€ 159,99 bij ROBBshop

Netatmo Presence Review

testmanager
15 oktober 2019, laatste update op 1 april 2025, 10.894 views Product gekocht

Netatmo Presence

Ondanks de verderop genoemde verbeterpunten is wat mij betreft dit momenteel een van de meest interessante outdoor IP security camera's dankzij de integratie met Apple Homekit en de mogelijkheid om beelden op je eigen NAS op te slaan.

Pluspunten

• Night view
  • Goede app
  • Homekit integratie

Minpunten

• Kleur van het ledlicht (lampfunctie)
  • opslaan op SD kaartjes geeft snel errors

Homekit compatible camera met opslag op je eigen NAS
De Netatmo Presence security camera is niet nieuw maar de Netatmo Presence is tot nu toe de enige (in Europa verkrijgbare) HomeKit compatible security camera waarbij je de beelden gewoon op je eigen NAS of elke andere FTP locatie kan opslaan. Bij alle andere HomeKit camera's worden of de beelden alleen op een SD kaartje opgeslagen (zoals de D-link Omna 180) of heb je een betaald abonnement nodig om je data weer ergens bij de leverancier in de cloud op te slaan (Logi Circle 2, Arlo). In de toekomst komt er natuurlijk ook nog de Homekit Secure Video bij. Maar ook dan heb je je opslag weer in de cloud, tegen extra kosten. Dat hoeft niet per se verkeerd te zijn maar niet iedereen is hiervan gecharmeerd.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/BG2p0450FcvhAYtIKSv72LFc76A=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/122254/1Ikt4n3KEB0MVBmZRNqyIUOQby9dHRO958dPMRobQoyi8hHkcA.jpeg?f=620xauto

De Netatmo Presence is een weerbestendige outdoor IP camera met schijnwerper en microfoon. Deze werkt alleen via wifi (dus gevoelig voor wifi-jammers) en alleen op 2,4 GHz. Immers wordt er gesteld dat de 5 GHz van de meeste wifi routers op de oprit, buitenshuis toch al niet optimaal is. 2.4 GHz is dan een betere keuze.

Zelf heb ik een Synology NAS draaien met daarop een goede ingebouwde surveillance app. Het liefst had ik dan ook een Homekit compatible camera die integreert met de surveillance app van Synology. Dat wordt echter (nog?) door geen enkele Homekit camera ondersteund, maar ik heb er vrede mee dat de Netatmo Presence middels FTP de beelden naar mijn NAS kan back-uppen. Een alternatief is dat je de camera aan een Dropbox account koppelt voor de opslag van de opnames aldaar.

De Netatmo Security app
Bovendien, en dat is dan gelijk een mooi bruggetje naar het volgende onderdeel van deze Netatmo Presence review: ik ben best gecharmeerd van de Netatmo's eigen security app met(in het geval van iOs) integratie op de Apple Watch.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/JUW_SUp0BVG3fUQ_D5FmxW1tWw4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/122254/1Ikt4npQT6T7Sfpcz60IAcH6CyjipjgdeJLY9nT1pMccMJwBBj.jpeg?f=620xauto

Waar je in de Synology Camera app via een 'hamburger'-menu lastig heen en weer schakelt tussen live beeld en de geschiedenis, geeft deze app via een mooi chronologisch logboek snel toegang tot meldingen ('Persoon gezien') en de bijbehorende opnames. Wil je heel ver terug in de tijd, dan moet je veel scrollen en mist er nog de optie om ineens naar datum X te springen. Maar wellicht dat je dan sneller af bent door in je FTP back-up directory te bladeren naar de MP4 file van het specifieke dag/tijdstip. Alles wordt netjes in mappen per jaar/maand/dag opgeslagen.

Integratie met HomeKit
Mijn wens voor een camera met HomeKit integratie is installatiegemak. Zonder speciale poorten in mijn router te moeten openzetten of een VPN verbinding te starten kan ik via Apple HomeKit eenvoudig van buiten mijn huis toegang krijgen tot de smart-home-devices. Zoals de Philips HUE lampen maar nu dus ook de Netatmo Presence security camera. Na het koppelen met HomeKit verschijnen er 2 nieuwe devices in je 'woning':
- Bewegingsmelder
- Floodlight (de lamp)
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Ix9fEzFb9bsMsUG1TkjfYB2nq44=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/122254/1Ikt4nrFwZjzuWUtRdBoZAlZR7Kh3oHHCtNudzQ89LU27tMz5e.jpeg?f=620xauto

