30-4-2019
Oorspronkelijke versie.
31-5-2019
Info toegevoegd over updates van zowel Music Flow Bluetooth als XBOOM app. Zie aldaar.
==========
De LG XBOOM PK5 is een middelgrote, sproeiwaterdichte (IPX5) Bluetooth speaker met een opgegeven vermogen van 20 (2x10) Watt, is ook met een app te bedienen en heeft als 'party trick' veelkleurige LED verlichting van de speakerconussen die op de muziek kan variëren.
Uitpakken.
De speaker komt in een stevige kartonnen doos met opschrift: "LG XBOOM Go PK5 With Meridian Technology". Degelijk verpakt in de bekende styrofoam blokken en in een zakje van dun schuimmateriaal.
Naast de speaker vind je een witte USB-C laadkabel en drie van die 'handige' miniboekjes van zo'n 8cm in het vierkant in vele talen.
- Het dikste boekje is door de advocaten gevuld met het bekende 'Safety Information' legalese.
- Het 'Simple Manual' is minder dan half zo dik (Nederlands vanaf pag. 11).
- Het boekje met Garantie-informatie (24 maanden) zit daar tussenin. Voorin een lijst met telefoonnummers. Voor Nederland een 0900 nummer dat je kunt bellen zonder opgave van de kosten. Dat is toch verplicht voor een 0900 nummer? Op de LG website staan de kosten wel vermeld. Hopelijk zul je het nooit nodig hebben.
0900-5435454 (€0,35 per gesprek) - (maar ook gevonden: 020-4563232)
+32(0)15 200255 (BE,LUX, lokaal tarief)
Ik zie nogal vaak dat in NL door bedrijven een relatief duur 0900 nummer wordt gebruikt met vaak ook een fors tarief per minuut terwijl vestigingen in het buitenland nummers met lokaal tarief gebruiken. Als iemand die met een externe Voip-provider belt kan ik dan meestal goedkoper (tot gratis) met die buitenlandse nummers bellen, wat ik dan evt. doe als ik alleen maar informatie wil. Ik wil ook nog wel even dat 0900 nummer Googlen met het woord "alternatief" erbij. Dan vind je ook vaak een gewoon nummer dat ik dus ook véél goedkoper of gratis kan bellen. Als je deze tip nog niet kent, hierbij dan. Doe er evt. je voordeel mee. Voor LG vind ik dan dus ook dat 020-4563232 nummer waar ik "Welkom bij LG Electronics" te horen kreeg. Ik vond ook een 036 nummer dat niet (meer?) werkt (informatietoon).
De productpagina van deze speaker bij LG Nederland staat hier:
En in het Engels hier:
Een complete handleiding kun je hier downloaden in het Nederlands of Engels:
Het beknopte Simple Manual is het grootste bestand onderaan de pagina.
Aansluitingen en accu.
Achter het klepje aan de achterzijde zitten van links naar rechts:
USB-C laadaansluiting
3,5mm audiokabel plug ingang
Resetknop
Knop om tweede XBOOM luidspreker te koppelen voor 2 speaker stereo (Dual Play).
LEDje om Dual Play status weer te geven.
Accucapaciteit: 2600mAh (minimaal 2500mAh). Dat is een vrij gangbare waarde voor een (zeer veel gebruikte) 18650 accu. Die zou er dan wel eens in kunnen zitten dacht ik dus. Enkele foto's van iemand met een exemplaar dat niet meer wil werken en dat hij heeft opengeschroefd op de iFixit site lijken dit te bevestigen.
De relevantste foto:
Mocht de accucapaciteit ooit erg slecht worden dan zal het dus met enige moeite (schroevendraaier en waarschijnlijk soldeerbout) mogelijk moeten zijn om die accu te vervangen. Vooral bij intensief gebruik (bijv. muziek bij het dagelijkse werk) kan dat nuttig zijn om te weten.
Opladen en accustatus.
