Intro
We weten (bijna) allemaal hoe cookiemonster zijn welgeliefde koekjes eet.. er valt nog wel eens een kruimel op de grond.
Stel je dan nu eens voor dat je niet één maar twee cookiemonsters aan tafel hebt zitten.
Elke ochtend na het ontbijt, tijd voor de stofzuiger.. kabel er helemaal uit trekken, stopcontact vrij maken, stofzuiger aan.. wat trekt ie zwaar... een goede ruk aan de slang en ja hoor het karretje ligt weer op zijn rug met de wielen in de lucht te spartelen want zijn eigen kabel lag in de weg en dat werd hem even te veel. Na de chaos onder de tafel compleet te hebben weggevaagd is het tijd om de stofzuiger weer op te ruimen. Maar wacht.. over een paar uur is het lunch tijd en dan kun je wéér stofzuigen.. en na het avondeten wéér. Nu kun je jezelf afvragen, maar je hoeft toch niet elke keer te stofzuigen zodra er gegeten is? En wellicht heb je daar een goed punt.. maar aangezien we ook al een keer mieren in huis hebben gehad die zicht te goed hebben gedaan aan het feestmaal onder de tafel.. willen we dat risico liever niet nog een keer lopen, we stofzuigen dus wat vaker.
Er moest een alternatief komen voor de ouderwetse logge stofzuiger.. want mijn vrouw en ik waren beiden niet enthousiast van het extra meubelstuk (de stofzuiger) in de woonkamer en elke keer dat gedoe met die kabel (15 meter!) uittrekken werden we ook wel een beetje debiel van. First world problems? Absoluut!
Waarom de Dyson V11 Absolute Extra?
Naar aanleiding van bovenstaand verhaal hebben we eigenlijk vrij snel een kruimeldief gekocht.. Eentje niet te duur want het zou dienen als aanvulling op de stofzuiger. Na een jaar lang met de knieen onder de tafel kruimels te hebben gezogen .. bleek dat ook niet optimaal.
Dus.. op naar het internet en opzoek naar een steelstofzuiger.. daar zijn er veel van.. heel veel! Dus hoe zoek je daar nu uit wat je wilt? één ding was wel zeker.. we wilden geen B merk meer (want daarvan hebben we dus de kruimeldief) dus een kleine investering voor kwaliteit is prima.
Veel lovende reviews en verhalen van collega's over de Dyson series, dus daar maar eens kijken.. WAT EEN GELD!!
Uiteindelijk zijn we naar lang wikken en wegen toch uitgekomen op een Dyson. In ons geval de V11 in de Extra series vanwege het feit dat deze de mogelijkheid heeft tot het verwisselen van de accu. Wat bij de vorige V11 (non-extra) ook al kon, maar dan moest je met een schroevendraaier aan de slag. Mijn gedachte was eigenlijk net als met mijn accuschroefmachine.. als de accu leeg is, pak ik de tweede accu en kan ik meteen, zonder wachten, door.
De keuze voor de Absolute variant is deels financieel geweest en deels omdat ik persé de fluffy parket borstel (daarover later meer) erbij wilde. In combinatie met een 100 euro cadeaubon van de ING
[tip]Bij de ING kun je rentepunten inwisselen voor een 100 euro tegoedbon in de Dyson webshop
[/tip] hebben we €549,- moeten neerleggen.
Pakketje!
Op 7 april 2020 de stofzuiger besteld en op 9 april 2020 staat de bezorgdienst aan de deur. Prima levering dus.
Het betreft een lang pakket met daarin erg veel kleine doosjes..
Wat zit er dan allemaal in?
- 2 gemotoriseerde vloerzuigmonden (Turbo & Soft (Parket) Roller
- 1 gemotoriseerde mini-borstel
- 4 accessoires
- De stofzuig unit zelf
- Een blauwe stang
- Adapter
- Wandhouder + Montage kit (inclusief pluggen en schroeven)
- Handleiding
:strip_exif()/f/image/f2kjqqCmLRAHlCTd5VRDfcyl.jpg?f=fotoalbum_medium)
(Klik op de afbeelding voor een grotere collage.)
