Ubiquiti UniFi Dream Machine (EU-model) Review

ErVeHaa
10 april 2020, laatste update op 20 maart 2023, 16.444 views Product gekocht

Ubiquiti UniFi Dream Machine (EU-model)

De Ubiquiti Dream machine (UDM) is een product in de Unifi reeks van Ubiquiti. Hierin worden de Gateway, switch, access point en controller in één apparaat gecombineerd. Ideaal voor een thuissituatie. Het heeft ruim 8 maanden moeten duren, maar de plooien in de firmware worden nu actief door Ubiquiti gladgestreken.

Pluspunten

• Unifi compleet in één apparaat
  • Unifi ecosysteem / configureerbaarheid / uitbreidbaarheid
  • Krachtige hardware
  • Kosteneffectief i.r.t. losse Unifi gateway, switch, AP en controller
  • Vanaf 1.8.3 stable release, 8 maanden na de vorige, wordt de UDM actiever ondersteund

Minpunten

• Geen uitbreidbaar opslag, dus UniFi Protect is niet bruikbaar
  • De UDM is niet direct geschikt voor routed IP-tv, zoals bijvoorbeeld KPN deze aanbiedt. Een workaround is beschikbaar.
  • De UDM wordt warm. Bovenste switchpoort wordt ronduit heet.
  • Ubiquiti software zorgen zo nu en dan voor onverklaarbare fouten of crashes

Van een 'Nightmare'Machine naar een DreamMachine

Introductie
In 2019 heeft KPN formeel toegestaan om de Experia box te vervangen voor een eigen modem / router. Op dat moment was in mijn woning al een Unifi accesspoint actief, die vanaf een Raspberry Pi met de Unifi controller software aangestuurd werd. Rond deze periode (najaar 2019) heeft Ubiquiti een nieuw apparaat gelanceerd in de Unifi reeks die de Gateway, switch, accesspoint in één apparaat combineert: the Unifi Dream Machine(UDM). Er zijn twee versies op de markt:
- Een UDM Base: 4 gigabit netwerkpoorten, ingebouwde nanoHD accesspoint, 2GB RAM
- een UDM Pro: meer netwerkpoorten, waaronder ook SFP poorten, 4GB RAM, HDD-bay om videobeelden van Unifi Protect IP-camera's op te slaan. In tegenstelling tot de Base heeft de Pro geen ingebouwde WiFi accesspoint.

Zelf heb ik gekozen voor de Base, ideaal voor een thuissituatie, met de voordelen van instelbaarheid en meer functies dan de standaard modem / router van KPN biedt. Unifi heeft voordeel dat alle Unifi devices vanuit één punt te beheren zijn, wat het instellen van VLAN's en meerdere subnetten eenvoudiger maakt. In mijn situatie heb ik nog een accesspoint draaien naast de UDM, met wat Unifi switches in de planning. Het adopten van het AP is snel en eenvoudig via je UniFi network te regelen. Voor mij reden om de UDM aan te schaffen en daarmee in combinatie met het accesspoint een goed dekkend WiFi netwerk in huis te creëren.

Een algemene waarschuwing. Gebruik je een vorm van IPTV, zoals onder andere KPN dit aanbiedt: dit gaat niet standaard werken met de Dream machines. Er is sinds versie 1.11 beta een workaround beschikbaar.

Helaas was bij aanschaf in maart 2020 niet echt sprake van een ‘dream machine’. Op de Ubiquiti forums werd het apparaat af en toe al gekscherend ‘Nightmare machine’ genoemd. De Dream Machines hadden last van veel bugs en ontbrekende features. Het product was gewoon te snel op de markt geplaatst & dit was te merken aan de staat van de firmware. Het heeft maanden geduurd voordat Ubiquiti dit goed op de rit heeft gekregen en wat daarbij ook niet hielp was een gebrek aan communicatie en een roadmap. Sinds november 2020 is hier gelukkig verandering in gekomen. Ubiquiti support is ‘herrezen’ en is actief op de forums om problemen op te lossen, inzicht te geven waaraan ze werken en… een nieuwe stabiele (en goed werkende) firmware update. Voor wat leesvoer heb ik de issues uit mijn eerdere review hier op een rijtje gezet: 1 2 3 4 5 6 7.
Initiële setup
Mijn internetverbinding is gebaseerd op een glasvezelaansluiting van KPN. Voor de 1.8.3. firmware release was een werkende internetverbinding nodig om de UDM te configureren. Een VLAN instellen op de WAN poort was toen nog niet mogelijk. Het instellen was dus alles behalve vanzelfsprekend.

