Corsair HX850i Review
Zeer degelijke en (meestal) stille voeding.
Pluspunten
- Volledig stil (in autofan mode) ongeacht de CPU belasting.
- 10 jaar garantie
Minpunten
- Coilwhine hoorbaar bij 3D toepassingen.
- Op auto fanspeed vrij grote schommelende temperatuur (32-51°C) (voor de componenten 37-67°C!). Misschien niet ideaal op 10 jaar tijd.
- Laagste selecteerbare fanspeed op custom of fixed is 40% en (net) hoorbaar.
Na een erg interessante aanbeiding op reichelt.de aan 100€ besloten mijn reeds 9-10 jaar oude Corsair TX850 Watt te "upgraden".De HX850i is nl. wel modulair, 'virtually silent', ietwat efficiënter, ondersteunt softwarematige uitlezing voltages&verbruik en is gedekt door 10 jaar garantie.
De uitlezing van het totale verbruik, 12V waarde en verbruik, 5V, .. etc in de Corsair Link software is initieel interessant maar voelt snel aan als gimmicky eenmaal je de waarden ongeveer kent in de verschillende toepassingen (idle, gaming, cinebench,...)
Volgens de fan noise curve in de handleiding, 'auto' (=standaard), begint de fan pas bij 340 watt op 12dB en dit t.e.m. 520 watt waarna de fanspeed lineair toeneemt. De praktijk is echter helemaal anders.
Mijn systeem verbruikt onder last ongeveer 470Watt (uit de muur). De fan wordt getriggered door temperatuur en niet door een bepaald verbruik. De algemene temperatuur van de PSU stijgt (onder bovengenoemde load) langzaam tot 51°C, waarna de fan begint te spinnen op 560RPM en stabiel blijft, dit is echt onhoorbaar. De temperatuur zakt dan langzaam tot ~32°C waarna de fan weer stilvalt.
Echter, in HWiNFO64 kan je ook (naast de 1e temp sensor die je ook in Corsair Link terugvindt) een tweede PSU temperatuur sensor uitlezen die ongeveer tss de 6 à 16°C hoger ligt dan de eerste sensor (hoe hoger sensor 1, hoe groter het verschil). Deze 2e sensor is waarschijnlijk rechtstreeks verbonden is met een component zoals een transistor of heatsink. Deze stijgt dus tot 67°C alvorens de fan aanspringt. (Fan stopt als sensor2 op ~37°C is belandt). Een serieuze yoyo effect in temperatuur (~30°C voor de componenten) onder belasting die ik liever niet had gezien. Dit zal de levensduur van de componenten niet positief beïnvloeden op lange tot zeer lange termijn.
Een remedie hiervoor is de fixed (of custom) fanspeed optie in Corsair Link maar de laagste selecteerbare waarde is 40%, wat overeenkomt met 760RPM. Dit is echter helaas wel net al hoorbaar. Een lagere waarde zou selecteerbaar moeten zijn, hetgeen de voeding zeker meer dan koel genoeg zou houden en toch volledig onhoorbaar is (zoals in auto mode). Vreemde ontwerp keuze.
Dus, op auto fanspeed en ongeacht de CPU belasting is de PSU eigenlijk onhoorbaar. Echter, van zodra de GPU belast wordt (1080Ti MSI Trio gaming met waterkoeling), hoor je een vrij merkbare coilwhine vanuit de voeding, zelfs luider dan die van de GPU. Bij OCen van de GPU neemt de PSU coilwhine nog verder toe tot die bijna storend wordt. Ik heb een behoorlijk stil systeem (waterkoeling voor CPU&GPU), en daardoor valt het misschien meer op dan anders. Mijn vorige Corsair voeding had ook een beetje coilwhine in 3D toepassingen, maar slechts hoorbaar met je oor ernaast. Bij deze HXi voeding hoor je de coilwhine op 2 meter afstand tijdens stille 3D passages. Ik vermoed dat wie een luchtkoeler heeft op zijn GPU de PSU coilwhine waarschijnlijk niet zal opmerken.
Op internet zijn er nog mensen die met deze coilwhine problematiek zitten en een RMA hebben aangevraagd. Soms werd het verholpen, soms ook niet en pas na een switch van model (AXi) of merk alvorens het probleem was verholpen. Heeft Reichelt een batch aan HX850i voedingen met luidere coilwhine erg goedkoop verkocht of valt dit gewoon meer op door mijn stiller-dan-normaal systeem...?
Ik moet de voeding nog inbouwen (lag naast mijn kast gedurende 2 weken testperiode) en ik zal zien of (en hoeveel) de coilwhine vermindert...(indien van wel dan post ik de update hieronder).
Voorlopig ben ik nog niet onverdeeld positief over deze voeding.