3. Willen (2.421) Hebben (946)

Gigabyte X570 AORUS ELITE Review

nokie
30 augustus 2019, laatste update op 30 augustus 2019, 3.302 views

Gigabyte X570 AORUS ELITE

(Disclaimer: getriggerd door Steam Voucher bij het bord, ik ben absoluut geen expert). Bord gekozen owv "great value award" op HWi. Na 3 weken in gebruik geen minpunten gevonden behalve een missende M.2 koeler misschien (al stond dat in de specs).

Pluspunten

• "Betaalbaar" voor X570
  • Al het nodige lijkt erop te zitten voor een modale gebruiker
  • Geen geluidshinder

Minpunten

• Missende (tweede) M.2 koeler
  • Software meegeleverd op CDRom

Bord gekocht als onderdeel van een nieuwe Ryzen 3700x build om in een een fractal design Meshify S.2 kast te bouwen.

Ik ben geen kenner, dus ik heb me laten inspireren door de X570 moederbord review bij de buren. Hoewel een X470 bord ook perfect had gekund en er eigenlijk geen andere reden was dan mijn moeilijk te onderdrukken drang om geen yesteryear producten te kopen als de nieuwe uit zijn, toch gegaan voor X570. Ook wel een beetje omdat ik liever lui dan moe ben, en er een kans bestond dat X470 wat extra activiteit van mij zou verwachten.

Aangezien mijn eisen verder bijzonder laag waren en dit "great value" bord alle van mijn kant niet al te hoge eisen voldeed, voor deze gegaan. Zeker niet omdat ik er verstand van heb of een andere goeie reden had. Ook geen merkvoorkeur of smaak of kleurvoorkeur.

Tot zover de nodeloze inleiding van deze verder ook niet al te veel bijdragende review.

Het moederbord kwam in kartonnen doos die voor de gelegenheid helemaal volgeverfd was met allerlei specificaties en ander schoons. Men had milieutechnisch voor iets minder inkt kunnen kiezen, maar er staan tenminste geen onzinnige slogans op ("mannen weten waarom") of leugens ("wast witter dan wit"). Ik heb de afbeelding naar best vermogen nagekeken, en heb tot nu toe geen verschillen met de inhoud kunnen waarnemen.

De doos is ook zeker niet veel te groot, goed handelbaar en het gewicht ligt binnen de grenzen van het ergonomisch aanvaardbare. In principe moet dit voor iedereen een haalbare kaart zijn, en geen aanslag op de gezondheid.

In de doos zat nog meer karton, wat briefpapier met uitleg, een paar kabeltjes en een antistatisch zakje met daarin het verwachte onderdeel. Het valt me meteen op dat ik het moederbord zelf niet in mekaar moet zetten, dat heeft iemand anders al voor mij gedaan. Dat zal niet voor iedereen een pluspunt zijn, maar ik was in mijn kindertijd ook eerder een Lego-speler dan een Lego-bouwer dus het valt mij niet tegen.

In alle eerlijkheid was mijn eerste vraag hoe dit ding nu uit zijn verpakking te halen. Niet dat ik de opening van de zak niet vond (zo lomp ben ik nu ook weer niet), maar met al die volgens mij toch wel gevoelige componentjes wist ik niet goed waar het vast te nemen om niets kapot te maken. Een "pak mij hier vast" met wat pijltjes zou toch wel nuttig geweest zijn.

Eens uit de zak ziet het bord er netjes uit, met veel dingetjes die ik niet kan benoemen en plaatsen waar straks al mijn onderdelen moeten in gaan passen. Hopelijk. Mijn gevoel voor esthetiek beperkt zich gewoonlijk tot natuurfenomen, dus een mening over de schoonheid ervan heb ik niet echt.

De boel komt wel in een behuizing met een raam te zitten, misschien had ik hier vooraf bij het vastleggen van mijn keuze-criteria wat meer aandacht aan moeten besteden. Er is zeker moeite gedaan om het bord wat uitstraling te geven (ter hoogte van het IO shield en ook ter hoogte van het fannetje) maar dat zal straks toch achter die knoert van een koeler en al even veel te grote videokaart verdwijnen, dus of dat echt zoveel bijdraagt?

