Inleiding
Mijn appartement is een duplex van de jaren 30, waar door de ouderwetse layout, de router in de uiteinde van de woonkamer is gemonteerd. Dit zorgt ervoor dat het bereik in het huis in bepaalde kamers bedroevend slecht is. Tevens is de bekabeling van de jaren stilletjes, waardoor powerline een slechte verbinding geeft.
De router dat ik heb gekregen van Telenet, was op zich voldoende qua bereik en snelheid, maar de featureset en latency was teleurstellend. Asus's router heb ik in een DMZ gezet van mijn Telenet router.
Prestaties
Plaatsing van de router
De plaatsing van de router is volgens mij één van de belangrijkste elementen in het garanderen dat je een goede verbinding hebt. De hoofdrouter staat op dezelfde plek als mijn Telenet router. Dit komt doordat ik dan makkelijk mijn tv, desktop, digicorder en Playstation 4 kan aansluiten
De tweede meegeleverde router heb ik beneden gezet, omdat het bereik een pak slechter is op de benedenverdieping.
Bereik
Met maar 1 router op de bovenverdieping zorgde ervoor dat als je boven zat, de snelheid goed zat. Maar zodra je naar de slaapkamers ging op de benedenverdieping werd dit een pak minder. Het mesh systeem van Asus zorgde voor een veel snellere verbinding op benden verdieping. Dit kun je heel duidelijk zien in de speedtest
Speedtest
Telenet router
Getest met een HP EliteBook 755 G5 vanuit de woonkamer op ong. 3 meter
Getest met een HP EliteBook 755 G5 vanuit de slaapkamer op ong. 10 meter met een vloer ertussen
Getest met een HP EliteBook 755 G5 vanuit de slaapkamer 2 op ong. 15 meter met een vloer ertussen
Asus router
De resultaten van de Asus router waren heel dicht op elkaar op elke afstand
/m/439527/1HxvKJ3MWE33beWMh5QVSMgiOhPrgQBWPHyUoV0NabXQcgBXlb?f=620xauto)
Beheerbaarheid
Deze router heeft veel features die je graag ziet op een router ziet. Wat ik dan jammer vind, is dat deze features verstop zijn achter een doolhof van menu's.
Voor bijvoorbeeld port forwarding is er geen officiële gids van Asus zelf, maar moet je dit opzoeken op externe websites. Als je het eenmaal vindt, is het meestal wel makkelijk in te stellen, maar het vinden zelf is een pak moeilijker. Dit is in sterk contrast met de first time setup, die wel makkelijk en intuïtief was om te volgen.
Ondersteuning
Hier kan ik niet echt veel over zeggen aangezien ik het nog niet echt nodig was. Maar voor mij was een ingebouwde help gemakkelijk geweest.
Prijs
De adviesprijs is 199 euro, en voor mij is dit ongeveer juist. Het doet exact wat het moet, en je krijgt veel features erbij.
Er is een sterke verbetering van de internetsnelheid door heel het huis heen met door de Asus router. Nu kan ik bijna overal de 200 mbps over wifi halen met geen enkele hapering. Het is jammer dat de menu's onoverzichtelijk zijn, maar voor de rest is het echt een aanrader!