Sonos Beam Zwart Review
3 maart 2020, laatste update op 3 maart 2020, 950 views
Rapporteer
Product gekocht
Prijstechnisch prima speaker met goed geluid.
Pluspunten
- Prijs
- Design
- Installatie/gebruiksgemak
Minpunten
- Soms iets weinig midden/hoog
- Bass met loudness soms iets pomperig
- Geen volumeregeling meer zichtbaar op TV
Omdat ik al langer met het idee voor een soundbar in mijn achterhoofd liep, een soort van impulsief, de Sonos Beam tijdens een MM actie gekocht.
Ik had de Sonos materie hier en daar wel eens gehoord en het viel mij niet tegen. Ook de nodige reviews en filmpjes maakte mij geinteresseerder.
Daarnaast wacht ik al langer op een Nederlandse editie van Apple's Homepod omdat ik graag stream via Airplay en een Apple ecosysteem ambieer.
Maar de NL Homepod laat op zich wachten en Sonos kreeg meer en meer mijn aandacht als goed alternatief dus zo kwam het 'impulsieve' moment.
Eenmaal aangesloten was de installatie via de Sonos app een eitje. Account aanmaken, aanmelden, speaker zoeken, TV verbinden en eventueel streaming diensten aan de Sonos app toevoegen. Daarna nog het TrueSound instel-ritueel waarbij je met iPhone in de hand als het ware door de kamer moet dansen.
Heel prettig heeft Sonos bij de Beam een 1.5m HDMI kabel en HDMI-SPDIF optical connector meegeleverd. Wat in mijn geval ook nodig was om mijn oudere Samsug LCD TV aan te sluiten die nog geen ARC HMDI heeft. Dit werkt naadloos plug-and-play.
Na wat luisteren via TV en streamingdiensten kon ik al vrij snel concluderen dat de Beam een makkelijk te verteren geluidsbeeld geeft maar zeker geen vervanger voor mijn hifi stereo set zou kunnen worden. Een Sphinx Project Ten met Scandyna MegaPods klinken net even beter om het zo te zeggen...
Maar goed, een hifi set met een nieuwwaarde die meer dan tien maal hoger ligt dan een Sonos Beam en waarvan de speakers uit elkaar staan is geen vergelijk.
Het geluid van de Beam is zondermeer een grote aanvulling/upgrade voor de TV en de streaming diensten op hogere 320kbs kwaliteit klinken goed maar het blijft ondanks de TrueSound optie te veel uit 1 hoek klinken. Daarnaast vind ik dat de Beam iets zuinig is met hoge- en middentonen waardoor het geluid soms wat sprankeling mist.
Ook de bassen zijn lastig in te stellen, ik twijfelde continue tussen loudness on/off omdat zonder loudness het geluid al snel dun klinkt maar met loudness je bij hogere volumes al snel een pomperige vlakke bass krijgt. Terwijl de loudness bij laag volume de bassen juist heel subtiel en diep hoorbaar blijft maken.
Overall zou ik de Beam niet meer willen missen als soundbar voor de TV. Voor de relatief lage prijs is het zeker een prima speaker die zich makkelijk en naadloos laat streamen via Airplay. Aangevuld met een setje Sonos One speakers heb je vast en zeker een kekke 2.1 set met acceptabele diepe bassen.