Ik zie wel dat er hier en daar wel geprobeerd is om aan te duiden wat wat is, zodat zelfs de mindere goden waarschijnlijk wel begrijpen wat er moet gebeuren. De handleiding (tussen het briefpapier) is trouwens een goede aanvulling daarvoor, zal zodadelijk blijken. Goed gedaan, mannen!

Dus hoewel het decennia geleden is (jawel, toen de jaartallen nog met een eendje begonnen) dat ik nog eens - weinig succesvol trouwens, de CPU heeft toen alleen wat rook geproduceerd, nooit echte berekeningen laten zien - een PC in elkaar heb gedraaid, zijn vrij snel de nodige onderdelen op z'n plaats gezet. Ik vind het razend spannend (maar ik kan ook een uur gefascineerd naar een aquarium staren om de zaken in perspectief te houden).

Inbouwen in de kast lijkt wat gepriegel te zijn, maar lukt me toch min of meer. Het valt mee dat er ook niet gelogen is over het formaat (valt het op dat ik daadwerkelijk zeer weinig nuttigs te vertellen heb over dit bord) en het gewoon netjes past. Tijdens het aansluiten van de kabeltjes (voeding, maar ook voor de startknop en dergelijks meer) bedenk ik dat hier ruimte is voor een losgelagen Japanner met kennis van poka yoke. Dan maar wat ingewikkelder, maar ook dat lukt me.

(sorry voor de scheve foto, dit is niet het gevolg van overmatig gebruik van genotsmiddelen).

Ook de NVMEs en de videokaart gaan er lekker in, een kind kan de was doen (ik daarentegen...). Ik besef nu dat ik niet helemaal goed had begrepen dat er maar één NVME koeler is voorzien (het stond er wel, maar ik stond er niet bij stil). En dat een tweede niet direct los te koop is, als ik dat zou willen. Da's een beetje zonde. Gigabyte: commerciële opportuniteit, ik wil er gerust nog eentje bijkopen!

De boel opstarten is net zo moeilijk als het licht aansteken: duw op het knopje. Ik zie voor het eerst een "moderne" UEFI omgeving. Daarmee geef ik ook maar ineens aan dat ik niet kan vergelijken met andere fabrikanten. Ik heb al wel eens gelezen dat Gigabyte niet meteen de meest toonaangevende uit de UEFI industrie is, maar daar kan ik zelf geen oordeel over vellen. Voor mij ziet het er althans overzichtelijk en praktisch uit.

Het bord - samen met de van hetzelfde merk zijnde videokaart - begint onmiddellijk wat te verkleuren (ik bedoel de subtiel aangebrachte RGB ledjes, het bord ziet er verder nog net zo zwart en grijs uit als tevoren). Visueel bij daglicht brengt dit nul komma nul bij. Je ziet wel het logootje op mijn videokaart groen oplichten (en dat is slim gedaan). 's Nachts licht het geheel iets meer op, maar nooit overdreven, en dat vind ik maar goed zo.

Het fannetje (waar blijkbaar al wel eens commotie over is) zie ik draaien maar daar hoor ik niets van. Behalve het zachte gezoem van de fans van de behuizing, hoor ik gewoon niets.

Na een wintien installatie en wat over- en weer geboot, doe ik de moeite om de cijfertjes ook goed te zetten in UEFI (de RAM wordt niet automagisch in zijn of haar volle glorie gewaardeerd, dus dat moet ik effe fixen). Ook een lichte overklok lukt me. Ik zie dat er voor de echte fanatiekeling of kenner ruimte is om zelf allerlei toeters en bellen in te stellen, maar u raadt het al (of niet dan en kom hier de spoiler: daar blijf ik netjes vanaf)... En of die fanatiekeling dan zo nodig voor dit bord zou kiezen, geen idee.

Het bord is zoals gezegd voorzien van wat RGB verlichting (zonder een kerstboom te zijn), de software daarvoor vind ik op de bijgeleverde CDRom (gelukkig heb ik nog een externe speler liggen die ik kan aansluiten) naast nog wat andere meuk die gepakt zit in een een soort app launcher. De launcher lijkt me sowieso al onzin, en die doet ook nog eens hard zijn best om allerlei ongewenste (oa. Google) prul mee te installeren. Niet doen heren, niet doen.