Met de release van firmware 1.8.3 is het nodige verbeterd. Voor de automatische initiële configuratie via de app is nog steeds een werkende internetverbinding nodig, maar er is een optie toegevoegd om handmatig je internetinstellingen in te vullen. Daarnaast is het nu mogelijk om naast de app, via de browser de setup te doorlopen.

Dashboard
Bij release draaide de UDM-base nog niet op Unifi-OS. Dit is met versie 1.8.3. eindelijk gebeurd. Het hele dashboard ziet er overzichtelijker uit t.o.v. de eerdere versie. Hieronder een screenshot van het oude dashboard en het nieuwe.
Standaard staan de 'nieuwe dashboard' en instellingen op aan. Dit is een versimpelde versie van de oude instellingen. Voor de allerdaagse dingen prima. Wil je wat exotischer instellingen aanpassen (dit zeg ik als niet-ict'er), zal je terug moeten vallen op de klassieke instellingen. Om een voorbeeld te noemen; een WiFi netwerk opzetten in een apart gast-VLAN lukt nog niet goed vanuit de nieuwe instellingen. Dit zijn cosmetische zaken die in toekomstige firmware releases nog gladgestreken moeten worden.

Daarnaast zijn de diverse alfa / beta features nu bruikbaar en stabiel. Ze doen wat ze moeten doen, zonder het risico je UDM vast te laten lopen. Daarnaast worden de pakketten beter onderhouden. Als voorbeeld draaide de IDS/IPS functie op een verouderde versie van Suricata (4.0). In versie 1.8.3 is deze gepatched. Daarnaast heeft Ubiquiti dit in de 1.9 update bijgewerkt naar een nieuwere release van Suricata (5.0.5). Daarnaast een belofte vanuit Ubiquiti om dit in de toekomst beter bij te houden.
Dagelijks gebruik
De UDM vergt het nodige instelwerk en biedt ook meer functies t.o.v. de routers die providers ter beschikking stellen. Om je te helpen zijn er veel handleidingen en tutorials door Ubiquiti aangeboden op hun website. Deze geven ook een goed beeld wat de mogelijkheden van dit product zijn
Conclusie: Brrrr!
Is de UDM dan echt een droom? Nee. Is het een nachtmerrie? Nee. Er zijn nog punten die de nodige aandacht behoeven.
- De UDM-base wordt (ook idle) erg warm. De metalen delen van de switchpoorten, met name de bovenste, worden ronduit heet. Na deze constatering heb ik de UDM verhoogd op pootjes staan, wat zo’n 5 graden scheelt op de temperatuursensor. Gemiddeld zit ik dan op een 73 graden celsius.
- Het nieuwe en oude dashboard. Dit komt op mij over als het configuratiescherm van Windows 10. Het leunt op 2 gedachten. Eenvoud aan de ene kant en instelbaarheid aan de andere kant. Je kan nog niet zonder één van de twee. Dit heeft nog wat aandacht en liefde nodig om de eenvoud te houden, maar daar tegenover de huidige functies en instelbaarheid niet te verliezen. Met firmware 1.11 is hier wat verbetering in aangebracht.
- Nieuwe firmware releases zijn niet altijd stabiel, duurt lang voor bepaalde problemen opgelost worden en zo nu en dan worden er ook nieuwe bugs geïntroduceerd wanneer de update te snel van beta naar general release uitgebracht wordt. Dit geldt ook voor de recente 1.9 firmware versie. Een “Brrrr” (Backup, reboot, reset, restore, reboot) is vaak nodig na upgrades. Voor een thuissituatie te overzien (zou niet nodig hoeven te zijn), voor bedrijven kan ik me voorstellen dat dit gewoonweg ongewenst is.
- Een omvangrijke hack en hoe deze gecommuniceerd en opgepakt wordt, verdient geen schoonheidsprijs. Uiteindelijk bleek het een boze ex-medewerker te zijn.

