LG 34WL850-W Wit, Zwart Review

23 februari 2020, laatste update op 24 februari 2020, 1.298 views Rapporteer

De ideale all-round monitor voor iedereen die veelvuldig achter de computer werkzaam is en zijn/haar productiviteit wilt verhogen. Of dit nou meerdere vensters in een enkel overzicht zijn, een video-tijdlijn over de de volledige breedte is of het spelen van games; het is een compleet andere ervaring.

Pluspunten

• DCI-P3 98% kleurengamma
  • UltraWide® (21:9)
  • Thunderbolt™ 3 over USB-C
  • FreeSync™
  • HDR10

Minpunten

• 60Hz
  • 3440 x 1440

LG 34WL850-W

Minimaal 40u per week zit ik erachter, een computermonitor; maar tot op heden is dit altijd een tweetal simpele 24" monitoren geweest. Toen ik de kans kreeg van LG om deze monitor te testen, was ik erg nieuwsgierig hoe een UltraWide® zich zou verhouden in vergelijking met de huidige opstelling. Nu, drie weken later schrijf ik deze review nadat ik hem zo gevarieerd mogelijk heb ingezet:
  • Software Ontwikkelen
  • Video bewerken
  • Gamen
  • Content nuttigen

Uitpakken

In de doos:
Na openen van de doos word je direct gegroet door het kwaliteitsrapport waar onder andere de gamma, kleurtemperatuur en kleurechtheid beschreven staat. https://tweakers.net/i/Uk7ierh1xWoEz7AXr5-JMwFjtmQ=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/603456/1J5Pps1A0ySzSPbXymkhWzBIIqstnLiklLkBK4cW8mfRHizAsy?f=620xauto
Verder zit in de doos:
  • De monitor
  • Verstelbaar standaard
  • Externe voeding
  • DisplayPort-kabel
  • HDMI-kabel
  • USB-C-kabel
  • Drivers CD

Het feit dat er in 2020 nog een CD meegeleverd wordt was een verrassing en naar mijn mening erg overbodig. Ik heb verder dan ook niet bekeken wat er op deze disc aanwezig is. Daarnaast vond ik de externe voeding wel erg aan de grote kant. Nu is het natuurlijk logisch dat een monitor met dit formaat inclusief de mogelijkheid om eventueel een laptop te voeden enigszins veel stroom verbruikt. Toch had ik deze liever geïntegreerd in de monitor gezien zoals bij de LG 49WL95C wel het geval is.

Eerste indruk

Het in elkaar zetten van de monitor was enorm eenvoudig. Een duimschroefje vastdraaien en een klikmechanisme verder stond de monitor op m'n bureau, klaar voor gebruik. Naar mijn mening is het een strak vormgegeven apparaat, met mooie dunne randen zonder andere poespas. Hij staat op een net standaard, die tevens in hoogte verstelbaar is, en valt hiermee prima weg in een modern interieur; zowel op kantoor als in huis. https://tweakers.net/i/PzIzJdbYuxES0wVSP9LshQALbB8=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/603456/1J5OQHqnhVQ2Ze5P4lOquDWUhCdQrZi8TXPWKupAJPNUGtioMd?f=620xauto

Aansluitmogelijkheden:

Aan aansluitmogelijkheden geen gebrek, de monitor heeft zowel een Display-, HDMI- en USB-C-poort voor de beeldoverdracht en beschikt tevens over een tweetal USB-A-poorten voor het aansluiten van eventuele randapparatuur. Ikzelf heb de monitor in combinatie met mijn MacBook Pro (2017 Touchbar) en Dell XPS 15" gebruikt en heb dus aan de enkele USB-C aansluiting voldoende gehad.

Een zeer groot pluspunt, de USB-C poort voorziet niet alleen in de beeldoverdracht, maar zorgt er tevens voor dat de laptop van stroom voorzien wordt. Met een enkele kabel heb je dus gelijk je laptop in de lader en eventuele USB-apparaten aangesloten via de monitor; en fungeert hij dus direct als een soort dockingstation.

