Reolink Argus PT Review

RobIII
18 januari 2020, laatste update op 18 januari 2020, 4.976 views

Reolink Argus PT

Prima pan/tilt camera voor binnen- en buitenshuis gebruik met prima beeld (dag en nacht) en tweeweg audio. Eenvoudig te plaatsen, ook op locaties waar geen stroom aanwezig is dankzij de batterij die, mits het bijbehorende zonnepaneel aangeschaft wordt, ook opgeladen kan worden op locatie.

Pluspunten

• Eenvoudig in gebruik
  • Volledig onafhankelijk te plaatsen (werkt op batterij en eventueel i.c.m. los verkrijgbaar zonnepaneel)
  • Prima beeld, ook 's nachts
  • Eenvoudige montage
  • Simpele configuratie en installatie
  • Pan/tilt

Minpunten

• Plastic beugel niet echt hufter-proof
  • Lag in besturing en 'echo' in tweeweg audio

Inleiding

Onlangs mocht ik weer voor Reolink hun nieuwste product testen; deze Argus PT. En dat doe ik van harte onder de gebruikelijke voorwaarden: 1) ik hoef niet ter verhullen dat de camera me 'gegeven' is met het doel deze te reviewen, 2) ik schrijf wat ik wil, ook als de camera niet bevalt en 3) ik mag de camera houden na afloop. En in dit geval hou ik de camera niet eens zelf maar heb ik deze aan een vriend gegeven die hem beter kon gebruiken dan ik :)

Unboxing

Net als bij de Argus 2 is er ook bij deze Argus PT aandacht geschonken aan de verpakking. Die is netjes en degelijk. De inhoud is erg compleet. Behalve de camera en de beugel zijn er een 'quick start guide', montagemateriaal, een sticker die aangeeft dat er video surveillance plaatsvindt, een WiFi antenne en USB kabel aanwezig. Het in de tweede doos geleverde zonnepaneeltje bevat tevens montage materiaal, een montage beugeltje en wat papieren.

Het zonnepaneel

Het zonnepaneel is hetzelfde als we zagen in de review van de Argus 2. Ook voor de Argus PT bleek tijdens de testperiode de camera van voldoende sap te voorzien om te blijven functioneren ondanks een winters weekje snertweer.

De camera

Deze "PT" (Pan / Tilt) camera is op afstand bedienbaar en is dus voorzien van de nodige mechaniekjes en motortjes om de camera te kunnen draaien naar je 'point of interest'. Dat werkt in de praktijk heel goed; ondanks dat de lag tussen input en daadwerkelijke beweging soms het richten een beetje bemoeilijkt heb je dit gauw genoeg onder de knie om op te anticiperen en de camera te richten waar je wil. Er is een 355° horizontale hoek en 140° waaronder de camera draaien kan en dat geeft een behoorlijke vrijheid.

Dat gezegd hebbende; laten we wel wezen: hoe vaak draai je een camera nu in de praktijk? Als je een systeem hebt waar je regelmatig op kijkt dan is de Argus PT misschien niet de beste keus, met zijn batterij (en eventuele zonnepaneel) en WiFi verbinding. Bij veelvuldig gebruik zal het zonnepaneel de batterij niet snel genoeg kunnen aanvullen en is WiFi in veel gevallen te 'flakey'. Nu we het daar over hebben; van problemen met de WiFi kan ik absoluut niet klagen; de camera heeft op een enkel hikje na eigenlijk altijd perfect op WiFi gewerkt. Daar moet ik wel bij zeggen dat ik fiks geïnvesteerd heb in mijn WiFi netwerk en dat dat zeer waarschijnlijk de doorslaggevende factor is geweest. In een huis-tuin-en-keuken situatie waarbij een modem met WiFi van de ISP ergens achter, of onder, het TV meubel wordt geknikkerd en zich aan de andere kant van het huis bevindt zal de verbinding een stuk minder functioneren. Dat kan ik met zekerheid zeggen want die situatie is getest. De vraag is dan echter of dat te wijten is aan de Argus PT; ik vind van niet.

Net als de Argus 2 is de Argus PT niet bedoeld om 24/7 opnames te maken. Ook deze camera is voorzien van een ingebouwde PIR die getriggerd kan worden en vervolgens een opname zal opslaan op de in de camera geplaatste microSD kaart. Hierbij kan gekozen worden voor een opname van 8, 15 of 30 seconden. Dat is, naar mijn smaak, soms een beetje te kort in. Een tijd tot een paar minuten zou een welkome aanvulling zijn.

