MSI Prestige 15 A10SC-029NL Review

24 december 2019, laatste update op 14 mei 2021, 2.662 views Rapporteer

Edit
Een slechte kwaliteit laptop die binnen een jaar al vaker kapot is gegaan. De MSI klantenservice is heel slecht, ze komen beloftes van reparatieduur niet na en negeren de meeste berichten.
Aan de hand van mijn ervaringen raad ik MSI producten af!

Pluspunten

• Accuduur
  • Prestaties
  • Mobiliteit (gewicht)
  • Twee toegankelijke m.2 sloten
  • Creator Center
  • 10th gen I7 hexa-core with configurable TDP
  • Vervangbaar DDR4
  • Opladen USB-C

Minpunten

• Bouwkwaliteit
  • Helderheid scherm adequaat
  • Speakers

1 van 5 sterren (Waardeloos)
Edit:
Na 6 maanden ging de laptop voor het eerst stuk, een kapot moederboord en batterij (naar mijn diagnose waarschijnlijk veroorzaakt door een defecte adapter). MSI beloofde de reparatie binnen 10 dagen te doen. Helaas moest ik meer dan 4 weken wachten. Hierbij was de adapter niet vervangen en na een paar dagen deed deze het niet meer. Na meerdere malen communiceren met MSI, maar geen reactie of alleen maar doodlopende doorverwijzingen moest ik de adapter ook opsturen als een tweede reparatie met deze keer echt de belofte dat het binnen 10 dagen opgelost zou zijn. Helaas duurde het deze keer ook weer 5 weken. Al met al kon ik de laptop dus maar 6 maanden gebruiken waarna voor 3 maanden niet. Nu exact een jaar na aankoop is het scharnier losgekomen van het scherm en heb ik de laptop dus voor de 3e reparatie aangemeld. Gelijk kreeg ik de reactie (via Alternate) dat MSI zegt dat een defect scharnier duidt op 'user abuse' en daarom dus niet binnen de garantie valt. Echter is er absoluut geen val of stootschade en is dit dus weer een ongefundeerde bewering van MSI. Na maanden van discussiëren, de Consuwijzer erbij gehaald te hebben, en meerdere aanmaningen te sturen hebben Alternate en MSI de laptop alsnog binnen de garantie gerepareerd. Helaas kwam de laptop terug van de reparatie met een bolstaand scherm! MSI had dus ook deze reparatie verpest na al het gedoe om de reparatie überhaupt te laten plaatsvinden. Na Alternate hierover gecontacteerd te hebben mocht ik de laptop dan eindelijk retourneren en heb ik mijn geld terug gekregen.

De klantenservice van MSI is echt verschrikkelijk, ze negeren mails naar door hun opgegeven mailadressen en maken veel beloftes die ze vervolgens niet nakomen. Als kers op de taart hebben ze letterlijk de woorden in de mond genomen dat MSI zich niet aan de Nederlandse wet hoeft te houden omdat ze een Aziatisch bedrijf zijn!
Aan de hand van mijn ervaring raad ik iedereen zeer sterk af om een MSI product te kopen!

Oorspronkelijke review:
Een heerlijke super portable laptop die eigenlijk alles aan kan wat je er van vraagt. De 10de generatie I7 hexa-core (I7-10710U) die zuinig is op 15W maar je met behulp van de MSI Creator Center kan configureren naar 25W (met boosts tot 50W) verslaat dan zelfs een I7-9750H (van 45W). De GTX 1650 Max-q is wat aan de krappe kant qua specificaties, maar een goede compromis voor deze formfactor en draait toch bijna alles wat je er van vraagt. Het is heerlijk dat de laptop makkelijk zelf te upgraden is en zelfs twee m.2 sloten heeft, een vervangbare future proof Wi-Fi 6 kaart, en twee vervangbare DDR4 RAM sloten. De batterij gaat echt lang mee met deze zuinige hardware van tot wel 10 uur in de browser (50% helderheid) of 15 uur voor Office taken. Het gewicht van onder de 1.7kg is ideaal en de laptop is zeer dun. De meegeleverde software van MSI, Creator Center en True Colour, zijn erg handig.

De bouwkwaliteit is niet perfect, maar de laptop voelt toch vrij solide aan. De speakers zijn matig, maar die gebruik ik zelf toch niet. Zelf heb ik voor het FHD scherm gekozen en niet voor de 4K variant omdat ik dat onnodig vind op 15,6" en te erg de accuduur naar beneden haalt. Het scherm is redelijk kleurenaccuraat, maar had helderder gemogen. Zelf had ik een 1440p een mooie tussenweg gevonden, en een 16:10 formaat zou prachtig zijn en in het huidige formaat gepast hebben.

Voor de prijs is deze laptop echt fantastisch en verslaat hij een duurdere Dell XPS 15 op bijna alle vlakken behalve bouwkwaliteit. Ik heb nooit een review geschreven, dus als ik dingen mis of er nog vragen zijn hoor ik het graag!

Heb jij ook een MSI Prestige 15 A10SC-029NL?

