In de huidige tijd is domotica in veel huishoudens bijna niet meer weg te denken. Het woord “Domotica” is een samentrekking van domus (huis in het Latijn) en het achtervoegsel -tica dat duidt op ‘toegepaste wetenschap’. Simpelweg komt het erop neer dat het technologie is, bedoeld om je huis slimmer te maken. Wat uiteindelijk weer betekend dat afhankelijk van de toepassing allerlei zaken makkelijker worden of geautomatiseerd worden.
Dit kan iets simpels zijn als slimme verlichting (Hue, LIFX, Tradfri, etc.) of slimme boxen (Sonos) of de diverse Nest (thermostaat, deurbel, brandalarm) producten of je persoonlijke Google/Apple/Samsung/Amazon (omcirkel wat van toepassing is) assistent. Maar kan ook verder gaan naar complete beveiligingssystemen tot aan met 1 knop de Beamer en projectiescherm uit het plafond laten zakken terwijl je gordijnen dichtgaan en de sfeerverlichting aangaat. En zo zijn er nog ontelbaar veel toepassingen mogelijk. Maar daar ga ik het vandaag niet over hebben.
Vandaag gaat het over de LIFX Tiles.
:strip_exif()/m/373959/1IgsuE40viuOaTFojbABt8Dk51Skaw0RFQKUX8JdMvZklaVE1P?f=620xauto)
Hoe kom ik eraan?
Prijsvraag op IBOOD.
Inruil voor een review mag ik deze LIFX Tiles houden.
Inleiding
In 2015 heb ik een LIFX colour bulb gekocht. Dit was mijn eerste stap in de Domotica. In 2016 heb ik een 2de LIFX lamp gekocht. Deze 2 lampen doen nog steeds fier hun taak. Harstikke leuk natuurlijk 2 lampen, maar het is te weinig om er volledig van te profiteren. Vorig jaar heb ik flink uitgebreid met het HUE en Tradfri ecosysteem daarnaast heb ik ook een aantal Osram Smart+ Plugs. Het mooie van Tradfri en Osram is dat het goed te integreren is in de HUE bridge. Sinds deze upgrade is de meeste verlichting in mijn huis ‘smart’ en gebruik ik de traditionele licht schakelaar bijna niet meer.
Helaas is LIFX niet te koppelen aan HUE. Dit komt omdat LIFX direct op de wifi van je router is aangesloten en dus werkt zonder bridge. Beide manieren hebben hun voor en nadelen, maar persoonlijk vind ik niet dat er 1 manier beter is dan de andere.
Deze LIFX Tile set is door de prijsstelling (gemiddeld 200,- euro) en design wat mij betreft een premium product. Niet veel mensen zullen dit willen of kunnen betalen en ook nog eens een mooi plekje kunnen geven in huis.
Unboxing
Het eerste wat mij opvalt bij het ontvangen van het pakket is het gewicht. Dit is een stuk zwaarder dan ik had verwacht bij 5 plastic tegels met leds erin. Zodra ik de verzendverpakking verwijderd heb komt er een doos uit met een premium look.
Het product wordt mooi gepresenteerd en er is al informatie terug te vinden over de specificaties en mogelijkheden van de LIFX Tiles.
De volgende stap is de volgende laag van de verpakking verwijderen.
Hier komen de LIFX Tiles stevig verpakt tevoorschijn.
Bovenop ligt een Quick Start Guide. Daarnaast is er ook een uitgebreidere guide die dieper op de installatie ingaat.
De accessoires voelen degelijk en stevig aan.
De stekker naar keuze mag je zelf bevestigen aan de lader.
Dan het moment suprême! De Tiles van ongeveer 20 bij 20 cm verlaten de verpakking. De voorkant oogt steriel en bestaat uit glad en stevig plastic. Als we de Tegel omdraaien dan komen de plakstrips en serienummer tevoorschijn. De groene sticker geeft aan dat dit Tegel nummer 1 is. Deze moet als eerste aangesloten worden op de stroom adapter.
:strip_exif()/m/373959/1IfjoT2w5PwXJANrVDzUXZHRZWZBbLnw57W2yDYJjpupNxOukc?f=620xauto)
Installatie
Nadat de lichten zijn uitgepakt gaan we ze op de tafel uitstallen hoe we de layout willen hebben. Als ze goed liggen kunnen we de kabels aansluiten en een eerste test doen.
Bij mij thuis hebben de meeste muren een structuurlaag. De LIFX Tiles dienen opgehangen te worden door middel van een 3M dubbelzijde tape. De structuurlaag kan ervoor zorgen dat de tape minder goed hecht. Toch met goede hoop de Tiles in de woonkamer opgehangen en de Tiles bleven goed stevig hangen. YEAH!!
