Intro
Huawei lanceerde 26 maart 2019 de P30 serie.
Hiervoor werd groots uitgepakt met een Event in Parijs.
Tweakers mocht 9 tweakers uitnodigen d.m.v. een loting om mee te gaan naar dit Event inclusief 3 dgn Parijs en het testen van de P30 Pro.
Ik was een van de gelukkigen die mee mocht.
De 3 dagen die ik samen met 8 mede-Tweakers heb mogen beleven waren onwerkelijk gaaf!
De enige eis die Tweakers aan ons oplegde was dat wij een uitgebreide review publiceerde over de P30 Pro.
Of deze nu positief of negatief is doet er niet toe.
De volgende review is dus ook mijn persoonlijke mening waarin ik de toffe trip NIET mee laat wegen.
ps. alle foto's zijn klikbaar voor origineel formaat.
Inhoud
Om de review enigszins leesbaar te houden heb ik deze opgedeeld in een aantal hoofdstukken.
Daarbij maak ik onderscheid tussen de Hardware en de Software, aangezien de software (d.m.v. updates) nog kan veranderen en de hardware vast is.

Hardware
Allereerst de Hardware, welke ik ronduit perfect vind.
Aan alles is te merken dat dit een premium telefoon is.
Hier en daar zouden dingen beter kunnen, maar voor mij persoonlijk doen die geen afbreuk aan het geheel.
Body
Hetgeen wat als eerste opvalt bij elk toestel, de body.
Hier heeft Huawei véél aandacht aan besteed aangezien deze er super strak uit ziet.
De kleur Breathing Crystal is een bijzondere kleur welke mij wel bevalt.

(klik voor video)

Het toestel houdt erg fijn vast en is mooi in balans.
Het scherm sluit ook heel erg mooi aan op de body.
Over de kwetsbaarheid heb ik zo mijn twijfels.
In de preview versie zit een siliconen hoesje, welke naar mijn idee geen overbodige luxe is.
Een screen protector ontbreekt helaas.
Ik wacht met spanning de tests van JerryRigEverything af.
Scherm
Van de body, welke trouwens een IP68 rating heeft, lopen we vloeiend en naadloos over naar het scherm.
Deze is met 2340x1080 pixels prima, maar geen DPI wonder.
Huawei past nog een slimmigheid toe met de resolutie, deze wordt waar mogelijk teruggeschroefd naar 1560x720 om energie te besparen.
Over de kleurenechtheid kan ik geen harde cijfers geven aangezien ik die apparatuur niet bezit. Toch ziet het er op het oog erg netjes uit.
De leesbaarheid van het scherm is erg goed.
In het donker dimt het scherm goed, waardoor het scherm niet vervelend is voor de ogen.
In de volle zon gaat het scherm mooi fel waardoor ook dan alles nog goed te zien is.
Wel zie je op het laatste stukje van de maximum helderheid de kleuren wat fletser worden.
Huawei blijkt niet voor Gorilla Glass gekozen te hebben maar voor een Aluminosilicate glas. Van welk merk deze is, of wat de hardheid is, blijft tot nog toe onbekend.
De P30 Pro heeft een "curved" scherm wat er voor zorgt dat het mooi vloeiend overloopt in de body en ook fijn aan voelt tijdens het vasthouden.
Toch is dit voor mij wel flink wennen op oa websites waar rechte lijnen in zitten.
Je ziet hier de kromming.
Ook is het vinden van een goede TGSP erg lastig hierdoor.
Vingerprintsensor
Over het scherm gesproken, Huawei heeft 2 zaken onder dit scherm weten te verstoppen.
#1 is de speaker welke tijdens het telefoneren wordt gebruikt.
#2 is de vingerafdruksensor.
Deze kennen we van een paar andere merken ook, oa een sonische in de S10(+) en een optische in de 6t.
De P30 Pro heeft zo'n laatste versie er ook in zitten.
Echter werkt deze véél sneller en ALTIJD t.o.v. de 6t.
Gewoon subliem hoe vaak en goed deze sensor werkt.
Connectiviteit
Hetgeen waar de mobile telefoon ooit voor gemaakt is, wordt tegenwoordig al snel overgeslagen.
Cell
De mobiele ontvangst is prima.
Nagenoeg gelijk aan de OnePlus 6t, waarover ik ook dik tevreden was.
De P30 Pro is dual-sim, beide nano-sim. Waarbij Sim 1 aan de voorkant van de tray zit en Sim 2 aan de achterkant.
i.p.v. Sim 2 kan je ook een Nano SD plaatsen, dit is een geheugenkaartje van Huawei welke hetzelfde formaat heeft als een nano-sim.
Tot nog toe van 128GB tot 512GB te krijgen met een snelheid van 90MB/s
Het ontbreken van een speakertje bij het oor merk je niets van.
De andere kant is erg goed te verstaan.
Bij omgevingsgeluid en/of wind is de andere kant zelfs beter te verstaan dan bij de 6t.
Dikke plus punten dus.
P30 Pro
6t

