reMarkable Review

slamslam
6 februari 2019, laatste update op 13 november 2024, 7.452 views Product gekocht

reMarkable

Bijna twee jaar ben ik in het bezit van een ReMarkable paper tablet. Ik heb er bijna dagelijks plezier van. Waarom? Omdat ik bijna geen papier meer gebruik, terwijl het toch voelt alsof ik op papier schrijf. En de ReMarkable heeft mij productiever gemaakt. Lees mijn uitgebreide recensie:

Pluspunten

• Schrijft prettig
  • Vervangt papier
  • Overzichtelijk
  • Handschrift herkenning
  • Intuitief
  • PDFs lezen
  • Rust voor de ogen
  • Regelmatig software updates

Minpunten

• Accu soms leeg als je hem nodig hebt
  • Pennetjes bijkopen (Nespresso model)
  • Prijzig apparaat

Wat is een ReMarkable paper tablet?

Dit device is de vervanger van duizenden losse papiertjes, volgeschreven enveloppen en rondslingerende A4-tjes die ik altijd door het huis laat slingeren. Dit apparaat is mijn kladblok geworden. Hij is zo’n 10”groot en ziet er uit als een soort grote e-reader. Dus met E ink technologie. Hij geeft geen licht, heeft geen backlight zoals een regulier tablet (iPad, Surface) en is rustig voor de ogen. Voor mij belangrijk, omdat ik al veel achter schermen zit en graag afwisseling heb.

Zie het apparaat als een verzameling notebooks. Ik maak bijvoorbeeld voor iedere klant van mij een apart kladblok aan. Ieder kladblok kan bestaan uit lege vellen, of juist met belijning of blokjes. Dat kies je zelf. Hierin kan ik schrijven (of tekenen) met de bijbehorende pen. Ik kan op het apparaat kiezen waarmee ik schrijf, zoals pennen van verschillende diktes en ook potloden. Het grappige is dat je zelfs kunt schrijven of tekenen zoals een potlood echt werkt: met druk. Als ik harder druk, worden de potloodstrepen ook 'sterker'. Ik kan op een pagina dingen verkleinen en vergroten, ik kan ze verplaatsen en ik kan zaken wissen.
PDFs en boeken lezen
Het apparaat heeft mij ontzettend geholpen met het schrijven van mijn boek. De uitgever stuurde mij de opgemaakte versie van het boek als PDF. Ik heb deze op mijn ReMarkable gezet en zo markeerde ik stukken en gaf ik mijn commentaar in de kantlijn. Gewoon geschreven. Ik vond dat fijner dan dit al scrollend te lezen op een klassiek beeldscherm. Ik plaats regelmatig PDF-bestanden op mijn ReMarkable, bijvoorbeeld een voorstel dat ik met iemand doorneem of een artikel waar ik aantekeningen bij wil maken. Of iets dat ik anders uitprint.

Iets wat ik nog niet veel heb gedaan is het lezen van boeken op het apparaat. Ik zou niet aanraden er een roman op te lezen (zou best kunnen hoor), maar mijn eReader vind ik daarvoor fijner. Een studieboek is juist wel handig erop te lezen. Je hebt een groot formaat en je kunt meteen aantekeningen maken en delen van de tekst markeren. ReMarkable heeft ondertussen een update gedaan waardoor de leeservaring verbeterd is.
Hier heb je toch een tablet voor?
Ik heb zo’n tien jaar bij Microsoft rondgehangen. Daar moet zoveel mogelijk in één apparaat zitten. Denk aan de Surface, een tablet met een pennetje (waar ook nog eens een toetsenbord aan geklikt kan worden). Toch geeft de ReMarkable een compleet andere ervaring omdat het apparaat 100% is gemaakt voor het schrijven met de hand. Je hebt geen backlight, het is rustig voor de ogen en bovenal: het kan niets anders. Dit klinkt vreemd, maar ik vind het fijn dat het apparaat alleen kan waarvoor het gemaakt is. Ik krijg geen e-mail-notificaties en ik kom niet in de verleiding te gaan Facebooken. Ik ga op een rustige plek zitten en het is ‘ik en mijn ReMarkable’. Voor mij een manier om even goed na te denken zonder afleiding. En de schrijfervaring is echt superieur boven een regulier tablet.
IJsbreker en persoonlijker
Als ik een afspraak met iemand heb, dan vind ik het altijd ongemakkelijk om een soort barrière te plaatsen tussen mij en degene met wie ik spreek. Met je laptop klap je zo een muurtje open tussen jou en je gesprekspartner. De ReMarkable is digitaal, maar ligt gewoon voor je. Veel persoonlijker. Daarnaast merk ik dat het tot nu toe een leuke ijsbreker is. Ik krijg er veel vragen over. Wel oppassen, want het kost tijd die ik soms liever anders besteed.
Zet hij mijn handschrift over in tekst?
Deze vraag krijg ik veel: wordt mijn handgeschreven tekst overgezet in een document op de computer? Het antwoord is ja. Het heeft tablet 'handwriting recognition'. In de settings heb ik eerst voor Nederlands gekozen, zodat hij mijn taal herkent. Mijn eerste test is verbluffend. Ik had niet verwacht dat het apparaat mijn handschrift, dat nou niet het mooiste is, zou herkennen. In de test heb ik een paar woorden geplaatst als 'parallellogram', '11', 'Eén', 'één' en '100%'. Geen probleem voor ReMarkable. Er zijn slechts een paar details niet overgenomen, zoals hun eigen merknaam. De hoofdletter M is een m geworden.

