€ 39,90 bij Digitalsonline

Xiaomi Mi Band 4 Zwart (Zwart) Review

15 juli 2019, laatste update op 26 juli 2019, 9.338 views Rapporteer

Een lichtgewicht smartband met helder en gekleurd OLED scherm, goede accuduur en uitgebreide aanpasmogelijkheden om de Xiaomi Mi Band 4 (zonder NFC) naar smaak aan te passen. En dat voor drie tientjes.

Pluspunten

• Prachtig scherm
  • Schermhelderheid
  • Geen gebogen schermrand
  • Accuduur
  • Prijs
  • Veel functionaliteit in de app
  • Oude silicionen Mi 3 bandjes zijn compatibel

Minpunten

• Opladen is onhandig
  • Hartslagmeting niet erg accuraat

Introductie

Ik was eerst in bezit van de Mi Band 3, die nog prima functioneerde. Op zonnige dagen was het scherm moeilijk te lezen. Recent heb ik gekeken naar de nieuwe Mi Band 4 en heb ik er één gekocht voor nog geen €30 op AlieExpress. Twaalf dagen later werd het bezorgd en heb ik deze een paar dagen uitgeprobeerd. Tijd voor een review!

In deze review, zal ik de Mi Band 3 (hierna Mi 3) vergelijken met de Mi Band 4 (hierna Mi 4).
Veel leesplezier :)

Unboxing

De verpakking ziet er strak uit voor een smartband in deze prijsklasse. In de verpakking vind je de Mi 4 band met hetzelfde siliconen bandje als het voorgaande model en een oplader. Deze oplader heeft een uniek uiteinde die alleen op de Mi 4 past. Niet kwijtraken dus ;)

Let op: de metalen Mi 3 bandjes passen niet op de Mi 4!

Het meest opvallende eigenschap van de Mi 4 (links) is het vlakke scherm en de aanwezigheid van meerdere sensoren aan de onderzijde van de behuizing. Bij de voorganger was het scherm gebogen waardoor deze gemakkelijk werd bekrast.

Zoals hieronder bij de specificaties is vermeld, zijn er meerdere sensoren aanwezig. Deze heb ik (behalve de hartslagsensor) echter niet uitgeprobeerd.

Specificaties

400 nits, aanpasbaar
Bluetooth
Bluetooth 5.0
NFC
nee (wel de Mi Band 4 NFC)
GPS
nee
Accucapaciteit
135mAh
Compatibel met
IOS, Android
Functionaliteit
Accelerometer, Afstand, Calorieënteller, Gyroscope sensor, Hartslagsensor, Inactiviteitswaarschuwing, Muziekbediening op smartphone, Slaapmonitor, Smartphone notificaties, Stappenteller, Trilfunctie
Waterbestendigheid
Ja, tot 5 ATM
Gewicht
22g

Scherm

Het scherm van de Mi 4 is een flinke verbetering ten opzichte van zijn voorganger. De Mi 4 heeft een prachtig OLED scherm waar de kleuren er vanaf spatten. De maximale helderheid zorgt ervoor dat het scherm prima af te lezen is op zonnige dagen. In de avonden, kan het scherm automatisch worden verlaagt naar de gewenste helderheid. Het scherm is standaard uit en gaat aan door de Mi 4 naar je toe te brengen.

Standaard zijn er drie watchfaces voorgeïnstalleerd met een donker achtergrond.
Met de Mi Fit app is het mogelijk om watchfaces naar wens aan te passen.

Accuduur

De Mi 4 kwam reeds opgeladen uit de doos met 48%. Na 24 uur, met Bluetooth aan (geen notificaties), hartslag monitoring uit, het scherm op maximale helderheid en er anderhalf uur gebruik van te hebben gemaakt (als timer tijdens het sporten), is de batterij gezakt naar 41%. De Mi 4 zal ruim een week mee kunnen gaan zonder op te hoeven laden.

Als je de Mi 4 wilt opladen, kan dat alleen met de meegeleverde oplader. Je moet net als bij de Mi 3 het device uit het bandje halen om te kunnen opladen.

