HP Z4 G4 Workstation (i9-9920X, 32GB intern, Quadro P6000) Review

peetgate Testpanel
10 juli 2019, laatste update op 11 juli 2019, 1.688 views Rapporteer Testpanel

HP Z4 G4 Workstation (i9-9920X, 32GB intern, Quadro P6000)

Dit snelheidsmonster misstaat niet op het bureau van iemand die serieuze rekenkracht nodig heeft. Het systeem is ingebouwd in een mooi vormgegeven, stevige kast. Mist hier en daar wat oog voor detail waar een echte power-user blij van zou worden.

Pluspunten

• Stevige kast
  • Fijne handgrepen
  • Specs!
  • Mooi design

Minpunten

• Voeding is geen standaard model
  • Alle kabels hebben verloopjes
  • Geen stoffilters aanwezig
  • Uitbreidbaarheid beperkt

aanleiding
Met een winactie van Tweakers heb ik dit workstation mogen ontvangen om te testen. Met een groepje mede-tweakers ben ik naar het AV-festival in Amsterdam geweest om de testproducten op te halen. Op het festival kregen we een presentatie over de nieuwe functies van Adobe Creative Cloud en de speerpunten van HP voor de komende jaren. Na de praatjes werden we uitgenodigd bij de HP booth om te spelen met een VR-rugzak. Dit is een complete HP-workstation op je rug met hot-swappable accu’s zodat je in theorie oneindig kunt doorgaan met je VR-ervaring. Afsluitend kregen we de testproducten mee met een bijbehorende briefing. Het HP personeel was erg enthousiast over het feit dat we de workstations gingen testen, er zijn namelijk nog weinig reviews van HP workstations online te vinden. Ik heb ze wel op het hart gedrukt dat we geen reclamefolder gaan schrijven, maar dat ze een gebalanceerde Tweakers-review krijgen zoals het een echte tweaker betaamt. ;)
Maar goed, toen kwam ik thuis met dit workstation met monsterlijke specs. Tijd om de boel maar eens op de testbank te leggen.

Features:

Om te beginnen gaan we kijken naar het uiterlijk van het apparaat. Het is een relatief simpel ontworpen kast met aan de voorkant een subtiel kaasschaafpatroon. Het materiaal van het voorpaneel bestaat uit degelijk hard kunststof. Het glanzende HP en Z4 logo geven de kast een tikkeltje luxegevoel. In het bovenste deel van het voorpaneel zit een modulair vak waarin een DVD-drive en een I/O kaart zijn gemonteerd.

Bovenop zitten twee grote stevige handvatten waarmee je het systeem eenvoudig op kunt verslepen.

Aan de achterkant vinden we vijf USB 3.0 poorten. Een standaard gigabit ethernet-aansluiting, PS/2 aansluitingen en een stereo microfoon en audio aansluiting. De P6000 videokaart beschikt over vier displayport-uitgangen en een DVI aansluiting.

Voor een workstation met deze specs had ik iets meer aansluitingen verwacht. Het aantal USB-poorten is krap-aan voldoende en er bevindt zich geen HDMI-aansluiting op de videokaart. Waar je op de high-end consumenten PC’s tegenwoordig meerdere snelle ethernet-aansluitingen ziet, ontbreken deze hier.

Als we naar de binnenkant van de kast kijken hoeven we alleen maar met een simpele hendel het zijpaneel los te trekken. De gehele kast is namelijk screwless opgebouwd. De verschillende fixatiehendels en -schuiven zijn met blauwe lipjes gemarkeerd zodat makkelijk is te zien hoe je iets los moet maken. De kast is zeer pragmatisch ingedeeld. Geen poes-pas met RGB-leds en een mooi zwart moederbord natuurlijk, het gaat immers om een workstation die voornamelijk in professionele omgevingen gebruikt zal gaan worden. Het gebruikte materiaal is kaal aluminium waarvan de randjes netjes zijn afgerond zodat je je niet snijdt. De kabels lopen als een losse spaghettiboel door de kast.

Qua ventilatie lijkt de kast aardig goed te functioneren. Voorin de kast zit er een kleine ventilator die richting de videokaart blaast. Achter de CPU-koeler zit een tweede, grotere, ventilator. Deze twee case-fans weten samen toch op een stille manier de PC goed gekoeld te houden. Zelfs tijdens het benchmarken hoor je de workstation niet uitkomen boven mijn NAS, maar zelfs als ik de NAS uitzet dan is het geluid bijna niet waar te nemen in idle. Tijdens het benchmarken is er een bescheiden, maar waarneembaar fangeluid te horen. Helaas is de kast niet voorzien van stoffilters.

uitbreidbaarheid
De fabrikant heeft zich niet aan bekende ATX conventies gehouden zoals je die in andere desktops terug zult vinden. Ik kon geen kabels vinden zonder een verloopstukje er aan en de voeding heeft een niet-standaard formaat. Op eigen houtje de voeding vervangen zou je dus wel eens op een flinke portie hoofdpijn kunnen komen te staan. Als we gaan kijken naar de uitbreidbaarheid van het geheugen dan is er ruimte voor acht reepjes. Twee slots zijn al opgevuld met een 16GB module.