Tijdens opladen: Led is rood bij opladen. Wanneer de accu vol is wordt die led volgens de handleiding 15 seconden groen en gaat dan uit. Je zult dat groen zijn dus meestal missen. Gewoon, led uit = vol. Bij oververhitting gaat de led rood/oranje knipperen en stopt het laden. Mocht er ooit iets faliekant misgaan met de accu dan is het nuttig om dat te herkennen en adequate actie te ondernemen. Li-Ion accu's hebben veel energie in zich en kunnen lelijke branden veroorzaken als het fout gaat. Een gewaarschuwd mens... Laadtijd wordt opgegeven als 4 uur bij lege accu (max. 1,8A laadstroom). Gebruiksduur op max. 18 uur bij 50% volume.
Tijdens gebruik: Je kunt de accustatus checken door bij ingeschakelde speaker de aan/uitknop twee seconden ingedrukt te houden. Bij meer dan 70% lading wordt de led groen, bij een lading tussen de 70% en 10% wordt de led oranje. Dit werkt niet tijdens het laden. Bij minder dan 10% lading gaat de led (ook zonder indrukken van de aan/uit-knop) constant rood knipperen. Bij het aanzetten brandt het ledje trouwens ook even in de van toepassing zijnde kleur. De speaker heeft een auto-off. In Bluetooth mode na 15 min. geen geluid te hebben ontvangen, maar als je een bedrade verbinding gebruikt pas na 6 uur geen knopje ingedrukt te hebben. Dat laatste wil je wel weten als je die bedrade verbinding ook wel gebruikt.
Uiterlijk en bediening.
De speaker is van degelijk zwart kunststof met een strakke maar wat aparte vormgeving. Aan de speakerbehuizing zitten nl. langs de vier lange hoeken beugels over de hele breedte. Aan de voorste bovenste beugel laat de speaker zich makkelijk optillen maar het apparaat neemt door die beugels wel wat extra ruimte is wat een nadeel kan zijn als je het ding bijv. in een tas wilt meenemen. Bovenop zitten de bedieningsknoppen die door de voorste bovenbeugel een beetje aan het gezicht kunnen worden onttrokken afhankelijk van hoe de speaker ten opzichte van je staat. De bediening via de app maakt bediening via de knoppen op het apparaat zelf wat minder belangrijk en dit bezwaar daarmee wat minder groot.
Van links naar rechts:
(Accu)statusled
Aan/uit.
Bluetooth koppeling/omschakelen tussen draadloze BT en bedrade verbinding.
Volume min en plus.
Play/Pauze/Volgend/Vorig nummer
Telefoon/Assistant activeren en Speaker LED verlichting wisselen (long press).
Clear Vocal instelling
Enhanced Bass instelling
(Microfoongaatje)
Die Clear Vocal en Enhanced Bass geluidsaanpassingen zijn waar het gebruik van de naam Meridian Technology naar verwijst. Dit is blijkbaar door deze firma ontwikkeld. Deze twee instellingen staan bij het voor de allereerste keer aanzetten van de speaker beide aan. De speaker onthoudt daarna bij uitzetten alle instellingen. Ook al staat de conusverlichting uit, dan licht die bij het aan- en uitzetten van de speaker toch altijd even kort op.
De Start/Pauzeknop werkt met ongeveer een seconde vertraging. Twee maal indrukken springt naar het volgende nummer en drie maal springt naar het vorige nummer. In de praktijk kan dit mede afhankelijk zijn van eventuele functionaliteit en instelmogelijkheden (van de rewind knop) van de muziekspelerapp die je gebruikt. Daar kun je evt. instellen of er eerst naar het begin van het huidige nummer wordt teruggesprongen (na meer dan een x aantal seconden spelen) en na nog een keer pas naar het vorige nummer. Dat twee en driemaal drukken simuleert het indrukken van die forward- en rewindknoppen in je mediaspelerapp. Dit zou ook in de handleiding mogen staan. Het kan wat aanleiding tot verwarring geven als je dit niet weet.