Na alle uitgepakt te hebben beginnen we maar met het lezen van het boekje (nee echt)
:strip_exif()/f/image/qolpNGwiDEYI7GC5wmEaunR0.jpg?f=fotoalbum_medium)
Gelukkig is de taal Nederlands gewoon beschikbaar.. de handleiding is prima uitgevoerd en makkelijk te begrijpen. Dan lees ik.. 'voor het eerste gebruik eerst de accu opladen' ..
Accu en opladen
De accu betreft een 30.45 Volt 1.1 A batterij.
Voor in de accu zit de aansluiting voor de adapter .. zodra je de adapter er in plugt tonen blauwe led's (aan beide kanten één) dat de accu wordt bijgeladen.
Heb je de accu in de stofzuiger zitten dan zal de stofzuiger ook aantonen dat deze opgeladen wordt.
Helaas is er niet op te zien hoe lang dat dit dan nog duurt..
Ik heb het niet precies getimed maar de accu is vrij vlot op 100%. In zo'n 10 minuten is hij van 90% naar 100% Dat terwijl bij accus laden vaak de laatste 20 procent wat langer duurt dan de eerste 80%.
Zelf heb ik nog niet de accu compleet leeg getrokken. In het boekje staat ook vermeld dat Dyson de accu op zo'n manier heeft ontwikkeld dat het volgens hen het beste is om de stofzuiger na elke actie gewoon terug aan de lader te hangen en altijd naar 100% te laden. Als de accu op 100% is stopt de accu met bijladen (de leds gaan dan ook uit)
Stofzuigen en accuduur
Door het inknijpen van de trigger start de stofzuiger direct. Daar meteen een puntje, je moet dus continu de trigger in blijven houden als je aan het stofzuigen bent.. dat vergt even wat gewenning en is niet altijd even plezierig als je lang (>15 minuten) aan het stofzuigen bent.
De ervaring met het stofzuigen is per borstel echt anders. Waar de Turbo borstel wat grover is en wat ruwer over de vloer gaat is de parket borstel veel (te) makkelijk te manouvreren en aait deze vloer. Wat me wel opvalt is dat de stofzuiger vooral efficient en goed zijn werk doet in combinatie met een gemotoriseerdeborstel (turbo, parket of kleine gemotoriseerde) gebruik je een regulier opzetstuk.. dan merk je dat de Dyson V11 helemaal niet zo sterk is als een reguliere stofzuiger. Hoe dan ook.. zijn werk doe hij boven verwachting.. zeker op kleden (hoogpolig) en deurmatten (laagpolig) is het bizar hoeveel troep er ineens uit komt. De deurmat lijkt na het stofzuigen wel als nieuw. Voordeel is dat ik ook niet meer op mijn knieen hoef om de deurmat te stofzuigen met de handstofzuiger!
Accessoires
Turbo borstel
De Turbo borstel is mijn persoonlijke favoriet (wie had dat gedacht.. dat ik ooit een favoriete stofzuighulpstuk zou hebben) ..
Deze is voor zowel harde als zachte vloeren en ook geschikt voor hoogpolig tapijt. Het grote voordeel van deze borstel is dat deze een geautomatiseerde kop heeft welke door de aansluitpunten in de steel aangestuurd wordt.
Stroom punten in de stofzuiger
Wanneer je met deze borstel van een harde (laminaat) vloer richting een tapijt gaat, en je hebt de stofzuiger op de 'Auto' stand staan, dan merkt de kop dat op past hier vervolgens de snelheid en zuigkracht op aan! Bijzonder handig! Overigens doet ook alleen deze kop dat. Bij de overige borstels is er geen 'Auto' stand te selecteren (zie ook het kopje verder naar beneden: Accuduur)
Aan de voorzijde van de borstel zit een schuifje welke je open of dicht kan schuiven. Naar gelang deze stand heeft de kop meer vacuum en zuigt deze dus harder. Deze heb ik even gewijzigd om te kijken wat het verschil is.. het nadeel als je deze dicht zet is dat de wat grotere stukken vuil niet meer in deze gaten komen en dus niet meer opgepakt worden.. niet zo handig dus laten we deze maar op standje half-open staan.
