:strip_exif()/m/258879/1IYY7o2qpSdOLV5jojpAXqk8VYZkRGRbs7PwwheA5ghAJl2URC?f=620xauto)
Waarom mijn huidige nas vervangen
Mijn huidige Synology was na mijn beleving toe aan vervanging. Dit omdat de ondersteuning toch langzaam end of life kwam en de techniek inmiddels veel verder is. Tevens vond ik dat de oude synology traag begon te worden, het duurde vaak lang om de web interface te openen of applicaties te starten. Dit heeft mij doen besluiten om mijn Synology DS2413+ te vervangen voor een Qnap TVS672-N.
Waarom de overstap naar Qnap
Synolgy heeft altijd mijn voorkeur gehad, dit vooral omdat het software gedeelte gewoon eenvoudig en goed in elkaar zit. Alles is te vinden op een logische plaats en makkelijk in te stellen of te configureren. Echter kwam ik tijdens mijn zoektocht er vrij snel achter dat Synology redelijk oude hardware in hun nieuwe modellen plaatst. Dit zou betekenen dat het uiteindelijk geen snelheid winst zou opleveren of maar voor korte duur zou zijn. Hierdoor ben ik naar een vergelijkbaar merk gaan zoeken. Heel snel kom je dan bij Qnap terecht.
De Qnap software lijkt op het eerste oog wat omslachtig. Maar als je er eenmaal een tijdje mee gewerkt heeft werkt het uiteindelijk net zo makkelijk als de software van Synolgy. Op het gebied van hardware steekt de Qnap met kop en schouders boven Synology uit. Naar mijn idee bestaat er geen Synology nas met vergelijkbare specificaties in deze prijs klasse. Waarom stap je nu over van een 12 bay nas naar een 6 Bay nas? Dit antwoord is vrij simple voor mij, 7 jaar geleden toen ik de DS2413+ kocht waren de schijven lang niet zo groot als dat ze nu zijn. Hierdoor had je meer schijven nodig om het zelfde te kunnen bereiken. Hierdoor heb ik nu voor grotere schijven gekozen en een kleinere Nas. Het verkleinen van de nas bracht ook nog een koste besparing met zich mee doordat er z'n 45 watt minder verbruikt wordt door de nas.
Huidige setup
In combinatie met de Qnap TVS-672N heb ik aantal ander hardware componenten mee besteld om de Qnap meer naar mijn smaak te maken.
- Nas: Qnap TVS-672N
- Geheugen: Crucial CT2K16G4SFD8266 2x (32GB totaal)
- HDD: Western Digital 8TB 256mb cache 6x (Raid 5 foutmarge 2)
- M2 onboard: PNY XLR8 CS3030 1TB 2x (Raid 1 SSD Cache)
Met het oog op de toekomst vind ik het jammer dat deze nas niet standaard een of twee 10GbE poorten aan boord heeft. Echter zijn deze met een vrij simple PCI-e kaart zelf toe te voegen, dit was voor mij geen direct probleem om niet voor dit model te gaan. Huidige heb ik 2 van de 3 poorten als trunk ingesteld staan waardoor ik gebruik kan maken van een 2GbE verbinding is ontstaan. Meer naar de toekomst zou ik dit kunnen omzetten naar een 5 of 10 GbE verbinding.
Virtuele Machine
Een van de "must have" regels voor een nieuwe nas was voor mij de optie tot virtuele machines. Er zijn verschillende merken of modellen die dit ondersteunen. In mijn gedachte heb je hier ook geschikte hardware voor nodig. Op dit moment draai ik 3 verschillende virtuele machines dit zonder problemen.
- Windows Server 2019
- Ubuntu Dekstop 19.10
- Ubuntu Server 19.10
Het installeren van deze Virtuele machines is kinderspel. In mijn geval had ik alle VM voorbereid op een windows computer. Vervolgens heb ik deze VM's compleet gekopieerd naar een shared folder op de NAS en vanaf daar kan je ze via de applicatie zelf importeren. Dit is een paar minuten werk. Vervolgens druk je op start en alles werkt! Als je het mij vraagt in een woord "geweldig"!
Container Station
Dit is een optie die ik niet gebruik binnen Qnap. Dit komt omdat ik er voor gekozen heb mijn "docker"Containers te draaien in Ubuntu server en te beheren via "portainer". Deze keuze heb ik gemaakt mocht ik de Nas ooit vervangen en of vernieuwen. Hoef ik alleen maar een export te maken van mijn actuele VM ware en deze te exporteren naar een nieuwe Nas of dit een Qnap Synology of een ander merk is maakt niks uit. Hierdoor bebruik ik Container station niet! Tot op heden draait dit op deze manier erg stabiel en ondervind ik geen enkele hinder hier van.
Verbeterpunten
Natuurlijk zijn er niet alleen positive, maar vind ik het ook van belang de negatieve of ook wel mindere punten even aan te kaarten.
- Via de normale webinterface werkt het openen van virtuele machine beheer niet altijd goed. BIj mij blijft de applicatie vaak hangen op het laden van alle gegevens. Als ik de webinterface van de virtuele machine aanroep via https://IP-ADRESS:8089 werkt het altijd!
- Ik mis de reverse proxy mogelijkheid in de standaard configuratie van de Qnap. Deze optie is wel aanwezig bij een Synology. Dit heb ik zelf opgelost om dit in Ubuntu Server 19.10 toe te voegen inclusief Certbot.
*** Mocht ik de komende tijd nog tegen bijzonderheden aanlopen zal ik deze nog opnemen in mijn review.