€ 483,40 bij Dustin

TP-Link Archer AX11000 Review

13 december 2019, laatste update op 18 april 2020, 3.077 views Rapporteer

Misschien nog wat voorbarig omdat ik hem vrij kort heb, maar ik ben tot nu toe echt tevreden en neem maar van mij aan dat ik dat niet zo snel ben. De vorige poging was een Netgear AX12 (RAX200) en die is retour.

Pluspunten

• Goed bereik
  • snelle wifi verbindingen
  • makkelijke setup
  • 8 lan poorten
  • flexibel in te stellen

Minpunten

• Enkel 1gb lan poorten
  • Alleen een aggregated port mogelijkheid voor snellere lan
  • Alleen passieve koeling

Het kiezen.
Ik ben iemand die echt wel goed alles uitpluist en naleest voordat ik iets ga kopen. Zo heb ik dat ook deze keer gedaan.

Eerst heb ik lang zitten twijfelen tussen de Netgear AX12 (RAX120 of RAX200) of de ASUS GT-AX11000. Het was toen de RAX200 geworden en na een weekend rommelen en klooien is deze retour gegaan.

De TP-Link Archer AX11000 had ik steeds wel voorbij zien komen en een beetje vergeleken, maar meer nog niet.
Er was ook veel minder over te vinden aan reviews e.d. op het net en bijvoorbeeld YouTube.
Wat mij wel opviel is dat deze vrij goede overall cijfers scoorde en zijn kleinere broertje het ook goed doet en veel hoge ogen scoort.
Nadat ik dan toch ook weer wat negatieve reviews van de ASUS tegen kwam, ben ik meer gaan focussen op deze. Wat mij de doorslag gaf is dat deze router ook minder lang op de markt is en ik daardoor hoop, dat het wat minder kinderziektes zal hebben. Daarnaast is hij ook iets goedkoper.

Het installeren.
Ik wist na de vorige poging (Netgear) dat ik wel wat ruimte kon gebruiken om de router goed kwijt te kunnen dus nog voordat ik hem in huis had, was ik al even creatief geweest met wat restjes hout die ik nog had liggen.
Ook heb ik 2 jaar geleden toen we hier kwamen wonen al Cat6 kabels laten leggen door het hele huis.
Op het moment dat ik de router binnen kreeg, kon ik gelijk aan de slag. Ik heb eerlijk waar nog nooit mijn hele huis aan wifi en LAN (24 devices), zo snel om gekregen op een nieuwe router.
De kunst is natuurlijk dezelfde SSID te gebruiken voor alle banden, zodat de apparaten naadloos weer aansluiting vinden op de router. Ik heb echt 0 problemen gehad. Geen rariteiten, resets of gerommel met de instellingen van de router of mijn apparaten.

Bereik.
De Netgear is retour gegaan vanwege bereik en snelheid, dus ik was erg benieuwd hoe dit zou zijn met de Archer AX11000.
Perfect! 2.4 band overal goed bereik en voor AX backward naar N is de snelheid gewoon zoals het hoort te zijn. 2.4ghz wordt pas echt snel als je dat met de AX clients gaat gebruiken.
Wat echt merkbaar veel beter is, zijn de 5ghz banden. Ik heb de ene in 80mhz staan voor alle camera's en huis apparaten zoals google mini's en de 2e 5ghz band heb ik in 160mhz staan voor de laptops en telefoons. Zelfs boven op de slaapkamer gewoon 5ghz bereik op de 160mhz band (de andere op 80mhz ook wel, maar aanzienlijk minder). Ik had ze eerst beide op 160mhz staan, maar ik had het idee dat ze elkaar een beetje in de weg zaten.

