Inleiding
Eind januari heeft AMD zijn Phenom II en Athlon II een update gegeven. Op zich is het een weinig spannende update. Het zijn niet geheel nieuwe modellen, het verschil zit hem met name in de kloksnelheid.
Een overzicht van de geïntroduceerde processors
De Phenom II X2 555 BE vervangt de Phenom II X2 550 BE, in verhouding tot de 550 BE is de 555 BE 100 MHz hoger geklokt. Gelijk met deze introductie wordt de C2 stepping vervangen door de C3 stepping, welke een betere overklok potentie in zich heeft. Tweakers.net bevestigd de goede overklok potentie in hun review, welke
hier te vinden is.
Waarom een Phenom II 555 BE?
Eind januari had ik een moederbord opgescharreld via V&A, de MSI DKA790GX (mijn review over dat moederbord is
hier te vinden). In eerste instantie had ik dit moederbord gekocht, om via V&A ook een Phenom II 965 C3 - of wellicht een Phenom II X6 – te kopen. Het liep echter iets anders. Op Hardware.info werd een
overklok competitie georganiseerd, hier kon een Phenom II X2 555 BE worden aangeschaft voor € 55, – inclusief verzendkosten. Je raad het vast al, ik was 1 van de 50 welke mee mocht doen aan de OC competitie. Deze review zal dan ook voornamelijk gaan over het overklokken van deze processor. Ik wil met name onderzoeken of het opvoeren van de northbridge snelheden echt een prestatiewinst oplevert. Als 3de onderdeel ga ik de X2 tegenover de X4 zetten. Omdat mijn grafische kaart de bottleneck vormt in games, heb ik helaas geen goede gamebenchmarks kunnen draaien. Er zit namelijk totaal geen verschil in scores wanneer ik met een X2 op 3.2 GHz draai, of met een X4 op 3.9 GHz. Deze benchmarks ga ik wel draaien:
- SuperPi Mod 1.5 1M
- Cinebench R10: multi-cpu
- Winrar 3.80 benchmark
- 3DMark Vantage cpu
- x264 720p encoderen
Ten slotte zal ik het stroomverbruik en de temperatuur nog behandelen.
De resultaten, northbridge overklokken
Allereerst heb ik de invloed van de northbridgesnelheid proberen te bepalen. Er wordt altijd gezegd dat het overklokken van de northbridge een behoorlijke prestatiewinst op levert. Ik ga uit van verschillende situaties. Eerst heb ik de benchmarks gedraaid op 2 cores, vervolgens ook op 4 cores en op verschillende snelheden.
SuperPi 1M
De snelheid van de NB lijkt maar weinig invloed te hebben op de scores. Over het algemeen is die 2/10de sneller, wat neerkomt op 'slechts' 1 tot 2 %!
Cinebench R10: multi-cpu
Cinebench laat helemaal geen verbeteringen zien.
Winrar 3.80 in KB/s
Winrar 3.80 laat zien dat een hogere NB snelheid wel degelijk een positieve invloed kan hebben op de prestaties! De verschillen zijn niet subliem, maar 5% is toch wel de moeite waard.
3DMark Vantage CPU
3DMark Vantage lijkt ook helemaal geen benul te hebben van de verhoogde NB snelheid.
Op internet heb ik gezocht naar een goede benchmark voor het encoderen van data. Als snel kwam ik bij een
benchmark uit welke 720p materiaal naar x264 omzet. Zelf maak ik hier in de praktijk geen gebruik van, dus ik kan ook weinig vertellen over de benchmark. Ik hoop echter wel dat er mensen zijn die er wel wat aan hebben.
x264 720p MP4 in FPS
x264 720p Avis in FPS
De 2 encoding benchmarks lijken minimaal gebruik te maken van de verhoogde NB snelheid.
Northbridge overklokken, conclusie
Door de positieve verhalen op internet, had ik hoge verwachtingen van het overklokken van de northbridge. Ik de prestatiewinst helaas niet bevestigen. Waarom andere mensen wel over betere prestaties spreken, ben ik nog niet achter. Misschien is het toch het DDR2 geheugen, wat overigens wel raar zou zijn omdat DDR2 geheugen bij Phenom II processors niet voor erg veel prestatie verlies zorgt.
CPU unlocken en overklokken
Zoals bekend is, is er bij de Phenom II X2 en X3 een goede kans aanwezig om extra cores te unlocken. Bij mij is dit ook het geval. Het enige nadeel van het unlocken is, is dat de core temperaturen niet kunnen worden uitgelezen. Maar de CPU temperatuur kan wel gewoon worden gemeten, dus er is eigenlijk niet zoveel aan de hand.