Hartslagmeting

De Mi 4 heeft instelbare frequentie van minimaal 1 minuut tot 30 minuten en heeft de volgende drie opties voor het meten van hartslag:
  • Automatic heart rate detection: monitort hartslag 24/7
  • Sleep assistant: monitort slaapritme
  • Automatic heart rate detection & Sleep assistant: monitort zowel hartslag als slaapritme.
Om de accuraatheid van de Mi 4 te testen, heb ik tien metingen in zowel rust als na korte inspanningen uitgevoerd, tegelijkertijd met een gespecialiseerd meetinstrument (AEG BMG 4907).

Als eerst heb ik de meting uitgevoerd in rust. De meetresultaten in rust wijken nauwelijks af zoals te zien is in de onderstaande grafiek.

Vlak na de rust, heb ik tien metingen uitgevoerd na korte inspanningen. Wat hier opvalt, is dat AEG BMG 4907 over het algemeen een hogere hartslag waarde meet dan de Mi 4. Dit verschil ligt tussen de vier en twaalf hartslagen per minuut zoals te zien is in de onderstaande grafiek.

Software

Vanuit de Mi Fit app is het mogelijk om de Mi 4 naar smaak in te stellen. Zo is het mogelijk om te selecteren welke opties op het scherm worden getoond, wanneer het scherm oplicht en welke notificaties worden ontvangen.

Notificaties
Berichten zoals die van WhatsApp, mail of SMS verschijnen duidelijk en leesbaar voor een paar seconden op het scherm. Bij lange berichten, is het mogelijk om te scrollen. De laatste drie berichten zijn terug te vinden in de "Notifications" menu en kunnen worden verwijderd met de "Clear" knop.

Muziekspeler
Het is ook mogelijk om in de muziekspeler te komen door vanaf de watchface naar rechts te vegen. Het laden hiervan kost een seconde. Bediening bestaat uit play/pause, previous, skip en volumeregeling.

Overige opties
Status: stappenteller, gelopen afstand, calorieën verbranding en aantal idle alerts
Heart rate: laatst gemeten hartslag
Workout: Treadmill, Outdoor running, Cycling, Walking , Excercise, Swimming
Weather: weersvoorspelling voor vijf dagen
More:
  • DND : Do Not Disturb activeren, geplande DND of deactiveren van notificaties ontvangen
  • Alarm: selecteren van alarm (vooraf ingesteld in de Mi Fit app)
  • Music: play/pause, previous, skip, volume regeling
  • Stopwatch: tijd en rondes bijhouden
  • Timer: instelbare tijd in minuten én seconden, herhalen
  • Find device: telefoon zoeken waarbij een geluid wordt afgespeeld
  • Band Display: watchfaces aanpassen
  • Settings: helderheid aanpassen, screen lock, reboot en factory reset

De Xiaomi Mi Band 4 is een lichtgewicht smartband met helder en gekleurd OLED scherm, goede accuduur en uitgebreide aanpasmogelijkheden om de Mi Band 4 naar smaak aan te passen. De hartslagmetingen zijn niet helemaal accuraat, maar voor €30 is dit een zeer nette activity tracker met enkele smartwatch functionaliteiten uit het duurder segment.

edit 17-07-2019: toevoeging geen GPS en NFC ondersteuning
edit 19-07-2019: toevoeging incompatibiliteit metalen Mi 3 bandjes met Mi 4
edit 25-07-2019: toevoeging hartslagmeting zowel in rust als na inspanning
edit 26-07-2019: toevoeging oplaadmethode Mi 4

Heb jij ook een Xiaomi Mi Band 4 Zwart (Zwart)?

Ten eerste hartelijk bedankt voor een mooie review. Ten tweede een vraagje. Is dit de variant met NFC of niet? En weet je misschien of die al te krijgen is en waar?
Alvast bedankt!
Thanks Wouter!
Is dit de variant met NFC of niet?
Het betreft de globale versie zonder NFC. De redenen waarom ik de NFC versie links heb laten liggen:
1. NFC kan (voorlopig) alleen worden gebruikt voor Alipay en Chinese banken
2. De batterij bedraagt maar 125mAh in plaats van de 135mAh
3. Van de ingebouwde spraakassistent-functionaliteit maak ik geen gebruik
En weet je misschien of die al te krijgen is en waar?
De NFC versie is al verkrijgbaar bij diverse verkopers op AlieExpress.

