JBL Link Bar Review

webpatrick
13 augustus 2019, laatste update op 10 januari 2020, 10.554 views Rapporteer Product gekocht

JBL Link Bar

Mooi vormgegeven soundbar met Android TV, Chromecast en Google Assistant. Op dit moment (nog) geen Nederlandse Google Assistent, is de soundbar (nog) niet in een Speaker Group te zetten in Google Home app en reageert de soundbar niet op spraak commando's als de TV uit is.

Pluspunten

• Redelijk geluid
  • Chromecast
  • Android TV
  • Bediening
  • Gemakkerlijke installatie
  • Vormgeving

Minpunten

• Google Assistant werkt niet in Nederlands
  • Reageert niet op commando's als de TV uit staat (Wel als in Engels ingesteld)
  • Niet mogelijk om via de Home app in speaker group te zetten
  • Continu oranje lampjes bij mute microfoons

3 van 5 sterren (Voldoende)
Ik heb helaas niet veel ervaringen met soundbars maar op zich is het geluid prima, maar kan me voorstellen dat andere soundbars van deze prijsklasse wellicht wat beter klinken omdat daar vaak al standaard een Subwoofer bij wordt geleverd. De subwoofer voor de Link Bar (JBL SW10 a € 299,-) is op moment van schrijven nog niet leverbaar in Nederland.

Update 2020-01-10: De subwoofer is al een tijdje leverbaar in Nederland, alleen niet via JBL zelf. Ik heb sinds deze sinds gisteravond in huis en moet zeggen het geluid wordt er echt een stuk voller door. Je kan via de Android TV interface bij instellingen nog wet spelen met het bas-level. Deze heb ik momenteel op +2 staan en dat voldoet op dit moment prima voor films en muziek.

Wat echter ook niet beschikbaar is, is de Nederlandse Google Assistant en dat is een echte tegenvaller, gezien er op de Nederlandse site van JBL wel mee wordt geadverteerd en ook in de NL handleiding staan Nederandse commando's die niet blijken te werken. JBL/Harman support zegt dat ze hier samen met Google aan werken.

Een ander punt is dat de soundbar niet in een speaker group kan worden gezet in de Google Home app. De soundbar wordt daar als TV gezien en niet als Chromecast of speaker ook daar zeggen ze samen met Google aan te werken.

Update 2020-01-10:
De JBL Link Bar is nu in een speaker group te zetten via de Google Home app.

Een laatste punt is dat de soundbar niet reageert op spraakcommando's (Oke Google) als de TV uit staat, dit heb ik geprobeerd met bekabeld netwerk en WiFi, maar beide reageren niet meer zodra de TV uit is gezet.

Update: Nadat ik de soundbar in het Engels heb ingesteld reageert de soundbar wel op spraakcommando's als de TV uit staat, en verbazingwekkend ook op Nederlandse commando's

Casten naar de soundbar werkt prima, ook als de TV uit staat. Ik vraag me nog wel af of het casten van video nu ook in 4K UHD gaat zoals bij een Chromecast Ultra.

Android TV en de Chromcast ondersteuning is daarbij heel fijn en daarmee vervang ik dus mijn hele oude XTreamer Pro en een Chromecast, waardoor ik op de TV ook weer 1 extra HDMI poort overhoud. Ook de soundbar heeft nog 3 HDMI ingangen.
Ik heb voor het streamen van mijn NAS, de app Kodi
geinstalleerd. In de Google Play Store heb je ontzetten veel Apps en Games beschikbaar.
De storage is wel wat beperkt (8GB en niet uitbreidbaar), maar gezien ik de content op mijn NAS heb is dat voor nu nog niet zo'n probleem.

Persoonlijk vindt ik de vormgeving van de soundbar mooi alhoewel het overgrote deel van plastic is stoort mij dit niet.

Het aansluiten op mijn Samsung QLED (met One Connect Box) ging prima en ARC en CEC werken prima. Ook de setup van Android TV ging probleemloos.

