ASUS Zenfone 6 128GB Zwart Review

9 april 2020, laatste update op 11 april 2020, 1.488 views Rapporteer

Een ondergewaardeerd toestel dat uitstekende features biedt voor een goede prijs. Met name de batterij steelt de show. Het scherm is voor mij acceptabel, terwijl de belkwaliteit en software aangenaam werken.

Pluspunten

• batterij (prestaties)
  • snelle processor
  • innovatieve en prima camera
  • dedicated microSD slot

Minpunten

• geen OLED of 120 Hz scherm
  • door de camera lastig qua hoesjes
  • geen VOOC / snel laden (maar gaat langer mee)

De zenfone 6 is een ondergewaardeerde telefoon die meer liefde verdient.

De relatieve onbekendheid en lage verspreiding van het toestel komt doordat Philips kort na introductie een aantal rechtszaken tegen Asus heeft ingesteld (bericht Tweakers). Inmiddels zijn die voorbij en is het toestel weer verkrijgbaar in de Benelux.

In tegenstelling tot eerdere telefoons van ASUS is de software nu wel geslaagd. Ik ervaar zelf geen gevoel van bloatware.

De bouwkwaliteit is goed. Een innovatieve camera voorkomt een oogje of druppel op het voorscherm. De camera voor kantelt bij selfies naar de gebruiker toe. Op internet blijkt dat de telefoon ook best tegen een stootje kan, met de bouwkwaliteit zit het dus wel goed. Zie: hier voor misbruik door een expert. Klikken op eigen risico :'-).

De prijs/kwaliteitverhouding is uitermate goed. Waar fabrikanten als Samsung bij lagere modellen bezuinigen op allerlei belangrijke onderdelen, heeft Asus dat hier op de essentiële onderdelen niet gedaan. Er zit bijvoorbeeld een Snapdragon 855 chip in, die bij uitkomen vooral in flagships zat. Een microSD is voor mij een must en die mist bijvoorbeeld bij de Oneplus 7(t).

De enige knieval is het scherm, wat geen OLED is (i.t.t. sommige toestellen van Samsung en Apple ), maar LED. In praktijk kan ik bevestigen dat de schermleesbaarheid bij zonlicht iets minder is dan een OLED, maar het is voor mij voldoende.

Het scherm nadeel brengt wel een belangrijk voordeel. De toch al grote batterij van 5,000mAh gaat daardoor nog langer mee. En hoewel er geen snel-laden inzit*, gaat dit voor mij snel genoeg, terwijl dit ook betekent dat de batterij minder snel lui wordt (en je minder lang met 100% opgeladen toestel doet). De batterij houdt het bij zwaar gebruik (bluetooth, gamen, bellen, appen enz.) meer dan 1 dag, tot soms wel 3 dagen vol. Dit terwijl mijn vorige telefoon het einde van de dag vaak niet (meer) haalde (met snelladen + zwaar gebruik als oorzaak).

Qua bellen presteert dit toestel ook zeer goed. Met 77 db behoort de speaker tot een van de luidere, handig in een lawaaige omgeving, en de belkwaliteit in dagelijks gebruik is prima.

Een van de weinige praktische hobbeltjes is dat de vorm van de camera een uitdaging vormt voor het hoesje. Deze slijt sneller als bij mijn vorige toestel.

*: Snel is relatief, er zit geen fast-charge (40W), maar wel QuickCharge 4 (18W).

Heb jij ook een ASUS Zenfone 6 128GB Zwart?

De Zenfone heeft inderdaad geen fast-charge (40W) maar wel QuickCharge 4 (18W) - hiermee is de forse accu alsnog binnen 2 uur vol
Goed punt. Ik zal het verwerken in mijn review :)
Hallo,
In de review lees ik dat de zenfone weer beschikbaar is in de benelux. In prijsvergelijker zie ik alleen Dustin als verkoper en zij hebben hem pas in mei weer op voorraad. Waar heb jij de telefoon aangeschaft als ik dat mag vragen?
Bij Dustin meen ik. Wellicht kun je bestellen in een buitenlandse internetwinkel, als dat toegestaan is.
(...) Het scherm nadeel brengt wel een belangrijk voordeel. De toch al grote batterij van 5,000mAh gaat daardoor nog langer mee.(...)

Volgens mij is dat te simpel gesteld: OLED stuurt/verlicht alleen de pixels aan die in gebruik zijn. Met aan zwart thema/skin zal de batterij dan juist langer meegaan..

De telefoon is trouwens na dik een jaar oud te zijn nogal aan de prijs: €575 op die site die je noemt. En de 64gb is € 483..

Ik wilde deze net gaan kopen als opvolger van mijn Zenfone 5z maar toen kwam al snel die ban op de telefoon: dat was wel even balen..

Uiteindelijk voor een Note 10+ gegaan (helemaal andere spectrum - ik weet het).

Inmiddels denk ik dat 399/450 een betere deal zou zijn...
Deze is gewoon te bestellen bij de Asus shop. Bij dustinhome pas leverbaar vanaf eind mei. Sinds kort ook eigenaar van deze geweldige telefoon. Tot nu toe geen minpunt behalve dat ik hem iets te groot vind. Mijn ideale telefoon is 6 inch maar die zijn er niet meer in de high end klasse😢
Ik heb ook liever een kleinere telefoon, maar sinds de eerste z1 compact van Sony is er geen goed klein android toestel meer uitgebracht dat ook een goede batterij had en een aantal andere features.

Ik hoop dat die trend weer terugkomt.

[Reactie gewijzigd door Trustworthy Fox op 23 juli 2024 10:07]

Vraagje @Trustworthy Fox ,
In de specs zie ik staan 'USB 3.2 (Gen1, 5Gb/s) type-c' en ik was benieuwd of je 'm wilde testen met een USB-C dock en/of hub om o.a. desktop te testen. :)

Ik gok dat het een kale variant van de modus gaat worden, maar ik ben benieuwd of het werkt.
Zo'n doc/hub heb ik helaas niet. Er komt trouwens een Zenfone 7 aan. Die heeft een mooier Amoled scherm en zal waarschijnlijk duurder zijn dan de Zenfone 6. Zie bijvoorbeeld:
Thanks! De 7 heb ik gezien, maar die krijgt geen usb-c 3.2 :(