Ik hoop dat ik je hiermee vooruit heb kunnen helpen :)
Hartstikke bedankt voor de informatie! Nou kan ik hier rekening mee houden. Thanks!
Top hier was ik op aan het wachten. Een positieve reactie over de helderheid van het scherm.
Mooie review!

Onderaan staat dat het in combinatie met een iPhone 8 en een Google Pixel 3 is gebruikt.
Klopt het dat deze smartband dus goed te combineren valt met een ander toestel dan alleen met een Xiaomi smartphone? Zoals Apple dit doet met zijn/haar Apple Watches.
Dankjewel :)

Ik ben helaas niet in bezit van een Xiaomi telefoon om te testen of het (nog) beter werkt met hun eigen telefoons. De Mi Band 4 werkt zowel op IOS als op Android met de Mi Fit app en op beide telefoons heb ik notificaties e.d. kunnen ontvangen. Het is echter alleen mogelijk om maar op één device in te loggen.
De accuduur gaat langer mee dan een week.
Ik heb alles ingeschakeld waardoor de batterij meer belast word zoals slaap analyse en hartritme 24/7.

Mijn mi4 zit nu op 34% en is 12 dagen van de lader (100%)!!!
Zit op dit horloge ook GPS tracking op?
Zoek namelijk nog iets om met kitesurfen alles te loggen voor een goede prijs.
Er zit geen GPS op. Ik zoek hetzelfde als jij. Het probleem is dat ik geen sportwatch van 200-300 euro wil kopen met de kans op verliezen in het water. Dan voel ik me iets beter met een goedkopere smartband.

Als je iets goed vindt, mag je me altijd op de hoogte houden :)
Alle Mi Band 4 versies zijn niet in bezit van GPS.

De iets duurdere en grotere Xiaomi Huami Amazfit Bip heeft wel GPS, een 1,25" LCD scherm en een accucapaciteit van 190mAh.

Als je nog even geduld hebt, kun je de misschien de Huami Amazfit GTR overwegen. Deze heeft naast GPS ook nog eem AMOLED scherm (1.2" met 190mAh accu of 1.39" met 410mAh accu).

[Reactie gewijzigd door KevinMech op 22 juli 2024 19:34]

Deze lijkt wel interessant Xiaomi Huami Amazfit Bip! Bedankt voor je tip.
De Xiaomi Mi Band 3 Pro heeft GPS :)

[Reactie gewijzigd door derhenno op 22 juli 2024 19:34]

Voor de duidelijkheid, de bandjes zijn NIET compatibel, alleen de siliconen bandjes! De mi band 4 is te dik om in andere bandjes te passen! Let op dat er duidelijk bijstaat dat die met de mi band 4 werkt, want de mi band 4 van een vriend paste wel in de soliconen band, maar niet in de metalen
Ik heb het toegevoegd aan de review. Bedankt voor de waarschuwing :)
"compatible" niet "compatitable ;)
Hoi! Hoe ervaar je de nauwkeurigheid van de HR Monitor?
Ik heb de hartslagmetingen in de review toegevoegd!
Als minpunt noem dat je opladen onhandig is, maar daar vind ik niks over terug in je review (misschien overheen gelezen maar ook met CTRL + F niets terug te vinden). Wat maakt dat dit zo onhandig is? Ik kom hem op Tweakers namelijk wel vaker tegen als minpunt maar zonder verdere uitleg.
Ik heb in de nieuwe review de oplaadmethode toegelicht met foto.
Ik heb inmiddels ook de Mi band 4, (hiervoor had ik de 3).
Als minpunt vind ik (nog) geen ondersteuning voor de Nederlandse taal.
Op een Nederlandstalige android vervalt de band in het chinees.
Via de app; Mi band Master kan ik hem in het engels zetten.
Ik verwacht dat de Nederlandse taal binnenkort wel ondersteund wordt, net als bij de mi band 3.
Erg mooie review toch heb ik een vraagje :P Werkt muziek bediening alleen voor Spotify of ook andere apps?Ik speel regelmatig muziek af via 3.5 dus dan is het wel handig om via je mi band 4 te bedienen ipv elke keer je telefoon uit je broekzak halen.
Dankjewel :)

De muziekbediening werkt zolang je die music player in je notificatie balk ziet verschijnen. Ik vind het toch prettiger om de muziek te bedienen met mijn oortjes, aangezien het openen van de music player op je Mi Band 4 een seconde duurt om op te starten.