--- behuizing ---
Deze controller zit erg fijn in de hand. Hoewel hij er niet op lijkt, voelt hij als een GameCube controller met bredere handvaten. Dit lijkt op een PlayStation controller met minder ver naar buiten wijzende handvaten.
De plastic behuizing heeft een fijne textuur en is aardig dik. Daardoor voelt de controller stevig en degelijk aan.
Het plastic heeft een gelig tintje, de knoppen zijn magenta-paars en er zijn paarse accenten op de voorkant. Zelf vind ik dit wel leuk, omdat het de controller bijzonder maakt.
--- knoppen ---
Alle knoppen voelen stevig aan en geven goede feedback wanneer ze worden ingedrukt.
Ook zijn alle knoppen goed te bereiken, dit geld zelfs voor de start, select en schouderknoppen.
De controller bevat alle knoppen die je van een moderne controller kan verwachten, maar niet echt wat extra.
De D-Pad heeft me zonder problemen door alle B-sides van
Celeste gekregen, wat betekend dat die erg goed is.
Wel raak ik wat soms per ongeluk rechts-boven. Dit komt doordat ik onbewust mijn duim niet ver genoeg terug naar beneden verplaatst en ligt dus niet aan de D-Pad.
--- analoog ---
De joysticks voelen fijn aan. Ze hebben een licht opgeruwd randje gecombineerd met een bolle bovenkant. Hun bereik in de hoeken is bovengemiddeld, maar er zijn geen irritante deadzones. Wel voelt de klik wat schrapend aan. Voor emulatie is het duwen tegen de zijkant van de sticks ook erg geschikt als extra knop.
Bewegingsbesturing werkt ook erg goed, hoewel dit alleen in de Switch-stand beschikbaar is (zie software).
De triggers zijn in mijn mening een zwakker punt van de controller. Het indrukken is aardig liniair voelt daardoor vreemd bij de rest van de controller. Ook ondersteunen ze je vinger niet zo goed. Het analoge bereik werkt in de X-input stand wel goed (zie software).
--- overig ---
De controller laad op met een USB-C poort. Hiervoor is een mooie kabel van ~1/3 corona-afstand meegeleverd.
De accuduur is erg goed, ik heb hem 2 weken redelijk intensief kunnen gebruiken met een game die veel gebruik maakt van rumble. Ook kan de accu verwisseld worden met AA-batterijen.
De rumble wordt gegenereerd door ouderwetse motoren met gewichtjes, wat ik zelfs fijner vind dan de HD-rumble van de Switch. Deze trillingen zijn niet te sterk en kunnen zelfs worden teruggedraaid met de software.
--- software ---
De controller heeft goede Windows en MacOS software voor het husselen van knoppen en afstellen van de triggers en joysticks. Omdat ik Linux gebruik en dit liever met software aan de computerkant afstel gebruik ik dit niet.
De controller heeft verschillende standen. De X-input- en de Switch stand zijn de belangrijkste en veranderen de controller voor de computer in een ander apparaat. De triggers zijn alleen analoog in de X-input stand en de bewegingsbesturing werkt alleen in de Switch stand.
Beide standen werken met de computer, hoewel de Switch stand draadloos wat lastig kan zijn en ook het indrukken van L en R vereist.
Steam pakt beide standen goed op en ik heb succesvol geëxperimenteerd met de bewegingsbesturing als muisaanwijzer te gebruiken met de
Desktop Configuration.
Bedraad en draadloos in X-input stand werken erg goed, zelfs in Linux.
--- linux ---
De controller werkt out-of-the-box niet goed met Linux. Eerst moet de firmware van de controller met de Windows of MacOS software of met
fwudp geupdated worden.
Dan moet de driver
xpadneo geïnstalleerd worden en moeten er wat instellingen worden toegepast.
Het volgende artikel hielp hier enorm mee:
Hoewel ik na elke kernel-update opnieuw een scriptje moet uitvoeren werkt de controller zo wel perfect.
Na deze stappen werkt de controller zelfs beter dan dat hij met Windows doet, dus dit maakt het de moeite meer dan waard.
In de X-input stand gebruik ik
qjoypad en
jstest-gtk voor games die geen ondersteuning voor Xbox controllers hebben.
De Switch stand gebruik ik bedraad met
Steam zijn
Desktop Configuration.