Er is een app van LG voor deze speaker.
Music Flow Bluetooth (Play Store)
Met name genoemd (met QR Code) in de (volledige PDF) handleiding.
Reviewscore: 4,1
Ten tijde van de ontvangst van de speaker stond daar deze:
Laatste update: 30-12-2014
Versie: 0.5.18
Ondertussen is er een update verschenen:
Laatste update: 17-4-2019
Versie: 0.5.19
- Compatibility improvement
Ik adviseer om daarmee in de Settings de optie 'Beep Sound', die standaard aan staat, uit te zetten want als je op de speaker de volumeknoppen gebruikt wordt elke keer het geluid even onderdrukt met die optie aan, wat fors irritant is. Dit even stilvallen blijft dan ook wel optreden bij het indrukken van de 'Clear Vocal' en 'Enhanced Bass' knoppen. Dat is niet te onderdrukken. Jammer, want ook dat komt de gebruikservaring niet ten goede vind ik. Of dat een hardwarebeperking van de processor in de speaker is of iets wat met firmware te veranderen zou zijn kan ik niet beoordelen. Wellicht komen we daar ooit nog achter als er een firmware-update zou verschijnen. Ik acht de kans daarop niet heel groot maar vermoed dat de firmware van deze speaker in principe wel te updaten zou moeten zijn. Via de app bijv.
Het acculaadniveau in die app leek eerst niet bijster accuraat en stond meestal langdurig vast op waarden als 20% (bij de eerste keer laden) en 70% (bij het ontladen?). Sinds de update lijkt dit echter beter te gaan.
Je kunt alle instellingen van de speaker via de app bedienen. Draadloos/bedrade ingang, Clear Vocal/Enhanced Bass aan/uit, LED verlichting van de speakerconussen per kleur custom aanpassen/presets kiezen/uit.
Enkele screenshots:
Er zit natuurlijk ook een MP3 speler in de app met de gangbare basisfunctionaliteit. De navigatie is niet heel erg intuïtief en consequent en zal enige gewenning vereisen als je deze wilt gaan gebruiken. De app is ook puur te gebruiken voor de instellingen van de speaker terwijl je daarnaast gewoon je favoriete MP3 speler app gebruikt voor de muziek.
Een aardige functie is de mogelijkheid om twee (Android) toestellen tegelijk met de speaker te verbinden. Dit schijnt dus niet met iPhones te werken. Dan kun je in deze app kiezen tussen 'Private' en 'Party' mode. In Private mode kan de muziek van het spelende toestel niet onderbroken worden door het niet spelende toestel. Pas als het eerste toestel de muziek stopt kan het tweede toestel muziek via de speaker afspelen. In Party-mode pakt een tweede toestel het afspelen via de speaker af van het spelende toestel dat dan in pauzestand wordt gezet. Daarmee kun je dus naadloos van nummer wisselen en met beide toestellen tegelijk in je beheer DJ spelen. Dit is niet afhankelijk van de LG app maar werkt met elke speler. De LG app kiest alleen tussen private en party mode. Deze instelling werkt echter niet 100% betrouwbaar (bij mij). Ook al staat de instelling op Private dan kan soms toch een ander toestel het afspelen via de speaker wegpikken van het andere toestel. Als ik dan bijv. op dat tweede toestel ook via de app de instelling verander dan werkt het plotseling wel weer goed. Of dat een bug is in de firmware van de speaker of in de app is niet echt te beoordelen.
Update 31-5-2019
Er stond een update van zowel bovenstaande als de hieronder genoemde app in de Play Store. Van 29 mei met versienrs. 0.6.0 voor Music Flow Bluetooth en 1.1.0 voor de onderstaande XBOOM app. Bij beide staat als verschil met de vorige versie genoemd:
- Compatibility improvements
Bij de Music Flow app merk ik geen verschil. Mogelijk zijn er wat extra modellen ondersteund nu.
De update van de XBOOM app is interessanter.
