HP EliteBook 1050 G1 3TN97AV Review

19 maart 2019, laatste update op 27 maart 2019, 1.103 views Rapporteer
Testpanel +2

Een goed presterende zakelijke laptop met extra security features. Er kunnen courante games op gespeeld worden mits ze op medium en HD worden gespeeld. Daarnaast is het een mooi gebouwde notebook die aan de prijs is.

Wat is mijn 2 weken ervaring met deze zakelijke notebook? (incl. filmpje)

Pluspunten

• Bouwkwaliteit
  • Prestaties
  • Speakers
  • Security-features
  • Accuduur
  • Upgradebaar
  • 4K scherm

Minpunten

• Log
  • Geluidsproductie
  • Duur
  • Koelopeningen aan de zijkanten

Review HP EliteBook 1050 G1 3TN97AV

Bij een van de Testpanels van Tweakers ben ik de gelukkige winnaar geworden van "het testen van deze notebook". (plan: Test en maak kans op de HP Elitebook - Zijn ze praktisch genoeg? )

Wat is mijn ervaring met deze zakelijke notebook? Daarvoor heb ik de afgelopen 2 weken geprobeerd het onderste uit de kan te halen. Zie vooral bovenstaand filmpje om een visuele indruk te krijgen van de notebook. Daarnaast heb ik vrij veel benchmarks gedaan en foto's genomen die je hieronder kunt vinden en op mijn ziggo homedrive vanwege ruimte tekort bij Tweakers. Hieronder staat uiteraard mijn gebruikerservaring.
Algemene beoordeling
Ik geef een schets van het vergelijkingsmateriaal dat ik heb om deze laptop te beoordelen. Mijn eerste laptop was de dure desktopvervanger Acer Aspire 8930G-904G100BWn van ruim 4 kilo, vervolgens had ik een Asus Transformer Book T100CHI-FG003B wat een convertible was en ik bezit momenteel een Asus ZenBook UX433FA-A5156T die ik gekocht heb vanwege de compacte afmetingen en relatief snelle soc.

Deze laptops komen qua snelheid en performance niet in de buurt van deze zakelijke HP notebook. Daarnaast is de HP stevig gebouwd en is het een geweldig apparaat om mee te werken. De laptop is dus Lekker vlot en robuust.
Featureset

Links zit er 2x USB 3.0 en een Kensington opening voor beveiliging.
Rechts zit er 2x USB Type-C met Thunderbolt, een audio jack, HDMI 2.0 en een SD-kaartlezer.
Kortom genoeg aansluitingen voor de hedendaagse notebook. Het enige wat mij een klein beetje stoort is dat het opladen aan de rechterkant van de laptop zit terwijl ik gewend ben dat dit links zit.

Ik heb begrepen dat via de Thunderbolt aansluiting het mogelijk zou moeten zijn om de laptop op te laden, het is mij helaas niet gelukt om dit te testen vanwege de beperkte tijd van 2 weken. Voornamelijk heb ik me bezig gehouden met benchmarks.

De belangrijkste kenmerken van de laptop zijn de i7-8850H, GTX 1050 Q-Max, 32GB werkgeheugen en 2 NVME SSD's een van 1 TB en een van 2 TB.

Daarnaast zijn er features zoals openen met Windows Hello door middel van de vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning. Ik heb de vingerafdrukscanner eenmaal geprobeerd en ik kan zeggen dat het werkt, niet zo goed als een vingerafdrukscanner van een telefoon maar het functioneert.
Gezichtsherkenning heb ik vaker gebruikt en in dit geval zorgt het ervoor dat je binnen 12 seconden op het bureaublad bent om te kunnen werken. Daar houd ik echt van.
Prestaties
Ik heb een aantal games getest met hun in-game benchmarks:

Sid Meier's Civilization VI: Gathering Storm 3840x2160 Graphic

- 1920x1080 zonder AA en dergelijke; AVG 60 FPS
- 1920x1080 met AA en dergelijke; AVG 28 FPS
- 3840x2160 zonder AA en dergelijke; AVG 20 FPS
- 3840x2160 met AA en dergelijke; AVG 16 FPS

Alle Games zijn getest met zowel HD (1920x1080) als UHD (3840x2160) resolutie op mijn Recom Cooldesk laptopkoeler en met de voeding aangesloten.
Voor alle benchmark resultaten en de screenshots daarvan zie deze link aangezien er meer screenshots zijn dan ruimte om ze hier te plaatsen.