Ubiquiti heeft zich herpakt en een solide apparaat met solide firmware neergezet. Ik hoop dat ze deze lijn vast weten te houden en dit apparaat met updates blijven verbeteren en verder één lijn in de producten aan gaan houden.
actuele versie voor de UDM
Versie 2.5 is uit, als tussenstop tussen V1 enV3

een stukje historie uitfirmware updates in 2020 tot het punt waar Ubiquiti uiteindelijk de softwarekant op orde heeft gekregen:

19 mei: Ubiquiti heeft versie 1.7.0 als stabiel verklaard (voor Pro) en beta voor de Base. De post over de beta was ruim 130 pagina’s lang en groeiend. Op basis van de zaken die nog steeds niet lekker lopen in de stable release, wacht ik nog even met upgraden.

21 mei: er is een hotfix uitgebracht voor de pro.

29 mei: er is een nieuwe beta firmware (1.7.2) uitgebracht voor de UDM Base

26 juni:er is een nieuwe beta firmware (1.7.3) uitgebracht. Om de forumpost te kunnen zien, moet je ingelogd zijn met je UI-account. De changelog is bedroevend kort i.r.t. de gemelde problemen... Een quote die het algemene beeld op de Ubiquiti forums aardig weergeeft:
If the feedback on this release is any indication, even the hardened apologists are starting to break a little bit. It really is getting to the point that there is simply no longer any valid excuses for the number of bugs and undelivered features. The time it's taking Ubiquiti to address these issues and the feedback on status from the company is just awful right now.

Odd topologies, locking switch ports, no RSTP/STP support, forced NAT, lack of multicast support, lack of IGMP, etc. There's literally nothing "Pro" about the UDM Pro. There are $100 consumer routers at Best Buy with more extensive feature sets and almost all of them have less bugs out of the box.

It's really, really hard to see the UDM "Pro" as anything but a hobbyist platform
15 juli: beta versie 1.8 is uit. Veel fixes, maar sommige langlopende issues, waaronder ipv6 nog niet verholpen.

17 augustus: release candidate 16 is voor (beta) versie 1.8 uitgebracht. IPv6 bugs zijn (onder andere) verholpen. Hopelijk wordt de firmware binnenkort als stable release uitgebracht.

22 augustus: versie 1.8 is aangemerkt als stabiel voor de UDM pro en “release candidate” voor de UDM base. Er worden de nodige bugs gemeld, dus lezen voor installatie lijkt aan te raden. Daarnaast is beta 1.8.1. gereleased

28 september: de IDS/IPS beta functie draait een zwaar verouderde versie van Suricata. Zoals gebruikelijk blijft het oorverdovend stil aan de kant van Ubiquiti.
Daarnaast is recent een nieuwe iOS app gelanceerd. Qua lay-out en opties leunt dit op de nieuwe versie van de controller software (versie 6). Hierdoor zijn er afwijkingen tussen de app en de browser, aangezien de controller nog (stable release) op versie 5 draait. Sommige wijzigingen worden dus niet doorgevoerd op de UDM.

12 oktober: 1.8.2. beta versie is alleen uitgebracht voor de UDM-pro. De UDM base heeft zelfs geen “beta support” voor deze versie, wat wel het geval was bij voorgaande versies. Jammer.

23 oktober: de beta van 1.8.2 is alsnog geschikt gemaakt voor de UDM base.

