€ 92,95 bij Megekko
  3. Willen (4.049) Hebben (1.625)

be quiet! Dark Rock Pro 4 Review

23 oktober 2019, laatste update op 23 oktober 2019, 505 views Rapporteer

Degelijke kwaliteit, kan fluisterstil werken, ieder geval met een AMD 3700X.

Pluspunten

• Stevig
  • Straf uiterlijk
  • Goed afgewerkt
  • Doordacht ontwerp

Minpunten

• Handleiding kan iets duidelijker
  • Weinig pasta

Het is geen goedkope koeler, maar wel een apparaat dat goed koelt. Twee fans en flinke heatpipes zorgen voor flink koelvermogen (hoewel ik dat niet kan meten). De processor blijft stil in games, maar ik weet niet hoe dat zou zijn als ik er video mee zou bewerken oid.
Een derde fan kan als dat nodig is nog worden toegevoegd. Waar ik de Dark Base 700 case van Be Quiet een beetje onderbedeeld vond met maar twee fans, vind ik de koeler prima uitgerust. Je moet denk ik standaard wel heel veel van je processor vragen, wil je een derde fan nodig vinden. Voor een AMD 3700X lijkt me dat niet snel nodig.

De montage is op zich niet heel erg lastig, maar wel even goed kijken. De fan die midden in de koeler gaat moet je als laatste monteren. Eerst de koeler vastschroeven met de bijgeleverd (!) kruiskopschoevendraaier, dan pas de fan ertussen stoppen. De gaten waardoor je de koeler vastschroeft op de houder zijn trouwens heel mooi afgedekt met dopjes. Verder even opletten waar de aansluiting van de fans zit op het mobo. Als je de stroomdraad van de ventilator verkeerd plaatst, haal je misschien niet de aansluiting op het mobo, want de kabel is niet extreem lang.

Vergelijking met andere koelers kan ik niet echt maken, anders dan de stock AMD koeler. Daarmee vergeleken is de Be Quiet een totaal andere categorie. AMD is met LED uitgerust, maar Be Quiet is vele malen stiller. Als weinig geluid telt, is dit zeker een product dat overwogen moet worden. Of het het geld waard is, hangt denk ik af van je eisen.

Verbeterpunt voor Be Quiet: de spuit met pasta mag wel iets voller zitten, of breng de pasta alvast fabrieksmatig aan, zoals AMD dat doet. Gelukkig had ik nog een spuit liggen, maar anders had ik het niet gedurfd met de hoeveelheid die ik bij deze koeler kreeg. Staat wel leuk bij de bijgeleverde materialen, maar is gewoon (net) te weinig. Een schroevendraaier bijleveren is leuk, maar wat mij betreft liever meer pasta...

Heb jij ook een be quiet! Dark Rock Pro 4?

Stiekem ben ik wel benieuwd naar een fotootje van je CPU + pasta :)
Ik heb zelf niet al te lang geleden de Dark Rock 4 aangeschaft en had ruim voldoende pasta.
Een drup ter grote van een doperwt is in principe voldoende, dat zat er toch wel in?
Misschien is het ruim voldoende, maar zo zag het er niet uit. Een doperwt, ik denk het niet....
Er kwam bij het aanbrengen ook niet een hoeveelheid tussenuit gesprietst. Daarbij kwam dat ik de grootste moeite had om sowieso wat uit de spuit te krijgen.

En als je het niet erg vindt, haal ik de koeler niet los. :)