Behuizing en design:
Het toestel oogt en voelt groot aan. Ik heb de zwarte uitvoering gekregen om te testen. Mij is ooit verteld dat zwart de meest verkochte kleur is onder de smartphones. Dat is een veilige kleur. Maar persoonlijk vindt ik het maar saai. Op de plaatjes/videos ziet de blauwe Honor 9X met de X die oplicht op de achterkant er heel mooi uit. Dat maskeert het ietwat simpele design van het toestel.
Het toestel is van kunststof met achterop in de linker bovenhoek 3 camera’s (met flits) die op het toestel liggen en in het midden de vingerafdrukscanner die naar mijn mening iets te hoog gepositioneerd is om hem makkelijk te bereiken. Er word in de verpakking een transparant hoesje meegeleverd (wat ik dan weer echt waardeer) waarmee de camera’s verzonken komen te liggen. Aan de rechterzijde zitten de powerbutton en volumeknop. Powerbutton is goed te bereiken. Volumeknop iets minder goed.
Bovenop zit de pop-up selfiecamera en de slede waar je de 1ste simkaart en 2e simkaart of micro SD-kaart in kwijt kan. Sommigen zouden liever zien dat de plek van de 2e simkaart niet ten koste gaat van de micro SD-kaart, maar aangezien het toestel een interne opslagcapaciteit heeft van 128 GB zie ik dat niet als een probleem. In deze prijsklasse is dat voldoende.
Bovenop in de rand zit nog een kleine speaker weggewerkt en aan de onderzijde bevindt zich een 3,5 mm koptelefoon aansluiting, USB-C poort en speaker. Wel fijn dat in deze prijsklasse uit kostenoverwegingen niet de keuze is gevallen op een micro-usb aansluiting, maar een USB-C poort. Micro-USB vind ik echt niet meer kunnen.
De afmetingen van het toestel zijn 163,5 mm hoog, 77,3 mm breed en 8,8 mm dik en weegt 206 gram. Zoals eerder gezegd, het is een fors toestel, wat voordelen zoals een groot scherm met zich meebrengt, maar ook nadelen. Vanwege de grootte ligt het toestel bijvoorbeeld ook minder lekker in de hand. En zijn de vingerafdrukscanner en volumeknoppen niet altijd makkelijk te bereiken.
Scherm:
Het toestel heeft een 6.5 inch LCD scherm met een resolutie van 2340 x 1080 en 391 pixels per inch. Het mooiste aan het scherm vind ik dat deze zowat de hele voorkant van het toestel bedekt. Dus geen grote zwarte balken onder en boven of een notch waarvan ik het nut zelf nooit heb begrepen. In vergelijking met andere schermvullende telefoons zijn de randen van de Honor 9x wel dik. Maar dat is acceptabel in deze prijsklasse. Het LCD scherm is vergeleken met een oled/amoled scherm niet het mooiste wat er te krijgen is. Dat is jammer, maar ook deze keuze is gezien de prijs te begrijpen. Wel heb ik daardoor het scherm continu op het hoogste helderheid ingesteld om goed afleesbaar te zijn. Gezien de grote batterij is dit geen probleem. De kleuren ogen wel wat flets naar mijn mening.
:strip_exif()/m/392146/1IJnFu2LLYAAlHig7OAoIwAQ2MykUTiBv2TkqFjZpHWfYNZkda?f=620xauto)
Prestaties:
Het toestel heeft een Huawei Kirin 710F welke beschikt over 4 x Cortex A73 rekenkernen van 2.2 GHz en 4 x Cortex A53 rekenkernen van 1.7 GHz. Ram geheugen is 4GB. Over de prestaties van het toestel heb ik niets aan te merken. Hij werkt vlot. Prima in het dagelijks gebruik. Ik ben absoluut geen gamer, maar heb toch voor de gelegenheid Asphalt 9 gedownload en een tijdje mee gespeeld. Voor wat betreft de woorden van een game noob waarde hebben: het werkt prima. Vloeiend en geen haperingen waar te nemen.
Accuduur:
Het toestel heeft een accu van 4.000 mAh en daar kom ik prima de dag mee door. Doorgaans dat gebruik ik de telefoon doordeweeks intensiever (oa omdat ik met het OV reis) dan in het weekend en kom ik de dag wel door met een lading. In uitzonderlijke gevallen is het nodig om tussentijds te laden, maar dan heb ik het toestel wel echt heel intensief gebruikt. Dan is het wel jammer dat er geen snelladen op zit. Draadloos laden zit er sowieso niet bij in deze prijsklasse.
Camera:
Op de voorzijde bevind zich een 16 MP camera om selfies mee te maken. De drie camera’s op de achterzijde hebben een resolutie van 48MP, 8MP en 2 MP. De hoofdcamera is de Sony IMX582 48MP sensor. De groothoeklens (120°) heeft een 8MP sensor. De 2MP camera wordt gebruikt voor het nemen van foto’s met bokeh-effect.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het nemen van foto’s met de Honor 9X voelt als hit and miss. Het resultaat kan per genomen foto verschillen. Over het algemeen neemt het toestel bij zonnig weer prima foto’s. Bij bewolkt weer dan valt het resultaat tegen, ook omdat ik verwacht had dat de IA functie er wat meer van zou maken. Ik voel dan alsnog de drang om met Snapseed de foto’s te bewerken, terwijl ik juist had verwacht dat het met AI tot het verleden zou behoren. Maar goed, is het redelijk tot goed weer buiten, dan kan je goede foto’s schieten. Dan is het weer jammer dat je IA alleen kan gebruiken in 4:3 formaat en niet bij het scherm vullend formaat.