WiFi
De wifi chip is uitstekend.
Ontvangst is goed (al werkt Wifi analyser niet) en de verbinding is ook lekker snel.
Getest in huis op 2m van een Unifi AC LR met 1 muur er tussen:
P30 Pro:
11ms ping, 1ms jitter, 0,0% verlies, 344Mbit down en 433Mbit up.
6t:
11ms ping, 1ms jitter, 0,0% verlies, 333Mbit down en 440Mbit up
GPS
De GPS geeft tijdens tests minder satellieten dan de 6t, maar ondanks dat toch wel preciezer.
P30 Pro:
6t:

Overig
Verder beschikt dit toestel, zoals het hoort bij een flagship, de nieuwste BT versie en NFC.
Ook de USB-C, in USB 3.1, ontbreekt niet. Helaas is de kabel die meegeleverd is alleen geschikt voor USB2.0.
Wat wel ontbreekt is de headphone jack. Persoonlijk kon die mij ook gestolen worden, dus ik mis hem niet.
Een goede BT headset is waar we heen moeten.
Van de interne mono speaker moeten we qua muziek geluid ook niet te veel verwachten, maar navigatie geluid of een hands-free gesprek is prima mogelijk.
Wat echter ook mist, wat bij de 6t ook al miste, is een notificatie LED. Deze had ik op m'n S3 en Xiaomi wel zitten.
En dit is toch wel een gemis. Natuurlijk is het Always On Display een optie, maar deze valt gewoon wat minder goed op dan een RGB LED.
Aangezien het om een OLED scherm gaat, kan Huawei een update uitbrengen waardoor er een paar pixels boven in het scherm gebruikt worden als notificatie LED.
Nu maar hopen dat Huawei dit ook gaat doen.
Accu
Huawei heeft met het ontwerp van de P30 Pro een aantal key points gehad. De accu was er daar één van.
En dat is te merken. 4200mAh!! is er in deze body te vinden. Dat i.c.m. de al zuinige Kirin 980 en de verdere optimalisaties van EMUI 9.1 zorgen er voor dat ik gewoon ruim 2 dagen haal. En dat als heavy user.
Na 1 dag en 17 uur redelijk gebruik (sot van 3u 30min) had ik nog 20% over.
50 min later was de accu weer helemaal vol!!

