Review 27GL850 en 27GL83A
De 27GL850 is een zeer gewilde monitor en dat is niet voor niets. Qua feateureset is deze monitor samen met de 27GL83A voor velen de beste game- en allround monitor.
De 27GL83A verschilt op 2 vlakken van de 27GL850, maar het paneel is identiek!
Kleurbereik
De 850 is een wide gamut monitor. Het ruimere kleurbereik van de 850 word gecreëerd doordat de W-LED backlight voorzien is van een speciale phosphor coating (marketing term NANO). Hoewel dit voordelen biedt in fotobewerkingsprogramma's
nadat je de monitor gekalibreerd hebt, resulteert het in oververzadigde kleuren in alle andere toepassingen die niet color managed zijn inclusief de Windows desktop.
Ik doe wel eens aan fotobewerking, maar ook dan kom ik tot de conclusie dat ik foto's die ik exporteer om af te drukken, met andere te delen of om als wallpaper in te stellen, altijd exporteer in sRGB color space. Vrijwel alle particulier georiënteerde drukkers accepteren namelijk enkel sRGB, de mensen met wie ik deel kijken op sRGB schermen en de wallpapers in Windows zijn sowieso niet color managed.
Er is geen sprake van 'het een is beter dan het ander'. Kies het keurbereik dat voor jou het beste werkt. Voor mij is dat sRGB totdat Windows beter ingericht is op wide gamut.
USB HUB
Tja, die ontbreekt op de 83A. Whatever...
De standaard IPS en 144hz plussen zijn van toepassing met als toevoeging de onderstaande bijzonderheden:
+ Kleuren.
850: Na kalibratie met een X-Rite i1Display Pro op Gamer 1 haal ik ruim 99% van sRGB en ruim 95% van P3.
83A: Na kalibratie met een X-Rite i1Display Pro op Gamer 1 haal ik ruim 97,5% van sRGB.
Tip: indien je kalibreert met deze colorimeter doe dit dan met DisplayCAL voor het beste resultaat en corrigeer de colorimeter voor de 850 met het correctie profiel voor Panasonic VX... Dat correctieprofiel is bedoeld voor wide gamut monitoren die gebruik maken van White LED met PFS Phosphor coating als backlight. De correctie zorgt voor een meer accurate kalibratie.
+ Gsync resultaat is zeer soepel tot 144hz... daarboven moet je de frames limiteren. Dit kun je doen door Vsync aan te zetten. Onder 144hz is dan alleen Gsync actief, daarboven Vsync. Nog beter is het om de game zelf te limiteren op enkele frames onder het maximum van de monitor (140 bijvoorbeeld).
+ 4K downscaling. Wellicht voor de meeste een niet noemenswaardige feature, maar als je een PS4 Pro wil aansluiten op de HDMI ingang van dit scherm, herkent de PS4 Pro het scherm als 4K compatible. Hierdoor speelt de PlayStation de games af in 4K en ziet het beeld er super scherp uit middels downsampeling. Deze ervaring is dus heel anders dan upscaling van een 1080p signaal zoals 99,9% van alle andere 1440p monitoren doen.
- Boven gemiddelde IPS glow bij beide schermen. Voor een 144hz IPS gaming monitor is het alleszins acceptabel. In vergelijking met de betere kantoor en fotobewerking IPS panelen valt het bij donkere achtergronden wel wat meer op, maar niet storend.
- Pixel Inversion / screen door effect. Beide scherm geven soms een vertekening van het beeld zowel bij statisch als bewegende beelden. Dit probleem doet zich voor afhankelijk van de content op het scherm. Het lijkt of er hele dunne verticale lijnen ontstaan en of de pixels lichtjes van kleur veranderen. Bij statische beelden is dit probleem lokaal en duurt het vaak enkele seconden. Bij bewegende beelden kan het soms langer duren. Het probleem lijkt zich vaker voor te doen als het scherm nog koud is, dan als het al een tijdje aan staat. De mate waarin het scherm dit doet verschilt van paneel tot paneel. Na 2 panelen van beide monitoren getest te hebben, kan ik bevestigen dat ze het allemaal in meer of mindere mate doen.
Pixel inversion is inherent aan een lage responsetijd i.c.m. een hoge refresh rate. Speel je in een warme kamer met eventueel opgewarmde monitor zie je het wellicht nooit. Speel je zoals ik op een koude zolderkamer direct na het opstarten ga je het zien.
Bottom line een aanrader, maar helaas moet je ook bij LG een beetje geluk hebben.