Ik heb deze laptop nu een aantal dagen, dus vond het wel tijd voor een "eerste indruk" review. Ik ben van plan deze review in de toekomst bij te werken.
Noot: ik ben geen typische Tweaker. Ik ben programmeur en gebruik de laptop vooral zakelijk. CPU en RAM zijn voor mij belangrijk, grafische prestaties volstrekt onbelangrijk. Als je hierop wil gamen moet je op zoek naar een andere review.
Ik heb de consumentenversie gekocht want ik kan mijn oude Windows 10 Pro licentie meenemen van mijn vorige computer, die kapot en onbruikbaar is. De upgrade naar Pro duurde minder van 5 minuten.
Fijn in het gebruik
Ik ben zeer onder de indruk. Ik gebruik al langer higher-end Windows laptops, maar nog niet eerder eentje van Microsoft. Het detailniveau van alle features en dingetjes is echt iets dat je niet vaak ziet - althans, ik heb het niet eerder gezien bij fabrikanten als Asus en Lenovo (en, eerder, Sony Vaio (RIP) )
Bijvoorbeeld: de Surface Pen is echt verrukkelijk. De drukgevoeligheid is super, er zit een Whiteboard app default op de computer geinstalleerd die alles kan wat ik zoek, en dat je kunt gummen met de achterkant van diezelfde pen is een geniaal idee. De latency van dit alles is zo kort dat ik echt moet opletten om te zien dat er uberhaupt latency op zit, en dat is geen triviaal technisch dingetje.
De type cover typt erg lekker. De travel is niet enorm maar op de één of ander manier is er toch veel sterker een "klik" gevoel (wat je hebt bij een mechanisch toetsenbord, maar dan natuurlijk in veel mindere mate), en dat vind ik zeer prettig.
Beginnen en verdergaan met werken is echt super. Ik klap de type cover dicht en neem hem mee. Ik klap hem weer open, Windows scant m'n gezicht, en ik ga meteen weer verder. Verder gaan waar je was duurt echt minder dan een seconde. Ik weet nog niet zeker of ik gezichtsherkenning aan laat staan overigens, want het betekent wel dat iemand met een foto van m'n gok de laptop zou kunnen openen denk ik :-) Pincode werkt ook wel goed.
Snelheid
Ik ga geen benchmarks runnen op dit ding, ga daarvoor maar naar random reviewsites. Echter, bij mijn bedrijf hebben we een flinke compiler toolchain voor meerdere talen die continu in de achtergrond draait als je aan het developen bent. Het opstarten van dit alles ging echt belachelijk vlug: duurde een halve minuut op mijn vorige laptop (3 jaar oude Lenovo ultrabook, met indertijd goede specs) en nu echt enkele seconden. Dat dit zoveel sneller is ondanks het einde van Moore's Law vind ik best vet.
Had wel graag een versie met 32GB RAM gekocht, ik vind het belachelijk dat dat nog steeds bijna nergens te krijgen is. Bijv MS zelf heeft het in de Surface Laptop 3, maar alleen in de de lomp grote 15"-versie. Het aantal kleinere laptops met 32GB op de markt is verwaarloosbaar klein. Daar snap ik echt niks van, kom op, het is 2019.
Kickstand
Eén onverwacht plezier is de kickstand, het standaardje waarmee je de tablet rechtop zet. Immers, al het gewicht zit in het scherm want het toetsenbord is enkel een dun flapje. Ik dacht dat dit een nadeel zou zijn; had de Surface Pro eigenlijk gekozen
ondanks die rare kickstand. Maar ik vind het fantastisch.
- Het ding blijft verbazingwekkend goed op mijn schoot staan in allerlei rare houdingen. Ik krijg mijn eigenlijk altijd wel goed neergezet onafhankelijk van waar mijn benen zijn.
- Het touchscreen wordt, met name door de kickstand, een waar plezier in het gebruik. Ten eerste is het veel accurater dan bij mijn vorige laptops (ik houd nogal van touchscreens). Hierdoor is het veel gemakkelijker om de juiste knopjes in te drukken. Maar door de kickstand blijft het scherm strak stilstaan. Iedereen die wel eens een laptop met touchscreen gebruikt zal dit herkennen: druk iets te enthousiast op eoa grote groene "OK"-knop, en het hele scherm schudt een beetje heen en weer. Door de kickstand is het scherm helemaal statisch, en ik merk dat dit het veel makkelijker maakt om kort na elkaar op veel dingen te drukken.
Details
De oplaadkabel is supervet: overduidelijk gejat van Apple's MagSafe kabel die ze om onbegrijpelijke reden hebben afgeschaft. Het ding zit maar slapjes in de aansluiting, kabeltje loopt omhoog langs het scherm (of omlaag, hij kan 2 kanten op worden gedraaid), en als je er zacht aan trekt schiet hij los. Bij struikelpartijen is je computer dus niet aan diggelen.
De kabel zelf is echter wel redelijk idioot: er zit precies halverwege een lomp stroomblok, alsof het 2011 is. Die wil je natuurlijk bij de stekker hebben zitten, met 1 lange kabel ipv 2 korte. Nu moet ik, als het stopcontact een beetje ver is, een stoeltje halverwege de tafel en de muur zetten om dat blok op te leggen.
Firmware: toen ik de laptop in gebruik nam, had ik elke 5 seconde rare flitsen bij het afspelen van video (gebeurde in de native Windows video app en de Windows Netflix app -
niet in VLC of Netflix-in-Firefox). Dat baarde me veel zorgen, maar nadat ik een paar keer enthousiast op "update nu" heb geklikt in Windows Update, kwam er een nieuwe firmwareversie overheen en toen was het probleem opgelost. Ergens zaten dus buggy drivers maar dat had MS snel opgemerkt (enkele dagen na de release).
Nog een minpuntje: Als programmeur gebruik ik de F-toetsen de hele tijd. Ik ben dus fan van de gangbare BIOS-optie die het mogelijk maakt die knoppen standaard voor F1 t/m F12 te laten werken, en enkel met Fn voor het volume etc. De Surface Pro heeft die optie echter niet, en in plaats daarvan Fn Lock: Als je Fn indrukt zonder tegelijk een andere knop in te drukken, toggle je die. Als hij aan staat gaat er een ledje aan in de Fn knop en werken de F-knoppen als F1 t/m F12. Het is goed ontworpen, in dat het niet voor
alle Fn-dingen geldt: de pijltjes werken nog steeds als pijltjes en Fn-Down is nog steeds pagedown. Echter
dat Fn Lock LEDje is extreem fel!. Ik zit de hele tijd te werken met een miniflashlight in m'n gezicht. Dat dat wel OK is voor Caps Lock snap ik (waarom bestaat Caps Lock uberhaupt nog?). Maar ik had heel graag een optie gehad die het gedrag van die Fn Lock omkeerde, zodat het standaard op de F-toetsen stond, want dit lampje is ultra-irritant. Ik ga er denk ik een stukje tape op plakken ofzo.
Voorzichtige conclusie
Dit is de beste laptop die ik ooit heb gehad.