Snelheid.
De snelheid van de 2.4ghz op de normale ouderwetse N banden (AX backward compatible) is zozo. Gewoon prima en niet heel bijzonder. Ze delen ook veel kleinere huisapparaten zoals thermostaten, lampen enz enz. Wel kun je er altijd op. Geen wachttijden of andere dubieuze toestanden die je kunt krijgen als het wat voller begint te worden. Ik denk dat dit door de OFDMA komt. Dat is het grote voordeel van wifi6 ook als je nog geen AX clients hebt.
De 5ghz band op 160mhz haalt zelfs boven in mijn bed, op de iPhone, nog de maximale snelheid die ik van KPN geleverd krijg. 200 down 280 up.

Verdere instellingen.
Ook voor het openen van de poorten voor mijn Synology was het kinderspel. Alle tweaks in de setup eigenlijk wel. Er zit ook een virus beveiliging e.d. in.
Via de app kun je heel gemakkelijk alle apparaten die verbonden zijn zien en als het nog niet automatisch gebeurd is deze een naam geven. Daar kun je ze ook prioriteit geven. Wil je wat meer advanced setup, dan moet je even de browser openen.
Hij werkt al wel met IFTTT en Alexa, maar schijnbaar nog niet met Google Home.

Ik had het vergeleken met de andere routers wel fijn gevonden als er zwaardere LAN poorten op hadden gezeten, voor de toekomst. 1GB poorten zijn voorlopig natuurlijk prima, maar de anderen hebben al 2.5 tot 5 GB poorten. De WAN poort is wel 2.5 GB overigens. Daar heb ik voorlopig alleen niets aan met KPN. Er is een mogelijkheid 2 poorten als Aggregated poort te gebruiken, maar dit zal ik zelf nooit gebruiken.

De router wordt wel wat warm en volgens mij zit er in deze geen actieve koeling. Dat hebben de routers van de andere 2 genoemde merken wel. Ik hoor en zie in ieder geval niets. Het is wel vrij open ontwerp, dus luchten kan die wel. Uit nieuwsgierigheid en zeker weten dat er niet iets stuk is heb ik dit al per mail nagevraagd bij TP-link :P (update: hier heb ik snel antwoord op gekregen en het is inderdaad zonder actieve koeling)

WPA3 ondersteuning volgt in Q1 2020.

Ik heb de router natuurlijk nog maar pas, dus als er iets anders uitkomt laat ik dat ook weten. Als je vragen hebt, stel ze gerust, dan probeer ik zo snel mogelijk daar op terug te komen.

Voor wie het fijn vind om de routerinstellingen even te proberen, kan gebruik maken van de emulator: https://emulator.tp-link....-v1-eu/index.html#iptvAdv

Heb jij ook een TP-Link Archer AX11000?

@Sarge78. Bedankt voor de review. Ik wil zelf ook de TP-Link Archer AX11000 aanschaffen i.c.m. KPN 500
In mijn nieuwbouwhuis met vier verdiepingen heb ik op alle verdiepingen cat. 7 kabel liggen vanuit de meterkast. Doel is om supergoed draadloos internet in de hele woning te krijgen en ik heb niet zo heel veel vertrouwen in KPN Superwifi. Hoe kan ik de experiabox V10 en de TP-Link Archer AX11000 het beste aansluiten en instellen. Ik heb verder ook nog 3 KPN WIFI versterkers die als accesspoint te gebruiken zijn. Advies is zeer welkom!

[Reactie gewijzigd door Verwijderd op 24 juli 2024 06:21]

Cat 7, nice!

Ik vraag mij af of je de wifi versterkers nodig gaat hebben. Misschien op de 4 etage. Mocht het wel zo zijn, kun je altijd gebruik maken van het "smart connect". Dan kiezen de apparaten door het huis zelf de beste ne snelste wifi band enz.