Daarnaast heb ik uiteraard ook de benchmarks 3DMARK, PCMARK, CINEBENCH en dergelijke getest, zie de afbeeldingen hieronder en in deze link:

De conclusie die je kunt trekken uit alle resultaten die ik bij elkaar heb gesprokkeld is dat op de laptop redelijk te gamen valt. Bij courante games met de instellingen medium HD kom je in het algemeen boven de 40 FPS.

De prestaties van de NVME SSD's zijn uitmuntend. Zowel uit ervaring als op basis van de benchmarks valt te concluderen dat het zeer snelle SSD's zijn. Met mijn Samsung SSD T5 haalde ik met grote bestanden 400 MB/s. Daarmee maak je mij blij.

Opmerking om hierbij te vermelden is dat de notebook bij het installeren van programma's of bij grote workloads soms een 'freeze' heeft. Dat is uitermate vervelend en zou ik niet verwachten bij de prijs van deze notebook. Het komt niet veel voor maar aangezien ik als tester verschillende dingen installeer en probeer, kreeg ik er elke dag wel eens mee te maken.
Beeldkwaliteit
Er zit een goed scherp UHD scherm in deze laptop. Dat viel me meteen op toen ik hem aanzette want ik ben HD gewend. De vreemde keuze die HP heeft gemaakt is om in deze laptop een GTX 1050 in te doen in plaats van een hogere variant. Hierdoor kan nu geen game gedraaid worden op UHD.

Het is niet mogelijk het scherm heel donker te zetten, waardoor het 's avonds wat fel is om te typen. Dit betekent wel dat overdag de notebook voldoende fel gezet kan worden om overal te kunnen werken.
Bouwkwaliteit en Robuustheid

De notebook van HP springt in de categorie Bouwkwaliteit en Robuustheid boven andere notebooks uit. Het chassis is van volledig aluminium materiaal en het scherm is niet te torderen. Hij ziet er robuust uit en dat is hij ook. Als je als werkgever deze notebook aan je werknemer zou meegeven dan kan je verwachten dat hij sowieso niet kapot terugkomt, tenzij het de opzettelijke schuld van de werknemer is.

Ook het openen van het deksel van de laptop gaat voldoende stroef en voldoende gemakkelijk om het met één hand te kunnen openen. Daarnaast, zoals op onderstaand plaatje te zien, is het vrij makkelijk de notebook open te maken om onderhoud te plegen of onderdelen te vervangen. Dat is natuurlijk voor een tweaker een groot pluspunt. Al met al is het HP gelukt om een premium feel te creëren.
Ergonomie
Maar tikt de notebook ook lekker? Jazeker tikt de HP lekker. Persoonlijk ben ik meer onder de indruk van mijn Asus Zenbook maar dit toetsenbord is niet vervelend. Er zit voldoende travel in de toetsen maar ik mis iets wat ik wel voel bij de Zenbook; een klikje of bevestiging dat de toets is ingedrukt of iets dergelijks. Dus de toetsaanslag is goed maar niet voortreffelijk.
Daarnaast zijn de Home, PgUp, PgDn en de End toetsen aan de rechterkant onder elkaar geplaatst. Dat stoort wel en verscheidene keren heb ik daardoor verkeerd getypt of beter gezegd sprong de cursor naar een plek die ik niet wilde.