Nog een klein puntje van kritiek: Als je de microfoons van de soundbar mute, dan zijn de lampjes continu oranje.

Tip: als je je bij JBL.nl aanmeld voor de nieuwsbrief krijg je 10% korting op je volgende aankoop (1 maand geldig).

Heb jij ook een JBL Link Bar?

Ik snap niet helemaal hoe het kan dat de Google Assistent niet op NL is in te stellen. Is dat niet gewoon een instelling die wordt bepaald door de taalinstelling op je telefoon en/of Google Home?
Toen ik de taal van Android TV op NL had ingesteld, werkte Google Assistant niet in het Nederlands. Toen ik de taal van Android TV op EN had ingesteld werkte Google Assistant wel in in het Nederlands. Dus voor nu een Engelstalige Android TV interface.

Helaas nog steeds geen updates gehad voor de NL Google Assistant en ook niet voor het plaatsen van de Soundbar in een Speaker Group. Huidige Android security patch is van 5 juli 2019.

Tot zover nog geen duimpjes omhoog voor de service van Harman / JBL na de release.

Ik heb ook regelmatig last van Audio dropouts vanaf mijn Samsung TV via HDMI Arc, vooral vanuit de Netflix app van Samsung. Ik gebruik die app, vanwege de beeld kwaliteit.
In de update geef je aan dat het nu wel lukt om de speaker toe te voegen aan de speakergroep. Hoe is je dit gelukt? De JBL Link bar is geen optie om aan te vinken bij de speakergroep terwijl hij wel in home app zichtbaar is en ik alles gewoon kan casten.

Support van JBL geeft aan dat het nog niet mogelijk is en dat ik moet wachten op de update om hem te kunnen voegen aan de speakergroep.
Bij mij staat hij er wel bij:

Dit is de versie van Chromecast Built-in op mijn JBL Link Bar:

Misschien moet je al je apps even updaten in Android TV?

[Reactie gewijzigd door webpatrick op 22 juli 2024 15:25]

In tegenstelling tot mijn review hierboven werkt sinds enkele dagen werkt mijn Google Assistant niet meer in het Nederlands.
Een update gehad van de Google App. Nu kan ik wel weer Nederlands tegen de Link Bar praten.
@webpatrick, hoe heb je het voor elkaar gekregen om de Link Bar toe te voegen aan een speaker groep? Bij mij verschijnt hij gewoon in de Home app in het overzicht, maar hij is niet toe te voegen aan een groep.
Heb je alle Apps op je Link Bar recent nog bijgewerkt?

Als ik in de Home App op mijn Link Bar klik en dan op het tandwiel, dan zie ik daar onderaan 2 Firmware versies staan:
Systeem: PTD1.190610.002.A9
Cast: 1.44.194651

In de Home App op het + (plusje) klikken en dan 'Speakergroep maken' en dan de speakers kiezen die je in je groep wilt hebben (o.a. de JBL LINK BAR)

Als je al een speakergroep hebt, ga naar die groep en klik op het tandwieltje en daarna op 'Apparaat kiezen' en voeg JBL LINK BAR toe.

Zie ook de plaatjes die ik als links in mijn reactie van 20 februari heb gezet.

[Reactie gewijzigd door webpatrick op 22 juli 2024 15:25]

Bedankt voor de reactie Patrick!

Het is gelukt! Het probleem zat erin dat de buildin-chromecastapp van de androidtv niet automatisch updatte. Ik moest hem opzoeken in de appstore via de tv en vervolgens handmatig op update klikken. Vervolgens kon ik hem toevoegen aan de speakergroep.

Thanks!
Inmiddels werkt het in een speakergroep zetten niet meer.

