BlitzWolf BW-FYE5 Mini True Wireless Earbuds (Blauw, Zwart) Review

17 mei 2019, laatste update op 30 januari 2022, 1.341 views Rapporteer

Voor dertig euro vind ik deze oortjes een erg goede koop. Pluspunten zijn de geluidskwaliteit, de afwerking en het comfort. Minputen zijn ruis, accuduur en het feit dat het doosje de oortjes blijft bijladen, waardoor deze snel leeg is.

Pluspunten

• Prima geluid
  • Klein
  • Comfortabel
  • Spatwaterdicht (niet getest)

Minpunten

• Ruis
  • Batterijduur
  • Doosje blijft oordopjes voortdurend bijladen, waardoor het doosje zelfs zonder de oortjes te gebruiken binnen een week leeg is, zonder de oortjes te gebruiken.

Enige maanden geleden kocht ik met mijn vrouw een set draadloze oordoppen (Audio Live True Jam) aangezien zij het zat was met een draadje aan haar laptop verbonden te zijn. Ik vond het voor mezelf niet zo nodig, maar toen ik haar vrij door het huis zag lopen, ongehinderd door draadjes, zag ik het nut er toch wel van in. Ik wilde een set comfortabele oordoppen met voldoende geluidskwaliteit om een beetje fatsoenlijk naar muziek te kunnen luisteren. Aangezien ik het leuk vind om chinese merken uit te proberen (zo heb ik al de nodige Doogee, Huawei (voordat het cool was), Leeco en Xiaomi telefoons gehad), wilde ik ook nu weer iets nieuws proberen. Gezien de interessante prijs (+-30 euro) en goede reviews viel mijn oog uiteindelijk op de Blitzwolf FYE5. Deze heb ik besteld bij de “BlitzWolf Official Store” (in hoeverre deze echt official is weet ik niet, maar dat is de naam van de store) op Aliexpress.

Geluidskwaliteit:
Het geluid valt me alles mee. Het lijkt vrij goed in balans, al heb ik geen manier om dit te meten. Er is helaas voortdurend een lichte ruis te horen, maar dit is alleen echt hoorbaar wanneer er geen geluid wordt uitgezonden (de ruis wordt niet harder naarmate het volume hoger gezet wordt). Bij muziek dus vrijwel niet hoorbaar (behalve tussen nummers door) maar ik kan me voorstellen dat het bij gesprekken wel irritant wordt op den duur.
Bij het laagst mogelijke volume van mijn laptop (zonder het geluid echt uit te zetten, in mijn geval is dat het volume op zo’n 6%) overstemt de ruis de muziek. Bij een niveautje hoger (12%) is de ruis duidelijk aanwezig maar de muziek ook goed hoorbaar. Nog een niveau hoger is de ruis al vrijwel niet meer aanwezig. Helaas betekent dit dat je niet echt vrij bent om muziek op een laag niveau te luisteren, om de ruis te overstemmen heb je het volume toch al gauw net te hoog staan om een ander nog te verstaan.

Na 5 seconden geen input voor het rechterdopje, en zo’n 8 seconden voor het linker oortje, het geluid afgeschakeld bij geen input (ik vermoed dat dit de standby functie is, wat de oortjes zo’n 170 uur zouden moeten volhouden. In de praktijk gebeurt dit tussen filmpjes/muziek door of wanneer het op pauze wordt gezet. Zodra de input hervat wordt (bijvoorbeeld play ingedrukt op youtube), schakelen beide oortjes gelijktijdig in.

Bouwkwaliteit/uiterlijk:
Het oplaaddoosje is voorzien van een magnetische sluiting. Deze is vrij krachtig, wat het relatief lastig maakt om het doosje ‘even snel’ open te klikken. Ook door het ronde ontwerp glijden je vingers er vrij makkelijk vanaf. Overigens heeft dat als voordeel dat ik er vrij zeker van ben dat het doosje niet ‘vanzelf’ open gaat in mijn rugzak. Het doosje oogt wat goedkoop door het glimmende blauwe plastic. De oortjes lijken zijn iets matter en vind ik er hierdoor een stuk degelijker uitzien. Tijdens gebruik knipperen de oortjes eens in de 7 seconden kort blauw. Ook tijdens standby is dit het geval. Van buitenaf is dus goed te zien dat je een oortje in hebt.