Parket borstel (soft roller)
Deze borstel is extra in het 'Absolute' pakket en ideaal voor harde laminaat- en parketvloeren. Mijn vermoeden is dat deze ook prima werkt op vinyl-, giet- of tegelvloeren maar dat terzijde. Deze kop vind ik zelf qua 'pick-up' wat fijner dan de turbo borstel omdat de voorzijde wat hoger is en dus wat grotere stukken kan meepakken. Aan de andere kant vind ik deze borstel niet zo fijn omdat deze niet werkt op hoogpolig tapijt (logisch), Laten wij nu net een hoogpolig kleed in de woonkamer hebben liggen... dat zou betekenen dat ik telkens van borstelkop zou moeten wisselen en dat gaat niet gebeuren. Bij mij zit dus standaard de turboborstel op de stofzuiger.
Deze zachte borstel navigeert naar mijn mening ook soepeler dan de turbo borstel.. waar dat precies aan ligt weet ik niet maar ik vind hem daarom ook niet heel fijn. Hij draait te snel de kop de hoek om waardoor je soms weer achteruit moet om de kop in de goede richting te krijgen.
Onderstaande video legt het verschil tussen de soft- en turbo roller goed uit (vond ik zelf. Dit is geen video van mezelf maar puur informatief):
https://www.youtube.com/watch?v=udWiABIjk3EOverige kleine borstels
Over de overige kleine borstels valt eigenlijk vrij weinig te zeggen. Het zijn gewoon reguliere opzetstukken welke je bij een normale stofzuiger ook hebt. De meest in het oog springende borstel is echter de kleine gemotoriseerde borstel.
Stroom punten in de kleine gemotoriseerde borstel
Deze draait net als de turbo borstel woest mee als je 'gas' geeft. Handig voor op de bank of in de auto te gebruiken. Ik heb hem zelf op de bank gebruikt en dat werkt prima. Zou ik deze er los bij kopen? Nee niet echt.. Het voegt voor mij niet zo heel veel toe naast de overige accessoires.
Display
Op de achterkant van de stofzuiger zit een klein scherm welke tijdens het laden kort aangeeft op hoeveel procent de batterij is (na enkele seconden gaat het scherm vanzelf weer uit). Tijdens het stofzuigen krijg je echter te tijd te zien die je nog hebt.. dat is cool!! Maar ook hier weer.. in de praktijk kijk je er amper op (tijdens het stofzuigen dus) omdat je druk bezig bent om de vloer schoon te krijgen.. Ach.. het is een leuke gadget en wel handig om te zien op welke stand de stofzuiger staat.
Accuduur
Over standen gesproken, de stofzuiger heeft een viertal standen. Eco, Medium/Auto en Boost.
Klik je het knopje onder het display in dan wisselt de stofzuiger van stand.
Bij gebruik van de Turbo borstel heb je de keuze auto Eco, Auto of Boost. Waarbij Eco en Boost een reguliere stand zijn en Auto een variabele. Afhankelijk van de ondergrond zal deze Auto stand de snelheid van de borstel en stofzuiger aanpassen.
Voorbeeld van Eco
Voorbeeld van Medium/Auto
Voorbeeld van Boost
Onderstaand een kleine uitwerking van de tijden die je kan stofzuigen met verschillende borstels op verschillende standen.
De gegevens zijn verzameld bij een 100% volle accu (en tussendoor opgeladen)
Wat opvalt is dat de soft roller in de eco stand veel meer energie verbruikt dan de turboborstel. Zet je de stofzuiger echter in Boost modus dan heb je juist weer meer tijd met de softroller.
Montage
Montage is vrij recht-toe-recht-aan. De basisplaat monteer je met twee bijgeleverde schroeven (en pluggen). Vervolgens klik je de oplader (indien gewenst) in de houder en tot slot klik je de houder in de basisplaat.
In de houder kun je ook nog twee accesoires klikken.. Zodat deze mooi bij de stofzuiger hangen. Wat je met de rest van de accessoires moet doen? Geen idee... ik heb ze maar los in de berging gegooid.