Met workstations worden zware taken uitgevoerd zoals het renderen van 3D-modellen, werken met CAD tekeningen, etc. Het zal dus niet vaak gebeuren dat je genoeg rekenkracht hebt van je videokaart, zelfs niet met een P6000. Toch lijkt het systeem er niet helemaal voor bedoeld om uit te breiden. Zou je er namelijk voor kiezen om een tweede videokaart te nemen dan moet je er rekening mee houden dat ze strak tegen elkaar aan komen. Er is dan geen ruimte meer beschikbaar voor de ventilatie van de bovenste videokaart. Technisch gezien lijkt het verder trouwens wel gewoon mogelijk: via verloopstukjes zijn er twee extra voedingsaansluitingen beschikbaar gemaakt en ook qua beschikbare lengte voor de kaart zie ik geen beperkingen. Wel is het een gok wat betreft het beschikbare vermogen van de voeding. Ik kan namelijk nergens terugvinden hoeveel vermogen het kastje levert. Op de voeding zijn geen stickers terug te vinden met exacte specificaties.

De datadrager is een SATA-SSD van 512GB, geproduceerd door SK hynix. Naast deze schijf is er ruimte voor een tweede SATA-schijf. Voor een SSD zul je nog wel een los bracket moeten aanschaffen. Misschien is dit wel iets wat meegeleverd wordt wanneer je deze PC nieuw koopt. In dit review exemplaar was echter alleen een bracket voor een volle 3.5” schijf te vinden. Waarom er niet is gekozen voor een M.2 SSD in dit monster is mij trouwens een raadsel, het moederbord beschikt namelijk gewoon over de benodigde aansluiting. Het M.2 slot bevindt aan de rand van het moederbord, bijna onder de videokaart. Ik vraag mij af of er onder de videokaart wel genoeg ruimte is voor de benodigde heatsink van een high performance SSD.

Prestaties
De prestaties zal ik beschrijven in drie categorieën:
- Pure benchmarks
- Ervaring in dagelijks gebruik
- Ervaring op het werk met Fusion 360

Benchmarks
Een belangrijk onderdeel in elke review zijn natuurlijk de benchmarks. Hiervoor heb ik uitgebreid de tijd genomen met hulp van mede-tweaker HexerPsy. Ik heb alle tests gedaan met een beeldscherm met een maximale resolutie van 1920*1200. Ik had de PC graag met een 4K beeldscherm getest, maar deze heb ik helaas niet tot mijn beschikking. Verder maak ik de vergelijking met de high-end consumenten-desktop van HexerPsy. Hij beschikt over een i7 8700k, 32GB RAM, met twee videokaarten: 1080 Ti 11 GB + 2060 6GB. Per benchmark zal ik aangeven welke videokaart(en) HexerPsy gebruikt heeft.

Als eerste hebben we een overall-test gedaan met Passmark:

Z4:

i7 + 1080Ti:

Hier zie je dat de i9 met zijn 12 cores de i7 8700k verplettert. Toch is de overall score van HexerPsy hoger dan dat van de Z4. Behalve de CPU neemt die PC namelijk op de andere gebieden de voorsprong.

Vervolgens heb ik wat render-benchmarks uitgevoerd. Blender hebben we twee afbeeldingen laten renderen:

Classroom
Classroom is een van de standaard benchmark scenes voor Blender:
CPU + GPU 3:21 min.
CPU only: 8:17 min.

Custom wallpaper
HexerPsy heeft een eigen achtergrond voor zijn telefoon ontworpen. Dit is een veel simpelere scene die we konden gebruiken om beide systemen met elkaar te vergelijken:

HP Z4 CPU + GPU: 1:20 min.
HP Z4 CPU: 3:25 min.

i7 + 1080Ti + 2060: 1:01 min.
i7 + 1080Ti: 1:46 min.
i7 + 2060: 1:50 min.

i7 CPU: 06:07 min.

In deze tests neemt de Z4 de voorsprong op zich. Pas wanneer HexerPsy zijn tweede videokaart aanslingert neemt hij de voorsprong weer over.