Er staat nu ook bij:
[Compatible models]
PK7, 5
En vele andere.
Daarboven staat: Please use the 'LG Audio' app to find compatible models.
Eerst deze update geïnstalleerd. Er stonden nog heel veel klagende reviews van mensen dat hun toestellen geen verbinding konden maken met hun speakers. Die lijken de Music Flow Bluetooth app (nog) niet gevonden te hebben. Slechts één review die over deze nieuwe versie zou gaan... en bij die persoon werkt het schijnbaar nog steeds niet lekker. Bij mij bleek deze versie echter probleemloos contact met de PK5 te maken, in tegenstelling tot de vorige versie zoals hieronder nog staat beschreven wat voor mij nu dus achterhaald is, en alle functies lijken bij een snelle verkenning te werken. Het is een nogal wit uitgevoerde variant op die Music Flow app die verder dezelfde functionaliteit lijkt te hebben. Het is maar net wat je persoonlijke voorkeur heeft dus.
Beide apps kunnen tegelijk contact maken met de speaker en als je muziek in de ene app start stopt de muziek van de andere app meteen en wordt naadloos overgeschakeld. Er lijken geen conflicten te zijn.
Dat LG Audio appje is erg weinig indrukwekkend. Ik vermoed dat als je het als eerste installeert dat het je dan doorverwijst naar de bovenstaande app in het geval van de PK5. Er staan vier balkjes op het scherm voor verschillende series speakers en als je op een van de twee bovenste balkjes tikt (LG XBOOM en LG XBOOM Go) dan opent dat het ondertussen al geïnstalleerde XBOOM appje. Er zit ook nog een zoekbalkje boven waar je evt. op modelnr. kunt zoeken. Verder doet het niets. Ik vond het niet boeiend genoeg om het verder te onderzoeken en heb het weer gedeïnstalleerd en vind het niet eens de moeite waard om mensen hier met een link te vermoeien.
(Het stukje hieronder over de oude versie van de XBOOM app is dus hopelijk voor iedereen achterhaald).
Einde update 31-5-2019
Bij zoeken op LG Xboom in de Play store vond ik ook:
LG XBOOM
Laatste update: 31-1-2019
Versie 1.0.7
Reviewscore: 1,5
Dat is niet in staat om een werkende verbinding met de speaker te maken en geeft allerhande tegenstrijdige (toast) meldingen daarover. Tikje vreemd dat deze app veel nieuwer is dan die oude versie van die Music Flow app, die gewoon ook werkte, maar toch niet werkt. LG zou hier toch iets zinnigs mee willen doen lijkt mij gezien de naam maar ze hebben het (nog) niet werkend gemaakt (voor deze XBOOM serie speaker). Schijnbaar is deze app voor andere modellen uit die XBOOM lijn. Misschien dat er ooit een update komt die wel werkt. Tot dan is deze app nutteloos.
AptX HD Codec.
Deze speaker ondersteunt de aptX HD Bluetooth codec van Qualcomm. Die ondersteunt het versturen van maximaal 48kHz/24bit LPCM audio data door een hoge mate van datacompressie. Hiermee kan draadloos een hogere geluidskwaliteit overgestuurd worden dan bij oudere standaardcodecs of de oudere aptX (niet HD) codec die maximaal 48kHz/16bit LPCM audio data aankan. Hiervoor moet deze codec ook ondersteund worden aan de kant van het verbonden apparaat dat de muziek afspeelt.
Hier kun je checken of je apparaat die codec ondersteunt.
Het valt op dat de grote merken Samsung en Apple deze niet ondersteunen. Dit zou wel eens met licentiezaken te maken kunnen hebben. Zo is er ook een concurrerende codec LDAC die ontwikkeld is door Sony en blijkbaar met ingang van Android 8.0 (Oreo) deel uitmaakt van de AOSP androidversie en door alle fabrikanten meegeleverd kan worden.