De stroom erop.
De registratie in de LIFX app gaat vloeiend en ze beginnen gelijk aan een software update. Een leuke feature is dat de Tiles aangeven hoe ver ze zijn in de update door middel van blokjes die oplichten.
Mijn bedrijfstelefoon kan geen screenshots maken, daarom een foto van het scherm.
Van deze opstelling heb ik niet veel foto's kunnen maken helaas. Nadat de lampen 2 uur gehangen hadden vielen ze spontaan van de muur af. Of dit te maken heeft met mijn muur of dat de oorzaak ergens anders ligt weet ik niet. Gevolg is wel dat de Tiles op de grond lagen.
Hier komt de bouwkwaliteit heel erg positief naar voren. Ook al was het een behoorlijke val er is niks te zien op de Tiles.
Installatie nummer 2
Na het in de woonkamer geprobeerd te hebben, nu gekozen voor de slaapkamer. En om nu voor het zekere te gaan gaan de Tiles niet met de plakstrips opgehangen worden. Wij hadden nog een Ikea fotoplank over en daar passen ze mooi bij.
:strip_exif()/m/373959/1Igtsf3LeePsVI4htXfhSf5n5GZIEkdaVrxolkHg4TKkWClw0A?f=620xauto)
Gebruiksgemak
In de app kan je kiezen hoe de Tiles gepositioneerd zijn. Bij de eerste installatie hadden we de Tiles onder elkaar opgehangen. Dit gaf al leuke effecten, maar het meeste kwam naar mijn mening niet goed naar voren. Bij de tweede installatie met de Tiles naast elkaar zien de effecten en overgangen er allemaal vloeiender en mooier uit.
Er zijn veel standaard thema's en effecten waar je uit kan kiezen. En mocht je uit de voorgeprogrammeerde opties geen keuze kunnen maken kan je zelf aan de slag. Dit vergt wel wat oefening. In eerste instantie gaat het niet makkelijk, maar oefening baart kunst.
Een bijzonder leuk effect is de 'Fire'. Met de Tiles naast elkaar krijg je een levensecht vuur effect.
Al met al zijn er genoeg optie's waarmee je de lampen in kan stellen. Toch zou het fijn zijn geweest als je meer diverse en innovatie optie's zou hebben gehad. Een enorm leuk idee bijvoorbeeld is
deze klok variant. Dit is mogelijk via een omweg, maar hoe gaaf zou dit zijn geweest als het al standaard in de app zou zitten. Meer ideeën zijn terug te vinden op Google en op het
Developer Forum van LIFX.
Ook kan je met IFTTT zelf makkelijk regels aanmaken, zodat je de Tiles al een stuk veelzijdiger kan gebruiken.
Mocht je het zelf willen proberen kan je de LIFX app downloaden en op een PC naar
https://virtualbulb.lifx.co/ gaan. Met deze combi kan je de app en de diverse mogelijkheden uitproberen. Helaas mis je wel de extra opties voor de Tile, maar zo krijg je al een goed idee van de app.
Kleurweergave en helderheid
In de slaapkamer zijn de Tiles in voornamelijk in gebruik als bed & sfeer lamp. Op de helderheid 1% komt er al een redelijke hoeveelheid licht vanaf. Zodra ik richting de 100% ga zijn de Tiles een volwaardige vervanging van het grote licht.
De wittinten gaan van 9000K (Blue Ice) tot 2500K (Ultra Warm). De kleuren komen echt over en blijven of de helderheid nou 1% is of 100% dezelfde uitstraling en kleurechtheid houden.
De kleuren vind ik mooier dan de Hue en de lampen zijn ook helderder. De Tiles hebben natuurlijk het voordeel dat ze een stuk groter zijn als een standaard lamp, maar het bovenstaande vind ik ook van de reguliere LIFX Bulbs.
Alternatieven
Die is er voornamelijk maar van 1 fabrikant.
De Nano Leaf.
Met de Tile laat LIFX zien wat voor een leuk en innovatief product je kan krijgen als je de traditionele ideeën wat betreft verlichting achter je laat. Er zijn veel instelmogelijkheden en effecten beschikbaar. Alhoewel de meeste toch wel op elkaar lijken en erg simpel zijn. Hier had wat mij betreft meer uitgehaald kunnen worden.
Voor de Tweakers onder ons is het mogelijk om zelf veel
meer uit de Tiles te halen. Dit zijn vanuit LIFX toch wel gemiste kansen.
Maar dit bederft de pret niet. De Tiles kunnen een centerpiece van een kamer zijn. Je kan er veel sfeer mee creëren en voor iedere situatie is er wel een kleur of thema.
Al met al ben ik erg tevreden met de LIFX Tiles en kan ik ze zeker aanraden!