Homekit compatible camera met
opslag op je eigen NAS
De Netatmo Presence security camera is niet nieuw maar de Netatmo Presence is tot nu toe de enige (in Europa verkrijgbare) HomeKit compatible security camera waarbij je de beelden gewoon op je eigen NAS of elke andere FTP locatie kan opslaan. Bij alle andere HomeKit camera's worden of de beelden alleen op een SD kaartje opgeslagen (zoals de D-link Omna 180) of heb je een betaald abonnement nodig om je data weer ergens bij de leverancier in de cloud op te slaan (Logi Circle 2, Arlo). In de toekomst komt er natuurlijk ook nog de Homekit Secure Video bij. Maar ook dan heb je je opslag weer in de cloud, tegen extra kosten. Dat hoeft niet per se verkeerd te zijn maar niet iedereen is hiervan gecharmeerd.
De Netatmo Presence is een weerbestendige outdoor IP camera met schijnwerper en microfoon. Deze werkt alleen via wifi (dus gevoelig voor wifi-jammers) en alleen op 2,4 GHz. Immers wordt er gesteld dat de 5 GHz van de meeste wifi routers op de oprit, buitenshuis toch al niet optimaal is. 2.4 GHz is dan een betere keuze.
Zelf heb ik een Synology NAS draaien met daarop een goede ingebouwde surveillance app. Het liefst had ik dan ook een Homekit compatible camera die integreert met de surveillance app van Synology. Dat wordt echter (nog?) door geen enkele Homekit camera ondersteund, maar ik heb er vrede mee dat de Netatmo Presence middels FTP de beelden naar mijn NAS kan back-uppen. Een alternatief is dat je de camera aan een Dropbox account koppelt voor de opslag van de opnames aldaar.
De Netatmo
Security app
Bovendien, en dat is dan gelijk een mooi bruggetje naar het volgende onderdeel van deze Netatmo Presence review: ik ben best gecharmeerd van de Netatmo's eigen security app met(in het geval van iOs) integratie op de Apple Watch.
Waar je in de Synology Camera app via een 'hamburger'-menu lastig heen en weer schakelt tussen live beeld en de geschiedenis, geeft deze app via een mooi chronologisch logboek snel toegang tot meldingen ('Persoon gezien') en de bijbehorende opnames. Wil je heel ver terug in de tijd, dan moet je veel scrollen en mist er nog de optie om ineens naar datum X te springen. Maar wellicht dat je dan sneller af bent door in je FTP back-up directory te bladeren naar de MP4 file van het specifieke dag/tijdstip. Alles wordt netjes in mappen per jaar/maand/dag opgeslagen.
Integratie met HomeKit
Mijn wens voor een camera met HomeKit integratie is installatiegemak. Zonder speciale poorten in mijn router te moeten openzetten of een VPN verbinding te starten kan ik via Apple HomeKit eenvoudig van buiten mijn huis toegang krijgen tot de smart-home-devices. Zoals de Philips HUE lampen maar nu dus ook de Netatmo Presence security camera. Na het koppelen met HomeKit verschijnen er 2 nieuwe devices in je 'woning':
- Bewegingsmelder
- Floodlight (de lamp)
Ik zou ook verwachten dat de microfoon als sensor in HomeKit zou verschijnen maar dat blijkt (nog) niet het geval, wellicht komt dit nog in een toekomstige firmware update.
Standaard zal de Presence in het geval van beweging de lamp aanzetten en opnames gaan maken. Maar in HomeKit kun je die automatisering gaan uitbreiden. Je zou je Huelampen in de huiskamer bijvoorbeeld even blauw kunnen laten kleuren als er een persoon gedetecteerd wordt. Of de garagedeur openen als de auto van je partner op de oprit herkent wordt. Helaas kan de camera en de Netatmo security app zelf wel onderscheid maken tussen het detecteren van je partner en de kater van de buren, maar in HomeKit is dit onderscheid (nog) niet mogelijk.
Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit is prima, ook als je er voor zou kiezen om in het donker niet de lamp aan te laten springen. Het Infraroodbeeld geeft in de nacht duidelijk zicht, zodat je niet per se elke keer de lamp aan moet laten springen.
/m/122254/1Imwfh42rM02RlyeHBDpO9RoD8Boi2bqmz3cF1kmKTQENxJxKT.png?f=620xauto)
(Nee, dit waren geen vrienden van me die een lekke band voor me kwamen plakken... Foto betreft opname van eigen grond, geen openbare ruimte. Tevens hangt er een gele sticker dat er filmopnames gemaakt kunnen worden.)
Verbeterpunten
Echter, voor zover ik nu heb kunnen beoordelen reiken deze niet heel ver, beweging op 3 meter afstand of verder werd voor mijn gevoel te traag gedetecteerd. Tot 15 meter zou ondersteund moeten zijn, maar mijn ervaring is dat het maar tot een paar meter dicht bij echt vlot genoeg reageert. Wellicht dat ook dit in een toekomstige update nog verbeterd wordt.
Verder is het licht erg wit van kleur, in vergelijking met andere buitenlampen. De kleurtemperatuur is niet aan te passen.
Noot over privacy:
Middels "Zones" in is de app in te stellen welke delen gemonitored dienen te worden.
Zo voorkom ik dat er opnames gemaakt worden als iemand over de stoep (openbaar terein) voorbij loopt of zijn/haar auto parkeert langs de stoep. Alleen indien er zich een mens of dier (dus bewegingen van blaadjes in de wind kunnen genegeerd worden) in deze zone begeeft worden er opnames gemaakt. (En ja, als er dan heel toevallig ook iemand op de stoep voorbijloopt kan die ook in beeld komen).
Een klein minpuntje is dat je zones alleen met rechthoekige blokken kan definieren. In het geval van een schuinlopende lijn, zoals hier de grens stoep/tuin, moet je gaan stapelen met een aantal blokken. Geen on-overkomelijk probleem maar het had makkelijker gekund met losse, sleepbare lijnen (zoals bijvoorbeeld met de Neato robotstofzuiger waarmee je "no-go lines" kan defineren).
Maar ondanks voor genoemde verbeterpunten is wat mij betreft dit momenteel een van de meest interessante outdoor IP security camera's dankzij de integratie met Apple Homekit. Maar ook zonder het gebruik van HomeKit is deze zeker Netatmo Presence een aanrader gezien de goede eigen meegeleverde app en doordat deze onderscheid weet te maken tussen de verschillende gedetecteerde onderwerpen als Persoon, Auto of Dier
__
April 2025 update:
Opmerkingen na lange termijn gebruik: het opslaan van data op het SD kaartje op lange-termijn-gebruik, geeft uiteindelijk elke keer weer errors. SD kaartjes lijken daar niet tegen bestand.