Kort
Dit is een dongle met een broadcom chipset. Deze chipset wordt onder Windows 7 ondersteund door de broadcom driver (of bluetooth stack). De broadcom driver is de enige die headsets goed ondersteunt. Windows 7 heeft daar geen native ondersteuning voor.
Een redelijk up to date overzicht van welke dongles met welke drivers werken, is te vinden op
wiibrew.org.
Achtergrond
Ah, de wondere wereld van bluetooth op Windows. Oorspronkelijk zouden de bluetooth services avcrp en a2dp in Windows 7 worden ondersteund, maar bij de release candidate was dit niet meer zo. Onder Vista was er helemaal geen ondersteuning.
In principe kun je de basiszaken (toetsenbord en muis koppelen) en meer esoterische zaken (bestandsoverdracht) prima doen, maar als je een stereoheadset hebt zoals ik, dan kun je het wel vergeten.
Ik heb in 2009 uit ellende bluetooth software van Blue Soleil aangeschaft om mijn bluetooth dongle naar behoren te laten werken. Maar Blue Soleil stelde teleur en de ondersteuning voor Windows 7 was slecht. Daarbij belde de software na installatie uit naar een ip dat ik met traceroute wist te herleiden tot "ergens in China": niet erg relaxed.
Tot mijn verbazing kwam ik een paar laptops tegen (toshiba satelite & mijn eigen hp pavilion tx2650) waarop bluetooth onder Windows 7 fluitend draaide (niet helemaal waar, op de tx2650 heb je de
sp44774 driver nodig op W7 64bit). Mijn headset (hbh ds980) werkte en als ik een film wilde afspelen schakelde hij na een tijdje automatisch over op de stereo headset. Het werkte zo eenvoudig als op een mobieltje. Ik kwam erachter dat Toshiba een eigen bluetooth stack installeert. Hp maakt volgens mij gebruik van de broadcom (widcomm) driver.
Broadcom drivers kun je tegenwoordig gewoon downloaden, maar waar Blue Soleil drivers verschillende chipsets "ondersteunen" (bijvoorbeeld de cambridge chipset), ondersteunt broadcom broadcom en verder niets.
Gelukkig heeft deze Trust-dongle zo'n broadcom chipset en wordt hij gewoon ondersteund. Trust stelt zelfs zelf drivers beschikbaar voor windows xp, vista, 7 en mijn 7 64bit
op de eigen website.
Dit is hoe ik de dongle installeerde:
Deïnstalleer eventuele andere dongles. Plaats de trust dongle en installeer de widcomm driver. Meld even af en weer aan voor je apparaten gaat koppelen.
Ik had er nu geen last van maar als Windows 7 zelf drivers probeert te installeren voor je goed en wel de kans krijgt om de de widcomm driver te installeren, dan kun je onder W7 naar
apparaten en printers gaan, daar het contextmenu van je computer oproepen en kiezen voor
Instellingen voor installatie van apparaat. Kies "Nee, ik bepaal zelf wat er moet gebeuren" en selecteer "Nooit stuurprogramma's via Windows Update installeren". Maar nogmaals, ik had daar bij deze installatie helemaal geen last mee.
Ik dacht altijd dat Trust een beetje een b-merk was maar dit ding is redelijk geweldig.
NB 1: Onder apparaten en printers kun je je headset nog een nalopen als die is gekoppeld. Bevestig in het contextmenu onder
eigenschappen,
services dat de service
hoofdtelefoon actief is indien aanwezig. Inladen van het overzicht van de bluetooth services kan even duren.
NB 2: Heb je je headset gekoppeld, aan en actief en komt het geluid nog steeds over de boxen? Bij de systeemvakpictogrammen open je het contextmenu van Luidsprekers. Kies Afspeelapparaten en stel je stereo headset in als standaardapparaat en als standaardcommunicatieapparaat. Doe hetzelfde eventueel bij de opnameapparaten. Het kan zijn dat je in eerste instantie monogeluid krijgt. In mijn geval ging de verbinding na verloop van tijd (een minuut denk ik) zelfstandig over op stereo hoofdtelefoon. Zodra je de headset uitschakelt of overzet naar een ander apparaat, springt het geluid terug naar de boxen.