€ 261,60 bij CAPS

Logitech Z906 Review

3 januari 2020, laatste update op 13 januari 2020, 1.979 views Rapporteer

Aangezien ik de Z906 nu al een aantal jaar heb, maar hij nog steeds bij de Mediamarkt te koop is, zal ik eens een uitgebreidere review schrijven.

Ik vind dat ik voldoende waar voor mijn geld heb gekregen en ben redelijk tevreden. Toch heb ik een aantal verbeterpunten inc workaround.

Pluspunten

• Geluid is goed naar mijn maatstaven
  • Prijs
  • Heerlijke bas
  • Veel vermogen

Minpunten

• Auto stand-by na aantal minuten geen input
  • Volume niet per kanaal in te stellen
  • Locatie IR ontvanger onhandig laag geplaatst
  • Lichte console

Geluid

Laat ik voorop stellen dat ik geen audiofiel ben. Mij zul je dus ook niet vinden in het zilveren HIFI-kabels gesmeed door elfen bij maanlicht # 5 topic. Wel vind ik het belangrijk dat ik niets mis uit de muziek die ik luister. Zo wil ik duizelig worden van de bas in Chemical Brothers - Under the Influence, de bas voelen in Miss K8 - Out of the Frame, maar ook geen details missen in de oudere albums van The Offspring, iets dat ik merk als ik luister met een goedkoop headsetje. De Logitech Z906 doet dit perfect voor mij.

Prijs

Daarnaast wil ik ook geen duizenden euro's uitgeven aan een audiosysteem. De prijs die ik betaald heb voor de Z906 vind ik enorm meevallen, maar bij deze direct een waarschuwing: de prijs verschilt enorm per winkel en per periode. Ik de bon er even bijgezocht en heb 1 april 2017 229 EUR betaald voor deze set bij de Mediamarkt, dat is bijna 3 jaar geleden. Als ik nu (03/01/2020) kijk bij de Mediamarkt dan verkopen ze hem voor 274 EUR en bij Coolblue maken ze het nog bonter met een verkoopprijs van 338 EUR. MaxICT is op het moment van schrijven de enige die hem voor dezelfde prijs aanbiedt als ik hem 3 jaar geleden gekocht heb. Check de pricewatch dus goed: pricewatch: Logitech Z906

Features en aansluitingen

Over de features kan ik kort zijn, noemenswaardige features zijn er niet.
Volume
Je kan het volume van de speakers per speakerset afstellen, maar niet per speaker. Als je op het Level knopje drukt kun loop je door Bas, Rear, Front Center en All heen. Mocht je dus bijvoorbeeld je Left Rear iets zachter zetten omdat hij dichterbij staat dan je Right Rear dan zul je dit via je inputapparaat moeten regelen. Dat is jammer, want bij de PS4 kan dit bijvoorbeeld niet.
Stereo forceren
Ook kun je de input forceren naar 3D, 4.1 en 2.1. Ik heb dit nooit gebruikt, maar kwam er onlangs achter dat sommige youtube video's geen geluid hadden omdat ik per ongeluk 3D had aanstaan.
Input
Wel heeft de Z906 flink wat aansluitingen. Op de subwoofer, waar de meeste aansluitingen zich bevinden, zul je vinden:
- 1 set jacks voor 5.1 geluid
- 2 optische aansluitingen
- RCA (tulp)
Daarnaast vind je op de controller 2 jacks voor headset en microfoon

Het volume van deze inputs kun je echter niet individueel opslaan, wat best irritant is.
Console
De console die is meegeleverd zit met een dikke, erg korte kabel, aan de bas vast. Dit maakt het apparaat een beetje onflexibel in plaatsing. Wil je de console gebruiken voor aansturing in plaats van de afstandsbediening, dan kan je bas niet verder dan 3 meter van je bureau staan. Maar als je de bas ergens wil verstoppen en aansturen via de afstandsbediening dan loop je tegen de zwakke IR sensor aan. Je moet echt direct zicht hebben op de console wil je de afstandsbediening kunnen gebruiken. Het feit dat de IR ontvanger onderaan de console is geplaatst helpt niet mee. Daarnaast is de console erg licht en is het in combinatie met een dikke stugge kabel lastig om hem stabiel ergens te plaatsen.
Speakers zelf
Wel ben ik erg te spreken over de vormgeving van de speakers. Ze zien er gewoon strak uit, zijn zwaar genoeg en door het rubberen voetje staan ze erg stabiel. Het THX logo oogt professioneel, het Logitech logo wat minder. Daarnaast zit er een standaard maat schroefdraad in de speakers voor als je ze wil ophangen of op een standaard wilt zetten. Bevestigingsmateriaal voor aan de muur noch standaarden zijn meegeleverd, maar dit had ik voor deze prijs ook niet verwacht.

Irritante Stand-by functie en workaround

Nu denk ik niet dat dit Logitech is aan te schrijven, maar eerder door EU regulering komt, maar het apparaat schakelt zichzelf uit als hij iets van 15 minuten geen input heeft ontvangen. Aangezien ik niet elke keer als ik geluid wil horen mijn speakers wil hoeven aanzetten heb ik gegoogled naar een workaround en gevonden. Deze workaround bestaat uit een Scheduled Task die elke 5 minuten een VBScript aanroept die op zijn beurt weer een subsonisch geluidje afspeelt. Dit geluidje heb ik zelf gemaakt en fade een korte 10Hz brom in en uit. Dit faden heb ik gedaan om te voorkomen dat mijn speakers een tik laten horen, maar dat is niet helemaal gelukt. Storend vind ik het niet. Onderstaand het script als je mijn file niet wil downloaden.

Set Sound = CreateObject("WMPlayer.OCX.7")
Sound.URL = "10Hz_fadedInOut.wav"
Sound.Controls.play
do while Sound.currentmedia.duration = 0
wscript.sleep 100
loop
wscript.sleep (int(Sound.currentmedia.duration)+1)*1000

Snelkoppelingen naar een VBS bestaand maak je door te targetten naar C:\Windows\System32\wscript.exe "C:\Medion\LogitechWakeUpHum\wakeup10.vbs"

Download het script en de .WAV file hier: https://gofile.io/?c=l3Gws0

Een prima audioset om tegen een lage prijs toch 5.1 geluid in huis te halen. Ik heb hem nu ongeveer 3 jaar en mocht hij het ooit begeven zal ik weer voor een soortgelijk model gaan.

Heb jij ook een Logitech Z906?