Fitbit Charge 3 Grijs (Zwart) Review

15 augustus 2019, laatste update op 15 augustus 2019, 863 views Rapporteer

Ik zocht een gadget die mijn hartslag in de gaten zou houden en pushmeldingen door zou geven, maar niet zo veel functies en afleiding als een apple watch. Ondanks dat het duidelijk niet op hetzelfde niveau zit als een apple watch, is de charge3 een goed alternatief.

Pluspunten

• De app is oké
  • Slank op je pols
  • Batterij gaat echt 6-7 dagen mee
  • Groot en klein bandje is meegeleverd

Minpunten

• Slaap meten is onbetrouwbaar
  • Navigatie is niet intuitief
  • Sommige instellingen zitten op onlogische plaatsen
  • Niet alle pushmeldingen komen door

Ik was al een poos op zoek naar een wearable, met name voor het meten van mijn hartslag en het doorgeven van pushmeldingen (en natuurlijk om de tijd op te zien). Een poos heb ik een apple watch overwogen, maar uiteindelijk vond ik die te moeilijk, te complex, hij heeft te veel functies, de batterij gaat niet lang genoeg mee en hij is te groot (en zeker Gen4 kost een vermogen). Ik kon een Gen3 van een maat lenen, en ik was er gewoon niet gelukkig genoeg mee. Dus uiteindelijk bij de Fitbit Charge 3 terecht gekomen.

Hij leek een goede prijs-kwaliteit verhouding te hebben en Fitbit is inmiddels een gerenommeerde fabrikant. De app was snel genoeg gevonden en geïnstalleerd, en binnen enkele minuten zat hij om mijn pols, maar nádat hij een poos aan de lader had gehangen, want hij kwam vrijwel spanningsloos binnen.

Het is best een fijne gadget, klein genoeg (hoewel ik hem soms nog redelijk hoog vind, bijvoorbeeld bij het aantrekken van een shirt of trui zit hij soms een beetje in de weg) en hij heeft genoeg functies. Na enkele nachten merkte ik wel dat hij de slaap niet helemaal correct meet. Ik lig meestal nog wat te netflixen in bed, en vaak ziet de Fitbit een deel van die tijd ook al als slapen. Ik heb de gevoeligheid van de slaapsensor aangepast, denkende dat hij dat niet meer zou doen, maar juist het tegenovergestelde bleek waar (ik sliep kennelijk ineens 9 uur lang, wat gewoon niet klopte). Dit brengt me bij een nadeel: de instellingen in de app. De app zelf is op zich oké, niet bijzonder, niet slecht. Maar sommige instellingen zitten op enorm onlogische plekken. Bijvoorbeeld het slaapgevoeligheid instellen zit in de geavanceerde instellingen onder je profiel, niet in het algemene overzicht van je slaappatroon, ondanks dat daar ook een menu voor instellingen zit. Maar goed, dat zijn kleinigheden, als hij eenmaal goed ingesteld is denk ik dat je hem gewoon z'n gang kunt laten gaan. Wel heb ik een hoop aangepast wat ik niet gebruik, bijvoorbeeld bepaalde workouts, de stappenteller-meldingen, hoe veel water ik drink en hoe veel ik eet.

Ik heb gelezen dat hij de batterij van je telefoon snel leeg trekt, maar dat heb ik zelf nog niet mogen ervaren (ondanks dat mijn telefoon al weer bijna 2 jaar oud is).

Dan nog een stukje over de pushmeldingen, deze komen alleen door als het bepaalde native apple meldingen zijn (sms, agenda, mail) of als de app compatible is, en lang niet alle apps zijn compatible. Persoonlijk heb ik hier niet zo veel problemen mee, de belangrijkste meldingen komen gewoon door, maar het is wel iets om over na te denken.

Samengevat, de Fitbit is een fijne gadget die doet wat ik er van verwachtte en voldoende mogelijkheden heeft om van alles aan te passen, als je het kunt vinden.

Heb jij ook een Fitbit Charge 3 Grijs (Zwart)?

Mooie review!
Ik heb deze charge 3 nu een klein jaar, en deze bevalt goed. De sync met sommige telefoons had wat issues, dan was hij de link kwijt, en alleen een reset van de charge kon hem dan weer koppelen. Dat lijkt met een firmware update opgelost. Ik heb er althans geen last meer van.
Leuk om te vermelden is dat je op diverse sites een andere band kan bestellen als je de siliconen band niet fijn vind. Ook een metalen schakelband is beschikbaar, die vind ik erg prettig. Ik heb tot nu toch nog geen negatieve impact op mijn telefoon batterij ervaren, maar ik heb een hoop notificaties uit staan. Die krijg ik juist op de telefoon, hoeft voor mij niet ook nog eens op mjin horloge.
Jij hebt het over de metalen schakelband, maar ik kan niet vinden waar... Heb je toevallig een link voor mij?
Ik heb de Charge3 nog niet gekocht, omdat het waarschijnlijk mijn horloge vervangt, maar ik twijfel over de "dikte" vak het apparaatje. Is het niet erg dun?

Ps. Voor de reviewer: goede review, bedankt voor alle info!
Bedankt!
Bol.com heeft verschillende bandjes, hoewel ik niet een echt horloge-schakelbandje met vlindersluiting gevonden heb (wel een metalen bandje met magneetsluiting).
Ik vind de /charge 3 persoonlijk zeker niet te dun, maar hij is wel aan de smalle kant (als je dat bedoelde). Dat zorgt er wel voor dat de tekst echt wel klein is. Als je een leesbril nodig hebt kun je denk ik beter wat anders nemen ;)
Kleine update na een paar weken gebruik: ik ben nog steeds redelijk tevreden, maar... de hartslagfunctie is toch niet zo heel betrouwbaar. Gewoon tijdens het normale leven is er niets aan de hand, maar tijdens het sporten (wanneer je juist een accurate hartslag zou willen weten) laat hij het vaak afweten, er blijft dan bijvoorbeeld 88 in het scherm staan, terwijl ik weet dat ik eerder rond de 120 zit, en het is ook al een paar keer voorgekomen dat de (bevestigd betrouwbare) hartslagmeter van de fiets op de 165+ zit, terwijl later in de app het grafiekje laat zien dat ik niet boven de 155 ben geweest. De theorie is dat hij niet goed contact maakt, als ik hem een beetje over mijn pols heen en weer schuif (zo veel als mogelijk, het bandje zit vrij strak) en het zweet weg veeg, heeft hij er ineens meer zin in.
Van horen zeggen heb ik begrepen dat bijvoorbeeld een Apple Watch 4 dat niet heeft. Anyway, er is mee te leven, ik weet dat hij dat doet, dus kan ik me er op instellen. En uiteindelijk vind ik het niet zo storend dat ik de Charge 3 er niet meer door zou gebruiken.Het zou alleen beter zijn als dit niet nodig was geweest.