Microsoft Surface Laptop 3 i5-1035G7 (13,5", 8GB, 128GB SSD, Qwerty) Platinum voor consumenten Review

4 juni 2020, laatste update op 5 juni 2020, 2.473 views Rapporteer

Mooie ultrabook met uniek uiterlijk door gebruik van Alcantara. Licht, goed toetsenbord, prima geluid en uitstekende webcam. Het scherm is mooi maar erg glanzend en de batterijduur valt een beetje tegen. Tevens niet de goedkoopste laptop, al zijn er soms mooie aanbiedingen. Geen laptop voor iedereen maar wel voor mij!

Pluspunten

• Licht
  • Gebruikservaring door Alcantara
  • Zeer fijn toetsenbord
  • Goede speakers
  • Werkt snel en soepel (behalve WiFi)
  • Mooi maar wel erg glanzend scherm
  • USB-A + USB-C
  • Erg goede webcam

Minpunten

• Batterijduur valt tegen
  • Mooi maar wel erg glanzend scherm
  • Bromtoon in hoofdtelefoon bij opladen
  • Soms WiFi problemen na slaapstand

Sinds een half jaar ben ik in het bezit van een platina grijze Surface Laptop 3 i5 - 128 GB. Dit nadat ik ruim 5 jaar een Surface 2 RT heb gebruikt. Ik heb lang getwijfeld of ik voor een Surface Pro of Surface Laptop zou gaan maar aangezien ik de Surface 2 RT bijna nooit zonder toetsenbord gebruikte ben ik voor de volledige Laptop-ervaring gegaan. Qua prijs ontlopen de Surface Laptop 3 en de Surface Pro 7 (incl. toetsenbord) elkaar immers niet veel. De extra ruimte en stevigheid tijdens het typen die de Laptop biedt heeft me uiteindelijk over de streep getrokken en ik heb nauwelijks momenten gehad dat ik graag het toetsenbord had verwijder of een Surface Pro had gewild. Ik heb €979 betaald voor deze laptop, heb een goede aanbieding afgewacht.

In het dagelijks gebruik is de Surface Laptop erg prettig om mee te werken. Ik gebruik hem gemiddeld 2 tot 3 uur per dag, naast een desktop op zolder en een PC op mijn werk. Gebruik is een mix van licht kantoorwerk (emails, Google suite, MS Office, 1 à 2 uur per dag Google Meet/ Webinars etc.) en ontspanning (surfen, Netflix, Age of Empires, Cuphead en andere lichte games). In de samenvatting zijn de sterkste en zwakste punten al even aangestipt, ik zal ze hieronder extra toelichten.

[DISCLAIMER]: ik ben een redelijke Microsoft nerd (tot het eigenlijk al niet meer verantwoord was bijvoorbeeld met een Windows Phone (Lumia 800-925-950) gelopen...) dus dat maakt dat ik bereid ben meer nadelen van MS producten te accepteren dan de "gemiddelde" consument. Ik zal proberen om dit mijn review niet teveel te laten kleuren ;-)