Ik zou ook verwachten dat de microfoon als sensor in HomeKit zou verschijnen maar dat blijkt (nog) niet het geval, wellicht komt dit nog in een toekomstige firmware update.
Standaard zal de Presence in het geval van beweging de lamp aanzetten en opnames gaan maken. Maar in HomeKit kun je die automatisering gaan uitbreiden. Je zou je Huelampen in de huiskamer bijvoorbeeld even blauw kunnen laten kleuren als er een persoon gedetecteerd wordt. Of de garagedeur openen als de auto van je partner op de oprit herkent wordt. Helaas kan de camera en de Netatmo security app zelf wel onderscheid maken tussen het detecteren van je partner en de kater van de buren, maar in HomeKit is dit onderscheid (nog) niet mogelijk.

Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit is prima, ook als je er voor zou kiezen om in het donker niet de lamp aan te laten springen. Het Infraroodbeeld geeft in de nacht duidelijk zicht, zodat je niet per se elke keer de lamp aan moet laten springen.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/CewZ1C1gpoKzB9aqPZ22lVFRvcA=/620x/filters:strip_exif()/m/122254/1Imwfh42rM02RlyeHBDpO9RoD8Boi2bqmz3cF1kmKTQENxJxKT.png?f=620xauto
(Nee, dit waren geen vrienden van me die een lekke band voor me kwamen plakken... Foto betreft opname van eigen grond, geen openbare ruimte. Tevens hangt er een gele sticker dat er filmopnames gemaakt kunnen worden.)

Verbeterpunten
Echter, voor zover ik nu heb kunnen beoordelen reiken deze niet heel ver, beweging op 3 meter afstand of verder werd voor mijn gevoel te traag gedetecteerd. Tot 15 meter zou ondersteund moeten zijn, maar mijn ervaring is dat het maar tot een paar meter dicht bij echt vlot genoeg reageert. Wellicht dat ook dit in een toekomstige update nog verbeterd wordt.
Verder is het licht erg wit van kleur, in vergelijking met andere buitenlampen. De kleurtemperatuur is niet aan te passen.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/1c9tZyoHbJakpfhJiL8aQIRiV_c=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/122254/1Ikt4n3kNGlNTdWjPAOsECoED7o9xpiLHFB4klllFombxuLw8C.jpeg?f=620xauto

Noot over privacy:
Middels "Zones" in is de app in te stellen welke delen gemonitored dienen te worden.
Zo voorkom ik dat er opnames gemaakt worden als iemand over de stoep (openbaar terein) voorbij loopt of zijn/haar auto parkeert langs de stoep. Alleen indien er zich een mens of dier (dus bewegingen van blaadjes in de wind kunnen genegeerd worden) in deze zone begeeft worden er opnames gemaakt. (En ja, als er dan heel toevallig ook iemand op de stoep voorbijloopt kan die ook in beeld komen).

Een klein minpuntje is dat je zones alleen met rechthoekige blokken kan definieren. In het geval van een schuinlopende lijn, zoals hier de grens stoep/tuin, moet je gaan stapelen met een aantal blokken. Geen on-overkomelijk probleem maar het had makkelijker gekund met losse, sleepbare lijnen (zoals bijvoorbeeld met de Neato robotstofzuiger waarmee je "no-go lines" kan defineren).
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/2QbMvVZDeG9bLNpy5974rYrpKto=/620x/filters:strip_exif()/m/122254/1Imw8B19rxwUFZjD1RZg4Au7Vzu1UWvCDOakJkrMoJZLdiSKcH.png?f=620xauto

Maar ondanks voor genoemde verbeterpunten is wat mij betreft dit momenteel een van de meest interessante outdoor IP security camera's dankzij de integratie met Apple Homekit. Maar ook zonder het gebruik van HomeKit is deze zeker Netatmo Presence een aanrader gezien de goede eigen meegeleverde app en doordat deze onderscheid weet te maken tussen de verschillende gedetecteerde onderwerpen als Persoon, Auto of Dier
__
April 2025 update:
Opmerkingen na lange termijn gebruik: het opslaan van data op het SD kaartje op lange-termijn-gebruik, geeft uiteindelijk elke keer weer errors. SD kaartjes lijken daar niet tegen bestand.

Heb jij ook een Netatmo Presence?