Camera
Over de camera hoef ik waarschijnlijk niets meer te melden, aangezien elke review hier op in gaat. Niet zo gek ook aangezien de P series altijd al de Photo serie was.
En zoals met de eerdere P series is ook bij de P30 de camera hetgene waar Huawei echt de concurentie een flinke stap voor is.
Voor het eerst is er gebruik gemaakt van een RGGB sensor ipv een RGGB sensor.... wacht, wat???.. de Engelse kreet dan maar... RYYB i.p.v. RGGB.
Huawei heeft er dus voor gekozen om niet voor Groen maar voor Geel te gaan. En dat zorgt er voor dat de sensor 40% meer licht binnen krijgt op de, ook al niet misselijke, 1/1.7" sensor.
Daarnaast gebruikt de P30 Pro een Dual NPU om de beelden te herkennen en de juiste camera instellingen automatisch toe te passen.
Dit zorgt er voor dat zelfs een leek mooie foto's kan maken (
om ze vervolgens met een véél te hoge compressie via WhatsApp, FB of Insta te delen)
De DXO score van 112 totaal, zelfs 119 voor de foto, liegt er dan ook niet om.
Aan sensoren ontbreekt het op de P30 Pro ook niet.
Zo is er een 20MP Ultra Wide Angle Lens op 16mm met f2.2, een 40MP Wide Angle Lens op 27mm met f1.6 en een 8MP 5x Telephoto Lens op 125mm met f3.4.
Daarnaast is de P30 Pro nog uitgerust met een Time of Flight (TOF) sensor waarmee diepte gemeten kan worden.
Wide Angle
De Ultra Wide Angle Lens is een enorme uitkomst voor mij. Met 2 kleine kinderen die opgroeien is afstand nemen voor een foto niet altijd mogelijk.
Door de 16mm is dit meestal ook niet meer nodig. Eerlijk gezegd gebruik ik deze optie ook vaker dan de tele-optie.
De 16mm moet het wel als enige sensor zonder OIS doen.
Zoom
Soms zie je dingen in een reclame waarvan je gewoon weet dat dit niet echt is.
Zoals bijvoorbeeld de reclame van Huawei over de P30 series welke dan zo enorm in kan zoomen op de Eifeltoren dat de tekst te lezen is.
En héél, héél, soms.... blijkt het dan gewoon nog waar te zijn ook.
Ik was enorm sceptisch over die 5x optical zoom met 10x hybrid zoom en 50x digital zoom enz, enz, enz.
Ook tijdens de presentatie werd dit live gedemonstreerd.. ook dit voelde fake.
Maar 2 uurtjes later stond ik zelf met open mond die zelfde zoom te gebruiken... En dit werkt dus echt zo goed.
Onvoorstelbaar.
Mijn 18-125 objectief op de ESO 200D doet dit niet beter.
Om de reclame na te bootsen en te testen, alles los uit de hand geschoten:
Wide angle:
Normaal:
5x zoom:
10x hybrid zoom:
30x digital zoom:
50x digital zoom:

OIS/AIS
Zo veel zoom heb je natuurlijk helemaal niets aan zonder stabilisatie.
De normale lens en de tele-lens zijn daarom voorzien van een erg goed werkende OIS en krijgen daarnaast nog ondersteuning van AIS.
OIS is optisch stabilisatie, een mechanische oplossing.
AIS is elektronische stabilisatie welke door de 2 NPU's erg goed werken (beeldherkenning en pixels verschuiven)
OIS en AIS werken in zowel foto modus als video modus.
Tijdens het filmen krijg je een gimbal effect met het lopen. Alles ziet er veel vloeiender en professioneler uit.
OIS en AIS op 5x zoom: Klik voor filmpje

Foto opties/functies
De foto/video app zit beladen met allerlei functies en hulpjes.
Zo is er een AI modus aan te zetten (heb hem zelf altijd aan staan) waarmee scenes herkend worden. Dit gaat zelfs zo ver dat het systeem oa eten, kinderen, honden, auto's, gebouwen, portret en nachtstand herkend. Uiteraard ontbreekt het in het systeem niet van een deftige HDR functie.
Een van die AI modussen heeft ook los binnen in de camera een optie. Dit is de low-light functie.
Mijn OnePlus 6t had deze functie ook al. En ik was zeer tevreden over deze functie.... totdat ik de P30 Pro gebruikt had.
Hieronder een voorbeeld.
Hoe het er ongeveer in werkelijkheid uit zag, in de WC (gezellig he) 's avonds met de deur op een klein kiertje:
En nu wat de 6t er van maakt.
En dat van de P30 Pro in auto stand en in low-light stand:

