QNAP TVS-672N Review

K!K
4 februari 2020, laatste update op 4 februari 2020, 3.284 views Rapporteer

De Qnap TVS-672N is voor mij de ultieme thuis nas. Het is een zeer net en mooi afgewerkt product met het oog op de toekomst is het "redelijk" vrij upgradebaar. Bij aanschaf direct het gegeugen van 4 GB naar 32 GB geuprade. Hierdoor heb je een overschot aan mogelijkheden.

Pluspunten

• Bouwkwaliteit
  • Virtuele machine en Container mogelijkheid
  • M.2 PCIe SSD
  • Uitbreiding PCIe sloten

Minpunten

• 5GbE ipv 10GbE
  • Kras gevoelig kunststof rondom het display

Waarom mijn huidige nas vervangen

Mijn huidige Synology was na mijn beleving toe aan vervanging. Dit omdat de ondersteuning toch langzaam end of life kwam en de techniek inmiddels veel verder is. Tevens vond ik dat de oude synology traag begon te worden, het duurde vaak lang om de web interface te openen of applicaties te starten. Dit heeft mij doen besluiten om mijn Synology DS2413+ te vervangen voor een Qnap TVS672-N.

Waarom de overstap naar Qnap

Synolgy heeft altijd mijn voorkeur gehad, dit vooral omdat het software gedeelte gewoon eenvoudig en goed in elkaar zit. Alles is te vinden op een logische plaats en makkelijk in te stellen of te configureren. Echter kwam ik tijdens mijn zoektocht er vrij snel achter dat Synology redelijk oude hardware in hun nieuwe modellen plaatst. Dit zou betekenen dat het uiteindelijk geen snelheid winst zou opleveren of maar voor korte duur zou zijn. Hierdoor ben ik naar een vergelijkbaar merk gaan zoeken. Heel snel kom je dan bij Qnap terecht.
De Qnap software lijkt op het eerste oog wat omslachtig. Maar als je er eenmaal een tijdje mee gewerkt heeft werkt het uiteindelijk net zo makkelijk als de software van Synolgy. Op het gebied van hardware steekt de Qnap met kop en schouders boven Synology uit. Naar mijn idee bestaat er geen Synology nas met vergelijkbare specificaties in deze prijs klasse. Waarom stap je nu over van een 12 bay nas naar een 6 Bay nas? Dit antwoord is vrij simple voor mij, 7 jaar geleden toen ik de DS2413+ kocht waren de schijven lang niet zo groot als dat ze nu zijn. Hierdoor had je meer schijven nodig om het zelfde te kunnen bereiken. Hierdoor heb ik nu voor grotere schijven gekozen en een kleinere Nas. Het verkleinen van de nas bracht ook nog een koste besparing met zich mee doordat er z'n 45 watt minder verbruikt wordt door de nas.

Huidige setup

In combinatie met de Qnap TVS-672N heb ik aantal ander hardware componenten mee besteld om de Qnap meer naar mijn smaak te maken.
  • Nas: Qnap TVS-672N
  • Geheugen: Crucial CT2K16G4SFD8266 2x (32GB totaal)
  • HDD: Western Digital 8TB 256mb cache 6x (Raid 5 foutmarge 2)
  • M2 onboard: PNY XLR8 CS3030 1TB 2x (Raid 1 SSD Cache)
Met het oog op de toekomst vind ik het jammer dat deze nas niet standaard een of twee 10GbE poorten aan boord heeft. Echter zijn deze met een vrij simple PCI-e kaart zelf toe te voegen, dit was voor mij geen direct probleem om niet voor dit model te gaan. Huidige heb ik 2 van de 3 poorten als trunk ingesteld staan waardoor ik gebruik kan maken van een 2GbE verbinding is ontstaan. Meer naar de toekomst zou ik dit kunnen omzetten naar een 5 of 10 GbE verbinding.