Wikipedia over aptX:
Wikipedia over LDAC (nog een beetje kort):
Huawei bijvoorbeeld en natuurlijk LG zelf ondersteunen deze codec wel bij hun nieuwere toestellen.
Ik heb zelf twee devices die aptX ondersteunen. De Music Flow app laat het aptX logo even zien in een toast-achtige melding als zo'n toestel verbinding maakt. Alhoewel ik eerder bij een zoekopdracht van het nieuwste device specificaties op een site tegenkwam waarbij stond dat dat device de aptX HD versie ook ondersteunde blijkt dat achteraf toch helaas niet correct te zijn. Ik heb dat dus niet kunnen testen.
De vraag is hoe hoorbaar het verschil in de praktijk zal zijn. De digitale muziekbestanden moeten natuurlijk zelf al ook met die hoge sample- en bitrate gemaakt zijn wil je er echt maximaal profijt van kunnen hebben. Ik weet niet of het ook voor een stabielere, niet wegvallende, haperende verbinding kan zorgen voor bestanden met lagere bitrates maar bij een grotere afstand tussen toestel en speaker. Ik weet niet of Bluetooth net als WiFi terugschakelt naar een lagere verbindingssnelheid bij groter wordende afstanden. Ik heb daar niet makkelijk iets over kunnen vinden.
Dual Play.
Als je twee van deze speakers hebt kun je ze draadloos koppelen en ze als een set stereospeakers gebruiken. Dan kun je alleen geen twee toestellen tegelijk pairen. Je kunt ook een PK5 met het grotere broertje PK7 koppelen maar dan krijg je geen stereo maar gewoon identiek geluid uit beide speakers. De conussen in een enkele speaker zijn wel linker- en rechterkanalen en dat zal dan verwacht ik bij die PK5 en PK7 combinatie ook wel het geval zijn. Het stereo-effect bij een enkele speaker is door de geringe afstand tussen de conussen natuurlijk minimaal. Voor dat echte stereogeluid zul je altijd twee boxen op enige afstand van elkaar moeten gebruiken. Dat zullen bij deze speaker dan ook twee dezelfde modellen moeten zijn.
Dit staat wat krom beschreven in de handleiding. Zowel in het Nederlands als in het Engels. Dat valt op meer plaatsen in de handleiding op. Ik denk dat het origineel in het Koreaans is geschreven en dat er wellicht eerst een matige vertaling naar het Engels is gemaakt en de andere vertalingen dáár weer op gebaseerd zijn, en dus even matig zijn geworden.
Dat kromme taalgebruik zie je ook als je de App geen locatiepermissie geeft. Dan krijg je elke keer bij het opstarten een wit vlak met de melding: "It is a function which can be used after an app authority is allowed at the Android setting". Met Cancel en Setting eronder. Huh? Storend ook dat dit optreedt. De gebruiker behoort zelf te mogen bepalen of niet essentiële permissies wel of niet gegeven worden en behoort dan niet telkens geconfronteerd te worden met dergelijke nagscreens. Dit gedrag hoort dus eigenlijk uit de app gehaald te worden.
Geluid.
De speaker heeft twee conussen met aan de zijkanten rubberen 'passieve radiators' voor de bastonen. Vergeleken met kleinere speakers die ik heb (o.a. Stereoboomm 500 en TDK Trek Micro A12) kun je de betere lagetonenweergave van de grotere conussen goed merken. Ook als deze grotere speaker even hard staat als de kleinere speakers. De rubberen membranen trillen zeer zichtbaar bij muziek met flink wat lage tonen en als je je vingertoppen erop legt voel je ook de kracht waarmee dat gebeurt.
Wat prettig is is dat ook bij maximaal volume je zo goed als nooit storende vervorming van het geluid hoort. Dergelijke overmodulatie treedt bij kleinere speakers toch wel redelijk snel op. Dat is natuurlijk gewoon een kwestie van op hoe ver je de maximale versterking limiteert. Maar dan kun je natuurlijk een minder groot vermogen bij de specificaties opgeven.