Proef op de som: Laura die tegenover mij zit krijgt altijd klachten over haar lelijke handschrift. En om eerlijk te zijn, dat is het ook. Het resultaat: wat meer foutjes, maar desondanks nog steeds verbluffend. Vond ze zelf ook.

Je kunt meerdere pagina's tegelijk omzetten naar getypte tekst. Je moet wel verbonden zijn met Wifi, anders werkt het niet. (Je kunt hier meer lezen over deze functionaliteit.)
Nog iets op aan te merken?
Sinds ik de ReMarkable heb zijn er al een paar software updates geweest. Het resultaat was dat de battery-life een stuk verbeterd is. Daar was ik in het begin niet heel tevreden over. Nu wel, al komt het nog wel voor dat hij net bijna leeg is als ik hem nodig heb. Dat is dan wel mijn eigen schuld. Opladen gaat simpel, met mini USB. Je kunt dan gewoon doorwerken. De batterij gaat trouwens dagen mee.

Je kunt (nog) geen pagina’s verplaatsen. Dus als ik iets in het verkeerde kladblok schrijf, dan kan ik het niet overzetten naar de juiste.

Het Nespresso-model. Het penpuntje slijt langzaam, dus je zal nieuwe moeten bestellen als ze op zijn. Er zitten standaard acht penpuntjes bij. In zestien maanden heb ik er ongeveer vijf versleten. De prijs is twaalf dollar voor acht ‘marker tips’. Dus betaalbaar. Je moet ze wel even op tijd bestellen als ze op zijn. In de pen zit een plekje voor een reservepenpuntje, dat is wel prettig.

Ik vind de User Interface goed en intuïtief. Hier en daar zie ik nog wel verbeteringen. In het afgelopen jaar heb ik wel zaken zien verbeteren met de software updates. ReMarkable luistert goed naar haar klanten en pakt bugs en feedback regelmatig aan.

Ik hoop op een Pocket app op het apparaat, net als op mijn Kobo-eReader. Die is er dus nog niet.

De prijs is aan de hoge kant ($599). Ik raad ook aan de ‘Folio’ te kopen die je ReMarkable beschermt. Die komt er nog bovenop.
Tot slot
Ondanks de hoge prijs raad ik de ReMarkable van harte aan. Het heeft mijn manier van werken veranderd en mij productiever gemaakt. Daarnaast is het gewoon een cool ding om te hebben (ik ben een gadget-freak). Het is niet de vervanger van je tablet (die kan veel meer) en ook niet van je eReader (die leest echt prettiger). De ReMarkable is wél de ultieme vervanger van je papier en van al die Moleskine boekjes die je iedere keer volkalkt. En dan heb ik het nog niet over al die A4-tjes die overal rondslingeren. De mogelijkheid om documenten en boeken erop te zetten en daar aantekeningen op te maken vind ik een handige extra.

De ReMarkable helpt mij om georganiseerder en met meer focus te werken en ik vind het een geweldig hulpmiddel om tijdens gesprekken met klanten in te zetten.

Heb jij ook een reMarkable?

Heb even de website bekeken, twee dingen zijn mij niet helemaal duidelijk;

Hoe makkelijk haal je deze notes uit deze tablet? Kan je sychroniseren met Onenote of Evernote?
Waarom verslijten die puntjes? Dat gebeurt bij een Wacom of soortgelijke tablet toch ook niet zo snel?
Thanks voor jouw review! Ik ben stiekem ook wel benieuwd naar de synchronisatie mogelijkheden?

