€ 75,20 bij CAPS
  3. Willen (1.754) Hebben (605)

G.Skill Ripjaws V F4-3200C16D-32GVK Review

7 maart 2020, laatste update op 7 maart 2020, 1.363 views Rapporteer

Gekocht voor Ryzen 3000 systeem. Draait stabiel op 3600 c18-20-20-40 met 12 uur Prime95 zonder een fout.

Pluspunten

• Schappelijke prijs
  • Schuin aflopende heatsinks zijn handig in sommige behuizingen met top-mounted AIO
  • Goeie overklokker
  • Zien er strak uit voor non-RGB RAM

Minpunten

• geen

Wegens stabiliteitsproblemen ruilde ik m'n 4x8 gig Corsair Vengeance RGB Pro voor deze kit in. Overklokken naar 3600 c18-20-20-40, en validatie met urenlang Prime95 (RAM en memory controller test) en MemTest (30gb, 400% voor elke thread) was geen enkel probleem. De zwarte heatsinks maken deze kit ook optisch een goeie fit voor vrijwel elk systeem, ook als je, zoals ik, voor esthetiek gaat.

In mijn kast, de MasterBox MB511 van Cooler Master, zijn de relatief lage en schuin aflopende heatsinks nog een extra voordeel: de Vengeance RGB set zat tegen de fans van m'n AIO aan en moest ik ipv. de schroefgaten, de schroeven door de gaten van de ventillator heen draaien om de koeler een stukje naar achteren te verplaatsen, maar bij deze set is speelruimte zat en zou ik zelfs een 240mm AIO met een dikkere radiator dan de ML240L zonder problemen gemonteerd krijgen.

Met een moederbord met meer BIOS-opties (zoals RAM training settings die niet toegankelijk zijn in de Gigabyte X570 F11 BIOS) kun je waarschijnlijk nog strakkere timings op 3600mhz eruit halen. Helaas leverde 18-20-20-38 stabiliteitsissues op, en ook de tRC en tRFC van 72-576 naar 70-560 verlagen had ik geen geluk mee. Dat zijn echter geen bezwaren, overgeklokt op 3600 met strakkere timings dan menige set die fabrieksmatig met een 3600 kloksnelheid in de XMP komt, is al heel wat.

Absoluut een aanrader voor de budgetbewuste PC-bouwer.

Heb jij ook een G.Skill Ripjaws V F4-3200C16D-32GVK?

Heb je toevallig een uitdraai van alle timings die je gebruikt? :)
18-20-20-40 tRC van 72, tRCF van 576 op 1.4v, rest door het moederbord laten bepalen. Houd er wel rekening mee dat je een andere ervaring kunt hebben als je configuratie niet exact gelijk is aan de mijne. Misschien zit er nog wel meer rek in deze kit, of lukt het je net niet om de timings te halen die ik eruit haal, want 3600 C18-20-20-40 is een lagere latency dan 3200 C16-18-18-38 en het is maar een kwestie van geluk of pech hebben vaak.
Super! Post en in windows, nu maar eens even stresstesten. Super dankbaar, want al tijdje op zoek naar beetje werkende timings.
En draait dat nog steeds goed? Heb ook zo'n setje en wil binnenkort eens mee aan de gang gaan.
Ik heb het niet werkend gekregen. Blijkt Samsung c die geheugen. Op xpm profiel prima, maar veel hoger is mij nog niet gelukt icm respectabele timings.

[Reactie gewijzigd door Snippertje op 24 juli 2024 00:57]

Ok, dank voor je reactie. Ik ga het denk ik toch maar proberen in december als mijn upgrade klaar is. Als het lukt laat ik het nog wel weten hier.