Voor mijn MacBook Pro was ik opzoek naar betere speakers. Op mijn kantoor (zolder) speelde ik af via mijn ingebouwde luidsprekers, terwijl ik beneden gewend ben aan een Marantz Receiver met Elac vloerstaanders.
Gezien de beperkte ruimte in het bureau zou een losse versterker met speakers afvallen en daarvoor zoekende naar actieve speakers. Uiteindelijk op basis van reviews terecht gekomen bij de Audioengine A5+ speakers (dus niet de wireless). Deze kon ik voor een zeer aangenaam budget overnemen (de drivers zijn hetzelfde als de nieuwere versie, alleen daar is een bluetooth toegevoegd). De muziekbron is mijn Mac die daar als vaste bron staat, waardoor bluetooth niet nodig was en mij zo ongeveer 200,- bespaarde.
De speakers waren meer dan degelijk verpakt. In de doos zaten de hoogglans speakers in pouches en daar zat nog eens een beschermende folie. Niets te klagen dus. Installatie was een fluitje van een cent. Voedingskabel, line-in en een speakerkabel tussen de actieve en passieve speaker en spelen.
Het gebruiksgemak is groot, maar het gaat ook om de geluidskwaliteit. Na enkele dagen lekker laten spelen er eens voor gaan zitten. Naast Spotify ook iTunes met hogere bitrate als bron gebruikt. Het klonk alleraardigst. Helder open speakers die veel detail laten horen ook op de lagere volumes. Ook zijn de speakers in de staat de ruimte goed te vullen dus valt allemaal niet tegen.
De basweergave is prima. Alleen een sub zou net wat extra toevoegen, zeker als ik dat vergelijk met mijn eigen situatie. In mijn set zorgt de subwoofer subtiel voor de tonen, die mis je wel een beetje. De Audioengine A5+ zijn natuurlijk geen Hifi speakers, wat je ook niet mag verwachten voor dit geld. Het zijn lekker klinkende speakers voor praktisch alle muziek.
Valt er dan helemaal niets op te merken. Nou eigenlijk wel. Het is jammer dat er geen DAC aanboord is en de speakers nu gebruik maken van een 3,5mm jack of tulp aansluiting. Mogelijk dat de speakers een keer worden uitgebreid met een losse dac, om toch net nog meer geluidskwaliteit te krijgen. Ik wist op voorhand dat dit er niet bij zat.
Zelf ben ik gecharmeerd van de looks, maar om deze goed te gebruiken moet je eigenlijk de kleine stads gebruiken. Hiermee richt je het geluid op de gebruiker en dit is bijna essentieel. De ' goedkope' rubberen voeten zouden erbij moeten. Een klein puntje is de omvang, voor sommige bureaus zijn deze misschien wel aan de grote kant.