13 november: de beta van versie 1.8.3. is beschikbaar gekomen. In tegenstelling tot de afgelopen 7 maanden is een andere Ubiquiti te zien / horen. Er wordt ingegaan op concrete problemen en waar ze mee bezig zijn om het op te lossen:
- Suricata IDS/IPS; is in deze versie bijgewerkt naar een ondersteunde versie. Er wordt daarnaast een doorkijk gegeven naar firmware 1.9.0 waar ze Suricata naar een recentere grote versie willen brengen
- PPPoE snelheidsverlies: hebben ze in onderzoek
- Geheugengebruik UDM-base is gepatched in deze versie.

3 december: Een nieuwe stable release (1.8.3) is uitgebracht na 8 maanden. Onderstaande review wordt binnenkort aangepast obv deze update.

10 december: de eerste 1.8.4 beta is uit

23 december: 1.8.4 stable is uit

29 december 2020: 1.8.5 stable is uitgebracht.

22 januari 2021: beta 1.8.6 is uit, met name security fixes.

26 januari 2021: 1.8.6 stable is uit.

5 februari 2021: beta 1.9.0-10 is beschikbaar gekomen.

19 februari 2021 beta 1.9.0-12 is uitgebracht.

26 februari 2021 beta 1.9.0-14 is uitgebracht.

2 maart 2021 1.9.0 stable is beschikbaar. Let op voor installatie: op het forum zijn de nodige problemen te lezen met deze versie. Zorg dus voor een goede backup voor je de firmware bijwerkt.

5 maart 2021 1.9.1-1 beta is online.

Heb jij ook een Ubiquiti UniFi Dream Machine (EU-model)?

Vraag & Aanbod

Meer advertenties

Dank voor je eerlijke review!
Wat screenshots was wel leuk geweest ;-)
Zal de review nog wat aankleden de komende week :)
Wow, ik schrik een beetje van je gevonden resultaten. Ik draai zelf ook de unifi software op een RPi met een Unifi AP AC PRO er aan en ik heb vorig jaar expres geen 2e AP gekocht omdat ik wist dat dit apparaat er aan kwam. Ik was bang dat de RPi oplossing niet solide genoeg was op langere termijn, maar ondertussen nog niet echt problemen gehad.
Ook heb ik dit apparaat aan een vriend geadviseerd, hij was toen alleen nog slecht leverbaar en hij heeft toen voor een andere oplossing gekozen.
Dit is niet wat je mag verwachten van een merk met de reputatie als Ubiquiti. Hopelijk wordt de firmware nog significant verbeterd zodat dit wel een goede oplossing kan zijn. Tot die tijd dit product maar even mijden dus.
Hoi,
Ubiquiti maakt mooie spullen - ze zijn echter ook wel berucht om hun software.

De UDM is in potentie een top product. In mijn thuis situatie draait het an sich prima nu (alleen glasvezel internet van KPN. Wil je digitale TV van KPN/telfort/XS4all gebruiken - mijd dit product dan (nog). De oudere USG kon je met een config.gateway.json file naar believen aanpassen, dit kan niet meer met de UDM-reeks.

Van alle modules die in beta of in een vroeger ontwikkel stadium zitten beschouw ik als 'leuk als het werkt' en hoop dat ze dit in nabije firmwareversies testen en afronden..
Persoonlijk had ik het wel fijn gevonden als dit €350 kostende product getest, werkend en wel op de markt gezet had geweest.

Oh, en heb de pi ook een poos de Unifi controller laten draaien voor mijn AP - voldoet prima!

[Reactie gewijzigd door ErVeHaa op 26 juli 2024 17:35]

Ik ben heel erg te spreken over de Thread management (IDS/IPS) dat dit apparaat ondersteund op een snelle verbinding. De originele USG kan dit maar tot 85 Mbps. De Dream machine zou dit tot 250 Mbps kunnen. Iets voor de gemiddelde Ziggo klant een toegevoegde en aan te raden functie. Mogelijk komen ze binnenkort met een verbeterde USG vervanging dat wel de hoge snelheden aan kan.
Hoe is het hier momenteel nog mee. Nog steeds vol met bugs of is er al wat gewijzigd?

