iRobot Roomba E5 Review

9 augustus 2019, laatste update op 22 oktober 2019, 12.260 views Rapporteer

Vandaag de iRobot Roomba E5 gekocht. Vrienden van mij hadden m ook en waren er zeer over te spreken. Makkelijk te installeren en doet wat ie moet doen. Maakt wel wat geluid. Maar dat doet een normale stofzuiger ook.

Pluspunten

• Mooi vormgegeven
  • Makkelijk te installeren
  • Doet wat ie moet doen
  • Maakt goed schoon

Minpunten

• Geluidsproductie

Na heel wat wikken en wegen toch gegaan voor de aanschaf van de iRobot Roomba e5. Met name omdat een aantal vrienden van mij deze versie ook hebben en er te spreken over zijn, heb ik de Roomba gekocht bij Coolblue. Meteen maar een iets uitgebreidere review gemaakt aangezien ik die hier nog niet gevonden had.

Irobot vetpakking

Vandaag dus ontvangen en meteen begonnen met uitpakken. .
Snel door met uitpakken en dat leerde me dat alles keurig verpakt zat en dat er geen beschadigingen aanwezig waren.

Geopende doos

Door met even vlug de gebruiksaanwijzing lezen en dat waren een paar regels. Op een van de eerste pagina's staat al dat je een app moet downloaden uit de Playstore (in mijn geval). Dit meteen gedaan en geïnstalleerd.

Geopende doos 2

In de doos aanwezig is een Roomba e5 en docking-station, extra filter, netspanning-snoer, virtuele muur, twee batterijen om de virtuele muur te voeden en natuurlijk gebruiksaanwijzingen en garantiebewijs.

De app en de gebruiksaanwijzing waren goed te volgen en te installeren. App gekoppeld aan de wifi en vervolgens aan de Roomba. Hierin kon in de app al heel snel zien dat de Roomba klaar voor gebruik was maar dat de accu nog niet volledig was opgeladen. Dit alles was heel gemakkelijk te installeren en werkte zonder problemen.

Geïnstalleerd en wel

Volledig geïnstalleerd en natuurlijk na het opladen meteen uitgeprobeerd. We hebben twee katten en een dochter van net een jaar. Dus er ligt na elke dag genoeg op de vloer. We hebben een tegelvloer voorzien van langwerpige tegels welke op planken lijken. Er zit een voeg tussen. Op sommige plekken is het niet helemaal egaal. De Roomba e5 maakt keurig schoon. Ik heb verder geen drempels in huis en kan daar dus geen ervaringen over geven. Wel ligt er bij de voordeur en de achterdeur een grote zwarte droogloop mat. Geen enkel probleem. Ook daar gaat de Roomba gewoon overheen en zuigt ze de rommel op.

De Roomba maakt wel geluid maar dat is ook wel iets wat je van een stofzuiger kunt verwachten. Ik vond het zelf niet heel erg storend. Maar objectief gezien was het geluid wat de Roomba produceerde zeker aanwezig en zou ik er bijvoorbeeld voor kiezen om de Roomba niet te gebruiken als je een film kijkt of bezoek hebt.

In de overzichtelijke app kun je een schema kiezen op welke dag en tijdstip de Roomba zijn werk moet gaan doen.

De Roomba staat nu nog op een plek redelijk in het zicht. Echter gaat dat met de geplande komst van een nieuwe bank nog veranderen. Dan kan de Roomba uit het zicht staan. Al met al ben ik enorm blij met deze aanschaf en zou ik de Roomba ook aanraden aan anderen.

Update 22-10-2019
Nu de Roomba(Beppie) enige tijd in gebruik en ik zou niet meer anders willen. Ivm de katten en de kleine meid gaat de Roomba ongeveer 2 keer per week aan. We doen dit meestal als we niet thuis zijn. Helemaal onderaan de review staat ook waarom.

Ik sta elke keer weer verbaasd hoeveel stof en rommel er wordt verzameld.

De katten hebben er ongeveer een week angstig naar gekeken maar vinden het nu wel prima dat de Roomba door het huis heen gaat. Meestal is Beppie met ongeveer een uur en 35 minuten klaar met haar taak. Tot nu toe is zij 1 keer vast gelopen. (dit kwam doordat we een nieuwe kast hadden waar de kabels rommelig op de grond lagen) Dit is inmiddels opgeruimd en geen last meer van. Tot nu toe gaat ze als een speer! ;-)

Mocht je geen tijd of zin, of gewoon een hekel hebben aan stofzuigen. Ik vind het een ideaal apparaat. Maakt goed schoon en dus doet de Roomba waarvoor ze gemaakt is. Ik zou m niet aanzetten als ik thuis ben. Het geluid wat de Roomba produceert is aanzienlijk maar nog altijd minder als een doorsnee stofzuiger.

Heb jij ook een iRobot Roomba E5?