Ik heb de uitgang van de experiabox gewoon op de WAN van de Archer aangesloten en het gaat bijna vanzelf. De wifi van de experiabox gewoon uitzetten en tussen die 2 apparaten even een vast ip instellen. Ook heb ik op de experiabox een DMZ ingesteld en wat poorten opengezet op de Archer zodat ik de NAS die achter mijn Archer zit altijd goed kan bereiken. De Archer heeft zelf ook beveiligingen tegen inbraak en virussen. Ik kan zien dat die toch regelmatig zijn werk doet, omdat een NAS nogal gevoelig is voor inbraakpogingen (echt belangrijk een goed wachtwoord te kiezen op een NAS als je een NAS gebruikt).

De TV aansluitingen laat ik gewoon via de experiabox lopen.
De experiabox kan er van tussen. De AX11000 kan zelf een pppoe connectie opzetten.
Doel is juist om afscheid te nemen van de experia rommel toch?

Ps zet je NAS achter een VPN met SSL certificaten stuk veiliger.

[Reactie gewijzigd door mauritsl20 op 24 juli 2024 06:21]

Ik heb het al geprobeerd met de Archer, maar ik krijg het met de tv ontvangers niet op orde.
KPN heeft al wat instellingen vrij gegeven om het 1 en ander in te kunnen stellen sinds een paar weken, maar ik krijg het met de VLAN instellingen niet helemaal voor elkaar.

Ik ontvang wel tv via de ontvangers, maar er komt een melding dat het niet in orde is op de ontvangers en ik kan de menu opties niet gebruiken. https://www.kpn.com/servi...nstellen-en-gebruiken.htm

Als je dit al wel uit hebt kunnen vogelen hoor ik dat graag.
Hoi Sarge,
Ik sta op het punt om deze router te gaan bestellen.
Mijn vraag : ben je er nog steeds tevreden mee? Is hij betrouwbaar ( daarmee bedoel ik aansluiten, instellen en niet meer naar hoeven kijken).
Alvast bedankt voor een reactie.
Groet Ed
Ja ben ik.

Ik heb de afgelopen 2 weken wel even wat gehad met mijn Google Nest mini's die steeds verbinding kwijt raakten. Dat was na een firmware update, die heb ik terug gedraaid naar de versie ervoor en toen was het weer in orde.

Ik heb daarna ook geprobeerd de KPN Experia box compleet te vervangen, maar dit lukte niet helemaal zoals ik zou willen en daarna alles weer terug gedraaid naar de oude setting, maar met de nieuwe firmware.
Tot nu toe is alles weer stabiel. Ook de verbindingen van de Google Nest mini's (4x) blijven in tact.

Dedicated devicies in huis, die altijd aan blijven, zoals thermostaat, camera's en dus ook de Google Nest mini's zou ik het ip adres voor reserveren. Dit is echt super makkelijk te doen in de router. Ik verwacht namelijk dat er steeds een IP conflict was.
Ik heb ook het idee dat mijn iPad daarvoor zorgde, maar dit blijft een beetje gissen.

Af en toe klapt mijn 160mhz band eruit (2e 5ghz band). Dit kan te maken hebben met radar interference of zoiets. Dit is dan de band die ik persoonlijk gebruik voor laptops en smartphones. Hij is wel zichtbaar maar kan geen verbinding maken. Dan merk je dat al snel. Reboot van de router op afstand op de andere 5ghz band en alles is weer te bereiken.

[Reactie gewijzigd door Sarge78 op 24 juli 2024 06:21]

Hoi,
Oke dankjewel.
Ik heb momenteel een mesh systeem van Asus wat er elke dag een keer uit ligt wat heel erg vervelend is en dat voor 410 euro!
Daarom vind ik het bijna vervelend dat jou router het dus niet helemaal vlekkeloos doet. Mijn dlink van 8 jaar oud die momenteel alles hier draaiende houdt (omdat de Asus terug is naar de leverancier) valt nooit uit, echter vind die het vervelend als de PS4 Netflix en enkele iPads verbonden moeten blijven.
Vandaar dat er iets nieuws moet komen.
Bedankt voor je reactie iig.
Ed

[Reactie gewijzigd door Verwijderd op 24 juli 2024 06:21]

Interessant! Dank voor je review.

