---> Intro
Gegroet lezers van Tweakers.
Ik had meegedaan met een Z4 review actie vanuit Tweakers. Dit met het idee " Ik win toch nooit wat ".
Vanuit niets kwam er een positief mail binnen m.b.t. uitnodiging van Tweakers.
Met aardig wat ervaringen op gebied van HP Business producten probeer ik hier een eerlijk review te geven over het workstation.
Dit is mijn eerste review, so be gentle
Wat mij vanaf het begin opviel is het stilte van het workstation, dit had ik niet verwacht.
Het workstation is zeer stil, zelfs onder load komt valt het geluid niet op.
Ik heb weinig benchmarks gedraaid, dit omdat het workstation heel configureerbaar is met zeer wisselende resultaten.
---> HP & Adobe Presentaties
Eerst een stukje over de kernpunten van de presentaties van HP & Adobe.
De presentaties werden gegeven in een hal in het Westergas fabriek (Amsterdam). Helaas was het een grote hal waar veel omgevingsgeluid was en geluid moeilijk verstaanbaar was.
Ze hadden een stukje van een grote hal afgezet met een scheidingswand voor de presentaties. In de rest van de hal was er een Audio/Video event.
HP- Z4 model is de meest verkochte model van de Z series workstation.
- Het is zelfs mogelijk om tot 6 TB geheugen te gebruiken in een model.
- HP is marktleider op gebied van 3d animatie/renderen/autocad met de Z Series.
- Apple is markleider op creative content publishers en HP wilt in deze gebied ook gaan groeien.
- HP is ook markleider op VR in bedrijven/Organisaties wil hierin meer groeien
- Er komt een nieuwe 4K VR-oplossing van HP die rond de €650 moet kosten (HP REVERB).
- Er komt een nieuwe z series backpack pc voor VR-oplossingen. Deze ondersteunen hot swappable batterijen.
- We mochten de nieuwe VR product van HP proberen en het was helaas een hele korte demo waarin je vrij kon kijken in een kamer. Op het het eerste indruk was het kwaliteit beter dan Oculus Rift en de HTC Vive.
- HP Sure Start; Dit is een hardware matige zelfherstellende beveiliging van HP Sure start Gen4 die automatisch de bios hersteld
- Intel Octane H10 een combinatie van SSD en memory als storage, wat zeer snel kan zijn.
Adobe
Adobe gaf twee demonstraties over :
- Adobe Premiere Rush - Makkelijke versie van Adobe Premiere die gericht is op Creative Content Creators. Deze versie heeft ook volledig ondersteuning voor mobiele devices.
- Content aware Fill voor video (premiere). Hiermee kan je een object in een video makkelijk verwijderen.
---> Design/ Ergonomie
Iedereen die leest moet er van bewust zijn dat de doelgroep van HP is op kantoor gebruik.
Het is geen spannend/opvallende "Alienware" design met RGB verlichting of een Mac pro met een kaasrasp ontwerp.
Dit is echt een typische HP Design met strakke lijnen en heeft geen uitdagende ontwerp.
Bijna de gehele donkergrijze voorkant bestaat uit mesh, uitgezonderd ruimte voor optical drives, usb poorten en card reader.
De zijkanten zijn zwart met een grote "Z" en zien behoorlijk stoer eruit.
De Z4 ziet er met zijn matzwarte looks naar mijn mening prachtig eruit en staat zeker niet verkeerd bij een bureau.
Helaas zijn de bijgeleverde muis en keyboard van matige kwaliteit. Dit zijn de standaard muis en keyboards van HP die overal gebruikt worden.
Ik vind de chiclet keyboard totaal niet lekker typen.
Het workstation heeft vooraan aan de bovenkant een permanent handvat, waarmee je het workstation kan vasthouden voor het makkelijk verplaatsen.
Je zou het ook kunnen gebruiken als een opslag bakje
:strip_exif()/m/911003/1HHduF2TEx5cClPcFQdFiQUPoJwyw22lUDihSF77OIGoMNGuGY?f=620xauto)
Het workstation heeft een handige klep-hendel waarmee je zijpaneel op een snelle manier open en dicht kan maken.
HP heeft dit enkele jaren al op hun desktop/workstation series en werkt zeer prettig en snel.
:strip_exif()/m/911003/1HHdp42ra8tibvFJgK7qBDkjZL7NpWt59pOXdE8lK3AUlsXCc0?f=620xauto)
De focus van HP ligt al jarenlang op het snel kunnen uitbreiden van interne uitbreidingen.
Ook voor het uitbreiden van zit je goed bij HP.
Het workstation is makkelijk open te maken zonder gereedschap.