Alhoewel je natuurlijk geen onrealistische verwachtingen mag hebben bij een speaker van dit formaat voelde ik toch af en toe dat ik er iets meer vermogen uit zou verwachten. Dit wordt mogelijk ook beïnvloed door het optische bedrog dat door de vier beugels aan de speaker wordt veroorzaakt. Daardoor oogt het apparaat in zijn totaliteit groter dan het pure speakergedeelte is.
Het maximale volume wordt natuurlijk ook beïnvloed door de luidheid van het digitale gesamplede geluid in het muziekbestand. Daar kunnen flinke verschillen in zitten. Daardoor moet je af en toe het volume (flink) aanpassen als plotseling een nummer in je playlist erg afwijkt daarin. Programma's als MP3Gain kunnen helpen om je MP3 bestanden wat beter op elkaar af te stemmen qua luidheid.
Ondanks dat soms optredende gevoel dat de speaker wat meer volume zou moeten hebben heb ik daarentegen bij bijv. een MP3 van Imany/Filatov/Karas - Don't be so shy weer geen moment het gevoel dat deze speaker niet voldoende luid kan. Dat nummer uit dat bestand springt er bij mij nogal uit qua luidheid. Maar door de bank genomen zal dit toch net niet de speaker zijn om tijdens een feestje een redelijk grote ruimte met voldoende geluid te vullen als je meer wilt dan achtergrondmuziek. Als je dat met een portable Bluetooth speaker wilt doen zul je waarschijnlijk eerder het grotere broertje van deze speaker, de PK7 willen hebben (alhoewel ik die niet heb kunnen testen, maar puur op de specificaties).
Ik heb een diversiteit van muzieksoorten beluisterd. A capella, pop, rock, klassiek. Grote orkesten en solisten. Er vallen geen duidelijke tekortkomingen op bij de weergave daarvan. Het is en blijft natuurlijk een speaker van beperkte omvang zonder aparte lage, midden en hoge tonen conussen zoals die in volwaardige speakerboxen zitten. Daar mag je deze dus niet mee vergelijken. Met de beperkte hardware wordt zonder meer een heel behoorlijk geluid geproduceerd dat niet snel zal teleurstellen. In laatste instantie blijft het natuurlijk ook de kwaliteit van de muziek zelf die het luisterplezier het meest bepaalt.
Dat de Clear Vocal en Enhanced Bass instellingen nieuw uit de doos standaard aanstaan is denk ik geen toeval. Je zult die waarschijnlijk meestal beide aan willen laten staan. Alleen bij nummers met een onevenredige hoeveelheid hoge of lage tonen zul je die evt. wat willen temperen door hier iets mee te veranderen. Persoonlijke smaak speelt natuurlijk ook altijd mee. De een houdt wat meer van een lekkere vette bas dan de ander of vind een stem wat te schel klinken. Dat laatste had ik soms als de speaker flink hard staat bij een vrouwelijke vocaliste. Als ik dan de Clear Vocal uitzette klonk de stem echter meteen weer wat te dof, alhoewel de plotselinge overgang dat natuurlijk ook wat beïnvloedt. Als je zo'n instelling een tijdje laat staan dan pas je je ervaring van het geluid daar ook weer enigszins op aan. Ook daarbij treedt gewenning op.
Bij het bekijken van video is er geen sprake van een vertraging in de spraak door de draadloze verbinding die opvalt. Er is geen waarneembaar verschil met een bedrade verbinding.
Conclusie.
Een behoorlijk veelzijdige speaker met een aantal interessante features zoals de app waarmee alle instellingen bediend kunnen worden, de LED verlichting en de gelijktijdige koppeling van twee toestellen met Private en Party mode. Een fatsoenlijke accuduur en voldoende waterdicht om ook buiten de elementen te kunnen weerstaan. Wil men meer weten dan is er een flinke hoeveelheid reviews van deze speaker op YouTube te vinden.