Ik vind de RGB software niet al te gebruiksvriendelijk maar doet alles bij elkaar zijn ding (en werkt voor zowel mijn moederbord als de videokaart). Ik hoef geen disco op mijn bureau, maar zo nu en dan een beetje kleur in het leven, kan nooit kwaad. Ik zoek nog de optie om de kleur automatisch aan te passen aan mijn gemoedstoestand of taalgebruik, die heb ik nog niet gevonden.

Benchmarks hoef je van mij niet te verwachten. Daar zijn professionelere reviews voor. Waar ik in de andere reviews mensen zie klagen over de snelheid van opstarten, daar heb ik geen last van (of ik heb gewoon meer talent voor geduld hebben). Ik heb het bord ondertussen ook voorzien van de laatste BIOS maar voor zover ik kan ontwaren, leverde dit geen zichtbare of onzichtbare verschillen op.

Raad ik dit bord daarmee aan? Goh, wie ben ik om advies te geven? Maar bij mijn weten kan je hiermee uit de voeten. Toch minstens 3 weken, want zo lang heb ik het ding ondertussen draaiende. Ervaringen op de echt lange duur kan ik dus ook al niet geven.

Waarom schrijf ik dit dan? Ik besef dat dit een tech-site is en dat het internet al genoeg gevuld is met waardeloze meningen en commentaren. Heel eerlijk, omdat Gigabyte me dan hopelijk een presentje doet in de vorm van een Steam voucher. En omdat ik er wel plezier in had (en wie weet zijn er naast diegene die zich nu al dood ergeren aan de verspilde tijd bij het lezen van deze review, ook wel hier en daar een paar lezers die er ook van genoten hebben).

En als Gigabyte me toch geen Steam voucher cadeau doet, dan zou het wel eens kunnen dat ik de review laat staan!

Heb jij ook een Gigabyte X570 AORUS ELITE?

Dat metalen dingetje op je M2 slot is de M2-koeler, ik snap dan ook niet waarom je missende m2-koeler als negatief puntje hebt.
Ja dat weet ik, in de uitgebreide tekst stond het beter dat er maar eentje bij zit (wat ook zo geadverteerd is), maar dat je niet zomaar aan een tweede geraakt omdat ze die niet los verkopen (voor zover ik kan vinden, wel van andere merken natuurlijk). Heb het een beetje aangepast, hopelijk is het zo beter...
Kijk, eerlijk en heerlijk. Hoewel tech stuff inderdaad ontbreekt zoals je zelf aangeeft, geef je wel degelijk inzicht in de inhoud en levering van het product. Daarom een +2 al was het alleen al voor je schrijfstijl.
Inderdaad, dat ' fannetjte' draait hier ook geruisloos. (revisie 1 mobo en BIOS update)
Leuke review, zou wel wat benchmarks willen zien in deze config.
GigaByte? misschien een beetje fanboy, robuust en betrouwbaar. Heb hier meerdere PC's 3 build generaties zonder enige problemen...

[Reactie gewijzigd door BazerK op 22 juli 2024 17:49]

Zonder beloftes te doen, aan welke benchmarks denk je. Ik ben lui dus het moet straightforward zijn, maar als je een suggestie hebt, wil ik gerust overwegen om toch iets te proberen...
Dont worry, heb hier een goede gevonden.
ah, ok. Ik heb zelf eventjes (naar aanleiding van de studie van Der8auer gekeken wat ik kan halen. Cinebench R20 multicore haal ik 4630 en 485 single core (met PBO). Iets minder dan wat je daar ziet, maar ik heb verder niet liggen uitzoeken wat ik eventueel nog meer moet doen en toch nog redelijk.

Boost clock met PBO bij all core is minstens 4291Mhz, dus voor zover ik kan zien haal ik inderdaad ook de 4400Mhz niet (zonder dat manueel te proberen), ook niet single core.Temperatuur is op dat moment 75°C (op dit moment 45°C tijdens "normaal werk").

Op standaard klok (alle cores op 3600Mhz) draait de CPU hier 36-39°C (maar het is hier op de zolderkamer ook gewoon warm, dus in een koelere omgeving gaan daar misschien nog wat graadjes af).

Trouwens, nu ik toch bezig ben, de NVME schijf mét koeler is 9°C koeler dan de andere (ene op "kast" temperatuur, de andere 9°C hoger). Het scheelt dus wel (de vraag is of het verschil maakt).