Ik maak weinig gebruik van het touchpad aangezien ik graag met muizen rondloop. Maar eerlijk gezegd heb ik nog nooit zo'n fijn touchpad mogen aanraken. Het touchpad is groot, gemaakt van glas en het werkt fantastisch. Zelfs de palm detection werkt fantastisch. Ik heb op een van mijn laptops wel eens gehad dat je aan het typen bent en dat de cursor heen en weer schoot, dat zal je bij deze notebook niet ondervinden. Ook het klikken op het touchpad is precies goed, niet te zwaar en niet te licht.
Warmte- en geluidsproductie
Naast de scherpheid van het scherm viel mij nog een tweede punt op aan deze laptop; de geluidsproductie. De geluidsproductie valt mee te leven, maar bij lichte inspanning (reeds bij de Windows update) staat hij te suizen als een opstartend vliegtuig. Hier heb ik mij echt aan gestoord.

Als we verder kijken naar de warmteproductie dan kan worden gezegd dat alleen onder echte belasting met Cinebench de GPU en CPU rond de 90 graden komt, veel verder komt de temperatuur niet. De notebook wordt niet heel warm zoals ik dat wel eens bij andere laptops heb gezien. Dit komt natuurlijk ook door de koelfans die aan beide zijkanten zit.
Als een 'die hard' muisgebruiker is dat niet fijn. Dan heb je continu een windje over je hand heen wat stoort, dat hadden ze bij HP anders mogen doen.
Mobiliteit en accuduur
Ik heb de notebook van meer dan 2 kilogram een paar keer meegenomen naar school. Hierbij kon ik merkbaar voelen dat ik hem bij me had, vanwege het gewicht en doordat hij meer ruimte in beslag neemt dan mijn Zenbook. Ik vond het wel cool om deze dikke laptop mee te nemen aangezien het een zichtbaar luxe notebook is. Qua mobiliteit valt het dus wat tegen, maar dat is begrijpelijk gezien de specificaties en degelijkheid.

De accu van 95,6Wh met bijbehorende accuduur is voortreffelijk, de GTX 1050 kan uitgeschakeld worden waardoor de interne UHD 630 het overneemt en je langer op de accu kunt werken als je zit te browsen of tekst te verwerken. Ik heb helaas niet exact bijgehouden hoe lang de laptop het volhoudt op een acculading. Naar mijn idee is het een paar keer tegen de 8 uur geweest voordat ik hem moest opladen, waardoor ik de accuduur echt goed vind.
Ook opladen gaat snel. Na een half uur wordt hij voor meer dan de helft opgeladen. Dit is ook weer goed gedaan door HP.
Design, Security en collaboration
Als aparte categorie behandel ik de keuzes van HP die gemaakt te zijn om ons leven een stukje makkelijker te maken. Althans dat hoop ik dat ze dat denken. HP heeft voor hun 1030 G3 en 1050 G1 lijn bepaalde keuzes gemaakt om dit te doen.

Het design is Militaire Standaard volgens HP, dan gaan mijn haren al overeind staan; dus hij zou een kogel moeten weerstaan of iets dergelijks? HP geeft aan dat het alle zware omstandigheden moet kunnen weerstaan zoals bevriezen, stoten en verstopping door stof en zand. Nu kan ik met mijn review dit helaas niet testen omdat ik de notebook weer aan Tweakers moet geven, maar misschien in de toekomst... Verder heeft HP het met de Militaire Standaard over het ontwerp, design om onderhoud te plegen en de lichtsterkte die eerder al besproken is.

Security

Waar zal ik eens beginnen...
Als je opstart en je kunt Windows Hello met gezichtsherkenning instellen met daarnaast nog een vingerafdrukscanner, dan ben ik positief verrast over de beveiligingsmogelijkheden. Echter gaat HP nog een stapje verder en levert in mijn ogen bloatware mee. Zelf geven ze aan een compleet arsenaal aan beveiligingssystemen mee te leveren om hacking tegen te gaan.

Bij het opstarten kom je erachter dat er zo'n 20 programma's geïnstalleerd zijn. Ik hou persoonlijk van een clean Windows zonder poespas en dat ik zelf voor de beveiliging zorg. Het webcam schuifje daarentegen is wel heel handig.
Verder levert HP Sure Start, Click, Run, Recover en Multi Factor Authenticate mee. Daarnaast wordt op andere modellen HP Sure View meegeleverd.
Als eerste was ik heel blij om Sure View te testen, hoe teleurgesteld ik wel niet was toen ik erachter kwam dat dit UHD scherm die functie juist NIET heeft.