Ik mis nog wel wat dingen, bijvoorbeeld hoe je katten en je dochter reageerden op het apparaat. Bepaalt bijvoorbeeld ook of je het ding overdag kunt gebruiken, als de mensen weg zijn maar de katten thuis zijn. Verder zou je kunnen vertellen over welke hoekjes en drempels hij wel kan nemen en welke niet. Wat gebeurt er als hij tegen speelgoed aan botst, etc.
Dank je wel voor je feedback. Ga ik zsm aanpassen.
Ik heb hem hier al een tijdje rondrijden i.c.m. twee katten en een vrouw (voor de lange haren :9 ).
Katten vinden het echt prima, even een paar dagen spannend maar nu worden ze niet eens meer wakker als Henk (e5) rond gaat rijden. Doet netjes de hoekjes schoonmaken, wij halen wel altijd het eten en drinken weg. De roomba rijdt niet heel hard maar het water klotst wel een beetje over de rand als hij er tegenaan botst.

Verder heeft hij moeite met de overgang van het laminaat naar de deurmat, laminaat is een lichte kleur en de deurmat is zwart. De roomba ziet dit als afgrond en rijdt er niet vanaf, eigenlijk het enige minpunt aan het apparaat wat mij betreft.

OT: prima review zo als eerste opzet! :)

[Reactie gewijzigd door Electromonkey op 22 juli 2024 17:46]

Bedankt voor je aanvullingen en feedback. Heb m net een dag. Ga de review na volgende week verder aanvullen.
Aardig 'beknopte' review. Ikzelf heb de Roomba i7+ sinds een maand of 5 en ik ben er heel blij mee. Ik had last van hoestbuien waarschijnlijk door veel stof in huis (Ikzelf heb een hekel aan stofzuigen) Dat is nu als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ik heb overal laminaat en geen huisdieren dus 'Cathy' zoals ik mijn stofzuiger noem heeft het niet al te moeilijk.

Nu nog een robot voor het strijken (strijken is mijn minst favoriete huishoudelijke klusje) en dan ben ik helemaal tevreden :)
Dank je voor de feedback. Ik ga de review na een week aanvullen. Dan heb ik ook de tijd om mijn ervaringen erbij te zetten.
Leuke review, zeker behulpzaam, bedankt. Ik ben van plan om ook een robotstofzuiger tegaan aanschaffen en heb meerdere modellen en reviews bekeken.

Wat ik nergens terug vindt en wel mij afvraag. Het apparaat doet het dus goed op een verdieping en één twee of drie keer in de week zijn werk laten doen, door middel van geheugen en programma leert deze blijkbaar een route en de omgeving. Maar kan je hem ook de andere dagen op een andere verdieping gebruiken/ zetten, en onthoud het apparaat ook deze ruimte/ route e.d ?
Volgens mij zoekt ie sowieso zijn weg door trial and error. Alleen zal dan het langer duren voor de kamer schoon is. Ik weet dit natuurlijk niet zeker.

Maar aangezien mijn vrouw nog wel eens de kamer compleet wil veranderen qua indeling en de meubels dan anders neerzet. 8-)

De roomba is dan na een iets langere tijd ook klaar. ;)
He super review echt behulpzaam!
Je had het over vastlopen op kabel. Waar ik ook benieuwd naar ben: Loopt dit apparaat vast op één enkele sok of niet?
Geen idee. Meestal liggen die niet in de woonkamer...bij mij dan iig
Hoi!

Goeie review. Je hebt het ook over huisdieren en vooral daar de haren van. Heb zelf een Duitse Herder en die haart ook nogal wat. Hoe zit het dan met plukken of lange haren. Raken die niet verstrikt of verstoppen die het apparaat niet?
Hoi,

Dank je wel,
Hier 2 katten en af en toe een hond. Echter kattenharen en hondenharen (korte) heeft de Roomba geen enkel probleem mee. Enige is wel dat je bakje wat sneller vol zit maar ik heb nog niet meegemaakt dat er niks meer bij kan.

Tot op heden nog steeds erg tevreden over de aanschaf van de Roomba.
Top. Thanks man. Ik ga 'm overwegen. Heb zelf ook een schijthekel aan (onder andere) stofzuigen. Zodra wasvouwmachines mainstream worden heb ik er als eerste eentje!
Ik heb sinds gisteren ook eentje aangeschaft. Super tevreden ben ik. Het is gewoon plug and play. Vandaag ga ik kijken hoeveel er in de stofbak wordt verzameld als ik Truus de 2e dag laat werken.

Klein aandachtspunt: check je huis op veters, draadjes etc. Tijdens de eerste run sleepte Truus een van mijn sneakers achter zich aan. De lange veter was om een van de asjes gewikkeld en daar had Truus niet op gerekend.
Na de eerste run zat er ook wat touw van de katten krabpaal om de asjes. Dus mijn tip is wel om regelmatig (bv als je de stofbak leegt) de asjes te ontdoen van draadjes, haren etc.
Vraagje... Hoe zit het met de fencing? Via magneetstrip of per app instelbaar? Bvd
Fijne review bedankt. Ik heb een vraag over het geluid. Zou je hem ‘S nachts aanzetten of maakt ie dan echt te veel herrie? En zo ja, weet iemand welke stofzuiger niet zo veel herrie maakt?
Ja hij maakt geluid. Wij zetten m aan als we weg zijn. Ook wel snachts gedaan maar dan hoor je m wel. T is niet echt heel schokkend. Maar je hoort m wel