Gebruikers

2 reviews

Seasonic Prime Ultra 1000W Titanium

Prijs
€ 408,90
Specificaties 1.000W (80 Plus Titanium EU) • volledig modulair - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering

Seasonic Prime Ultra 1000W Titanium Review

mr.DJ95 2 juni 2019, laatste update op 19 juni 2020, 323 views
De reviewer heeft het product gekregen in ruil voor het schrijven van deze review.

Seasonic Prime Ultra 1000W Titanium

De Seasonic Prime Titanium 1000w is een kostbare powerhouse van jewelste die waanzinnig goed presteert, een no nonsense voeding zonder RGB en opsmuk maar is dat nog wel van deze tijd?

Pluspunten

• Bouwkwaliteit
  • Geluidsproductie
  • Geen RGB
  • Service van Seasonic
  • 12 jaar garantie
  • Kabels uitwisselbaar met andere Seasonic voedingen
  • Hybride fan modus
  • Looks

Minpunten

• Geen mooie kabels, iets wat je wel mag verwachten voor deze prijs
  • Geen software om te zien hoe de voeding zich gedraagt
  • Geen RGB
  • Prijs

Seasonic Prime Ultra Titanium 1000Watt Review door mr.DJ95

Achtergrond:

Tijdens het Tweakers testfest ben ik in gesprek geraakt met Walter, Walter is de werkzaam bij Seasonic en verantwoordelijk voor de Marketing van het merk Seasonic maar ook van Wooting. Daarover later meer.

Walter heeft tijdens de sessie van Seasonic veel duidelijk gemaakt over computer voedingen, zijn haat op RGB en de liefde en passie die in de Seasonic voedingen zitten. Ik vertelde dat elke PC ik in elkaar schroef is voorzien van een Seasonic voeding, van HTPC tot full spec game PC. Deze gaan niet eerder aan voordat er een Seasonic voeding in zit. Walter stelde voor dat ik de demo voeding mee naar huis nam om een beetje met te stoeien.

Ik kreeg na de sessie een Seasonic Prime Ultra in de Titanium 1000 Watt versie in mijn handen gedrukt, dit is een voeding van 266 euro wel te verstaan. Dit was meteen de duurste computer voeding die ik ooit in mijn handen heb gehad. Onderweg naar huis was ik nog steeds onder de indruk. De doos was zwaar en de pricewatch link stond nog open op mijn telefoon. Hoe ga ik dit testen en duidelijk op papier krijgen dacht ik. Ik moest denken aan wat Walter vertelde tijdens zijn presentatie; It’s just a power supply, what can you tell about it? (sidenote: lees dit even in het meest amerikaanse accent wat je ooit hebt gehoord) Wel heb ik besloten om als uitgangspunt dagelijks gebruik te reviewen en geen kunstmatige tests uit te voeren. Kortom ik wil uiteindelijk een review aanleveren met ervaringen uit persoonlijk gebruik.

Over de Seasonic Prime Ultra Titanium:

De Seasonic Prime Ultra Titanium serie bestaat uit voedingen met verschillende wattages die variëren van 650 (180 eur) tot 1000 Watt (266 eur).
De complete reeks bestaat uit volledig modulaire voedingen, ik als fervent pc bouwer wil niks anders meer. Dit geeft je enorm veel flexibiliteit en ruimte met het inbouwen van de hardware. Als je de voeding vergelijkt met zijn concurrenten van o.a. Corsair zie je dat de verwachte mean time between failures wordt geschat op 150.000uur en de concurrenten op 100.000uur. Dit zal ook de reden zijn dat je 12, ja 12 jaar garantie krijgt op deze serie van Seasonic.

De Seasonic Prime Titanium 1000w is voorzien van een zogenaamde hybride modus, dit houdt in dat onder de 50% de fan uitstaat.

90Plus certificaat?

Ook hebben ze een 80 Plus Titanium certificering. Dit is een certificering die loopt van Bronze tot en met Titanium. Om een Titanium certificering te mogen drukken op je doos moet de voeding bij 10% belasting 90% efficiënt zijn, bij 20% moet hij 95% en bij 100% belasting van zijn aangegeven vermogen moet deze minimaal 90% efficiënt zijn. Onder 50% load haalt deze voeding zelfs 94%. In mijn ogen kunnen zij dan ook beter een 90 Plus certificaat uitreiken voor zulke voedingen. Kortom, dit is echt een powerhouse van een voeding.