Onderhoud
Legen
In de handleiding wordt als tip gegeven om de stofzuiger na elk gebruik te legen.. dat gaat in de praktijk toch anders.. voor de dagelijkse kleine schoonmaak, dus alleen onder de tafel, legen we de stofzuiger niet. Bij de twee wekelijkse complete schoonmaak ontkom je er niet aan. Bij een stofzuiger met stofzak zie je natuurlijk niet hoeveel vuil en stof er opgezogen wordt.. de Dyson is wat dat betreft best contronterend.. dus legen doen we dan wat sneller.
Dit legen gaat vrij gemakkelijk met een schuif beweging boven de vuilnisbak.
Zie de product video van Dyson:
Waar je bij de oude stofzuiger nog wegkwam met de stofzak legen en ééns in de zoveeltijd even de filter vervangen ben je bij de Dyson aan het verkeerde adres.
De filter moet regelmatig (volgens de handleiding) uitgespoeld worden en ook de behuizing wordt vrij snel goor (wie heeft bedacht dat een doorzichtige afvalbak een goed idee was?? Okee okee het ziet er wel tof uit dat je alles rond ziet dwarrelen als een orkaan en het is wel handig dat je kan zien wanneer je hem moet legen)
Nee een stofzuiger schoonmaken.. dat vind ik nog steeds een vreemd fenomeen.. dat ding koop je juist om je huis schoon te maken.. dan moet je niet die ook nog moeten schoonmaken.. maar goed gelukkig klikt alles vrij snel en makkelijk uit elkaar.
:strip_exif()/f/image/SjY0uTbbyJoes5G0EsFmDGTV.jpg?f=fotoalbum_medium)
Links de stofbak en helemaal rechts (paars ding) de filter om schoon te maken.
We hebben de stofzuiger nu een maand en ik heb de behuizing al twee keer af- en doorgespoeld met water. De filter zelf heb ik alleen wat afgeklopt want die zag er in beide gevallen nog prima uit.
De stofzuiger en het filter moeten na afspoelen (alleen afspoelen met water!) zo'n 24 uur in de zon drogen.
Naast de stofbak en filter moet je ook af en toe de zuigmond ontdoen van haren. Dat was bij de vorige stofzuiger ook het geval.. dus daar heb ik vrede mee. Hier bij de Dyson gaat het wel even anders. Aan de zijkant van de kop zit een sleuf waar je een muntje of iets dergelijks in kan stoppen om de roller uit de houder te halen.
Hierna kun je gemakkelijk de roller ontdoen van het door hem gekruld haar (nog een puntje om de vrouw te overtuigen.. die krultang kan het huis ook uit!!)
:strip_exif()/f/image/HgcS0eVEEzcAlfC6Nlf3PqCo.jpg?f=fotoalbum_medium)
Ik heb de stofzuiger nu een maand in gebruik en laten we met de deur in huis vallen.. zou ik deze stofzuiger aanraden? Absoluut! Zou ik deze stofzuiger zonder te twijfelen nogmaals kopen (voor dat bedrag) .. absoluut! We gebruiken nu de oude stofzuiger op de bovenverdieping en de zolder. Deze Dyson bedient de gehele woon verdieping en de trap.
Wel zou ik wellicht een variant nemen zonder al die extra accesoires.. daar doe je in de praktijk (tot nu toe) vrij weinig mee. Eigenlijk gebruiken we alleen de reguliere turboborstel en voor de trap een opzet stuk met een lange zuigmond. Ik merk nu dat ik veel makkelijker 'even snel' de stofzuiger pak om het huis schoon te maken en je bent in no-time ook weer klaar. Geen gesjouw met een karretje of gedoe met in elkaar geknoopte kabels bij het oprollen van de snoer.
De Dyson is wat mij betreft een prima vervanger van de ouderwetse snoer stofzuiger en zuigt vaak zelfs beter dan de oude variant. Vaak, omdat bij het niet gebruiken van de gemotoriseerde borstels, je wel duidelijk merkt dat de Dyson niet zo krachtig zuigt als een reguliere stofzuiger.
Toegift
Overigens zijn alle accesoires en vele onderdelen te vinden in
de webshop van Dyson (geen zorgen, dit is geen affiliate link). Dus mocht een filter of accu een keer bezwijken dan kan men daar gewoon nieuwe bestellen (wel zo fijn om te weten)