In het kort komt het erop neer dat HP een secure browser levert, UEFI beveiliging tegen infectie van malware, een speciale hardware controller tegen malware en een Recover en MFA-tool. Er zit dus een chip in de HP notebook die op basis van hardware beveiligd is. Aangezien ik geen beveiligingsexpert ben wil ik aannemen van HP dat beveiligingsopties, zoals je vingerafdruk, veilig op de chip in de notebook wordt opgeslagen.
De rest van de beveiliging zou ik niet over willen laten aan HP en hierbij zou ik liever mijn eigen Open Source weg op gaan.
Kijk ook even naar Linus en wat hij van de beveiliging en Sure View vindt.

Met collaboration gaat het om de flexibele werkplek, dat er noise cancellation wordt toegepast, de speakers luid kunnen en dat er rechtsboven naast de Functietoetsen 3 speciale toetsen zijn toegevoegd. Scherm delen toets, Skype for Business toetsen, zowel aannemen als ophangen en Skype kalender. Persoonlijk gebruik ik geen skype en vind ik het vreselijk om zulke keuzes opgedrongen te krijgen. Extra macro-toetsen is niks mis mee, maar specifiek voor Skype toetsen in te bouwen vind ik niet prettig. Dit had HP weg mogen laten. Als er een bedrijf is dat voornamelijk Skype gebruikt dan zou het natuurlijk wel handig zijn, maar voor mij heeft het een negatieve waarde.

De speakers van de notebook kunnen vrij luid en ik vind het prettig om naar te luisteren. Het geluid springt er niet speciaal uit, maar toch fijn om te horen dat Bang & Olufsen goede speakers kunnen maken.
De prijs ligt boven de € 2.700,-. Hiermee valt de notebook automatisch al boven de prijsrange van mezelf en iedereen die ik ken. Daarnaast zijn er voor minder geld notebooks met betere specificaties beschikbaar.
De vraag is dan wat je voor dat extra geld terug krijgt. Het is een prachtige notebook, mooi strak afgewerkt en erg robuust. De specificaties zijn prachtig, al je software draait erop, je kunt gamen en je krijgt zelfs extra beveiligingsopties. De security maatregelen 'tegen hacking' van HP wegen niet op tegen het prijskaartje. Desondanks blijft het een fantastische notebook, maar ik zou de prijs zonder die beveiligingsopties wel eens willen weten en als de prijs onder de € 2.000,- komt hebben we een deal. _/-\o_

Heb jij ook een HP EliteBook 1050 G1 3TN97AV?

Nette review, maar door de vele afbeeldingen is het wel lastig om erdoorheen te komen. Voornamelijk bij de benchmarks heb ik dat zelf persoonlijk. Mogelijk zou je een volgende keer dit in een tabelletje oid kunnen verwerken ;)
Niet helemaal mee eens. Vindt het een mooie en uitgebreide review. Goed dat je ook veel games en benchmarks hebt gedraaid.
De afbeeldingen van de tests en resultaten maken het voor mij juist afwisselend ipv een grote lap tekst.

Ps ik heb de laptop zelf ook getest maar vind deze review met afstand de beste en meest uitgebreide van alle 6 de reviews van het testpanel.
Mooi gedaan.

[Reactie gewijzigd door Arjant2 op 22 juli 2024 17:35]

Thnx man, goed om te horen. Waardering is altijd fijn.
Ik ben de twee weken vooral bezig geweest met alles installeren en verschillende benchmarks draaien. Ik had gehoopt dat ik door alle benchmarks, wat de meeste Tweakers het beste kunnen waarderen (dacht ik), dat ik een goede kans had om de laptop te winnen.
Die eer is toch naar iemand anders gegaan helaas.

[Reactie gewijzigd door coolyr op 22 juli 2024 17:35]