Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Bowers & Wilkins MM-1 Review

+2
PdeBie 2 december 2013, laatste update op 11 januari 2017, 6.671 views

Bowers & Wilkins MM-1

Groots geluid uit een kleine speaker. Superieure geluidsweergave in een zeer chique en tijdloos ontwerp.

Pluspunten

  • Overweldigende geluidsweergave
  • Hoogwaardige materialen gebruikt
  • Tijdloos ontwerp
  • Uitstekende afwerking

Minpunten

  • Iets te kort meegeleverd snoer (1.5m) voor plaatsen speakers naast dual-monitor setup

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Mid- en hoogweergave Score: 5
Basweergave Score: 5
Film/gameweergave Score: 5
Muziekweergave Score: 5
Vormgeving Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Featureset Score: 4
Prijs Score: 4
Zie onderaan dit verhaal voor eventuele updates

Intro
Mja, wat kan je allemaal zeggen over deze speakers? Ik weet niet waar te beginnen. Het begon voor mij in ieder geval met de zoektocht naar een vervanger voor mijn 5.1 set van Logitech.

De zoektocht
Ik was dus in het bezit van een 5.1 set van Logitech. Een set welke ik op mijn kleine computerkamer bij mijn ouders thuis gebruikte voor eigenlijk alles. Muziek, films, gamen.
5 jaar geleden ben ik op mezelf gegaan en toen is de 5.1 set mee verhuisd. De kleine computerkamer is echter 'vervangen' door een grotere werkkamer en de snoeren van de 5.1 set waren verre van lang genoeg om de speakers optimaal te kunnen plaatsen. Aangezien ik geen zin meer had om alle kabels te verlengen en ik eigenlijk een zo 'clean' mogelijke werkplek wilde hebben, ben ik op zoek gegaan naar een kleine, goed klinkende en goed uitziende set speakers. Budget? We zien wel wat het word....

Winkel in/winkel uit
De zoektocht begon voor mij, zoals de meesten misschien denken, niet op het internet, maar in de winkels. In Utrecht (waar mijn vriendin woont) zitten enkele hifi zaken waar ik naar binnen ben gewandeld. Uiteindelijk kwam ik terecht bij HiFi Klubben.

In deze winkel werd ik meteen vriendelijk te woord gestaan en bij mijn uitleg dat ik een speakersysteem zocht wat zo min mogelijk ruimte innam, maar zo'n mooi mogelijk geluid gaf, nam de verkoper mij mee naar een demostand van de B&W MM-1 set. "Jij zoekt dit", zei de verkoper.

Demo
Ik zag B&W en dacht 'hmmm ok, we wachten het af'. Mijn ervaringen met B&W was vrijwel nada, noppes, nul, maar ik heb het merk bij enkele kennissen zien staan en dat klonk toch altijd wel goed. Dat waren echter altijd flinke torens en dit waren wel hele kleine speakertjes zeg. De verkoper verteld wat over de speakers. Ik blijf me echter constant afvragen of dit wel echt is wat ik zoek. De speakers zijn namelijk niet veel groter dan een satelliet speaker van mijn 5.1 set.

De verkoper vraagt aan mij wat voor muziek ik graag luister.
"Eigenlijk luister ik alles wel", zeg ik. "Als het maar lekker klinkt". De verkoper start Spotify op de aangesloten laptop op en start het nummer "Layla" van Eric Clapton.
En toen........toen werd het stil..........

Overweldigend
Niet dat de speakers geen geluid gaven, maar ik werd stil. Ik wist niet wat ik hoorde. Wat kwam hier een briljant geluid uit.
Het publiek klinkt alsof ik zelf in de zaal zit. De gitaren alsof er iemand live een gitaar zit te spelen in de winkel en de stem van Eric Clapton heb ik nog nooit zo zuiver horen klinken. O+
"Iets meer swingends proberen?", vraagt de verkoper. Hij zwengelt "Rock with you" van Michael Jackson aan. Alle tonen worden keurig weergegeven. Stemmen zijn super en ik kan het niet laten mijn hoofd en rechtervoet op de maat van de muziek mee te laten tappen. De bass weergave is zo goed, dat je in het geheel de subwoofer niet mist. Het geluid klinkt heel ruimtelijk en ik ben er zo door overdonderd dat ik niet eens door heb dat er inmiddels nog meer klanten achter mij zijn gaan staan om mee te luisteren. Zo komen er wat nummers langs en bij elk nummer verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. :)

Prijs
Maar goed, geluidsweergave is dus helemaal top. Zeker voor in een ruimte waar voornamelijk gewerkt gaat worden. Ik ben benieuwd naar de prijs. De prijs is maar liefst 499 euro. Wablief? :|
Hoop geld. Een HELEBOEL als je het mij vraagt.