Wanneer de PIR triggered kan er een push notificatie of e-mail naar je telefoon gezonden worden. Het is op dat moment uiteraard wel mogelijk de app te gebruiken en live mee te kijken op de camera. Er is tweeweg audio mogelijk. Met wat wind krijg je nogal wat 'geflakker' maar dat is te verwachten. De audio van de omgeving is verbazingwekkend goed tot op een meter of 10; je hoort de vogeltjes fluiten en ik heb de kinderen laten rondlopen om de afstand te testen waarop alles nog goed verstaanbaar is. Ook terug praten ging daarmee goed. Vervelend is wel de grote lag en het jezelf ontzettend luid terug horen via de camera als je audio stuurt. Maar het moge duidelijk zijn dat je geen hele conversaties via deze cam gaat houden en de tweeweg audio vooral zult gebruiken voor korte berichtjes als "Het eten is klaar, komen jullie naar binnen?" of "De geit is gemolken".

Achterop de camera is een met rubber afgesloten aansluiting voor de USB laadkabel (adapter of zonnepaneel) aanwezig en een ditto afgesloten aan/uit schakelaar. Ook de WiFi antenne wordt hier aangesloten. In het zwarte deel van de camera bevindt zich de microSD kaart die tot 64GB groot mag zijn en daar is de camera dan ook mee getest.

Montage

Montage kon niet eenvoudiger. De beugel van de camera monteer je met twee schroeven tegen een muur of, in mijn geval, een houten pergola. Ook de voet van het zonnepaneel monteer je met 3 kleine, overigens bijgeleverde, schroefjes. Pluggen worden meegeleverd. Tevens worden er templates meegeleverd die je helpen bij 't aftekenen van boorgaten. En dan krijg je er nog een sticker bij (bij de camera één en bij het zonnepaneel één) om te plaatsen in de omgeving om aan te geven dat er gefilmd wordt.

De antenne schroef je er gewoon handvast op en de stelschroeven van de beugel en de schroef waarmee je de cam aan de beugel bevestigt zijn allemaal met de hand aan te draaien; daar komt nog geen schroevendraaier aan te pas. Ook de schroef die de beugel met het zonnepaneel verbindt is zonder gereedschap aan te draaien. Geloof me, daar is deze jongen met twee linker handen heel blij mee d:)b

Een minpunt is de beugel van de camera; die is van plastic en die had van mij wel van aluminium gemogen. De camera heeft toch een aardige massa (470g) en de beugel voelt door de lichte speling doordat het plastic meegeeft een beetje goedkoop. Begrijp me niet verkeerd, de beugel houdt de camera prima, maar hier had wat mij betreft wel wat meer aandacht aan besteed mogen worden.

De camera heeft een IP65 rating: stofvrij en sproeidicht. Natuurlijk was een IP66 of IP67 rating leuk geweest maar dat voegt, realistisch, weinig toe. Het zonnepaneel heeft voor zover ik heb kunnen vinden geen IP rating maar is "weather proof" en je mag natuurlijk aannemen dat je dit in weer en wind buiten kunt laten; daar is het immers een zonnepaneel voor.

Software

Ook voor de software kan ik je grotendeels verwijzen naar de review van de Argus 2. Er is écht wel het één en ander aan te merken op de software maar dan ben je in mijn ogen aan het mierencopuleren. Zo zijn er op een aantal plekken nog Engelse teksten aanwezig hoewel de interface grotendeels netjes vertaald is naar het Nederlands. De software zit echter overzichtelijk in elkaar en is eenvoudig in het gebruik.

Als de camera uit de doos komt en je deze gaat installeren raad ik je aan éérst de camera te koppelen met de app op je telefoon (of tablet) en daarvoor zul je eerst het proces moeten volgen voor het verbinden van je camera met je WiFi netwerk. Dat maakt het een stuk eenvoudiger dan wanneer je op een ladder staat te balanceren en alles werkend probeert te krijgen. De camera geeft na het aanzetten (duidelijk) gesproken instructies. Op je telefoon verschijnt na een aantal instructies voor het kiezen van je WiFi netwerk en invoeren van het wachtwoord daarvan een QR code. Deze dien je in het 'zichtveld' van de camera te houden waarna de in de QR code aanwezige WiFi gegevens door je camera worden opgepakt en overgenomen. Een korte pauze later zal je app verbinden met de Argus PT en kun je gaan spelen met de instellingen. En die zijn er plenty.

Ook nu weer kun je kiezen uit twee streams; 'vloeiend' en 'duidelijk'. Verschil daarbij is voornamelijk de resolutie en framerate. In het geval van 'duidelijk' lever je in op je framerate maar krijg je een duidelijker beeld en in het geval van 'vloeiend' krijg je een hogere framerate maar lever je in op resolutie. Beide streams zijn aan te passen. Voor 'duidelijk' zijn de resoluties 1080p of 720p met 15, 10, 5 of 2 FPS en een bitrate van 256kbps oplopend tot 2048kbps. Voor 'vloeiend' is de resolutie 640x360 met een framerate van 15, 10, 5 en 2 FPS en een bitrate van 64kbps oplopend tot 512kbps.