Ik heb weer dezelfde benchmarks gedraaid als eerder in deze review. Ik heb alleen SuperPi eruit gelaten bij het vergelijken van een X2 en een X4 op gelijke kloksnelheden. Deze benchmark is volledig single treaded, en voegt daarom niets toe.
De CPU wordt zowel getest op 3.2 Ghz als 3.9 Ghz. De northbridge draaid in alle gevallen op 2600 Mhz.
Links, het verschil bij een overklok van bijna 22%. Rechts, het verschil tussen een Dual en Quad Cores
Conclusie overklokken en unlocken
Niet elke benchmark schaalt lineair. Daarom is er niet veel zinnigs te zeggen over het verschil in percentage. Ik heb het er bij gezet om het een idee te geven. Het verschil tussen een dual core en quad core is natuurlijk wel behoorlijk veel, niet zo vreemd. In theorie wordt de processor ook 2 keer zo snel. De maximale overklok ligt bij mij op 3.9 GHz. De magische 4GHz grens wordt helaas net niet gehaald, tevens zal prestatie/watt verhouding er hard op achteruit gaan. Ik heb namelijk minimaal een vcore van 1.5V nodig.
Push it a little further
Voor de OC competitie van Hardware.info, die overigens nog bezig is, zijn er al 2 scores opgeleverd. Eerst moest SuperPi zo snel mogelijk worden berekent. Ik heb een overklok tot 4.4GHz behaalt, ik had hier een vcore van 1.6V voor nodig. De northbridge draaide op 2940 Mhz. Ik zette hiermee een score neer van 15.625s. Wat ik niet slecht vind voor een gewoon lucht koelertje zonder veel poespas.
Gegevens SuperPi:
CPU 4400 MHz (18* 245) @ 1.6V
NB @ 2940
Score: 15.625
Vervolgens konden we aan de slag met wPrime, een benchmark die ik met opzet niet in mijn eigen review heb gebruikt omdat ik aan de benchmark twijfel. Er komen soms rare scores naar boven. Zo haalde ik een score van 17.093, terwijl anderen met hogere kloksnelheid en even hoge northbridge niet eens in de buurt kwamen. Deze score is met 2 actieve cores.
Gegevens wPrime:
CPU 4252 MHz (17.5* 243) @ 1.6V
NB @ 2916
Score: 17.093
Stroomverbruik
Wanneer je gaat overklokken kan het hard gaan met de hoeveelheid watt die je systeem gebruikt. Vooral de extra voltage op de processor komt het stroomverbruik niet ten goede. Wat me wel op viel is dat een quad core even zuinig is als een dual core in idle mode. Onder load verbruikt de quad core zo'n 35 watt meer dan een dual core. Zie hieronder het volledige overzicht.
Maximaal stroomverbruik
Temperaturen
Wanneer je gaat overklokken, kunnen de temperaturen ook behoorlijk stijgen. Wat opvalt zijn de lage temperaturen, de kamertemperatuur is 20 graden. Ik heb een aardig goede airflow in mijn Cooler Master 690 II Advanced, namelijk 2 x 140mm intake fans, 2 x 140mm en 1 x 120mm outake.
Temperatuur onder idle en load
Airflow
In totaal heb ik 5 casefans:
- Top: 2 x 140mm @ 1200RPM
- Back: 1 x 120mm @ 1200RPM
- Front: 1 x 140mm @ 1200RPM
- Sidepanel: 1 x 140mm @ 700RPM
Dit zijn de standaard meegeleverde fans, daarnaast heb ik 2
Scythe Slip Stream 140mm 1200RPM bij geplaatst. Die in het sidepanel draait slechts op 700RPM omdat die anders begint te fluiten...
Het idee van de airflow
1 fan in het sidepanel om de CPU en de GPU van extra koele lucht te voorzien
Algemene conclusie
Mede omdat hij te unlocken is, is het een topprocessor. Echter is dit geen garantie, daarom vind ik de prijs te hoog voor wat je koopt. Voor deze prijs kun je namelijk ook een AMD Athlon II X4 630 halen, deze is wel lager geklokt en heeft geen L3 cache. Maar presteert ook veel beter in een beetje multi-threaded applicaties. Daarom is de prijs niet helemaal te rechtvaardigen. Wel is het zo dat de Phenom II's veel beter overklokken dan de Athlon II's.
Changelog:
23-05-2010: Airflow toegelicht