Gebruikers

11 reviews

LG UltraGear 34GK950F Rood, Zwart

Prijs
€ 1.000,61
Specificaties 34" • 3440x1440 • 144Hz • AH-IPS • 1ms - Bekijk alle specificaties

LG UltraGear 34GK950F Rood, Zwart Review

AtlAntA 28 april 2019, 1.383 views Product gekocht

LG UltraGear 34GK950F Rood, Zwart

Teveel tekortkomingen met een zeer hoge prijs.

Pluspunten

• 21:9 gaming is fantastisch!
  • Hoge refresh gaming is fantastisch!
  • FreeSync, Gsync gaming is fantastisch

Minpunten

• IPS glow op mijn exemplaar was onacceptabel
  • Ghosting/trailing in vergelijking tot mijn Acer XB270HU is volledig onacceptabel.
  • Kleuren uit de doos niet goed. Ook al is het scherm factory calibrated.
  • Hartstikke duur voor de kwaliteit die je krijgt.

3 van 5 sterren (Voldoende)
Ultrawide is prachtig maar dit scherm presteert voor mij onder de maat vergeleken met mijn Acer XB270HU. Ghosting/trailing is erg merkbaar vergeleken met de Acer. De kleuren out of the box (komt gekalibreerd zegt men) zijn redelijk op rood na. Rood staat op standje showroom en moet bijgesteld worden. Een fikse IPS glow linksonder zorgt ervoor dat alles in die regio een gele gloed heeft waardoor van uniformiteit geen sprake is. Het scherm ondersteund HDR400 wat eigenlijk betekent dat je het net zo goed uit kunt laten. In windows ziet het er niet uit en in games valt het nauwelijks op.

Misschien dat enkele problemen op te lossen zouden zijn via een RMA maar vooral het ghosting/trailing zou daarmee niet verholpen zijn ben ik bang. Dus daarom dat ik mijn exemplaar terug heb gestuurd. Natuurlijk heb ik mijn exemplaar getest voor en na de befaamde FW update maar dat maakte helaas geen verschil.

Al met al een prachtig scherm die nog even verder doorontwikkeld had moeten worden voor de release.

Heb jij ook een LG UltraGear 34GK950F Rood, Zwart?

Bedankt voor je review, interessant dat je aangeeft dat er duidelijk merkbare ghosting/trailing zichtbaar is.

Mag ik vragen welke overdrive / algemene instelling je gebruikt hiervoor? Heb je toevallig ook de aanbeveling van TFT central opgevolgd? (https://www.tftcentral.co.uk/reviews/lg_34gk950f.htm#gaming)
Hallo,

Excuses voor de late reactie. Ik had de response time setting op fastest staan. Zoals ook wordt aanbevolen in de TFT central review.
Klopt het dat jouw fps niet tussen 120-144 zat, maar lager was? Dat kan namelijk verklaren waarom je dit scherm zo traag vond: zonder g-sync module geen variable overdrive. De hoeveelheid overdrive is getuned om het beste te werken op 144Hz en dan geldt: hoe lager je fps (en dus hz) onder 144 daalt, hoe meer overshoot je krijgt tenzij je de response time setting verlaagt. Bij lagere fps moet je 'm juist NIET op max zetten.

In het VA-kamp heb ik na de LG 32" ook de Acer Z321QU getest - beide te traag imo (hoewel dat in beide gevallen niet de hoofdreden was van het retour zenden), maar qua responsetijden is het is vooral overshoot dat irriteert. Dat zijn m.n. donkere omlijningen die je dan ziet, een soort posterization / cartoony look. (En soms dingen die knipperen of lichte dingen die kort extra licht worden.)

Wel valt sowieso op dat 27" IPS panelen snellere responsetijden hebben dan 34".
TFTCentral meette bijv. 8.2 gemiddeld, 16.5 max G2G bij de 950F, vergeleken met 5.5 gemiddeld, 6.9 max bij de XB270HU. That said, die cijfers van de 950F zijn niet slecht en een stuk sneller dan de 8.3 avg, 35 max ofzo van de VA panelen die ik testte. De meeste mensen zouden er geen probleem in zien, zelfs niet bij de VA's. Daarom denk ik dat het bij jou vooral om overshoot ging.

Hoe hoog was je fps?
Tijdje geleden dit - de beste wensen nog. ;)

[Reactie gewijzigd door Roenie1 op 4 januari 2020 11:20]

Om maar even de traditie van de zeer verlate reacties hoog te houden,

Als ik het goed herinner heb ik een paar games getest die varieerden van 60 tot ongeveer 140 fps. Het was inderdaad wel duidelijker merkbaar bij de lagere fps'en maar nog steeds merkbaar. Ik heb sindsdien het Gsync broertje in gebruik en ik zou niet weer terug willen.