Versies
Systeem: PTD1.190610.002.A9
Cast: 1.47.211678
Elke versie van Cast werkt er weer iets nieuws of gaat er weer wat anders stuk.
In speakergroep zetten werkt weer

Versies: PTD1.190610.002.A9
Cast: 1.47.216070
Heeft iemand al ervaring met de Ziggo GO Android TV App op de link bar? Werkt dat soepel?
Ik heb zelf geen Ziggo, maar heb de app wel even geïnstalleerd. Kon wel de instellingen doorlopen en wat andere dingen zien. Wat ik kon bekijken draaide soepel.
Mijn link bar reageert wel op google assistent en hij staat in het nederlans ingesteld. Nu loop ik wel tegen een probleem aan dat ik mijn smartverlichtinh niet uit of aan kan zetten met de google assistent. Als ik de assistent dit vraag geeft het mij alleen zoekresultaten van youtube. Weet iemand hier meer over
Ik heb mijn Link Bar nog steeds op Engels ingesteld.
Op mijn telefoon heb ik bij Talen voor de Assistent zowel Engels (United States) als Nederlands (Nederland) ingesteld.

Mijn commando's werken prima (ook in het Nederlands).
Commando's die ik vaak gebruik:
- Goedemorgen (routine)
- Speel 538 (speelt radio 538 via TuneIn)
- Alle lampen uit (aan gebruik ik niet, want de lampen gaan automatisch aan als het donker wordt)

Zou eventueel die laatste ook 'Weltrusten' kunnen zeggen ;)

Hoi Patrick,

Vandaag de JBL link bar binnen gekregen en installatie was erg makkelijk.

Nu loop ik tegen een probleempje aan, ik hoop dat jij mij kan helpen: als ik zeg “Hey Google, speel muziek af”, dan wordt er muziek afgespeeld op mijn speakergroep (Google home, Google hub, Jbl link bar), alleen wordt de tv dan ook aangezet. En dat wil ik niet. Weet jij een oplossing?
Helaas kan ik je niet helpen. Ik heb dat probleem niet, ik gebruik ook geen speakergroep.
Misschien dat je nog even kan kijken naar je HDMI ARC instellingen in je TV.

Moest je trouwens nog wat doen om muziek standaard op je speakergroep af te spelen?

Hoi Patrick,

Ik zie dat je de review hebt geupdatet en dat het dus is gelukt bij jou.

Lukt het jou om muziek af te spelen via commando’s zonder dat de tv daarna aanspringt?
Nee, mijn laatste wijziging aan de review is van ruim een jaar geleden. Wat ik al eerder zei, ik heb dat probleem niet dat de TV aan gaat.
Ik zeg bijvoorbeeld 'Hey Google - Speel 538' en de Link Bar antwoord dat ze Radio 538 afspeelt via TuneIn en begint met afspelen zonder dat de TV aan gaat. Ook het afspelen via Spotify gaat zonder dat de TV aan gaat.
Heb je nog gekeken naar de HDMI ARC instellingen van de TV?
Heb je je Link Bar in het Engels of in het Nederlands (taal van de interface) ingesteld? Ik heb m nog steeds in het Engels ingesteld.
Hallo luitjes

JBL had een mooie aanbieding, de bar en bas voor 3 1/2 €.
Dus ben nu ook in het blije bezit van dit multi media gigant.
Vooral vanwege de android tv die mijn Philips tv hopenlijk verbetert.
Het geluid is zeer zeker een verbetering, vooral de spraak was vanuit de tv geen gehoor meer.
En via de surround set te veel gedoe maar ook niet meer correct ( de gasten bij een praatje hoorden we overal maar niet via hun plaats aan tafel)
Nu gewoon weer goed prachtig geluid bij het beeldscherm vandaan.
Met een bas die het huis in zijn voegen doet trillen.

Maar ook hier, als ik het scherm uitdoe verstomd de speaker.
Als de microfoon uitgezet wordt blijven de vier leds branden.
Als ik radio tien via Tunein vraag zegt ze doe ik en schakelt helemaal uit.
Als ik een film kijk mag de bas wel wat minder, stel ik dat in is hij overal weg :-(
Er zullen wel nog meer hik ups komen.
En
Krijgt hij ook nog een update ??
Er is een nieuwe android tv uit !!
Kan ook niet echt een forum vinden !

Voor zover
Groetjes Frits