Ik gebruik hem zelf nu sinds december 2019 en ben er erg blij mee. Ik heb toen ook de ASUS Raptor overwogen die er optisch ongeveer net zo uit ziet. De prijs daarvan was veel hoger dan van deze TP-Link en de ASUS had hier en daar slechte reviews. En deze TP-link was toen in een pre order aanbieding (299,-). Inmiddels is de prijs flink omhoog gegaan.

Ook bij mij werkt alles vlekkeloos, totdat ik Google nest mini’s kocht. Deze werken solo prima, maar vallen na enkele dagen uit als ik ze in paar modus zet. Hetzelfde gebeurt trouwens met de Google home mini speakers (de oudere versie van de Nest mini) als ik deze in een paar koppel.

Krijg ik de melding “er is een fout opgetreden” als de speaker iets gaat doen, wat niet intern opgelost kan worden, dan helpt soms een reset van de nest mini’s en soms een reset van de TP-Link. Dat gaat overigens wel makkelijk via de “Theter” app.

Bij mij lijkt het mis te gaan na een update van de Google speakers. Ze zien elkaar vermoedelijk via de router en niet door een rechtstreekse verbinding tussen de speakers. Google heeft nog niet gereageerd in het tweakers nest mini topic trouwens.

De router is zeker een aanrader. Als je ooit mocht ontdekken wat er nu speelt bij de Nest mini speakers, laat het dan weten!

(In stereo paar opstelling klinken de nieuwe fantastisch trouwens)

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 24 juli 2024 06:21]

Het ging bij mij een tijdje goed, maar ik heb ze niet meer in stereo staan. Wel valt de verbinding van 1 van de 2 die in dezelfde ruimte hangen weer steeds wel.

Het standaard antwoord: "Kan op dit moment geen verbinding maken met het netwerk".

Zodra ik de oplossing heb laat ik het weten. Zal meer een Google probleem zijn.

Zodra ik de oplossing heb laat ik het weten. Zal meer een Google probleem zijn.
Inderdaad: ik heb de google nest mini's nu ook uit stereo modus gehaald. Nu blijven ze het prima doen.Daarbij lijkt het of het aan software updates vanuit Google ligt: telkens wordt de hoofdspeaker van een update voorzien, de 2e speaker niet. Dan valt vervolgens het gehele paar uit. Als je de 2e speaker een harde reset geeft, gaat hij eerst de software updaten, daarna doet hij het weer als speakerpaar tot de volgende update uitrolt. Daarom dus de speakers nu maar in de standalone modus en dat gaat prima.

De TP link bevalt mij nog steeds zeer goed. Ik verbaas mij echt over het bereik van de Wifi door vloeren heen. Nog steeds topsnelheid als je op enige afstand bent.
Wat het wegvallen van de band betreft. De DFS, (Als dat zo heet) banden op 160mhz kunnen dat doen geloof ik. Heeft met radars in de buurt te maken. Zal iedere router hebben. Waren eerder geen vrijgegeven frequenties. Maar goed dat is alles wat ik zo weet.

Hier zijn dagelijks 21 clients verbonden waarvan 4 over LAN
Zo jammer dat ze het steeds houden bij 8 LAN poorten.
Mikrotik heeft er 10. Daar snappen ze wat we nodig hebben. 8 is echt steeds nèt te weinig waar ik woon. Moet er weer een switch op, zo vermoeiend, zo duur, zo warm, zo verkwistend qua stroom.
Stel je hebt 3 IP-cameras, 2 PC's, 1 unraid server/NAS met bonding (dus 2 LAN ports), 1 extra wifi AP ver weg aan een LAN port, een eufy doorbell homebase, een weerstation datalogger en dan zit je al op 10 Cat6 kabels. Doe ik nog vrij zuinigjes, want er is veel meer.