Ook de magneten die ervoor zorgen dat de oortjes goed in de houder geklikt worden zijn vrij sterk. Dit maakt dat ik ze regelmatig laat glippen wanneer ik ze eruit haal, maar ook hier geldt: ze zullen er in ieder geval niet zomaar uit vallen.

Comfort:
Ik ben geen fan van in-ear dopjes. Dit is ook deels waarom ik voor deze oortjes ben gegaan: ze zagen eruit alsof ze net wat minder diep de oren in gaan dan de meeste in-ear dopjes. Dit lijkt inderdaad het geval: bij de meeste in-ear dopjes weet ik niet hoe snel ik ze weer uit mijn oren moet krijgen, maar deze zitten (met de standaard (medium) silicons) best ok. Desalniettemin had ik er daarmee na een uurtje oid wel weer even genoeg van, dus heb ik de kleinste silicons gemonteerd. Daarmee houd ik het langer uit dan met vrijwel alle andere in-ear dopjes die ik heb geprobeerd, dus dat is niet verkeerd. Ook steken de oortjes vrijwel niet uit, iets wat bij andere (goedkope) oortjes wel eens anders is.

Oortjes vallen niet uit (met kleinste silicons), ook niet wanneer ik mijn hoofd kantel en vervolgens flink schud (iets wat er overigens vrij gek uit schijnt te zien).

Zie ook de foto voor een vergelijking tussen de Blitzwolf FYE5 (links), bedraad (midden) en Audio Live True Jam (rechts) oordopje.

Batterijduur:
Fabrieksopgave: 2.5-3 uur voor de oordopjes, die vervolgens nog 3-4 keer op te laden zijn door middel van het doosje. Opladen van de dopjes in het doosje duurt zo’n 2 uur. Met twee dopjes tegelijk kun je dus maximaal 3 uur achtereen naar muziek luisteren, moet je vervolgens twee uur laden, en dan kun je weer maximaal 3 uur vooruit. Voor mij is dit voldoende. Ik gebruik de dopjes namelijk zelden zolang, en ook nog eens vaak maar 1 tegelijk. In dat geval kun je vrijwel non-stop luisteren, aangezien de rechter kan opladen terwijl je de linker gebruikt, en andersom.

Ik heb wel de indruk dat het doosje, wanneer de dopjes er ongebruikt in zitten, langzaam leeg loopt. Zo heb ik de oordopjes de afgelopen week denk ik bij elkaar een uur gebruikt, maar was het doosje wel leeg, terwijl ik die (volgens mij) vorig weekend nog opgeladen heb. De dopjes waren wel gewoon opgeladen en klaar voor gebruik (al moest ik ze wel zelf inschakelen, zie bediening). Dat moet ik dus nog even in de gaten houden. Het zou ook kunnen dat het doosje via mijn laptop gewoon minder snel oplaadt dan verwacht.

Bel kwaliteit:
Een testbelletje leert dat de belkwaliteit uitstekend is. Het geluid wordt over beide oortjes verdeeld, en dat is een wat vreemde gewaarwording, maar ergens wel lekker. Doordat de oordopjes de gehoorgang aardig afsluiten zou ik ze niet als handsfree gebruiken in de auto, al hoewel dat met enkel oortje misschien wel goed te doen is. Ook aan de andere kant van de lijn was ik goed te verstaan.