Wat ik ervan geleerd heb is toch zelf (nog) meer onderzoek te doen en niet teveel op 'gerenommeerde' techtubers (looking at you HardwareUnboxed) vertrouwen.
Van de XB270HU die je noemt bij de minpunten zijn er twee versies: TN en IPS. Welke van de twee heb je mee vergeleken? Dank voor de review.
Ik heb de ips versie. Nog steeds een top scherm met een klein beetje ips glow. Na de LG hebben gehad heb ik in de gaten dat ik met de Acer de panel lottery heb gewonnen.
Bedankt voor je reactie. Ik verwachtte min of meer dat je zou zeggen dat je de TN versie had, omdat je schreef dat de LG zoveel trager is qua ghosting. Het verbaast me dat zelfs tussen panelen met dezelfde tech (IPS, wat al heel lang bestaat), blijkbaar nog steeds zoveel verschil kan zijn. Ook ik had last van ghosting met een nieuw scherm vergeleken met mijn oude, maar ik schreef dit toe aan het feit dat het door mij gereviewde scherm een VA paneel was. Mijn 12 jaar oude IPS heeft niet eens overdrive maar was/is duidelijk sneller.

Ik zoek eigenlijk 31.5 - 32" QHD. Mijn hoop is gevestigd op een LG nano-IPS panel (LM315WQ1) waarmee in 2020 eindelijk IPS-monitors met hoge, variabele refresh rate op de markt zouden moeten verschijnen in QHD, 16:9, 31.5". Heeft 165Hz en een zeer wide gamut. Aangezien in de 34GK950F die jij hier reviewde ook een panel zit van LG hoop ik dat de LM315WQ1 beter wordt... het AU Optronics panel in de 32GK850G-B was in elk geval 3x niks.

[Reactie gewijzigd door Roenie1 op 19 juni 2019 19:02]

Ja de LG was een fikse tegenvaller helaas. Ik heb mijn zinnen nu gezet op een Asus pg35vq. Totaal andere prijsklasse (helaas) maar Nvidia schijnt nogal zeer hoge eisen te stellen aan deze schermen dus ik verwacht (hoop) dat dit scherm niet dezelfde problemen zal hebben. Het is een VA paneel dus in theorie zou ghosting een groter probleem moeten zijn dan bij ips. Ik wacht nog geduldig de reviews af.

En de prijs want die schijnt 2500-3000 te worden. :X
Als responsetijd belangrijk voor je is kun je VA beter links laten liggen. Sneller dan ~7-8ms gaan VA panelen gewoon niet dus aan meer dan 120Hz heb je weinig (1000 ms/8ms =125). Daar kan de fabrikant die er een monitor mee bouwt niets aan veranderen. VA-panelen hebben forse overdrive nodig om zelfs die 8ms te bereiken, dus je als je free-/g-sync gebruikt op VA heb je ook variabele overdrive voltages nodig, anders krijg je overshoot bij lagere fps (indien ruim lager dan de 200hz waar het paneel voor gemaakt is). Variable overdrive is een nieuw concept. Ik weet niet hoeveel schermen er zijn/komen die dat ondersteunen, maar dan nog: het gaat inputlag toevoegen omdat het voor de chip in een monitor nogal een compute-intensieve taak is om 120-200 keer per seconde uit te rekenen hoeveel volt elke individuele pixel krijgen moet. In donkere delen faalt VA sowieso qua pixel respons, ongeacht overdrive.

Van een AU Optronics paneel verwacht ik om te beginnen al vrij weinig... voor dat prijskaartje is AUO een absolute no go, wat mij betreft.

[Reactie gewijzigd door Roenie1 op 20 juni 2019 09:59]

Bedankt voor je uitgebreide nuttige informatie. Blijkbaar worden de panelen die ik zoek nog niet gemaakt dus. De nano-ips die je benoemt in 1 van je eerdere reacties klinkt veelbelovend maar zal zich ook nog moeten bewijzen.