Ongelofelijk hoeveel kleur en detail er weer terug komt.
Tot zo ver is alles eigenlijk alleen maar lof.
En dat is maar goed ook, want de hardware is immers vast.
Software
Helaas is dat over de software niet te zeggen.
Maar gelukkig is dat door Huawei d.m.v. updates wel aan te passen..... als ze dat willen.
Begrijp me niet verkeerd, EMUI 9.1 is een goed stuk software waarin over een hele hoop zaken goed is nagedacht.
Energiebeheer en toegankelijkheid zijn perfect in orde.
Verder is de software ook super stabiel en heb ik in de week dat ik hem nu gebruik ook nog geen een crash of vertraging gehad.
Alles voelt ook intuïtief aan. Instellingen zitten op de plek waar je ze verwacht. En als je geen zin hebt om te zoeken, kan je boven in de zoekbalk gewoon intypen wat je wil.
Wat verder opvalt is het nagenoeg ontbreken van bloat-ware. Dit is bij andere bedrijven wel eens anders.
Natuurlijk heeft Huawei een eigen app-store toegevoegd en een paar apps zoals een health app.
Facebook en booking.com staan er op, maar die zijn gewoon te verwijderen.
In tegenstelling tot MIUI (van Xiaomi) heeft EMUI wél de mogelijkheid om te switchen tussen alle apps op de home page (ala IOS) of een app tray (ala stock android).
Dit is een aangename verassing.
De veegbewegingen werken ook prettig. Hierdoor kan je, door van de rand naar het midden te vegen, terug gaan. Of door van de rand onder naar het midden te vegen de "alt-tab" functie oproepen. Veeg je nog een stukje door dan is het de home toets die gesimuleerd wordt.
Dit zorgt er voor dat je nog wat meer scherm over houdt voor content.
Soms kom je nog wel wat rariteiten tegen, zoals de Huawei account setup, hier moet je ter beveiliging van je account je 06 nr opgeven. Deze kan alleen maar met +86 (china) ingesteld worden en niet met +31 of +32. Ook dit is opzich geen probleem en snel te fixen.
Tweak-waardigheid
Waar de problemen voor mij beginnen, is de plek waar het voor de meeste normale gebruikers waarschijnlijk al op houdt.
Al m'n vorige toestellen (sinds de HTC HD2 met oa Ubuntu, Android en WM naast elkaar) hebben Custom Roms gehad.
De ene bijna direct (Xiaomi), de andere pas toen de updates mij te langzaam gingen (s3).
Allemaal waren ze ook binnen 3 maanden ge-root.
Op een toestel na, de 6t. Deze kon gewoon alles al wat ik nodig had (oa call-recording en veel tweaks).
Huawei heeft echter besloten de bootloader te locken. En deze kan je NIET unlocken.
Daardoor dus ook GEEN ROOT en geen custom roms.
Ook de Call Recorder doet het niet. Deze is met ROOT wel makkelijk aan te zetten.
Hoe de launcher van Huawei is weet ik niet echt, aangezien ik vrijwel direct Nova Launcher Prime er op heb gezet.
Prijs
Het laatste deel dat bij de koop van een telefoon vaak mee weegt is de prijs.
voor het 256GB model is dit momenteel bijna €1100,- (daarbij krijg je nog een Wireless charger en een Sonos One).
i.c.m. een verlenging van een abbo kan dit nog wel een flink stuk lager uitvallen.
Persoonlijk zou ik dit toestel niet voor deze prijs kopen.
De 6t heb ik voor bijna €600,- gekocht, maar viel door zakelijk gebruik flink lager uit. (ongeveer €350,-)
€500,- is voor mij voor een mobiel eigenlijk wel de max wat ik uit wil geven.
Gezien de specs van de telefoon had ik dit misschien opgerekt tot 600,- a 700,-
Maar... als ik het geld uit zou moeten geven aan een Apple XS, Samsung S10, of vergelijkbaar geprijsd toestel... dan zou ik zonder twijfel direct gaan voor de P30 Pro.
De Huawei P30 Pro is een enorm tof toestel welke, op de bootloader na, voor mij ook alles bezit wat ik in een toestel zoek.
Super accu, Onvoorstelbare camera, goed scherm en een heerlijke snappy interface.