Virtuele Machine

Een van de "must have" regels voor een nieuwe nas was voor mij de optie tot virtuele machines. Er zijn verschillende merken of modellen die dit ondersteunen. In mijn gedachte heb je hier ook geschikte hardware voor nodig. Op dit moment draai ik 3 verschillende virtuele machines dit zonder problemen.
  • Windows Server 2019
  • Ubuntu Dekstop 19.10
  • Ubuntu Server 19.10
Het installeren van deze Virtuele machines is kinderspel. In mijn geval had ik alle VM voorbereid op een windows computer. Vervolgens heb ik deze VM's compleet gekopieerd naar een shared folder op de NAS en vanaf daar kan je ze via de applicatie zelf importeren. Dit is een paar minuten werk. Vervolgens druk je op start en alles werkt! Als je het mij vraagt in een woord "geweldig"!

Container Station

Dit is een optie die ik niet gebruik binnen Qnap. Dit komt omdat ik er voor gekozen heb mijn "docker"Containers te draaien in Ubuntu server en te beheren via "portainer". Deze keuze heb ik gemaakt mocht ik de Nas ooit vervangen en of vernieuwen. Hoef ik alleen maar een export te maken van mijn actuele VM ware en deze te exporteren naar een nieuwe Nas of dit een Qnap Synology of een ander merk is maakt niks uit. Hierdoor bebruik ik Container station niet! Tot op heden draait dit op deze manier erg stabiel en ondervind ik geen enkele hinder hier van.

Verbeterpunten

Natuurlijk zijn er niet alleen positive, maar vind ik het ook van belang de negatieve of ook wel mindere punten even aan te kaarten.
  • Via de normale webinterface werkt het openen van virtuele machine beheer niet altijd goed. BIj mij blijft de applicatie vaak hangen op het laden van alle gegevens. Als ik de webinterface van de virtuele machine aanroep via https://IP-ADRESS:8089 werkt het altijd!
  • Ik mis de reverse proxy mogelijkheid in de standaard configuratie van de Qnap. Deze optie is wel aanwezig bij een Synology. Dit heb ik zelf opgelost om dit in Ubuntu Server 19.10 toe te voegen inclusief Certbot.
*** Mocht ik de komende tijd nog tegen bijzonderheden aanlopen zal ik deze nog opnemen in mijn review.

Heb jij ook een QNAP TVS-672N?

leuke review om te lezen. ik had het graag iets uitgebreider gezien, screenshots van sommige instellingen bv.

Ook zou ik graag wat meer van je vm instellingen willen weten..
Zou je dit kunnen toevoegen?
Dank voor je review van dit product !
Stond al op mijn favorieten-lijstje, voor andere doeleinden.

Waar heb je het RAM dan gehaald ? en was het moeilijk om te upgraden ?
@furian88 kan je wat concreter wezen wat je wil weten met betrekking tot de vm instellingen? Geen probleem
Om hier wat meer informatie over te geven!

@mindwarper Het upgrade van het ram geheugen is totaal niet moeilijk.
Bay 5 en 6 verwijderen en je kan er prima bij!

[Reactie gewijzigd door K!K op 25 juli 2024 13:56]

@K!K zeker, voornamelijk hoeveel ram,cpu etc je hebt toegewezen.
en eventuele instellingen met betrekking tot de disk instellingen van de vm ben ik voornamelijk nieuwsgierig naar :)

dit om te vergelijken met hoe ik mijn eigen nas gebruik met VM's :)

1200 euro was voor mij overigens te duur, anders had ik zeker de keuze gemaakt voor deze nas!
@furian88 Ik heb er even een screenshot voor je bijgezet!
Met betrekking tot de storage instellingen dit is het zelfde als bij VMware op je PC je geeft gewoon aan deze VM mag zoveel ruimte gebruiken bijvoorbeeld 60GB en de locatie van de storage wijs je gewoon toe. in een folder van je nas.
De ultieme thuis NAS? Ik denk dat menig kleine onderneming hier wel genoeg mee heeft ;-).