Positieve punten

• Erg licht: het is geen Surface Pro maar de Laptop 3 verdwijnt zo in je tas. De schermranden zijn gemiddeld qua grootte maar de laptop is dun en licht. Prima aluminium frame ook. Een goede Ultrabook op dit gebied
  • Alcantara: je moet er van houden, ik vind het geweldig. Het comfortabele gevoel wanneer je je polsen erop legt bij het typen is onovertroffen en mijns inziens superieur aan het koude gevoel van aluminium of plastic. Alleen carbonfiber (Dell XPS bijvoorbeeld) komt hierbij in de buurt. Tel daarbij het unieke uiterlijk op en je hebt een winnende combinatie. De Surface Laptop 3 heeft een aanmerkelijk donkerder kleur Alcantara dan de vorige generatie wat ik erg prettig vind. De Laptop 2 had licht grijs Alcantara waarop soms na gebruik (zie internet) vlekken te zien zijn, vooral waar je polsen rusten tijdens het typen. Mijn versie ziet er na een half jaar nog als nieuw uit, geen spoor van vlekken of viezigheid te bekennen.
  • Fijn toetsenbord: zonder twijfel het fijnste toetsenbord op een laptop dat ik heb gebruikt. Genoeg weerstand, maak weinig typfouten en ook bij wat langer typen heb ik niet de neiging om naar een "echt" toetsenbord over te willen stappen. Komt ook weer door het gevoel van Alcantara denk ik, dat voegt wat toe aan de typ-ervaring
  • Goede speakers: Tja, het zegt het al... geluid kan hard, is vol (van laag tot hoog) en mooi uitgebalanceerd. Nadeel: extra stroomverbruik (zie verderop)
  • Werkt snel en soepel: Op enkele WiFi eigenaardigheden na (zie verderop) werkt deze laptop snel en soepel. Maar dat mag ook wel voor deze prijs
  • Mooi maar erg glanzend scherm: Kleuren zijn goed, kan helder, aanraakscherm is een welkome aanvulling maar... door het glanzende scherm is het scherm minder goed te lezen in helder-verlichte omgevingen
  • USB-A + USB-C: Oké, er is van beide poorten maar één exemplaar aanwezig maar op een Ultrabook verwacht ik ook niet meer. Ik kan alle oude én nieuwe accessoires aansluiten en dat is alles dat ik verwacht. Heb een kleine alles-in-één USB-C dongle in mijn tas voor HDMI en MicroSD kaart. Deze heb ik nog maar 2x nodig gehad. Meer poorten zijn voor mij dan ook niet nodig
  • Goede webcam: De Laptop 3 is gekocht in een nog SARS-CoV-2-vrije wereld (of..het was nog niet in Nederland gedetecteerd) maar in de situatie waarin we nu zitten heb ik al meerdere keren complimenten gehad over de kwaliteit van de webcam. Omdat ik toch één à twee uur per dag in allerlei remote-overlegvormen zit (ironisch genoeg vooral SARS-CoV-2 gerelateerde bijeenkomsten... werk in de Life Sciences/ Medische microbiologie/ Moleculaire biologie) is dat een welkome bijkomstigheid. De rest van mijn collega's werkt met brakke en goedkope Chromebooks en daarmee vergeleken is het kwaliteitsverschil echt schokkend groot