Gebruiksgemak

Mede, maar niet enkel dankzij de ondersteuning voor USB-C is het een zeer gebruiksvriendelijk apparaat. Onderaan in het midden van het scherm zit een soort joy-stick die het erg gemakkelijk maakt om de monitor in-/uit te schakelen, door de menustructuur te bladeren of het volume aan te passen.
Het menu is daarin erg vergelijkbaar als we van LG op de televisies gewend zijn. Overzichtelijk maar biedt toch veel instelmogelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kleurprofielen, energiebesparing, LED-indicator, input, gamemode, etc.
Daarnaast is het scherm zeer makkelijk in hoogte verstellen door hem licht naar beneden of boven te duwen.

In gebruik

Hobbymatig
Ik heb de monitor zowel tijdens mijn werk als hobbymatig gebruikt, om op basis van verschillende gebruikersscenario's te kunnen oordelen. Allereerst heb ik hem bij het monteren van enkele video's gebruikt en kan niet anders zeggen dan dat dit een geweldige gebruikerservaring bood. Met dank aan de ondersteuning van REC709 er vanuit kunnen gaan dat je kleur-correctie/grade uitpakken zoals ze geschoten zijn maar ook de gigantische ruimte die je hebt voor het beheren van je video-tijdlijn is werkelijk fantastisch. Deze monitor geeft een fantastisch overzicht van de content en tegelijkertijd een realistische weergave van het eindresultaat. Ik wil niet meer terug. Als ik dan toch een minputje zou moeten noemen is dat de HDR-weergave niet Dolby Vision compliant is en dus niet direct representatief voor de eindweergave. Echter lijkt het mij ook niet fair om deze monitor in die categorie te beoordelen, dus beschouw ik het als een leuke feature.
Zakelijk
Ook op zakelijk vlak vond ik het erg fijn werken. Normaliter werk ik met meerdere losse monitoren, waardoor ik veelal met m'n hoofd beweeg om tussen de vensters te schakelen. Nu ik ze direct op een enkel scherm kan weergeven werkt dit een stuk relaxter en heb ik een duidelijk overzicht van bijvoorbeeld de documentatie en de uiteindelijke te produceren applicatie. Het niet hebben van een dikke scheidingsbalk door de verschillende monitoren gaf hierbij erg veel rust. Echter, doordat je erg dichtbij het relatief grote scherm zit merk je dat de resolutie best wat hoger had gekund. De pixels zijn niet te tellen, maar bij kleine letters is wel zichtbaar dat deze niet super scherp weergegeven worden als op een losse 4K monitor. Een 5K-resolutie had een monitor van deze grootte niet misstaan.
Gamen
Om de monitor ook op dit vlak in te zetten heb ik een potje Battlefield vanaf mijn desktop opgestart, echter bleek al gauw dat deze resolutie voor mijn GTX970 een flinke uitdaging was. Op lagere kwaliteit was de 60fps gelukkig haalbaar en hoger is vanwege de 60Hz refreshrate toch niet nuttig. Tevens beschikt deze monitor over Freesync, waardoor je bij een wisselende framerate dus ook een wisselende refreshrate hebt; wat bij wisselende FPS een soepelere weergave kan verzorgen. Wil je competitief gaan gamen, dan zou ik aanraden om een monitor met een hogere refreshrate te zoeken. Maar voor zo nu en dan een potje voldoet hij absoluut aan de eisen die ik aan een monitor stel.

De LG 34WL850-W is een absolute all-round monitor. Je kunt hem overal voor inzetten, maar blinkt in geen van alle use-cases echt uit. Ik geef hem dan ook 4/5 sterren. Op zakelijk gebruik waar je veelvuldig met kleinere lettertjes werkt had ik liever een hoge resolutie gezien en voor gaming was een hogere refreshrate wenselijk geweest, echter is de toevoeging van Freesync een grote plus. Op het moment van schrijven is de monitor in de korting voor zo'n 700 euro, wat ik een schappelijke prijs vind voor de features die deze te bieden heeft. Al met al zou ik de monitor aanraden.

Heb jij ook een LG 34WL850-W Wit, Zwart?