[Reactie gewijzigd door nokie op 22 juli 2024 17:49]

Leuke build!

Zat zelf naar verschillende onderdelen te kijken en kwam toen je review tegen. Veel van waar ik zelf naar zit te kijken (case, cpu, cpu koeler en moederbord) heb jij ook gebruikt, dus dat is erg leuk om te zien! mooie review om te zien ook met de foto's erbij.

Naar aanleiding van je review heb ik alleen wel één vraagje als ik die zou mogen stellen. ik zat zelf te kijken naar ander werkgeheugen en vroeg me af of dat zou passen, heb jij een idee hoeveel ruimte jij zelf nog over hebt tussen de bovenkant van je werkgeheugen en je cpu-koeler?

Groetjes Sjors
Dankjewel!

Voor zover ik het goed kan meten, heb ik iets meer dan 1cm ruimte (ik meet 12-13mm, maar ik zou rekening houden met wat meetonnauwkeurigheid van mijn kant maar 1cm heb ik volgens mij zeker nog wel)..
Heel erg bedankt!

Dat is nou net de info die ik ondanks veel zoeken nergens anders kon vinden. :D
Ik heb gisterern hetzelfde moederbord, en geheugen binnen gekregen, alleen de processor is anders (bij mij de ryzen 9 3900x)

Ik heb niks anders dan problemen, bij reboot blijft het scherm zwart, heel af en toe hoor ik de bios piep en start hij door naar windows maar meestal niet.

Heb jij in de bios nog dingen veranderd behalve xmp profiel ?
Oei, dat klinkt niet goed. Nee, ik heb niets gewijzigd verder. Op welke BIOS versie zit jij op dit moment?
Ik heb F11 (die stond erop toen ik het mobo kreeg) daarna F12 en ook nog een F20 ofzoiets.
Kan het nu niet meer snel nakijken, heb het moederbord net uitgebouwd, ligt op tafel voor me:)

Ik heb sterke vermoedens dat het moederbord niet in orde is.

Edit: Ik had dus een F12f erin gegooit, en ik zie ineens dat er ook een F12h is.
Deze heb ik er een half uur geleden in geflashed, en heb nu een heel andere ervaring.
Bord start iedere keer door, en in de bios komen gaat zonder problemen nu.

Nog even aanzien en dan bouw ik het bord maar weer in :)
Zo houd ik mezelf wel bezig :)

[Reactie gewijzigd door Speedy_Gonzalez op 22 juli 2024 17:49]

ik zat nog op F11 zonder problemen maar heb nu juist geupgrade naar F20a en dat draait ook stabiel.
Die F20a heb ik er ook in gehad maar hield dezelfde problemen.
Met de F12-h was het ineens allemaal goed, ik heb geen rare dingen meer gemerkt.

Heb alles weer in gebouwd, en het werkt nu gewoon.

Waar ik anders wel redelijk vooraan sta om een bios te vervangen laat ik dat nu maar even achterwege :)
Ah, dat is goed om te horen. Nieuwe test met cinebench geeft mij nu wel 4715punten (tegenover 4630) en 491 (tegenover 485, geen groot verschil), dus ik ben niet ontevreden met de update (maar liever stabiel dan helemaal niets natuurlijk)..
Ook even cinebench laten lopen, 7025 punten.

Ryzen 9 3900X
32GB DDR4
GTX 1080ti

Geen idee of dat in orde is, ik draai nooit benchmarks
reviews: Ryzen 3900X en 3700X - AMD stoot Intel van de troon

Als je daar kijkt dan haalt de 3700x 510/4961 (dus iets meer dan wat ik heb) en de 3900x 517/7317. Jij haalt dus net als ik iets lagere scores in vergelijking met hun setup op een Aorus Master. Geen idee wat ze beter doen, of waar dus nog meer te halen zou zijn.
Geen idee, en het maakt me ook weinig uit :)
Geloof niet dat je die kleine verschillen nog kan merken, alleen meten.
Ik denk het ook niet, en ik al zeker niet :)

Wat me wel opviel was dat de opstartttijd serieus is verbeterd. Opstarten is nu een paar seconden, hiervoor was het 20-30 seconden. Leuke meevaller.
Ik meet zo'n 8 sec. Vanaf indrukken powerknop tot de bios post. Daarna is het 10 seconden voordat windows geladen is.

Daar kan ik mee leven