De zenfone 6 is een ondergewaardeerde telefoon die meer liefde verdient.
De relatieve onbekendheid en lage verspreiding van het toestel komt doordat Philips kort na introductie een aantal rechtszaken tegen Asus heeft ingesteld (
bericht Tweakers). Inmiddels zijn die voorbij en is het toestel weer verkrijgbaar in de Benelux.
In tegenstelling tot eerdere telefoons van ASUS is de software nu wel geslaagd. Ik ervaar zelf geen gevoel van bloatware.
De bouwkwaliteit is goed. Een innovatieve camera voorkomt een oogje of druppel op het voorscherm. De camera voor kantelt bij selfies naar de gebruiker toe. Op internet blijkt dat de telefoon ook best tegen een stootje kan, met de bouwkwaliteit zit het dus wel goed. Zie:
hier voor misbruik door een expert. Klikken op eigen risico :'-).
De prijs/kwaliteitverhouding is uitermate goed. Waar fabrikanten als Samsung bij lagere modellen bezuinigen op allerlei belangrijke onderdelen, heeft Asus dat hier op de essentiële onderdelen niet gedaan. Er zit bijvoorbeeld een Snapdragon 855 chip in, die bij uitkomen vooral in flagships zat. Een microSD is voor mij een must en die mist bijvoorbeeld bij de Oneplus 7(t).
De enige knieval is het scherm, wat geen OLED is (i.t.t. sommige toestellen van Samsung en Apple ), maar LED. In praktijk kan ik bevestigen dat de schermleesbaarheid bij zonlicht iets minder is dan een OLED, maar het is voor mij voldoende.
Het scherm nadeel brengt wel een belangrijk voordeel. De toch al grote batterij van 5,000mAh gaat daardoor nog langer mee. En hoewel er geen snel-laden inzit*, gaat dit voor mij snel genoeg, terwijl dit ook betekent dat de batterij minder snel lui wordt (en je minder lang met 100% opgeladen toestel doet). De batterij houdt het bij zwaar gebruik (bluetooth, gamen, bellen, appen enz.) meer dan 1 dag, tot soms wel 3 dagen vol. Dit terwijl mijn vorige telefoon het einde van de dag vaak niet (meer) haalde (met snelladen + zwaar gebruik als oorzaak).
Qua bellen presteert dit toestel ook zeer goed. Met 77 db behoort de speaker tot een van de luidere, handig in een lawaaige omgeving, en de belkwaliteit in dagelijks gebruik is prima.
Een van de weinige praktische hobbeltjes is dat de vorm van de camera een uitdaging vormt voor het hoesje. Deze slijt sneller als bij mijn vorige toestel.
*: Snel is relatief, er zit geen fast-charge (40W), maar wel QuickCharge 4 (18W).