Connectiviteit:

De voeding is voorzien van 14 Sata aansluitingen, 5 Molex, 8 6+2 pins en 2x 4+4 pins, ik ben nog geen systeem tegengekomen die dit allemaal nodig heeft maar toch blijft dit een indrukwekkende lijst.
Uitpak festijn:
Vanaf het moment dat Walter mijn de voeding overhandigde was ik al onder de indruk van het hoge gewicht van de voeding, holy sh*t wat was die zwaar. Ik mocht er nog lekker een half dagje mee rondlopen op Tweakers HQ… lekker dan..

Eenmaal thuis uitgekomen wilde ik eerste beginnen met de review van de AOC monitor die ik mocht testen van Tweakers/AOC (link: productreview: AOC AGON AG273QCX Zwart review door mr.DJ95 ) De Seasonic voeding lag dus even in de kast te verstoffen.

De voeding zit in een mooi bedrukte verpakking die bijna dienst kan doen als spiegel, op deze doos pronkt mooi de 12 Years warranty, 80 PLUS titanium certificering en “BEST PSU series award” van de European Hardware awards 2017. Geef ze eens ongelijk, het is wel een plaatje. Eigenlijk zelfs jammer dat deze gaat verdwijnen achter het PSU shroud van mijn Corsair behuizing.

Na het openmaken van de doos komen we genoeg tyraps en kabelbinders om je schoonmoeder vast te binden op het dak van de auto, wat boekjes en een casebadge tegen voor de mensen die nog in 2004 leven.
Verder zit er een mooi etui in met de kabels die je daadwerkelijk gaat gebruiken, dit zijn er genoeg. Ook jij met je SLI RTX2080Ti, 5 ssd’s en opslag voor een heel weeshuis gaat kabels overhouden.

Helaas krijg ik van de inhoud van de etui niet dezelfde premium feeling als dat ik kreeg toen ik de doos openmaakte, van een voeding met zo’n prijskaartje (266 euro) verwacht ik wel gesleevde kabels. Dit was ook 1 van mijn opmerkingen in het vragenuurtje tijdens het testfest. Walter van Seasonic gaf als antwoord dat dit te complex zou worden met opslaan en transporteren omdat iedereen dan verschillende kleur wilt. Tevens vertelde Walter dat dan de voeding 25 tot 30 euro duurder zou gaan worden.

Na het openschroeven van de Seasonic was ik aangenaam verrast, geen bende, geen overtollig lijm gebruik, integendeel zelfs. De binnenkant van de voeding was meegespoten, kabels netjes op orde en alle componenten zaten er netjes en strak in.

Inbouwen:

Ik heb de mazzel dat ik al ben voorzien van een Seasonic voeding, de kabels konden mooi blijven zitten waardoor het een inbouw klusje werd van een paar minuten. Zoals Seasonic adviseert monteer ik de fan aan de bovenkant in de behuizing. Helaas zijn alle logo’s verkeerd om zichtbaar, dit doet in mijn ogen wel redelijk afbreuk aan de feeling/zicht van de voeding. De kabels voelen net als de connectoren die in de voeding en hardware aan erg solide en zullen je de komende jaren en na verschillende upgrades waarschijnlijk niet in de steek laten.

Wil je een stukje lezen over het optimaal plaatsen van een voeding in je behuizing?
Ook hier mag je klikken

Praktijk test:

De voeding zal ik gebruiken in onderstaand systeem:
Intel Core i5-9600K CPU @ 4.80GHz Stock voltage multiplier x48) (CPU))
ASUS ROG STRIX Z390-F GAMING (LGA1151 CPU))
Corsair Vengeance RGB Pro CMW32GX4M4C3200C14 (RAM))
Corsair Hydro H150i Pro RGB 360mm (Water cooling))
Asus ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING (GPU))
Samsung SSD 850 PRO 256GB (SATA (SSD))
Samsung SSD 850 EVO 500GB (SATA (SSD))

Als randapparatuur zit er ook redelijk wat aangesloten:

Focusrite Scarlett 2i2 (2nd Gen) (Geluidskaart))
Corsair K68 RGB Mechanical (Keyboard))
Corsair Gaming Glaive RGB (Muis))
AOC AGON AG273QCX (Monitor))
Corsair Gaming VOID Pro RGB Wireless (Headphone)

Draaiende op Windows 10 Home Insider Preview 64-bit, helemaal up-2-date uiteraard met de laatste drivers geïnstalleerd.