Ik denk dat ik hem maar gewoon voor de vrouw bestel en als het niet bevalt dan mag hij weer terug..

Kleine update ten aanzien van jouw referral link, ik heb zojuist de code aangevraagd en deze werkt t/m 7 dagen NA aanvragen, dus ik zou de tekst op Slam.nl even aanpassen :)
Blijkbaar kan je hem nog wel aanvragen en krijg je een code maar kan je de code vervolgens niet meer gebruiken omdat het referral programma verlopen is 8)7

[Reactie gewijzigd door reeging op 22 juli 2024 21:01]

Als ik het goed begrijp heb je er niets meer aan als de cloudservice verdwijnt......

Jammer maar helaas, al een keer meegemaakt. ☹️
Nee hoor, je kunt namelijk ook gewoon via USB syncen. Het apparaat draait op Linux en ze geven je er het rootwachtwoord bij. Je kunt dus ook zelf met SSH, SCP en rsync aan de slag. Ideaal.

Je kunt de reMarkable dus ook prima gebruiken zonder de cloudsync! Alleen is het ietsjes meer 'tweaken' :).
In welk formaat slaat de reMarkable je notities die je kan syncen op? En de annotaties bij een pdf/epub?
Kun je iets zeggen over de ervaringen met epubs? Ik ben op zoek naar een apparaat voor notities en om als grote ereader te gebruiken. Nu heb ik wat reviews gelezen/bekeken maar er wordt bijzonder weinig aandacht aan dat laatste onderdeel besteed. Ergens wordt het 'rudimentair' genoemd, maar dat is in een vrij oude review dus ik ben wel benieuwd of dat inmiddels verbeterd is. Heb je hier ervaring mee?
Ik lees er niet zoveel op, dus ik kan niet het beste antwoord geven.
Ik lees meer op mijn ereader. Wat ik er mee gelezen ging prima.
Je hebt geen backlight zoals veel ereaders hebben, maar je kunt wel weer aantekeningen maken.
Het eerste keer laden is soms even wachten, als je eenmaal in het boek zit gaat het omslaan/bladeren snel.
Er zit verder een zoekfunctie op en je kunt de settings van de text aanpassen, dat heb ik zelf verder niet geprobeerd. Er komt overigens ook een nieuwe versie van Remarkable aan, de Remarkable 2.
Thnx voor je snelle reactie.

Op dit moment heb ik een oude 6" ereader. Voor epubs enzo prima maar voor PDF is het totaal ongeschikt. Ik heb een 8" ereader gehad maar daarvan is het scherm helaas gebroken. Ook die deed epubs prima, PDF kon nét zonder te hoeven zoomen maar hield niet over. Met een 10" zou dat goed moeten lukken, lijkt me.

Uit jouw reactie maak ik op dat epub-support voldoet aan wat ik ervan verwacht. Ik weet niet waarom epub-support 'rudimentair' genoemd wordt, dat wordt verder niet gespecificeerd. Maar wat moet een ereader meer kunnen dan voor- en achteruit bladeren, fontsize vergroten/verkleinen en misschien een keer naar 'pagina' X springen? De enige aanvulling waar ik zeer in geïnteresseerd ben, is de mogelijkheid om notities binnen epubs te maken. Uit reviews van andere apparaten maak ik op dat er verschillende apparaten zijn (€500+) waarbij dat probleemloos werkt en dat die ook binnen de epubs zichtbaar blijven. (in elk geval zolang de epubs op hetzelfde apparaat blijven) Van de Remarkable kan ik dat niet terugvinden.

Dat de Remarkable geen backlight heeft, vind ik geen probleem. De backlight van beide ereaders heb ik, op een enkele zeer zeldzame keer na, nog nooit gebruikt.
Er komt overigens ook een nieuwe versie van Remarkable aan, de Remarkable 2.
Klopt. Ik was er om de één of andere reden van uitgegaan dat je de Remarkable 2 kon pre-orderen voor de introductieprijs van de Remarkable 1 maar ik zag vandaag stom toevallig dat je je em al voor €400 kunt pre-orderen. De Remarkable 1 kun je voor €329 of zoiets bestellen, inclusief beschermhoes en pen. Daar werd ik eigenlijk door aangetrokken.