Ik maak graag macro foto’s. Gelukkig heeft de camera app ook een Pro modus waarin je zaken zoals belichting, witbalans en autofocus handmatig kan regelen. Je kan door handmatig de autofocus te gebruiken macrofoto’s schieten in verschillende schermformaten. Maar ik heb met andere toestellen in dezelfde prijscategorie betere macro foto’s kunnen maken.
Ook bij slechtere lichtomstandigheden en met de nacht modus aan zijn het geen scherpe foto’s. Dat geld ook voor de selfiecamera. Foto overdag binnen bij grauw weer buiten zijn dan wel weer redelijk.
De camera’s aan beide zijde hebben met de portret modus (de modus om het onderwerp op de voorgrond er uit te laten springen ten opzichte dan de achtergrond). Bij sommige toestellen heeft de software van een telefoon moeite met te bepalen waar het voorwerp ophoud en waar de achtergrond begint. De resultaten zijn groot tussen de beide camera’s. Bij de selfiecamera is het wazige effect veel sterker dan portret foto’s genomen met de hoofdcamera. Het is dan ook hier een hit and miss met het nemen van portret foto’s met de pop-up camera. Vaak zijn stukken haar wazig afgebeeld of bijvoorbeeld de kraag van je jas. De software heeft hier duidelijk moeite om vast te stellen wat er bij de voorgrond en wat er bij de achtergrond hoort. Er zit ook een optie op om je “schoonheid” aan te passen. Rimpels worden weggewerkt. De sterkte kan je handmatig aanpassen. Bij de eerste portretfoto’s die ik met de selfiecamera nam, leek het dan ook dat ik een make-up laag van heb ik jou daar op mijn gezicht had. En dan was het effect nog niet eens voluit aangezet. Dit is niet aan mij besteed, want het komt nep over.
Wat mij positief verraste is dat het onder slechte lichtomstandigheden nog vrij lichte video’s maakt. Ook deze zijn niet scherp, maar je kan dan weer wel duidelijk zien wat er gebeurt.
Al met al hoef je geen top prestaties te verwachten van de camera’s. En dat is eigenlijk oké aangezien de prijs die je betaald voor dit toestel. Het enige wat mij dan dwars zit is waarom de tijd, energie en geld die gestoken wordt in drie camera’s niet gebruikt worden voor 1 a 2 camera’s die beter presteren. Maar dit is blijkbaar wat de consument wilt zien.
Software:
Het toestel draait op moment van schrijven op Android 9 met de Android beveiligingspatch van 1 augustus 2019. Honor heeft hier zijn eigen EMUI 9.1 schil overheen gezet. Ik had eerlijk gezegd hier een dikke schil verwacht met veel bloatware. Het valt mij allemaal enigszins mee. Het aantal eigen apps is beperkt en ik kom goed door het instellingenmenu heen zonder te verdwalen. Daarbij heeft deze softwareschil een aantal eigen handige toepassingen zoals met een veeg over de buttons onderaan het scherm naar links of rechts om zo het scherm te verkleinen zodat je deze makkelijker kan bedienen. Geen overbodige luxe met zo’n groot toestel. Ook de mogelijkheid om apps zoals Whatsapp en Instagram te klonen voor als je meerdere account hebt of je telefoon ook zakelijk gebruikt. Andere zaken mis ik weer wel, zoals het scherm wekken als deze plat op de tafel ligt met een veeg over het scherm of dubbeltik op het scherm of het toestel ontgrendelen met de pop-up camera.
Extra functies
Hier nog een aantal zaken die ik wil benoemen. Ik heb het eerder gehad over de positie van de vingerafdrukscanner, maar ik wil meegeven dat deze accuraat en snel werkt. Er zijn ook een aantal zaken die ik mis. Ik ben een fan van contactloos betalen. Echter de NFC ontbreekt in dit toestel en dat vind ik anno 2019 niet meer kunnen, in welke prijscategorie het toestel ook zit. Wat ik ook steeds meer mis op telefoons en helaas is dat bij de Honor 9X ook het geval: er ontbreekt een notificatielampje. Aangezien veel toestellen (met Oled/Amoled scherm) een always on functie hebben voor notificaties is een notificatielampje niet meer nodig. Maar de Honor 9X heeft een LCD scherm en logischerwijs om de accuduur te verlengen is deze functie niet aanwezig. Dan had een notificatielampje fijn geweest.
Tevens kan ik Netflix en Disney+ niet dowloaden vanuit de Play Store. Netflix heb ik wel kunnen side loaden en installeren, maar als ik de app opstart krijg ik de melding dat het toestel niet ondersteund is en wordt ik uit de app gegooid. Of het te maken heeft met het feit dat het een onlangs verschenen toestel is of als resultaat van het handelsverbod wat Huawei is opgelegd, weet ik niet.
Conclusie:
Het toestel is gepresenteerd met een adviesprijs van E 299,-, maar meteen werd erbij gezegd dat het toestel bij flashsales voor E 199,- te koop is. Bij Belcompany is hij te verkrijgen voor E 229,-. Ik heb nogal wat aan te merken op deze telefoon maar veel daarvan doet er niet echt toe omdat het een telefoon in de lagere regionen van het midrange segment zit. Voor E 199,- krijg je namelijk heel veel telefoon voor je geld. Groot notchloos scherm, vlotte processor, genoeg opslag, prima accuduur. Prima telefoon voor bijvoorbeeld mijn kinderen of als werktelefoon. Maar zo’n prijs rechtvaardigt naar mijn mening niet alle keuzes zoals het ontbreken van een NFC chip. Die moet er altijd in zitten. Zoek je een telefoon om waarmee je ook uitstekende foto’s kan maken, dan kan je beter dieper in de buidel tasten en voor iets anders gaan.