder Dragon Center en is dit een uitstekend bord.

[Reactie gewijzigd door FullThrottle op 24 juli 2024 06:28]

Goedenavond heren, ik heb hetzelfde probleem met de 00 code op mijn X570 Ace. Mijn Mystic light werkt echter nog perfect, ik kan de kleuren, effecten etc nog instellen en Razer Chroma sync werkt ook prima. Wel heb ik het idee dat mijn fan curves idd niet meer werken en dat mijn chipset fan ook niet meer aan slaat. Gelukkig heb ik goede koeling in mijn systeem dus echt last heb ik er niet van. Ik gebruik momenteel de laatste bios die beschikbaar is (Beta 7C35v1E3). Ik probeer via Dragon center mijn MB LED FW te updaten, echter komt deze niet in het lijstje bij advanced update van Dragon Center te staan. Erg irritant. Eerder had ik altijd de cpu temp op het schermpje staan. Enig idee hoe ik de pinnetjes kan verbinden (staat nergens op internet) om dit probleem op te lossen? Anders zal ik MSI even moeten stalken en hopen dat ze me een standalone updater kunnen geven... Hoor graag van jullie!
Toen ik deze problemen kende kon ik het niet oplossen met een bios update. LED FW UPDATE lijkt gelinkt aan mystic light, de postcode en de fan profielen in het bios. Je kan kijken welke versie van LED FW UPDATE je hebt via via system info/scannen, als dat 00 is is het sowieso corrupt. Voordat je verder gaat alle vormen van automatisch updaten van dragon center en componenten uitzetten want volgens mij gaat daar veel fout. Ik kon LED FW UPDATE pas updaten nadat ik eerst mystic light de-installeerde (via system info/scannen en vuilnisbakje achter mystic light --> opnieuw opstarten --> Laatste mystic light installeren --> opnieuw opstarten --> soms kreeg ik dan een pop up met de melding dat je 2 pins moest verbinden (met foto werd dat afgebeeld welke twee) waarna de oorspronkelijke LED FW UPDATE opnieuw werd geïnstalleerd. Daarna pas kon ik LED FW UPDATE handmatig updaten naar de laatste versie via Dragon Center.
Hey, ik heb dit zojuist geprobeerd. Ik heb de instructies uit je berichtje gevolgd, helaas krijg ik na reinstallen en opnieuw opstarten geen melding met de pinnetjes :( Ook Dragon Center meldt dat er geen updates beschikbaar zijn. System info meldt ook gewoon versie 04... Erg frappant. Ik las ergens op internet dat de 2 pinnetjes ergens in de buurt van het 2e M.2 slot zitten... maar waar precies schijnt niemand te weten. Het lijkt er op dat ik MSI support moet benaderen en hopen dat ik iemand tegen kom die verstand heeft van dit probleem en me niet gelijk doorverwijst naar RMA wat echt niet hoeft.. haha

Bedankt voor je reactie in ieder geval, dat waardeer ik enorm!
Oh dat is wel heel jammer. LED FW UPDATE versie A4 was bij de Unify de versie die out of the box meekwam met het moederbord. Ondertussen zit ik op versie A7 Even voor de zekerheid, voor het updaten van LED FW UPDATE via DragonCenter heb je wel gekeken bij de advanced update?
dus: Ondersteuning ---> Live Update ---> Doorgaan

Overigens de 2 pins die ik moest aanraken (2x kort achter elkaar) zijn: deze 2 pins van de JT1 Ik weet natuurlijk niet of dat iets doet wanneer je er niet deze prompt voor krijgt. Ik heb wel ergens gelezen dat er iemand via de MSI ondersteuning een aparte updater heeft gekregen voor LED FW UPDATE. Succes!

Oh ik vond ook nog deze discussie waar men het heeft over het deinstalleren van Dragon Center en MSI SDK en daarna opnieuw installeren (niet opstarten) en de computer opnieuw opstarten om de prompt te krijgen voor het updaten van LED FW UPDATE.

[Reactie gewijzigd door FullThrottle op 24 juli 2024 06:28]

Klopt, ik heb idd op advanced gekeken en daar krijg ik helaas geen update te zien :( Net even de stappen gevolgd uit je gelinkte forumpost maar dit mocht helaas ook niet baten. Als ik de twee pinnetjes verbind met elkaar reset het mystic light effect wel, dus het doet toch iets. Helaas volgt er geen prompt om de firmware te updaten. Ik hoop echt dat MSI support hier iets mee kan.
Oké jammer, dan ben ik helaas ook uitgepraat. Ik ben benieuwd of en zo ja met welke oplossing support komt. Succes.
Komt goed! Bedankt voor je moeite!

[Reactie gewijzigd door FullThrottle op 24 juli 2024 06:28]

Nog tevreden met deze mobo met 5950X? Alles loopt nog stabiel?

Zit namelijk ook te denken om naar deze moederbord over te stappen icm 5950X :)
Jazeker, met de laatste bios updates is de 5950X volledig stabiel en zijn eigenlijk alle problemen verholpen. Ik kan dit bord nu zeker aanbevelen.
Bedankt voor je snelle reactie! :)

Top review overigens...