Ben eventueel in de markt ervoor. Of de controller op mijn Mac mini laten en voor een flex gaan.
De “stabiele” versie draait nog steeds op versie 1.5.6, in de tussentijd zijn dus geen nieuwe releases uitgekomen.

Ubiquiti heeft de beta voor versie 1.7.0 wel opengesteld voor de UDM base. (Je moet ingelogd zijn op het forum om de post te kunnen openen). Er is dus wel beweging.

De post op het forum is wel 111 pagina’s lang inmiddels waarin de problemen (en wat fixes) besproken worden. Een herhaald verzoek voor een volledig overzicht wat gefixed is, wat ze gaan fixen of wanneer de stabiele versie uitkomt is helaas door Ubiquiti nog geen gehoor aan gegeven.
Twijfel ook nog tussen de UDM en Flex, vooral ivm de stabiliteit van de firmware van de UDM. Het lijkt erop dat de meeste aandacht naar de UDM Pro uitgaat wb firmware ontwikkeling. Ik heb een Flex voor de bovenverdieping en deze ook beneden geprobeerd (dat een stukje groter is). Hoewel ik overal bereik had was de snelheid wel wat minder dan met de Netgear R7800 die ik nu beneden heb staan. Maar wel een indrukwekkend apparaatje die Flex hoor!

[Reactie gewijzigd door Blobby op 26 juli 2024 17:35]

Ik heb zojuist een flex besteld voor in de tuin, een AC in-wall voor op kantoor of mijn slaapkamer boven en nog een Unifi POE switch.

Dus voorlopig meer als genoeg uitgegeven. :X
Nice, maar het is wel een investering inderdaad. Ik heb toch een 2e flex besteld en nu 1 boven en 1 beneden. Ik ben echt onder indruk van het bereik (180 m2 huis) en de snelheid. Voor mij geen udm denk ik. Ms nog een usg later om mijn huidige Netgear router te vervangen.
Hallo Blobby,
Vraagje: wat zou voor jou de reden zijn om je Netgear router te vervangen voor een USG?
In mijn setup heb ik achter de ExperiaBox van KPN een Asus router, vervolgens een Unifi switch met een aantal accesspoints en wired apparatuur.

Ik denk er ook over om de Asus te vervangen voor een USG, maar heb nog geen goede redenen kunnen vinden. Ben benieuwd naar jouw ideeen en mening.
Hi bloek. Of een USG nuttig is of niet hangt natuurlijk af van je huidige router en de functies die het ondersteunt, en de functies die je graag zou willen gaan gebruiken.
Ik heb de USG P3 inmiddels gekocht en mijn Netgear router ook nog voor een redelijk prijs verkocht dus dat maakte de keus een stuk makkelijker :-). Mijn ervaring tot nu toe:
De USG biedt w.b. de standaard router functies (VPN, DHCP, DDNS, etc.) meer configuratie mogelijkheden. Daarnaast heeft het bijv. ook een RADIUS server waarmee je o.a. user beheer kan doen voor VPN toegang, een mogelijkheid om de log naar een syslog server te sturen (ik gebruik mijn Synology daarvoor), etc. Maar de USG is natuurlijk ook gericht op toepassing bij (kleine) bedrijven. Er zitten de nodige functies in die ik ws nooit zal gebruiken.
Wat ik prettig vind is dat ik het nu allemaal via de Unifi controller kan beheren, tezamen met de AP's, en je daarmee ook een uitgebreid en geintegreerd inzicht hebt over het gebruik van je netwerk. Deze integratie is ws nog beter met een Unifi (managed) switch erbij, ook w.b. VLAN tagging bijvoorbeeld (ik heb een unmanaged PoE switch, geen Ubiquiti).
Wellicht wil ik op termijn e.e.a. nog verder uitbreiden met meer AP's, Cloud Key en camera's en dan lijkt me de integratie nog een stuk handiger.
Duidelijk. Vraag me wel nog af hoe goed het gaat met de UDM en de TMobile glasvezel modem. Een Draytek Vigor 2132fvn. Zou mooi zijn als die ertussenuit kan.
ik heb zelf de udm-pro nu en de t50 van t-mobile er tussen uit gehaald dit werkt perfect met vlan300