Best wel zonde dat er nu nog geen scherm is die voldoet aan al mijn wensen. Ik heb nu eenmaal aan UW geproefd en wil het liefst zo snel mogelijk weer een UW die wel voldoet aan mijn wensen. De LM315WQ1 is in ieder geval toegevoegd aan mijn watchlist.
Naast trailing/opvallende ghosting bepaalt responsetijd ook de mate van scherpte van het hele beeld terwijl het in beweging is. Als het beeld stil staat wordt het pas weer echt scherp. In-game beweegt alles zo goed als altijd...
Best wel zonde dat er nu nog geen scherm is die voldoet aan al mijn wensen.
Bekend probleem. Mijn huidige monitor is al een half jaartje falende - ik heb kleinere, custom resoluties moeten maken zodat ik de glitches (zwarte verticale strepen) buiten beeld kan houden. Ben 60hz en het gebrek aan sync meer dan zat inmiddels.
Ik heb nu eenmaal aan UW geproefd
It's not for me i.v.m. framerates en schermhoogte. Ik wil 100+ fps en 40cm hoogte hebben, minimaal 37cm. De diagonaal zou daarom minstens ~37.5" moeten zijn, en dus hoge resolutie; minimaal 3440x1440. Dat draait al zwaar, maar in 37.5"+ formaat is er alleen 3840x1600. Gevolg: lage fps en de videokaarten-markt zit op slot. Ik heb nog nooit met UW gespeeld. Worden de zijkanten van je beeld uitgerekt in veel games? Zelfde effect als een ultra-groothoeklens op een camera? Edit: Dat is wat er gebeurde toen ik een 21:9 custom resolutie gebruikte als test in Borderlands. Kon het met fov aanpassingen niet in orde krijgen, want hoe hoger de fov, hoe verder alles in het midden van het scherm van mij vandaan leek; dat werd te klein.

[Reactie gewijzigd door Roenie1 op 20 juni 2019 11:00]

Misschien interessant leesvoer:
nieuws: LG toont ips-monitoren met reactiesnelheid van 1ms

Een opmerkelijk verschil tussen de productpagina's van deze nieuwe modelen en de 34GK950F is dat bij de nieuwe modellen gewoon 1ms staat in plaats van "1ms MBR". MBR refereert naar motion blur reductie oftewel ze gingen daarbij uit van het aangezet hebben van een strobing backlight feature. Lang verhaal kort: de nieuwere nano IPS panelen zouden sneller moeten zijn. (Jammer dat de 31.5" pas later komt.)

https://www.tftcentral.co..._ag322qc4/response_12.png (950F: ~8ms confirmed)

[Reactie gewijzigd door Roenie1 op 20 juni 2019 15:10]

Hier staat een handig overzicht van de stand van zaken omtrent variabele overdrive.

Kortom, alleen met een g-sync module!

[Reactie gewijzigd door Roenie1 op 26 juni 2019 16:26]

Sorry voor de late reactie op je berichten. Met games is het wat een mixed bag qua ondersteuning. Ik speel voornamelijk World of Warships waarbij de extra breedte een wereld van verschil maakt. Ik heb in die game totaal geen fish eye effect en hoef ook niet met fov sliders om te knoeien. Sommige (vooral competitieve) shooters ondersteunen wel die resolutie maar geven je geen extra screen real estate maar meer het fish eye effect om je geen oneerlijk voordeel te geven tov de 16:9 spelers. Ik heb the witcher 3 ook even geprobeerd en dat was echt prachtig. Wil je een complete lijst van welke games UW ondersteunen op welke manier dan is https://www.wsgf.org/mgl/uws een goede site.

Ik heb me de laatste tijd ook wat verdiept in ghosting, overshoot, en variable overdrive. Zelfs freesync2 ondersteun( of vereist) geen variabele overdrive waardoor je dus veel kans hebt ghosting of overshoot. Dit is iets wat ik met mijn huidige (gsync) scherm nooit geen last van heb gehad en nu ik het met de 950f heb ervaren ook absoluut nooit zal accepteren. Ik had dit probleem ook niet verwacht omdat vele bronnen op het internet beweren dat er geen verschil zit tussen gsync en freesync sinds nvidia gsync 'vrij' gaf. Looking at you Hardware Unboxed.. https://youtu.be/icJnTUAaB9Y

Ik heb nog even gekeken naar de Asus pg35v die net is uitgekomen maar toen ik de videos van LTT en Paul's Hardware zag en het halo effect zag dankzij de FALD en daarna de prijs ben ik daar ook maar van afgehaakt. Het 38 inch scherm van LG waar we het eerder over hadden wordt waarschijnlijk vertraagd tot q1 2020 (https://www.tftcentral.co...elopment-plans-june-2019/) en eerlijk gezegd denk ik dat de prijs van dat scherm wel dik over de 2500 euro zal zijn dus dat zal hem ook niet worden ben ik bang.

Nu zit ik serieus na te denken om de 950g van LG te bestellen. Mijn ouder wordende ogen zullen het verschil tussen 120hz en 144hz niet meer zien en zoals jij aankaart zal ik van ghosting ook geen last meer hebben. Het enigste wat misschien nog tegen kan vallen is de af fabriek kalibratie. De gsync variant is namelijk niet af fabriek gekalibreerd.

[Reactie gewijzigd door AtlAntA op 26 juni 2019 23:06]

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren