Ik heb deze set nu al vele jaren in gebruik. Nu ben ik de afgelopen maand op zoek gegaan naar een alternatief wat nog beter zou klinken. En dat is eigenlijk de reden dat ik voor dit wat oudere product toch nog eens een review wilde schrijven: ik heb niets kunnen vinden wat ook maar in de buurt komt voor deze kwaliteit in dit formaat!
Mijn use-case
Ik gebruik de speakers op mijn bureau naast mijn computer scherm. Ze zijn via USB aangesloten op mijn iMac en ik heb daarnaast wat experimenten gedaan om ze aan te sturen met mijn Chord Poly/Mojo. De meeste muziek beluister ik via Roon op m'n iMac waar ik mijn eigen collectie en via Tidal muziek afspeel. Mijn muziek voorkeur is een vrij brede mix van Pop/Rock/Blues/Klassiek/Jazz, HipHop/R&B/Dance is niet zo mijn ding...
Ik heb een redelijk collectie (50+ albums) van HD opnames, vaak specifiek van opnames die van erg hoge kwaliteit zijn (Reference Recordings, Chesky, Challenge Classics, Properius, 2xHD, L2, Opus3).
Ik ben installaties van behoorlijk niveau gewend, in mijn woonkamer speel ik met B&W 800D3 - Ayre versterkers - DCS CD speler.
Uiterlijk
Smaken verschillen natuurlijk altijd maar het bijzonder van dit setje is dat ik altijd positieve reacties krijg op het design. Mijn setje staat opgesteld naast een iMac en het past gewoon perfect.
De afwerking is van hoge kwaliteit en de speakers staan lekker stabiel op het bureau.
functionaliteit
De luisprekers kunnen zowel via USB als analoog aangesloten worden. Daarnaast kan het volume op de speaker zelf ingesteld worden en kan er een hoofdtelefoon op aangesloten.
De ingebouwde USB DAC kan maximaal 48kHz/16bit aan. Dat is niet meer helemaal van deze tijd wat specs betreft, maar blijkt uitstekend te werken als het om geluidskwaliteit gaat. Ik heb vanwege deze beperking toch een ster minder gegeven op 'Featureset'.
Geluidskwaliteit
Dit is natuurlijk waar het uiteindelijk allemaal om draait. En zoals bij de introductie al aangegeven, ik heb nog steeds niets kunnen vinden wat ook maar in de buurt komt van deze speakers. In elk geval niet iets met een vergelijkbare (kleine) maat.
Voor mij zijn de volgende aspecten belangrijk als het gaat om zoiets persoonlijks als 'geluidskwaliteit' (min of meer in volgorde van prioriteit):
- Een open geluidsbeeld dat los komt van de speakers en een mooi ruimtelijk plaatje neerzet
- Natuurlijke weergave van stemmen en akoestische instrumenten
- Neutrale klankbalans, dit is op zich al een discussie op zich maar ik merk dat ik in veel systemen liever minder nadruk op het hoog en het laag zou leggen.
- Goede definitie van het laag, zowel in toonhoogte als in dynamiek. Ik geef de voorkeur aan minder 'gewicht' als dat een betere definitie en diepere frequenties oplevert.
- Krachtige weergave van dynamische passages in muziek
De MM-1 scoort op al deze punten opmerkelijk goed. Met klassieke muziek kun je perfect de diepte van een concertzaal 'zien' in de opname. Tracks die ik daarbij vaak gebruik zijn 'Bach & Telemann: Sacred Cantatas / Philippe Jaroussky' en de Kansas City and Minesota orkest opnames op het Reference Recording label. Maar de meeste Jazz opnames van het Chesky label (b.v. Entre Cada Palabra van Marta Gomez) zijn hier perfect voor. Als dit allemaal te exotisch is voor je, probeer dit dan eens met 'Turn me On' of 'Come away with me' van Norah Jones.
Stemmen van bijvoorbeeld Norah Jones of Marta Gomez klinken erg geloofwaardig en lijken bij je in de ruimte te staan. De stem van Lorde in het nummer Liability is regelrecht kippenvel, zoals ik het ook in mijn woonkamer systeem ken.
Met dat album van Lorde is ook de definitie in het laag goed te testen. Met het nummer Green Light gaat het zeer diep en het bijzondere is dat het ook nog eens écht punch heeft. Het laag is veel krachtiger en met meer definitie dan je van zo'n kleine speaker zou verwachten. Nu is dat iets wat vaak gezegd wordt van kleine speakers, maar in dit geval is het een wel erg compacte speaker en is het laat onwaarschijnlijk goed. Ik heb heet idee dat slim gebruik gemaakt wordt van het effect van het bueraublad in de DSP software.
Met name het eerste punt is wat ik mis bij vrijwel alle speakers die wat formaat betreft vergelijkbaar zijn. Ik kan verschillende kleine speakers opnoemen die dit ook echt goed doen, maar die zijn allemaal groter en passief (en hebben dus nog een versterker nodig). Ik heb de afgelopen maand verschillende actieve compacte/bureau luidsprekers beluisterd. De enige die in de buurt komt wat betreft mijn belangrijkste wensen is de KEF X300. Maar deze is beduidend groter en ook bijna 2x zo duur. Daarnaast is het klankkarakter niet helemaal mijn smaak (Het mid-hoog is voor mij te fel, vooral bij klassieke muziek).
De alternatieven zijn dus groter, duurder of hebben nog een versterker + DAC nodig.
Mijn besluit is dus simpel: ik blijf gewoon lekker naar de MM-1 luisteren
Ik weet dat deze speakers al wat ouder zijn, maar ik hoop dat deze review nog van nut kan zijn. Misschien als je een setje gebruikt kunt kopen, gelijk doen! zou ik zeggen.