Ik ben overgestapt van een 4790k @ 4.4Ghz en 12gb 1600 cl9 naar het nieuwe AM4 platform. Voor zij die zich afvragen of dit het waard was voor gaming, dat kan het zeker zijn. Als je meer dan een vast spel speelt zijn er veel moderne titels waar ik een flinke toename zie, vooral in minimale framerates.
specs
Primaire (game) monitor: Eizo foris 1080p 120hz VA
bios versie 7B89v18 asega 1.0.0.3ab
windows 1903
Installatie
Ik ben voor de MSI B450M mortar gegaan omdat dit moederbord voor de prijs een goede VRM heeft en een S/PDIF out. Ook kan dit moederbord de bios updaten via usb stick zonder processor.
Dat process verliep als volgt: De image file downloaden, op een bootable FAT-32 USB stick zetten en hernoemen naar MSI.ROM (belangrijk). Moederbord in kast geplaatst met enkel ATX en CPU pins van de voeding. USB stick in correcte slot, op het knopje drukken en even wachten.
De CPU heeft pins maar valt zonder enige moeite in de socket.
Gaming
TW:WH2: Hogere gemiddelde frames in de benchmarks maar vooral in de zware "skaven" benchmark zie ik een minimale FPS boost van 31 naar 45 op very high, niet insignificant.
Metro exodus high RTX on / off: hier zie ik weinig verschil, een paar frames.
Kingdom come deliverence: Op dezelfde plek staan en naar dezelfde kant kijken gaf me een toename van 75 naar 110
Battlefield 5: Devestation, rush, low van dips naar de 60fps naar dips naar 130 fps. Zo gemiddeld pak ik nu 160 - 180 frames op low. Absurd. De CPU draait dan ook 70 - 80% over alle 16 threads in dit spel.
Overige
Ik snap dat deze review niet wetenschappelijk getoest is maar misschien hebben mensen die twijfelen over hun oudere i7 of i5 hier iets aan.
De scythe mugen houdt de CPU vaak zo rond de 60 a 70 graden tijdens gamen.
CPU-Z score van 480 Single 2440 Multi, huidige score ~5550 multi 520 single
cinebench r20 Single 494 multi 4750
Ryzen master
Ik heb het volle nog niet uit dit programma gehaald maar er is leuke informatie beschikbaar en je kan er ook mee overclocken / tweaken. Wat informatie / features:
- Temperatuur
- Clocksnelheid per core
- Histogram voor bovengenoemde
- Informatie over welke core van iedere CCX de snelste en op een na snelst zijn
- FCLK e.d. Ook controle over decouplen van infinity fabric
- DRAM inclusief timings tweaken, nog niet getest of dit lekker werkt
- Inschakelen OC en/of PBO, behalve PBO niet getest
En zo zijn er nog enkele dingen die ik vergeet.
/m/596961/1HVGkZ2VlNoQuyVvmvUFygT0OjKZrhqmzGXMQaFkMeJGtS3Rm9?f=620xauto)
Windows herinstallatie
Als ik van intel naar AMD gaat klinkt het logisch dat het beter is om windows helemaal opnieuw te installeren. Om dit te testen heb ik dus voor de herinstallatie een aantal tests gedraaid en daarna de hele ssd geformatteerd en windows schoon geinstalleerd via USB.
TL;DR: voor windows 10 lijkt het onnodig om te herinstalleren.
Tests zijn CPU-Z benchmark, cinebench R20, total war: warhammer 2 Skaven DX11 medium en metro exodus medium op een bepaalde plaats in singleplayer staan. TW:WH2 settings als volgt:
Resultaten
:strip_exif()/m/596961/1HWNDy1WgL9jASsNVllUIozTwcQoAIbQ4GfWq2Iu3ZR6WKWZTD?f=620xauto)
conclusie
Voor 1080p/1440p high refresh gamers die een 5 jaar oude intel of AMD cpu hebben is deze nieuwe serie, afhankelijk van de games die ze spelen, degelijk tot fantastisch.