3. Willen (2.464) Hebben (916)

MSI B450 Tomahawk MAX Review

25 december 2019, laatste update op 25 december 2019, 1.654 views Rapporteer

Erg tevreden met dit moederbord. Gekocht in combinatie met Ryzen 3700x, 16 GB werkgeheugen. In het begin wilde hij Windows niet altijd opstarten, echter is dit opgelost met bios 7C02v34. Prestaties zijn prima in orde.

Pluspunten

• Start stabiel op met 7C02v34
  • bios update makkelijk
  • Prijs
  • M.2 slot (plus schroevje)

Minpunten

• Muis beweging traag in bios

Dit moederbord heb ik aangeschaft voor een nieuwe computer. Vooraf heb ik me goed ingelezen en gekeken via verschillende reviews en gebruikers ervaringen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Tomahawk MAX. Enkele voordelen van dit moederbord zijn, prijs, goede koeling van de VRM (als je de reviews mag geloven) en compatibiliteit met de Ryzen 3xxx serrie.

Verpakking
Bij het open maken van de doos zie je gelijk het moederbord, deze is netjes verpakt in een antistatische zak. Echter, prikken er enkele scherpe soldeerpunten door de zak heen.
Wanneer je het moederbord uit de doos haalt zijn er nog enkele accessoires aanwezig in de doos.

Zo is er een M.2 SSD schroefje aanwezig in een zakje, de afstandsbus is al op het moederbord geïnstalleerd. Er worden 2 SATA kabels meegeleverd, een I/O shield, enkele instructie boekjes en een na mijn mening inmiddels onnodige CD.

Constructie
Computers zijn net duur LEGO, in principe passen alle onderdelen er maar op 1 manier in. Let wel op dat je het instructieboekje doorleest, en niet dezelfde fout maakt als ik. Wanneer je een m.2 nvme SSD gebruikt zijn twee van je SATA poorten niet beschikbaar. Welke ik dus in gebruik had voor een SSD en een HDD.

Daarnaast moet je bij het installeren van je RAM de juiste sloten gebruiken.

Wat ik erg handig vond bij mijn vorige MSI moederbord (MSI P67A-GD65 (B3) ) was een opzetstukje voor power on, reset switch, HD led etc. Ik heb vrij grote handen en vind het een ontzettend gepriegel om deze connectoren in de juiste pinnetjes te prikken.

Wat ook vrij ongemakkelijk ging was het aansluiten van de CPU power connector, deze zat door mijn computer kast en Muggen 5 PCHG op een zeer ongemakkelijke krappe plek.

Werkende pc

Na het installeren van onderdelen wil je natuurlijk weten of alles naar behoren werkt.
Zoals al aangegeven werd alleen mijn M.2 SSD herkend in de bios, dit was snel opgelost door de 2 SATA connectors op een andere poort aan te sluiten.

Na het installeren van Windows 10 terug gegaan naar de bios. twee dingen vallen mij gelijk op. De bios is veel uitgebreider dan die van mijn vorige computer en de muisaanwijzer beweegt ontzettend langzaam in de bios. Ik moet meerdere keren vegen over mijn muismat om een paar centimeter bewogen te hebben. Nu wil het ook nog zijn dat mijn muismat behoorlijk aan de maat is (Razer Goliathus XL)

In de bios heb je een simpel en geavanceerde modus. In deze laatste modus krijg je meer opties om in te stellen. Zo kan je de XMP modus aanzetten van je werkgeheugen. Deze werkte direct stabiel op 3600 mhz.
Ik ben voor de rest niet gaan sleutelen aan kloksnelheden of timings.

Prestaties
Ik ga geen uitgebreide benchmarks doen over dit moederbord. Ik denk dat het weinig zin heeft om deze hier te plaatsen als er voldoende reviews zijn van dit moederbord. Daarnaast komt het meestal meer neer op de snelheid van de CPU en GPU. Ik denk wel dat het belangrijk is om te kijken of de scores van je pc ongeveer overeen komen met de scores van review benchmarks. Daarom voeg ik nog wel een Cinenbench R 15 score bij: (komt nog)

Wat nog wel erg interessant is om te weten is bijvoorbeeld de temperatuur van de verschillende stroom regulerende onderdelen van het moederbord. Echter, bezit ik niet over martiaal om dat te testen.

Een ander deel van de prestatie is stabiliteit. Deze was voor bios 7C02v34 namelijk niet helemaal stabiel. Wanneer ik de computer voor een lange tijd onbeheerd liet staan, valt deze in slaapstand. Helaas wilde die daar niet meer uit komen zonder een harde reset. Ook kwam het vaak voor dat de computer niet op wilde starten naar Windows. Na lang wachten bij de boot kwam je terecht in een paars scherm.
Gelukkig zijn deze problemen niet meer voorgekomen sinds bios versie 7C02v33.
Het installeren van een bios is trouwens een fluitje van een cent. Erg duidelijk uitgelegd via een video op de site hoe dit in zijn werking gaat.

Al met al zeer tevreden over dit moederbord. Na wat kleine issues in het begin zoals de SATA kabels en het paars scherm wat verholpen is met een nieuw bios. Heb ik geen enkel probleem meer ervaren van dit moederbord.
De prijs is prima in orde voor de geleverde kwaliteit naar mijn mening.

Dit moederbord heb ik aangeschaft voor een nieuwe computer. Vooraf heb ik me goed ingelezen en gekeken via verschillende reviews en gebruikers ervaringen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Tomahawk MAX. Enkele voordelen van dit moederbord zijn, Prijs, Goede koeling van de VRM (als je de reviews mag geloven) en compatibiliteit met de Ryzen 3xxx serrie.

Heb jij ook een MSI B450 Tomahawk MAX?

Allereerst, dank voor deze review. Ikzelf wil een nieuwe computer samenstellen gebaseerd op dezelfde Ryzen 7 3700X om te gebruiken voor Virtual Reality gaming (ism de Oculus Quest/Virtual Desktop 5Ghz Wifi). Evengoed.
Ik zit nog te twijfelen om deze B450 Tomahawk te kopen ivm de ingebouwde Realtek netwerk chip... Op het internet staat het vol met berichten op forums, dat een intel netwerk chip beter is.... Maar is dat wel zo, in 2020 ?

Werkt je Tomahawk systeem nog steeds prima, na je review van 25-12-2019 ?

Ikzelf zit nog te twijfelen tussen deze Tomahawk B450 max of de Asus Prime X570-p en de MSI B450 Gaming Pro Carbon AC....

[Reactie gewijzigd door WinterMute2025 op 24 juli 2024 14:19]

Bedankt voor je reactie,

Het moederbord werkt nog steeds naar behoren. Ik heb thuis een vast netwerk met max 100mbit/s, dit word ook behaald door de computer.

Eventueel waar je rekening mee moet houden is dat x570 borden eventueel verder ondersteund worden voor toekomstige processoren. zie: https://tweakers.net/nieu...ning-voor-zen-3-cpus.html. AMD heeft aangegeven dat voor B450 borden zen 3 de laatste ondersteunde versie wordt.