Connectiviteit:
Zowel in combinatie met mijn laptop als mijn telefoon werken de oortjes goed. Ook wisselen tussen mono en stereo werkt goed: wanneer ik halverwege een film het tweede oortje erbij pak schakelt deze netjes in, zonder het afspelen te stoppen. Wel komt er even een relatief harde stem doorheen: “second device connected”. Het bereik van tien meter lijk ik aardig te halen, van de ene kant van het huis naar de andere kant gaat prima. Obstakels gooien vrij snel roet in het eten, wanneer ik de trap oploop red ik het niet tot de volgende verdieping. Wanneer de verbinding wegvalt pakt hij deze binnen een tijdsbestek van zo’n 10-15 seconden weer goed op. Na die tijd verbreken de oortjes de verbinding, waarna deze weer tot stand wordt gebracht zodra ze weer binnen bereik zijn.

Bediening:
Op elk oortje zit een enkele knop. Dit ziet eruit als een capacitieve (touch) knop, maar is een mechanische knop. Dit knopje kan gebruikt worden om de oortjes in/uit te schakelen wanneer dit niet automatisch gebeurt (bijvoorbeeld wanneer je het doosje niet voorhanden hebt, of deze leeg is), om een telefoontje op te nemen of op te hangen (kort indrukken), en om een telefoontje te weigeren (lang ingedrukt houden). Ook kunnen mediaspelers bediend worden met behulp van dit knopje, dit werkt niet in linux, maar in android (met bijvoorbeeld youtube of de standaard muziek app) wel. Dit geldt als het goed is ook voor iOS. Zo kan media gepauzeerd/hervat worden met een korte druk op de knop, het volgende bestand afgespeeld worden met twee korte drukken op de knop van het rechter oortje, of het vorige bestand met twee korte drukken op de knop van het linker oortje. Ook kan Siri opgeroepen worden met drie korte drukken op de knop. Leuk detail waarmee niet geadverteerd wordt: Ook de Google Assistant kan op deze manier opgeroepen worden.

Conclusie:
Voor dertig euro vind ik deze oortjes een erg goede koop. Hoewel de batterijduur beter kan en ik liever geen ruis zou hebben merk ik dat de ruis mij amper opvalt, dit met name doordat de oortjes uitschakelen na enkele seconden inactiviteit, en ik er verder vooral muziek mee luister. Ook de tweakers podcast luisterde ik echter zonder me te storen naar de ruis. Zoals eerder vermeld vind ik de batterijduur ook niet echt een probleem. Wel maakt het de set minder geschikt voor bijvoorbeeld lange reizen.

*EDIT: wanneer de oortjes in de houder geplaatst zijn loopt de houder inderdaad leeg, ongeacht of de oortjes vol zijn of niet. Wanneer ik deze los van de houder bewaar, houden zowel de oortjes als de houder netjes hun lading vast. Het lijkt er dus op dat de houder de oortjes voortdurend aan het bijladen is. Ik kan me niet voorstellen dat dit de accu van zowel de houder als de oortjes ten goede komt, dus vind dit wel een minpuntje.

*EDIT2: Om te voorkomen dat het rechter oortje de houder leeg trekt, gebruik ik deze niet meer (door middel van een stukje plakband laadt deze ook niet meer op). Ik gebruikte toch al vaak maar één oortje tegelijk (om niet geheel afgesloten te zijn van het thuisfront) en dan volstaat dus het linkeroortje. De accuduur van dit oortje en van de houder is na 2,5 jaar nog steeds prima.

Heb jij ook een BlitzWolf BW-FYE5 Mini True Wireless Earbuds (Blauw, Zwart)?

Ik ben inmiddels al enige tijd in gesprek met de verkoper van de earbuds (BlitzWolf Official Store op aliexpress) met betrekking tot het probleem dat de batterij van het doosje in minder dan een week volledig leegloopt. Na meerdere filmpjes te hebben gestuurd om het probleem te verduidelijken geeft hij aan dat ik te lang heb gewacht met contact opnemen, en dat ik vermoedelijk niet goed met de batterij ben omgegaan waardoor deze defect is geraakt. Ik ga hier uiteraard niet zonder meer mee akkoord, aangezien het probleem vanaf dag 1 al speelt, en ik 1,5 jaar garantie heb, volgens het boekje. Ik kan derhalve nog niet met zekerheid zeggen of dit een algemeen probleem is van de Blitzwolf FYE5 earbuds, of slechts met mijn exemplaar.