Na het inbouwen van de voeding ben ik gaan kijken welke harde data ik uit een voeding kan halen met de spullen die ik heb. Helaas hebben de power supplies die ik hier heb liggen geen mogelijkheid om iets van data uit software te halen door middel van een USB aansluiting.

De baseline data is vergaard met een Seasonic Focus Plus Gold 750W, deze voeding heb ik zelf aangeschaft.
Ik meet de wattages met een PROFILE Energieverbruiksmeter PCF-600, dit klinkt super high-end, dit is het uiteraard niet.....
Ook hebben? doe maar klikken dan
Verbruik tijdens het maken van deze review (baseline):
Met de Seasonic Focus die ik bij het bouwen van mijn PC heb gekocht zit mijn verbruik rond de 84 a 90 Watt. Dit heb ik gemeten tijdens het schrijven van deze review. Er staan dus een aantal tabbladen open in Chrome, RGB lampjes branden in de kleur blauw, Spotify speelt in de achtergrond en mijn Discord staat te wachten op chat berichten van vrienden die ik niet heb.
Verbruik tijdens het gamen (baseline):
Hitman Miami scene: 380 Watt
Hitman Mumbai scene 396 Watt
Tom Clancy's The Division 2: 411 Watt

Verbruik tijdens het maken van deze review (Seasonic Prime Titanium 1000w):
De eerste meting is direct positief, de meter slaat uit naar 79 Watt met dezelfde werkzaamheden. Onder deze belasting staat de fan van de voeding ook uit. Dit neemt de hybride modus van de voeding voor zijn rekening.
Verbruik tijdens het gamen (Seasonic Prime Titanium 1000w):
Hitman Miami scene: 374 Watt -6
Hitman Mumbai scene 391 Watt -5
Tom Clancy's The Division 2: 404 Watt -7

Voor het verschil in verbruik hoef je het niet te doen, de Titanium is iets zuiniger als mijn Focus 750 Watt. Wat mij wel opviel is dat de fan van de voeding nog geen rondje heeft gedraaid onder load waardoor het hele systeem amper geluid maakt.

Conclusie:

De Seasonic Prime Titanium 1000w is een voeding die zich positioneert in het high-end segment maar niet mee wilt gaan met de RGB poespas en software integratie. De voeding is op het moment van schrijven 266 euro, dit is veel geld maar procentueel valt dit mee als je een systeem aan het bouwen bent van 1250 euro of zelf meer. In mijn ogen is het laatste onderdeel waar je op wilt gaan besparen de voeding. De voeding zit goed in elkaar zoals we gewend zijn van Seasonic en de hybride mode doet zijn werk goed.

Update 19 Juni 2020 Overclocken

Inmiddels wat meer in het overclocken van mijn CPU gedoken (I5-9600K) deze krijg ik met mijn vorige voeding niet stabiel op 5Ghz. Dit is mij nu wel gelukt met de Titanium. Dit is overigens op alle cores van de CPU gelukt.
Algemeen oordeel:
Tuin versiering:
6,5/10
Walter van Seasonic:
9/10
Zou ik dit product aanschaffen?
Ja
Zou mijn 14 jarige Fortnite spelende neefje dit aanschaffen? Nee
Krijgt mijn 14 jarige neefje spijt van zijn keuze? Nee, dit zal wel meevallen.

-----------------------------------------

Als laatste wil ik Walter bedanken voor het leveren van de voeding, de antwoorden op mijn vragen en de goede service van het Seasonic team.

Heb jij ook een Seasonic Prime Ultra 1000W Titanium?

Vraag & Aanbod

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren