Fujitsu D3417-B2 Review

5 maart 2020, laatste update op 5 maart 2020, 1.520 views Rapporteer

Als het aankomt op zuinigheid is dit moederbord een absolute topper (zie ook https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1673583) en ideaal voor een server/NAS. Verder is het een moederbord van goede bouwkwaliteit dat gewoon zeer degelijk is. Wel is het momenteel iets verouderd en heeft het minder aansluitingen dan sommige gaming moederborden.

Pluspunten

• Zéér zuinig
  • Zeer stabiel en betrouwbaar
  • 6 Sata aansluitingen
  • Ondersteuning voor ECC memory tot wel 64 GB
  • Support voor Xeon processors

Minpunten

• Slechts één 16 lane PCIE 3 slot
  • Geen 'nieuwerwetse' USB-c of USB 3.2 gen 2 of USB 3.2 gen 2x2

Introductie

Wat onschuldig begon met een computertijdschrift over hoe gebruiksvriendelijk Linux tegenwoordig wel niet was, eindigde al snel in een hartenwens om een eigen servertje te runnen. Maar... een computer altijd aan laten staan, dat kost wel veel stroom. Fast forward enkele jaren en ik gebruik al 2 a 3 jaar met groot plezier dit moederbord in mijn thuis server.

Als je zelf ook een energie zuinige server wil bouwen, lees dan gerust verder! Ben je een gamer en wil je veel aansluitingen met de hoogste USB bandbreedte? Dan ben ik bang dat je hier verkeerd zit. In deze review zal ik vooral bespreken wat dit moederbord tot een goede keuze maakt voor een thuis server, niet voor een normaal PC systeem.
Wat zijn de voordelen van de Fujitsu D3417-B2 als moederbord voor een thuis server?
Ik noemde het al eerder, maar het grootste pluspunt van dit moederbord is de zuinigheid. Een systeem dat idle 4,4W gebruikt is mogelijk met dit bord, bijna net zo laag als een raspberry pi 4! Dat is een zeer indrukwekkende prestatie. Als je geen high performance server nodig hebt kun je waarschijnlijk erg lang doen met dit bordje en een goed deel van de aanschafkosten terugverdienen aan energiebesparingen, met als extra bonus de wetenschap dat je milieuvriendelijk(er) bezig bent.

Een ander pluspunt is het algehele gevoel van kwaliteit. In de tijd dat ik het bord gebruik heb ik geen stabiliteitsproblemen ervaren. De handleiding is zeer uitgebreid en de featureset is goed doordacht voor een moederbord dat bedoeld is voor server of zakelijk gebruik. Dit alles zorgt voor een gevoel van kwaliteit en degelijkheid.

Een ander groot pluspunt is het support voor Xeon processoren en ECC memory, wat goed van pas komt indien data integriteit een prioriteit is. Zelf run ik ZFS on Linux en hoewel de verhalen over massale data corruptie op ZFS door RAM geheugen zonder ECC support een broodje aap zijn (https://jrs-s.net/2015/02...n-ecc-ram-kill-your-data/) is ECC toch een fijne toevoeging. Er zijn overigens ook niet Xeon processoren met ECC memory support voor dit bord, maar dit zijn allemaal dual cores. Een kleine tip: als je geen losse videokaart wilt kopen zijn er ook voor dit bord Xeon processoren met een iGPU, maar het is iets meer zoekwerk.

Een laatste pluspunt én minpunt is het aantal SATA poorten, waarvan er 6 zijn. Dit is genoeg voor een redelijke thuis NAS, maar voor de echte enthousiastelingen kan het wat aan de lage kant zijn.
Wat zijn de nadelen van de Fujitsu D3417-B2 als moederbord voor een thuis server?
Ik benoemde het al in de voordelen: als je een uitgebreidere (NAS) server wilt bouwen, kan 6 SATA poorten aan de lage kant zijn.

Dat brengt me meteen tot een tweede minpunt: het aantal PCIE slots is niet heel erg hoog. Als je één wat bredere PCIE kaart hebt zijn beide sloten meteen bezet, zodat je enkel nog de twee PCIE3 x1 sloten hebt. In mijn geval werkt de combinatie van een enkele SAS kaart en quad gigabit ethernetkaart niet, maar dat kan ook een driver probleem/de ethernetkaart zelf zijn.

Heb jij ook een Fujitsu D3417-B2?