Mocht het probleem alsnog netjes opgelost worden door de verkoper laat ik dat uiteraard hier weten.

[Reactie gewijzigd door electropruts op 25 juli 2024 18:30]

Na veel testen blijkt het probleem vooral in het rechter oortje te zitten: wanneer ik slechts het linker oortje in het doosje laat zitten heb ik na twee weken nog zo'n 50% accu over, met alleen het rechter oortje in het doosje is deze na een week al vrijwel leeg.

Hoewel ik uiteindelijk prettig contact had met zowel Blitzwolf als de Aliexpress verkoper, heeft dit niet tot reparatie/vervanging geleid. Aangezien het product verder wel werkt laat ik het verder rusten, ik heb geen spijt van de aankoop, maar het had nog mooier kunnen zijn.

Voor potentiele kopers: Houdt er dus rekening mee dat het doosje mogelijk zijn lading met twee oortjes erin maar een week oid vasthoudt.
Ligt het wellicht aan het feit dat de rechter oor de master is? Of had je al geprobeerd eerst de linker earbud als master in te stellen?
Ik heb het zelf zowel de BYE5 en de BYE7 en ze hebben het beiden.
Dank voor de reactie! @DePruus wees me hier ook op. Dat zou het verschil verklaren. Alleen zou ik verwachten dat beiden, ongeacht of ze master of slave zijn, nagenoeg geen energie verbruiken wanneer uitgeschakeld. En dat lijkt helaas dus niet het geval. Maar als jij het ook hebt zijn dat drie van de drie mensen die ik erover heb gesproken, dus zal inderdaad een ontwerpfout zijn (of iets waarop bezuinigd is om zulke goeie oordopjes voor zo weinig geld aan te kunnen bieden).

Ik heb nog niet gekeken naar het instellen van de linker als master, wist niet dat dat kon. Ga ik zeker eens proberen!

Goed om te weten dat het bij de BYE7 ook voor komt.

[Reactie gewijzigd door electropruts op 25 juli 2024 18:30]

Ik heb mijn Blitzwolf FYE5 earbuds van Banggood gekocht. Na een paar maanden erg veel plezier te hebben gehad van mijn earbuds, stierf langzaam aan de batterij totdat ik uiteindelijk minder dan 5 minuten kon luisteren per keer!
Zonde want qua form-factor en gebruiksgemak vind ik ze ideaal.

Na veel heen en weer mailen met Banggood (vooral omdat Banggood mij dezelfde mail terugstuurde waarin ze vroegen een filmpje en fotos te sturen van een batterij die het niet doet...) Uiteindelijk duidelijk kunnen maken dat ik geen filmpje van 15 minuten ga maken en opsturen aangezien in dat filmpje helemaal niks te zien zou zijn.

Enfin, ik heb uiteindelijk toch nog mijn geld terug gekregen zonder een foto/filmpje of de earbuds te hebben gestuurd.
Ai, dat is minder. Ik ben nog steeds dik tevreden, de batterijduur van mijn oortjes lijkt nog gelijk te zijn aan toen ik ze kocht.

Wel relaxed dat je, zonder een filmpje te maken, je geld terugkreeg. Ik begrijp dat die filmpjes een alternatief zijn voor het compleet terugsturen van het product, maar het blijft toch knap irritant..
Prima review, ik heb de BYE5 en de BYE7.
Merk ook bij de BYE5 dat het door blijft laden, bij mij is het juist de linker van de twee.
Qua comfort vind ik de BYE7 beter in de gehoorgang zitten dan de BYE5 en wordt minder vies met oorsmeer. Het geluid van de BYE5 is wat meer gebalanceerd dan de BYE7.