Xiaomi Mop Pro Wit Review
Beste aankoop tot nu toe!
Pluspunten
- Prijs/kwaliteit
- Zuigt goed
- Dweilt goed
- Lange accu duur
Minpunten
- Waterreservoir niet meegeleverd
Nadat ruim een jaar geleden de bedrade stofzuiger plaats heeft gemaakt voor een snoerloze Xiaomi dream V9 is het nu tijd voor een robotstofzuiger. Het is de Xiaomi Mijia Mi STYJ02YM - 2 geworden. Dit is de tweede generatie welke naast stofzuigen ook kan dweilen.
Basis informatie.
Ik woon samen met mijn vriendin, hond en kat in een appartement (gelijkvloers) van 65m2. Door de huisdieren is het noodzakelijk om dagelijks te stofzuigen. Dit was een van de redenen voor de aankoop van de robot stofzuiger.
Ons appartement meet 65m2 waarvan de stofzuiger 45m2 schoonmaakt. Dit komt omdat hij de wc en badkamer niet doet en op sommige plekken meubels staan waar hij niet onder of bij kan.
Onze vloer is van licht grijs laminaat en wij hebben geen tapijt, sommige mensen melden klachten met zwarte vloeren. Met dit laatste heb ik dus geen ervaring.
Xiaomi Mi STYJ02YM - 2 inhoud doos
- 2 in 1 opvangbak voor stof en water
- 2 borsteltjes
Installatie
1. Stofzuiger voorzien van de stof opvangbak
2. 1 van de 2 borsteltjes aan de stofzuiger bevestigen (de andere is reserve)
3. Oplaaddock plaatsen en in het stopcontact pluggen
4. Xiaomi Home (APP) downloaden
5. Stofzuiger verbinden met WiFi (enkel 2,4Ghz, 5Ghz werkt niet)
Om te verbinden met WiFi moet je de 'dock' en 'home' knop van de stofzuiger voor 3 seconden inhouden. Dan kun je via de app verbinding maken met de WiFi van het apparaat, waarna je vervolgens verbindt met je eigen WiFI.
Gebruik stofzuiger
Nadat alles was geïnstalleerd, wat niet meer dan 1 minuut in beslag nam, was het tijd voor de eerste ronde.
Je kan de stofzuiger aanzetten doormiddel van de app of via de 'home' knop op de stofzuiger zelf. Bij beide methodes gaat hij vervolgens door het hele huis stofzuigen. Hierdoor is verbinding met WiFi en/ of de app niet noodzakelijk. (wel mis je dan een hoop functies)
De robot gaat goed en secuur te werk en vergeet geen enkel plekje! Alle hoekjes en randjes worden mooi meegenomen. Zelfs als hij ergens vast dreigt te zitten weet hij zich altijd los te maken en verder te gaan met de route. Hij raakt dus niet de weg kwijt. Na afloop van het stofzuigen gaat hij automatisch terug naar zijn dock om op te laden. Ik was na afloop van zijn ronde verbaasd hoe netjes en schoon hij zuigt. Werkelijk waar alle stof, haren en katten grid is mooi opgezogen.
Gebruik dweil & stofzuiger
Nadat het stofzuigen was voltooid is het tijd om te dweilen. Hiervoor verwijder je de stof opvangbak uit de stofzuiger en vervang je hem door de waterreservoir, let op, deze is NIET meegeleverd. Dit wist ik zelf ook niet, hierdoor kon ik de alleen 'dweil' functie niet gebruiken. Ik koos dus voor de 2 in 1 opvangbak met waterreservoir, deze is wel meegeleverd. Hiermee stofzuig en dweilt hij tegelijk.
Je vult de waterreservoir met water, ongeveer 250ml. Het gebruik van schoonmaakmiddelen in de tank wordt door de handleiding afgeraden. Dit laatste heb ik dan ook niet getest. Vervolgens pak je de doek, week hem in een sopje met water, wring hem uit en plaats hem op de dweilpad. Vervolgens schuif je hem zo onder de stofzuiger.