Binnen het workstation is alles makkelijk toegangbaar en alles wat felblauw is gemarkeerd/gekleurd is beweegbaar.
De volgende onderdelen zijn niet vervangbaar met andere merken:
Moederboord,kast,cooling en de PSU.
Deze onderdelen zijn wel te vervangen via HP Spare parts.
:strip_exif()/m/911003/1HHdp43YzZcJueIRjFsRFDLha5HusJa636814g5RLxUwlY0pk7?f=620xauto)
---> Feature/Specs/HP RGS
De Z4 series is behoorlijk uit te breiden met verschillende mogelijkheden in vrij compacte kast.
Ik heb hieronder een kleine tabel gemaakt wat er mogelijk is via HP zelf middels de configurator.
Je kan zelf natuurlijk ook uitbreiden. Het huidig geteste config kost rond de €8200,-
Met name de Quadro p6000 videokaart is behoorlijk duur (± €4000) .
/m/911003/1HHdQq2SYBvBDng2gFt0I0viPGv4ihEmTTo8C22qef33LGHibm?f=620xauto)
HP RGS
HP heeft ook iets nieuws geintroduceerd en dat is HP RGS, dit staat voor Remote Graphics Software.
Dit is software voor het overnemen van de machine op afstand.
Dit gebeurt op een vrije hoge resolutie en hoge bitrate. En ja, je kan er ook op gamen.
Het werkt vrij gemakkelijk:
Je installeert een server client op het workstation en een client waarop je het wil gebruiken. Momenteel worden er Windows, Linux en Mac OS machines ondersteund.
Vervolgens start je client op en vult de ip/host naam van het workstation en je accepteert het certificaat en je bent binnen. Dit kan zelfs werken op een vpn verbinding.
/m/911003/1HHdQq1sqbuUMnZ7k2Wlg3XtAu05NGadMdSdxj4vL3TkTJP1vY?f=620xauto)
Ik heb er zelfs op getest en het werkt behoorlijk vloeiend.
Resolutie gaat tot 4K met 30 FPS. IK heb het zelf getest met FULL HD net 60 FPS. Het geluid wordt ook meegestuurd.
---> Benchmarks
Helaas hebben de reviewers van Tweakers een configuratie gekregen waarin geen M2 SSD aanwezig was, maar een langzamere sata SSD (Er was iets misgegaan tijdens de bestelling volgens HP).
Dit beïnvloedt natuurlijk de benchmarks negatief.
Zoals eerder vermeld heb ik weinig benches gedraaid met als reden dat de configuratie behoorlijk kan afwijken.
Alle testen zijn 3X doorgelopen en ik heb de gemiddelde gepakt.
Ik heb de volgende benches gedraaid: Shadow of the Tombraider, Cinebench R20, Forza 4, HD Tune, 3D martk time spy, Novabench, PC Mark 10, Puget Adobe Photoshop Benchmark, Puget Adobe Premiere Benchmark en Bender.
Ook zijn de temperaturen gemeten onder load van 100 CPU %.
/m/911003/1HIf96z1fPgcHJvNHbLCSnFOoD43PPqtxBsCSOeqRqMOQOA2b1?f=620xauto)
---> Bouwkwaliteit & Afwerking
HP geeft met de Z Series uitstekende kwaliteit.
Bijna het gehele kast is gemaakt van staal/aluminium en buigt niet tijdens het drukken.
Alles zit er netjes en afgewerkt uit. Er zijn geen onderdelen die uitsteken.
Tweakers heeft een tijdje geleden ook een bezoek gebracht naar het testcentrum van HP en die geeft een goede indruk hoe HP te werk gaat.
---> Stabiliteit, betrouwbaarheid en veiligheid
Ik kan alleen vermelden dat het workstation 100% heeft gewerkt en ben nergens tegenaan gelopen.
Betrouwbaar is ook lastig te zeggen, dit i.v.m. kleine test periode (2 weken).
HP focust met de Z series veelal op de zakelijk markt met focus op security. Er zijn een meerdere chips ingebouwd die het workstation hardware matig beveiligen.
Fysieke beveiliging is ook in orde. Het workstation kan op slot gezet worden.
Hiermee kan het zijpaneel niet open en ook is het mogelijk om het workstation vast te maken met een vast object in de buurt van het werkstation.
---> Ondersteuning
HP heeft met zijn uitstekende support en zeker als je next bussiness support afneemt staat er de volgende werkdag een monteur aan deur met spare parts. Deze support zit er standaard erbij deze configuratie.
Omdat de Z4 voornamelijk zakelijk gebruikt gaan worden zijn de spare parts een ruime periode beschikbaar.
Deze spareparts kunnen via verschillende kanalen besteld worden.
---> Eind oordeel
Een solide 8+