Ikzelf heb een bescheiden TS-451, uitgebreid naar 8GB RAM. Voor mijn behoefte (backup voor foto's, Sonarr, Kodi en Minecraft server voor de kinderen (gaat nog nét)), voldoet dat prima. Mag ik vragen wat jij ermee doet?
Mooie nas,

Wat betret het trage van dsm, dat is op elke synology die ik heb zo. Ik heb een ds214, ds216 en een recente ds918+. Bij alle 3 laad het DSM traag. Als het goed is, zou dsm 7.0 een stuk sneller laden en eenmaal ingelogd beter reageren.
Bedankt,

Ik geloof je meteen dat DSM 7.0 veel beter zal zijn. Alleen is DSM 7.0 al 2 keer uitgesteld van zijn release en huidig weten we nog niet wanneer deze überhaupt beschikbaar komt!
Ik denk dat Synology langzaam de markt een beetje aan het verliezen is.
Ja ik denk als mijn ds918+ uit de tijd is, ik ook een qnap ga proberen. Dan zullen de 10gbit poorten ook wel standaard zijn inmiddels.

Wat mij tegenvalt van synology is dat ze de j3455 hebben gebruikt bij de ds718+ en de ds918+ terwijl er problemen mee zijn, ik hoop dat mijne het uithoud. Hij draait nu bijna 2 jaar onafgebroken en het was toch wel de bedoeling dat hij een jaar of 10 mee gaat, tegen die tijd dacht ik inmiddels ook wel gebruik te maken van een 10 gbit netwerk.
Zoals ik al gezegd heb en verwacht had. Zien we DSM 7 voorlopig nog niet ;)
nieuws: Synology stelt bètaversie DSM 7.0 verder uit tot derde kwartaal 2020
Ik heb jaren lang een 419 gehad en was vorig jaar ook aan een nieuwe nas toe. Ik heb uiteindelijk na veel wikken en wegen tussen een synology en qnap toch maar voor unraid gekozen. De mogelijkheid om fewoon een hele zooi disken te hebben in een jbod opstelling maar wel met paritity en caching en gebruikt te maken van eigen gekozen hardware voor een veel lagere prijs was veel aantrekkelijker. Alles wat de qnap kan en ik daadwerkelijk gebruikte op de 419 is allemaal terug te vinden op unraid die ook een zeer groot aanbod heeft van applicaties al dan niet in de vorm van een plugin of docker.
Kan me voorstellen dat je een "freenas"of "unraid" software overweegt als je opzoek gaat naar een wat geavanceerde nas. Ook begrijp ik dat je kwa hardware flexibeler bent en het helemaal naar jou wens kan maken. Toch heb ik gekozen voor een Qnap dit je het gemak hebt van plugins en dergelijke maar ook flexibel kan zijn met behulp van een VM. Het is maar net waar je je goed bij voelt en wat je er aan wilt uitgeven zeg ik maar.
Leuke review.
Ik gebruik Container Station om Portainer te draaien en vanuit daar manage ik al mijn Dockers die dan ook weer zichtbaar zijn in Container Station. Alleen is Container Station een brakke tool om mee te werken.
Portainer is idd een betere optie.
Je kan volgens mij ook je Portainer config exporteren en die dan bv importeren op je nieuwe nas.
Met de appdata op je NAS kan je het vrij makkelijk overzetten naar je nieuwe.
Dit is voor mij niet meer nodig doordat ik alles in de Ubuntu VM heb zitten. Dus ik sluit me VM af en start hem op in een nieuwe nas en ik ben klaar. Dit met uitzondering al het IP adres verandert.
Maak je gebruik van een bepaald filesystem voor je data binnen in je VM of is dit een standaard ext4 met de volume van je NAS als direct mount?