De Argus PT is evenals de Argus 2 op afstand middels de app te updaten over WiFi. Ook de batterijstatus en het verloop van het verbruik is inzichtelijk in de app waardoor je kunt zien of het zonnepanneel voldoende 'power' levert om je camera op peil te houden. Je kunt het beeld roteren wanneer je de camera hangend of staand monteert, datum/tijd instellen, hoeveelheid vrije opslag van de microSD kaart bekijken, dag/nacht instellingen wijzigen, anti-flicker (50/60hz) regelen, camera naam en Reolink watermerk in- of uitschakelen. Kortom, alles wat je mag verwachten van een camera van dit kaliber. Ook kun je een privacy-mask instellen; een zwart vlak waarmee je een deel van het beeld kunt bedekken. Dan moet je daarna wél met je vingers van het pan/tilt systeem af blijven want dat vlak beweegt met de camera mee waardoor zaken die je erachter verborgen hebt daarna doodvrolijk alsnog tevoorschijn komen.

De PIR, verantwoordelijk voor het triggeren van opnames, is ook 'naar smaak' te regelen. Je kunt eenvoudig een schema opgeven wanneer je wil dat de PIR actief is en wanneer de PIR rust mag houden. De gevoeligheid is inmiddels, sinds de review van de Argus 2, veranderd naar een 'analoge' slider die een bereik van 0 tot 100 heeft. Uiteraard zal het voor iedereen een beetje experimenteren zijn welke instelling voor zijn/haar doeleinde toereikend is zonder steeds loze meldingen te krijgen. Daarover gesproken: er is tegenwoordig in de app ook een 'verminder vals alarm' instelling die precies doet wat het zegt. Zaken zoals waaiende bladeren zullen daardoor minder vaak het alarm triggeren. En daar over gesproken: dat alarm is naar mijn idee een stuk beter hoorbaar (mits ingeschakeld uiteraard, het is dus gelukkig ook uit te schakelen) dan bij de Argus 2. Helaas heb ik die laatste 60 kilometer verderop hangen en kan ik de Argus 2 en de rgus PT dus niet even zo naast elkaar leggen ter vergelijk. Dat alarm geluid is overigens ook vanuit de app te triggeren.

Er kunnen notificaties naar een e-mailadres gestuurd worden (tot 3 ontvangers zelfs) en middels pushmessage kan ook een berichtje op je telefoon, tablet of smartwatch verschijnen. Bij die e-mail kan vervolgens, indien gewenst, een afbeelding toegevoegd worden.

En dat brengt ons bij het volgende punt...

De Beelden

De kwaliteit van de beelden is natuurlijk sterk afhankelijk van voor welke stream gekozen wordt; de 'duidelijke' of de 'vloeiende' stream. Ik heb daarom de volgende twee beelden in beide 'duidelijk' en 'vloeiend' na elkaar genomen. Onderaan de review kun je de afbeeldingen in originele resolutie bekijken en/of downloaden.

Dan volgt hierna een voorbeeld van een afbeelding zoals die als bijlage verstuurd werd nadat de PIR triggerde.

De camera kan in 'kleur' opnemen in het donker. Persoonlijk vind ik de zwart-wit opname stukken duidelijker en kleur voegt meestal weinig toe; zeker wanneer de kleur moeilijk te zien is in het donker.

Ik moet bij bovenstaande afbeelding wel vermelden dat de linker afbeelding wat overbelicht is wegens de reflectie van het infrarood licht op de paal. Ook is deze afbeelding gemaakt tijdens de schemer; de kleuren komen daardoor nog aardig naar voren maar dat wordt in het donker al een stuk minder:

In tegenstelling tot zwart-wit:

Dan nog wat bewegend beeld. Om te beginnen met de 'duidelijk' stream:

Gevolgd door de 'vloeiend' stream:

Het wordt wellicht een beetje saai, of zelfs lui te noemen, om steeds te blijven verwijzen naar de review van de Argus 2 maar alles wat ik daar van vond gaat in grote lijnen ook op voor deze Argus PT. Het grootste verschil is het pan/tilt mechanisme. De vraag die je jezelf zult moeten stellen luidt dan ook: heb ik dat nodig? Als je de camera op een vast punt richt en daarna nooit meer van richting verandert dan voegt de PT functionaliteit natuurlijk niets toe. Ik moet eerlijk toegeven dat ik heel lang een PT(Z) camera heb willen hebben maar ik kom steeds meer tot het besef dat, voor mij en de toepassing waarin ik de camera's die ik heb gebruik althans, de PT weinig toegevoegde waarde heeft. Daarmee is niet gezegd dat PT nutteloos is. Ook functioneert de PT van deze Argus PT prima; het doet wat het moet doen: de camera richten op wat jij wil zien. De camera doet dat vrijwel geruisloos en vrij snel. Ondank de 'lag' is de camera na een korte gewenning prima te bedienen op dit vlak.