Minder positieve punten

• Batterijduur: Deze valt me een beetje tegen. Ik heb ooit wat testen gedaan en bij gemixt gebruik (zoals eerder beschreven, maar dan nog zonder de webinars en remote-webcam-overleggen) haalde ik gemiddeld 7,5 - 8 uur gebruiksduur (iets minder als ik de computer erg vaak en lang in slaapstand liet staan...24 uur slaapstand vermindert mijn batterij met zo'n 5-8%). Dit is al niet spectaculair goed maar wel acceptabel voor mij. Maar tijdens webcam-meetings met het geluid aan merk ik dat de batterijduur aanmerkelijk sneller terugloopt. Ik vermoed dat dit te maken heeft met de luidsprekers. Ze geven goed geluid en kunnen hard (handig als de laptop gebruikt wordt in een wat grotere ruimte waar iedereen door de 1,5 m regels afstand houdt maar toch mee wil luisteren) maar met 1 à 2 uur webcam-gebruik neemt de totale gebruiksduur met ongeveer het dubbele af. Dus dan houd ik maar zo'n 4,5 - 5 uur uur over. En dat valt een beetje tegen
  • Bromtoon bij het laden: Tja...slordigheidje. De laptop lijkt niet goed geaard te zijn ofzo. Bij opladen (wat trouwens erg snel gaat) klinkt er een bromtoon in de hoofdtelefoon die verdwijnt als je het metaal aanraakt (aarding aanbrengt m.b.v. je lichaam). Opvallend genoeg had mijn Surface 2 RT hetzelfde euvel
  • Soms gekke WiFi issues: dit is aanmerkelijk verbeterd met firmware-updates maar speelt soms nog. Het probleem is dat soms geen contact kan worden gemaakt met bekende WiFi netwerken vanuit slaapstand. Kom je thuis, open je de laptop, wordt bijvoorbeeld geen verbinding met je thuis-netwerk gemaakt. Controleer je dan de WiFi connectie, dan staat daar "verbonden - geen internet". Je moet dan de verbinding verbreken en opnieuw maken. En daarna gaat het weer een aantal keren goed. Dit is vervelend en zo'n basis voorziening zou altijd zonder problemen moeten werken. En nee, het ligt niet aan mijn thuis-netwerk. Bij andere al eerder gebruikte en bekende WiFi netwerken treedt het ook van tijd tot tijd op
Ik zou ook de prijs nog als nadeel kunnen noemen. Dat heb ik enigszins gedaan door hiervoor 3 sterren te geven i.p.v. 4 of 5. Door deze prijs is dit naar mijn mening niet een laptop voor iedereen. Voor hetzelfde geld zijn er laptops te koop die meer features, meer geheugen etc. bieden maar voor mij gaat het om de complete combinatie van zaken die voor mij het meest belangrijk zijn. De prijs maakte voor mij daarom wat minder uit. Dat, gecombineerd met mijn Microsoft-fanboy-isme, maakt dat ik elke dag met plezier mijn laptop pak. En als een stuk technologie tijdens gebruik een glimlach op je gezicht kan toveren, dan neem ik sommige van de genoemde nadelen (en de wat hogere prijs) voor lief!

[EDIT 05-06-2020: toegevoegd dat WiFi problemen alleen optreden nadat de computer uit slaapstand komt]

Heb jij ook een Microsoft Surface Laptop 3 i5-1035G7 (13,5", 8GB, 128GB SSD, Qwerty) Platinum voor consumenten?

Leuke review.
Ik had de AMD-versie en liep hier tegenaan : Surface laptop 3 15 Ryzen - 100% Browser bij 4k Youtube

Herken jij dit op jou intel? Ik heb inmiddels de intel besteld.
Hoi Pitchdown,
Ik had er nooit op gelet, kijk niet veel 4K YouTube maar heb een testje gedaan. Mooi tropisch 4K60 filmpje gezocht, full-screen gezet en, op een paar stotters in het begin na (buffering?), geen enkel probleem. Bevindingen:
  • Via Win10 Taakbeheer kom ik op minimaal 19% en maximaal 41% CPU gebruik over een periode van zo'n 5 minuten
  • Die 41% zijn dan piekjes van korte duur omdat er misschien een achtergrondtaak aanschiet. Van de gebruiks-curve zit zo'n 80% rond de 20-30% CPU gebruik
  • Kloksnelheid komt niet boven de 1,2 GHz (vooral tijdens de bovengenoemde pieken in percentage gebruik, wat logisch is). Gedurende het grootste deel van de gekeken tijd 1,0 GHz. Met een meer uitgebreide CPU viewer kon ik zien dat er maar een paar cores in gebruik waren met relatief lage gebruikspercentages
  • Dit alles met de Microsoft Edge Beta browser met YouTube geïnstalleerd als app, geen andere programma's actief op de achtergrond. Energiegebruik staat op "aanbevolen", dus niet eens "maximale prestaties". En op batterij, dus niet aan de oplader.
Met zulke 4K60 beelden ga ik de kwaliteit van het scherm wel wat meer waarderen!
Kan je hier iets mee? Zie ook de reactie op jouw thread over dit probleem.
Groeten!

[EDIT na eerste plaatsing: ik zag dat ik een 4K30 filmpje had gebruikt...huidige cijfers voor 4K60]

[Reactie gewijzigd door Fryingdutchie op 25 juli 2024 18:11]

En pitchdown, hoe bevalt de Intel versie? Geen issues met 4K60 videos?