Ik film ook de halve straat, het mag niet, maar als er wat gebeurd (2x al) komt de politie toch vragen of ze misschien mijn beelden mogen bekijken..
En laat je het ze dan zien?
In België is het alleszins zo dat je de camera moet registreren bij de overheid en mag je niet weigeren beelden aan politie te tonen.
Ik weet niet of je de camera voor de review zo hebt opgehangen, maar het valt mij op dat de camera een groot gedeelte van de openbare weg filmt en ook beelden opslaat bij beweging. Dat lijkt me niet verstandig:
Hi,
Na de review, bij het ingebruiknemen van de camera, zijn er opname-zones ingesteld zodat alleen wordt opgenomen zodra iemand op eigen terrein komt. Ook worden bezoekers middels een sticker op de hoogte gesteld van het feit dat er video-opnames gemaakt kunnen worden.
Klinkt goed!
Goedwerkende opnamezones is denk ik wel een belangrijke functionaliteit voor een camera van €250, zeker als je dicht aan de straat woont. Een bespreking ervan in de review zou trouwens niet verkeerd zijn :) , maar ik heb de andere reviews nog niet bekeken.
Daar heb je een goed punt: als ik komende week nog tijd heb zal ik de review hierop aanvullen.

Kort gezegd: het werkt best goed. Zonder die zone's werd ik helemaal kriegel van alle "false positives" van alle voorbijgangers, daarna alleen nog maar meldingen zodra er (gewenst dan wel ongewenst) iemand in onze tuin kwam.
Review is nu aangepast m.b.t. zones. Nogmaals dank voor de verbetertip
Mooie review, nog problemen qua waterdichtheid??? Sommige zijn daar niet zo enthousiast over namelijk.
Merci! Nee die klachten herken ik niet, maar ik moet zetten dat 'ie wel een onder een randje heeft gehangen.
Alls je de camera op je NAS laat wegschrijven, kan je dan ook een maximum alloceren of zorgen dat hij in een loop overschrijft?
Goeie vraag! Op De camera kun je dat wel voor het SD-kaartje instellen (niet in bytes maar in duur, week, maand, jaar) maar op de NAS zal je dat via de NAS zelf moeten instellen, als de NAS dat ondersteund?
Op synology kun je een gebruiker een maximum geven. Dus gewoon een aparte gebruiker voor de camera aanmaken
Hallo allemaal,
Ik had graag deze lamp geïnstalleerd op ons duplex terras en dus te gebruiken als gewone lamp ook. Ik bedoel dus, kan je deze lamp gewoon aan en uitzetten (buiten de detectie)? Zoja, hoe doe je dit? Is dit via de app?
Alvast bedankt.
Ludo
Ja via de app of eventueel geprogrammeerd via een vorm van home-automation.
Gewoon uit nieuwsgierigheid, waarom zou een lamp moeten schijnen als er geen beweging is? #lichtvervuiling
Beste testmanager, ik zou ze gewoon gebruiken als verlichting van ons terras.
Das dan goed nieuws, dan ga ik ze meteen bestellen.
Bedankt voor de feedback.

Ludo
Ik zie trouwens ook dat je ze bij donker automatisch aan kan laten gaan. Hopelijk niet als verlichting om lekker buiten te zitten want daar is het veel te ongezellig licht voor?
Wat bedoel je met ongezellig licht? Voor mij de bedoeling om gewoon wat licht te hebben.
Knetterwit. Beetje alsof er TL-balken hangen
Das inderdaad niet zo mooi licht dan. Effe verder bekijken nog.
Zijn er nog identieke producten met een betere lamp?
In een van de bijdragen staat: compatible security camera waarbij je de beelden gewoon op je eigen NAS of elke andere FTP locatie kan opslaan. In de app van Netatmo staat dat ook aangegeven. Ik heb een Synology NAS en daarin staat bij toevoegen 'ip-camera' GEEN Neatmo vermeld!
Ook heb ik het geprobeerd vanaf de telefoon/app waarbij ik een doelmap heb aangemaakt op de NAS maar ook dat lukt niet.
Niet via de surveillance app op je Synology, maar als je op de Synology de FTP service aanzet, dan kan je camera de beelden uploaden naar die FTP. Succes!
Hartelijk dank voor de reactie. (Eindelijk) de FTP service gevonden.... Je kunt kiezen tussen FTP geen codering en mét coderingsservice. Welke moet ik kiezen? Kun je dan max. 2 camera's kiezen ivm de licentie die standaard 2 is of heeft dat er niets mee te maken?
Ik weet het niet uit mijn hoofd, maar volgens mij moet je de non-secure FTP versie gebruiken