alleen de converter zit er nog tussen maar die wil ik ook nog vervangen voor een goede gbic.
Update 19 mei: Ubiquiti heeft een nieuwe beta versie vrijgegeven. Lees eerst de forums na, voor je de update installeert i.v.m gerapporteerde en bekende bugs.

[Reactie gewijzigd door ErVeHaa op 26 juli 2024 17:35]

Update 26 juni: een nieuwe beta firmware is beschikbaar, changelog is bedroevend kort t.o.v. de bekende problemen.
Is het mogelijk om via de UDM bij KPN tv te kijken?
Interactieve tv van KPN werkt niet met de UDM.
Is dit nog steeds het geval? Ik dacht dat dit een leuk (maar duur) alternatief was voor mijn oude en brakke router. Ik heb al een paar ubiquity AP's, vandaar. Maar ik ga over een jaar verhuizen en daar ligt glasvezel. Niet dat ik nou veel tv kijk, maar het moet natuurlijk wel werken. Als het niet werkt ga ik me eens verdiepen in de mogelijkheden van de Experia box.

Prima review trouwens!
Ja, dit is nog steeds het geval en het ziet er naar uit dat dit ook zo gaat blijven. Waar de USG met een JSON file naar believen aangepast kon worden, is dit niet mogelijk met de UDM. Kortom er zijn vanuit Ubiquiti geen specifieke toezeggingen gedaan m.b.t. multi-VLAN en IGMP om ip-tv goed werkend te krijgen. Wil je hiervan dus gebruik maken, zal je de experiabox dus moeten laten staan i.c.m. de UDM.

[Reactie gewijzigd door ErVeHaa op 26 juli 2024 17:35]

Is dit wel mogelijk door een managed switch (van Unifi bv) vóór de UDM te zetten?
Nee, als ik naar handleidingen kijk gaat dat niet werken. Tenzij je je Experiabox weer achter die switch zet voor je ip-tv. Je schiet daar dus weinig mee op

Je kan voor de zekerheid deze vraag nog stellen op het Tweakers Ubiquiti forum. Hier zijn aardig wat mensen actief met veel kennis over netwerken.
Ikzelf heb dit wel voor mekaar gekregen met een USG op het glasvezel netwerk van T-Mobile a.d.v. deze tutorial: https://medium.com/@bjarn...mobile-thuis-2d286887009b

(UDM is voor bij m'n ouders en hebben KPN). Is het op deze manier dan niet mogelijk? Of moet de switch dan IGMP proxy ondersteunen (Unifi switch doet volgensmij alleen IGMP snooping)?
De USG is nog te configureren met JSON files, deze functie is niet meer beschikbaar op het UDM platform.

Uit de bronnen uit mijn eerdere bericht wordt het met een switch niet werkbaar. Dit kan je evt nog checken op het tweakers forum

[Reactie gewijzigd door ErVeHaa op 26 juli 2024 17:35]

Ja dat klopt inderdaad, alleen ik heb dus nooit de JSON file aangepast op de USG (zoals je kunt zien in de tutorial). Daarom vroeg ik me af of dit ook lukt met de UDM.
Late to the parrty, maar nog thanks voor je review. Ik had deze eigenlijk uitgeteld omdat ik eigenlijk een 2,5/5/10gbit versie zou willen qua toekomstvaste investering. Recent toch gaan twijfelen, maar nu dit gelezen en plan even in de ijskast gezet. Zou een DreamMachine Pro nog enkele issues kunnen ondervangen?
De pro heeft dezelfde issues (zelfde platform) en nog wat extra issues, zoals crashende sfp modules.
Thanks, dan maar wachten op DreamMachine V2 :)