Het dweilen (en stofzuigen) gaat goed, hij dweilt heel goed, veel beter dan verwacht zelfs! Ik had verwacht dat hij enkel een natte streep zou trekken, maar dat is absoluut niet zo! Hij dweilt goed en gaat ook op ieder plekje heen en weer. Ik had de app in de standaard water verbruik ingesteld en dit is perfect, niet te nat en niet te droog. Gewoon goed vochtig. Alhoewel ik heel huiverig was over de +- 250ml wat in de tank ging, heeft hij mijn appartement in 65 minuten met 200ml water schoongemaakt. En het resultaat was subliem! De vloer is mooi schoon en alle vlekken zijn weg!
Applicatie
In de app kun je kiezen of hij moet stofzuigen, stofzuigen en dweilen of enkel dweilen. Bij iedere mode kun je weer kiezen uit de zuigkracht en bij de dweil zelfs kiezen voor het waterverbruik. Bij stofzuigen heb je de standen: Silent, standard, medium en turbo. Voor mijn woning (laminaat) voldoet standard en zelfs silent! Bij het dweilen kun je kiezen uit het waterverbruik: Low, medium en High. Medium is hiervoor perfect.
Tevens kun je in de app live zien waar de stofzuiger is en wat hij al heeft voltooid. Heel handig.
Verder kun je de robot nog handmatig bedienen, spot cleaning of een bepaald gebied door een hokje te plaatsen in de ruimte. Ook kun je kiezen welke ruimtes hij geheel moet schoonmaken, bijvoorbeeld enkel de keuken. Heel makkelijk. En je kunt zelfs een digitale muur plaatsen waar hij niet mag komen, voor mij handig om dit bij de water en voerbakken van de dieren. Hierdoor kiept hij deze niet omver en blijft hij ervan uit de buurt.
Ik ben zeer enthousiast en tevreden over de stofzuigen. Hij stofzuigt en dweilt zo goed dat ik het zelf niet meer hoef te doen! Ik heb hem voor €295 op aliexpress gekocht en vindt het iedere euro waard.
Minpunt
1. De stofzuigen kan stofzuigen, stofzuigen en dweilen of enkel dweilen. Echter dien je voor deze 3 opties, 3 soorten opvangbakken te hebben. In de doos worden er enkel maar 2 meegeleverd, namelijk: De stof opvangbak om te stofzuigen en de 2 in 1 stof en waterreservoir om te stofzuigen en dweilen. De losse waterreservoir waarmee je dus enkel kunt dweilen wordt niet meegeleverd. Deze kun je op aliexpress voor €20-25 los bijbestellen.
Jammer dat ik dit niet wist, anders had ik deze direct bijbesteld. Ik heb hem inmiddels gekocht en wacht nog op de levering ervan. In deze waterreservoir moet ongeveer 550ml water gaan, genoeg voor grotere woningen dus.
2. Alhoewel de stofzuiger vanaf de grond tot het hoogste punt ongeveer 9,5 cm meet, is hij niet in staat onder mijn bed van 11cm hoogte te stofzuigen. Dit terwijl hij wel onder mijn bed past. Hij ziet het als een muur en gaat er ook absoluut niet onder, zelfs als ik de 'spot' van spot cleaning precies onder mijn bed zet, weigert hij.
Ik heb het opgelost door verhoogde bedpootjes van 15cm onder mijn bed te schroeven, hierna ging hij er wel onderdoor.
Om de stofzuiger dus onder je meubels te krijgen dienen ze (gok ik) minimaal 12 a 13 cm hoog te zijn.
Tip
Mocht je meubels van 9,5 tot 11 cm hoogte hebben waardoor de stofzuiger er wel onderdoor past, maar dit niet doet, dan kun je dit oplossen door de meubels tijdelijk te verhogen of te verwijderen, de robot vervolgens resetten en de kamers opnieuw in kaart laten brengen. Als hij het eenmaal in kaart heeft gebracht, kun je de meubels weer terug plaatsen of weer verlagen naar de oude hoogte. De stofzuiger gaat er dan wel onderdoor.
toelichting foto's
Bij de plattegrond van de ruimtes heb ik rode lijnen getekend. Hierdoor zie je dus een overzicht van mijn gehele appartement en van de delen welke hij wel en niet schoonmaakt.