Evenals voor de Argus 2 geldt voor deze Argus PT dat als je 24/7 opnames wil maken je aan 't verkeerde adres bent. Daar is deze camera niet voor bedoeld. De ingebouwde PIR en het daaruit voortvloeiende 'motion detection' mechanisme maken deze camera echter wel 'alert' genoeg om opnames te starten wanneer dat nodig is. En, ja, daar zullen false-positives bij horen. Ook filmt deze camera niet in enorm hoge resoluties; 1080p is het beste wat hier uit te persen is. Dat is prima voor de meeste gevallen maar als je kentekens wil lezen op enige afstand of het aantal sproeten op het gezicht van die leuke postbode wil tellen dan ben je bij deze camera, wederom, aan 't verkeerde adres. De kracht zit hem in het kunnen functioneren op batterij, op plaatsen waar geen stroomaansluiting aanwezig is, in het (optionele, los aan te schaffen) zonnepaneel dat er voor zorgt dat de batterij maanden aan een stuk mee kan en in de aanwezigheid van WiFi waardoor je niet één kabel naar de camera hoeft te trekken. Is de WiFi een keer wat 'flakey' dan worden de opnames netjes opgeslagen (en oudste-eerst overschreven bij een volle microSD kaart) en zijn die opnames middels de app later alsnog terug te kijken. Overigens ook door de microSD kaart uit de camera te verwijderen en in een lezer te plaatsen.

Minpunten zijn er, deze camera in zijn bedoelde segment relativerend, weinig. De beugel had wat steviger gemogen, de kabel van het zonnepaneel zit vast aan het zonnepaneel waardoor vervangen moeilijk wordt en misschien was het leuk geweest als de camera ook in het zwart verkrijgbaar was; maar er zijn sowieso maar weinig camera's in een andere kleur dan wit. Lang verhaal kort: ik moet echt zoeken naar minpunten. Er zijn kleine onvolkomenheden zoals de interface in de app die op een aantal plaatsen nog niet helemaal vertaald is of het alleen maar middels de app kunnen benaderen van de camera maar waar hebben we 't dan nog over?

Al met al is er veel aandacht besteed aan dit product en bijbehorende software en dat vertaalt zich in een degelijk product. Is er ruimte voor verbetering? Altijd. Krijg je waar voor je geld? Absoluut! Want dat is het: je moet bij deze camera in je achterhoofd houden dat je nog geen €170 uitgeeft, of nog geen €200 wanneer je het optionele zonnepaneel er bij aanschaft, en dan krijg je echt wel veel waar voor je geld. Als je in de markt bent voor een camera die je op een 'godsonmogelijke' plek wil ophangen en dan ook nog graag na het plaatsen wil kunnen wijzigen van kijkrichting vanaf een afstandje dan is deze 'bad boy' zéker het overwegen waard. Reolink timmert goed aan de weg en is hard bezig een grote(re) naam in de wereld van security cams te worden. En terecht d:)b

Heb jij ook een Reolink Argus PT?

Hallo,
Is het mogelijk om deze Reolink Argus PT een vast ip-adres te geven en een andere poort (portforwarding)?
Is er een mogelijkheid om het ip-adres naar Dyndns te updaten?
Alvast bedankt.
Een vast IP adres regel je gewoon in je DHCP (reservation); dat heeft verder weinig met de camera te maken ;)
Portforwarding en het gebruik van iets als DynDNS heeft geen nut; je kunt de cam niet benaderen met een webbrowser o.i.d.; alleen met de App van Reolink en die heeft geen portfowarding / DynDNS nodig; die zal wel aan hole punching doen ofzo.
Bedankt voor de nuttige info.
is het ook mogelijk om met deze camera constant op te nemen? Als de geheugenkaart vol loopt en dan het 1e bestand herschrijft? Zoek een wifi camera die constant opneemt op een sd kaart.
Zie de review:
Reolink heeft een aardig assortiment WiFi camera's, maar het zullen bedrade (voor stroom) units zijn die 24/7 kunnen opnemen; dat gaat op een batterij nooit lang werken.