Bedankt voor je review :) . Hoe bevalt deze nu je 'm een paar weken langer in gebruik hebt? Bv. warmteontwikkeling bij langer intensief gebruik?
Ik heb de laptop, en kan zeggen dat ie het redelijk warm wordt, maar niet extreem. Is logisch voor zon dunne laptop met deze specs.
Maar je kan cooler boost aanzetten als het nodig zou zijn ( heb het niet nodig gehad en had aardig wat zware games en programmas erop geprobeerd! ) dan is ie behoorlijk luid, maar de temp is echt super laag.
De laptop kan redelijk warm worden inderdaad en ik gebruik cooler boost vaak (gezien ik toch een koptelefoon op heb). De laptop wordt vooral warm waar je deze toch niet aanraakt: boven het toetsenbord.

Afgelopen week heb ik geëxperimenteerd met undervolten om de CPU temperatuur toch wat lager te krijgen. De CPU temperatuur heb ik nog niet waar ik hem wil, maar de Cinebench R20 scores liegen niet, de I7-10710U (op 25 Watt) is echt behoorlijk krachtig: met achtergrond apps en Windows Defender aan haalde ik zojuist 2908 pts. De GTX 1650 max-q valt ook heel erg mee, deze blijft redelijk koel en haalt veel hogere sustained boost clocks (rond 1600 MHz of tot 1890 MHz piek; via MSI afterburner) dan bijvoorbeeld notebookcheck.net (1245 MHz) zegt.

Dit alles terwijl als je de laptop licht gebruikt hij zeer lang mee gaat op de accu, in een superdunne en lichte vormfactor.
@AMD and INTEL en @RemyMM bedankt voor jullie reacties :) Klinkt al met al goed, neem deze laptop (Full HD versie) zeker mee in mijn afweging voor een nieuwe laptop
Wat zijn de andere overwegingen als ik vragen mag? Het ligt natuurlijk aan de wat je wilt met de laptop. Als aangekondigd op CES zou ik toch ook even de Asus ROG Zephyrus G14 in de gaten houden, op de specificaties afgaande lijkt mij dat een prima laptop ook, maar dat hangt af van de prijs natuurlijk.
Wat zijn de andere overwegingen als ik vragen mag?
Natuurlijk ;) andere optie zou 'n Dell XPS 15 kunnen of nieuwe 16" Macbook Pro. Ga laptop gebruiken naast standaardtaken (mailen, browsen etc) voor muziekproductie (Ableton Live) en foto- en beetje video-editing. Gamen doe ik niet. Wil tenminste 15" om relaxed te kunnen werken. Dell spreekt me minder aan vanwege de schijnbaar vele XPS issues en de Macbook vind ik eigenlijk te duur, maar is voor muziekproductie een plus en ook handig omdat ik ook een iPad en iPhone heb. Ben er dus nog niet uit maar kwam laatst deze MSI tegen en die sprak me wel aan. Heb trouwens niet heel veel haast

[Reactie gewijzigd door Camiel_ op 24 juli 2024 10:46]

Als het je niet genoeg interesseert dat deze laptop maar 1,6kg weegt (en net lief eentje van bijv 2,2kg hebt) dan moet je hem niet kopen. Zwaardere alternatieven bieden simpelweg meer koeling en betere hardware voor hetzelfde geld. Dat geldt niet alleen voor deze laptop, maar voor alle laptops.
Gebruik je toevallig ook wel eens Handbrake? Ben benieuwd hoe deze laptop presteert met een h264 naar x265 1080p conversie.. Of zou je dat eens willen proberen? Ben vooral benieuwd of hij snel blijft en hoe warm hij dan word.
Nee dat programma gebruik ik niet. Deze review geeft volgens mij vergelijkbare bench tests: https://www.youtube.com/watch?v=LwQHaQSGl70&t=156s . Onder zwaar gebruik wordt de laptop wel warm, maar het toetsenbord wordt niet heet (ik gebruik wel cooler boost, dus de fans maken dan redelijk wat lawaai (maar ik gebruik altijd headphones)). Als die benches niet vergelijkbaar zijn, dan zou ik handbrake wel willen proberen als dat tenminste gratis te verkrijgen is.
Thnx, die review had ik al gezien. Handbrake is echter niet te vergelijken met wat hij test. Al zou je de stress test die hij doet kunnen vergelijken ermee.. Maar als je Handbrake eens zou willen proberen, het is gratis, en dan een 1080p bestand in h264 omzet naar x265. Dan ben ik benieuwd hoeveel fps je gaat krijgen en warm hij word. Fan geluid maakt me weinig uit.
Heb je een test bestand of iets dergelijks, of weet je waar ik die kan vinden?
Gezien ik het programma niet ken heb ik simpelweg de file geladen, de video codec op x265 gezet en hem gerund. Note dat achtergrond apps gewoon aan stonden, en dat cooler boost en performance mode gebruikt zijn. De Average FPS was 48. De CPU runde (na initiele boost) gemiddeld op 3,6 GHz op ong 41 Watt en beide GPU's waren idle. Ik hoop dat dit helpt!
Bedankt voor je toevoeging over de aftersales. Naar mijn mening nog wel belangrijker dan de specs, vandaag de dag. Met een laptop van die prijs verwacht je een tijdje te doen. En alhoewel je bij ieder bedrijf vast wel eens een rotte appel hebt, klinkt jouw verhaal toch zeker niet als een aanmoediging om bij MSI te shoppen.