Gigabyte X570 AORUS MASTER (rev. 1.0) Review

10 augustus 2019, laatste update op 10 augustus 2019, 273 views Rapporteer

Een prima moederbord met een goede bouwkwaliteit en een aantal premium features. Met PCI-e 4.0 ook erg toekomstbestendig.

Pluspunten

• Goede bouwkwaliteit
  • Toekomstbestendig
  • Prima BIOS
  • Mooi design
  • PCI-e 4.0

Minpunten

• Chipset fan (overigens niet hoorbaar)
  • Gigabyte software
  • Relatief duur

Na jaren op een console gegamed te hebben eindelijk weer eens de stap terug naar PC gemaakt. Het was even wennen om alle nieuwe producten en features op een rijtje te krijgen maar ik ben uiteindelijk gegaan voor een X570 chipset met de nieuwste AMD Ryzen processor. Ik heb gekozen voor de Aorus X570 MASTER omdat hij stabiel oogt en veel features heeft, wat hem ook toekomstbestendig maakt. Ook wilde ik graag WiFi hebben op het moedebord. De 2.5G ethernet aansluiting is ook een mooie toevoeging.

Bij de unboxing viel me de degelijkheid en goede bouwkwaliteit van de chipset al gelijk op. Helaas bevat deze, zoals vrijwel alle X570 chipsets, wel een fan. Deze is echter totaal niet hoorbaar. Ik hoop alleen niet hier in de toekomst technische problemen mee te krijgen want deze zijn denk ik niet makkelijk zelf te vervangen.

Ik heb geen vergelijkingsmateriaal wat betreft de BIOS, maar deze werkt bij mij prima.
Ik kon 5 van mijn 6 case fans op het moederbord aansluiten, voor de laatste heb ik een splittertje moeten aanschaffen.

PCI-e 4.0 is mooi meegenomen, echter voor nu nog toekomstmuziek. De NVME SSD's met 4.0 zijn wel degelijk sneller, maar hier is in de praktijk geen verschil mee zichtbaar. Wellicht zullen volgende generaties videokaarten hier goed gebruik van maken. Met dit moederbord ben je daar in ieder geval op voorbereid.

Qua prijs is hij relatief wel wat aan de hoge kant, helaas zijn alle X570 chipsets vrij prijzig. Maar de features en de goede bouwkwaliteit maken dit goed. Voor nog meer geld kan je ook een passief gekoelde chipset kopen maar dat was het m.i. niet waard.

Over overklokmogelijkheden kan ik nog niet zoveel zeggen, hier moet ik me eens in verdiepen, maar aan alle opties in de BIOS, software en op het moederbord zelf te zien, zit dat wel goed.

Heb jij ook een Gigabyte X570 AORUS MASTER (rev. 1.0)?

Had de vraag ook al ergens anders gepost, maar misschien dat jij het ook wel weet?

Mijn Samsung 950 pro nvme herkent hij niet in het bios, hij kan er wel windows op installeren en starten, maar ik wil de schijf ook in het bios zien verschijnen, hoe doe ik dat?

Wifi doet het niet, hij herkent niets bij het installeren van windows of als ik al in windows zit, terwijl de antenne is aangesloten.

Heb de nieuwste biosversie.

Hoop dat je me kunt helpen, alvast bedankt!