Specview
Vervolgens hebben we de gehele testsuite van Specview gedraaid op de Z4. Dit pakket bencht veel verschillende tekenprogramma's zoals bijvoorbeeld 3dsmax:

i7 + 1080Ti + 2060:

Tomb Raider
Als laatste heb ik nog gekeken naar de ingebouwde benchmark van Tomb Raider. Settings op Max, resolutie van 1920x1200:
i9: gemiddelde FPS 104
i7 + 1080Ti: gemiddelde FPS 107

Ondanks het beperkte aantal benchmarks dat we gedraaid hebben lijkt de Z4 goed te zijn in waar hij voor bedoeld is. Met gamen loopt het ding lekker mee, maar met het renderen heeft de i7 van HexerPsy een tweede videokaart nodig om de Z4 bij te kunnen houden. Opvallend is de relatief lage prestatie als we naar de benchmarks kijken van het systeem als geheel in PassMark.

Ervaring in dagelijks gebruik:
Het systeem voelt lekker snel aan. Maar toch is dat tegenwoordig niet echt meer te merken aan je dagelijkse Windows-experience. Mijn eigen eerste generatie i5 750 voelt niet heel veel langzamer aan. Ga je echter dingen doen als foto's exporteren met Lightroom of andere CPU intensieve dingen dan verdwijnt mijn onverschilligheid als sneeuw voor de zon. Wat is het heerlijk om gewoon geen wachttijd te hebben tijdens het bewerken van foto's in Lightroom. Ook andere taken waar je anders je PC een tijdje voor laat aanstaan zijn nu snel gepiept. Wat mij een beetje tegenviel was de opstarttijd. Waar mijn HP Spectre X360 met i7 CPU 20 seconden doet over het opstarten tot het aanmeldscherm is dat voor de Z4 ruim het dubbele met 48 seconden. Ik weet niet zo goed waar dit aan ligt, want mijn laptop draait al een tijdje mee, terwijl de Z4 een clean install heeft. Wellicht heeft dit te maken met het HP secure boot systeem?

Ervaringen met Fusion 360
Ik werk in een ziekenhuis op een radiotherapie-afdeling waar we werken met een 3D printer. We maken verschillende hulpmiddelen die ons helpen om de patiënt beter te kunnen bestralen. Soms printen we ook wel eens hulpmiddelen die geheel of gedeeltelijk zijn gebaseerd op de vormen van een patiënt met behulp van de data van een CT- of MRI scan. Hierdoor krijg je heel veel vlakken waardoor je een mooi glad oppervlak krijgt. Op het Intel Xeon workstation (dat trouwens ook van HP is) dat wij gebruiken kan het dan nog wel eens wat gaan stotteren wanneer we het model bewegen. Hierdoor worden we geforceerd om het model minder datapunten te geven zodat het programma nog wil draaien. Dit betekent echter ook dat onze 3D-modellen helaas ook wat minder glad worden. Ik heb daarom de workstation ook eens meegenomen naar het werk om daar aan wat zware modellen te werken met mijn collega's. Helaas heeft Fusion 360 geen benchmark-opties, dus moeten we het doen met mijn zeer subjectieve, korte en bondige ervaringen. De Z4 is super snel en de modellen waar wij mee werken lopen lekker soepel.

De H4 Z4 is een leuk apparaat om mee te spelen. Het is een veelzijdig systeem met een super snelle processor. De kast is in het dagelijks gebruik echt een workstation; het stevige materiaal en de grote handgrepen geven hem een stoer uiterlijk. Binnen in de kast is het echter wat sobertjes. HP zet met hun workstations flink in op uitbreidbaarheid, helaas zie je dat niet echt terug in deze kast.

Heb jij ook een HP Z4 G4 Workstation (i9-9920X, 32GB intern, Quadro P6000)?

De support site geeft bij het invullen van het serienummer alle specificaties van de machine
Als je de spullen die je wilt inbouwen bij HP besteld dan zitten daar ook de onderdelen bij die je nodig hebt.
Met het traag starten kan wel kloppen, deze machine heeft normaal ECC geheugen dit kost wat meer tijd.
Mijn ervaring met HP is wel dat ze met de BIOS update heel veel performance winnen.
Ondertussen is er dus een stoffilter te koop, voor de toestellen die hier besproken werden. Op de laatste leveringen is de optie gratis. Ik wou een schermafdrukje hierover plaatsen, maar dat lukt me niet.
Zie eventueel mijn laatste reactie op het andere review.
Ook graag je mening erover.

[Reactie gewijzigd door Gaardenier op 24 juli 2024 21:30]