Overpriced?
Is dat niet een beetje teveel van het goede? :?
In mijn ogen (en oren) is het B&W MM-1 speakersysteem een geweldig systeem. Het systeem ziet er super chique uit. Met dit ontwerp kan je zo twintig jaar verder. Zo tijdloos als het is. Het neemt totaal geen ruimte in beslag.En het belangrijkste: Het systeem klinkt helemaal super. Of je het volume nou laag of hoog hebt, het blijft zuiver!
Of je nou muziek luistert, games speelt of films kijkt.... het systeem klinkt gewoon super.

Is het de 499 euro waard? Ik vind van wel. _/-\o_

Maar.....
Uiteraard heeft het systeem ook een aantal minpuntjes. Naja, minpuntjes wil ik het niet echt noemen. Maar het zouden dingen kunnen zijn waar je over valt.
- Het systeem is voorzien van een afstandsbediening. Gebruik ik deze? Eigenlijk alleen om de speakers in en uit te schakelen. Voor volume heb ik mediatoetsen op mijn toetsenbord. In- en uitschakelen kan tevens ook op de speakers zelf uiteraard.
- Een speaker wordt warm, de ander niet. De bovenkant van de speakers is gemaakt van geborsteld aluminium. Omdat een van de speakers een interne geluidskaart/versterker heeft, wordt deze speaker warm (niet heet!) aan de bovenkant en de ander niet. Probleem? Nee, absoluut niet. Je zit toch niet constant aan je speakers.
- Om de ene speaker te verbinden met de andere is er een kabel meegeleverd. Deze is echter wat aan de korte kant (1.5m om precies te zijn). Zeker als je net als mij een dual screen setup van 24" monitoren hebt, merk je dat de kabel voor het fijne net even wat langer had mogen zijn. Hij staat niet onder spanning (als in strak), maar veel speelruimte heb je niet. Er is overigens wel een verlengkabel verkrijgbaar: http://www.bowers-wilkins...cessories/MM-1-cable.html

Eindoordeel
Belemmeren deze "minpunten" mij in de keuze om dit systeem aan te schaffen? Absoluut niet. De geluidsweergave is superieur te noemen en ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat ik het zo lang met mijn 5.1 set heb vol gehouden. Ik had op mijn kleine computerkamer een concertzaal kunnen hebben met deze B&W MM-1 set.

Dus zoek je een set die qua geluid bijna niet te overtreffen is op PC speaker gebied? Kijk niet verder. Dit is de set die je moet hebben!

Update 11-01-2017
Inmiddels ben ik enkele dagen over op Windows 10 (de oorspronkelijke review is gebaseerd op Windows 7) en ik ben tegen een vreemd issue aangelopen. Ik moet in Windows 10 het volume van de speakers redelijk opvoeren wil ik een beetje normaal geluid hebben. Waar ik in Windows 7 op volume 10~20 normaal YouTube kon kijken, kon gamen en op volume 50~60 serieus hard kon "knallen", moet ik de speakers voor een beetje normaal "YouTube" volume de speakers op 60~70 zetten. Dit vind ik raar. Ik heb nog geen nieuwe versie van software of iets dergelijks kunnen vinden, dus ik hoop het met een instelling in Windows 10 te kunnen fixen. Tot op heden nog geen oplossing dus helaas. Zodra ik iets ontdekt hebt, zal ik deze review updaten.

Heb jij ook een Bowers & Wilkins MM-1?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (32)

Wijzig sortering
Voor geïnteresseerde: de meegeleverde kabel is 1,5 meter.
Dank je wel. Ik heb het in de review toegevoegd.
Top!

Deze speakers hebben zelfs firmware. De nieuwe firmware is te downloaden vanaf: http://bowersandwilkins.custhelp.com/app/home/p/29,30. De meest recente firmware is van 3 maart 2015 dus ze lijken er nog geregeld mee bezig te zijn. Helaas is er niet echt een changelog aanwezig dus wat er precies gewijzigd is zou ik niet durven zeggen.
Ik weet niet of die firmware voor de MM-1 set is. Zie namelijk hier dat de MM-1 op versie 2.11 staat (die heb ik momenteel).

http://bowersandwilkins.c...Tk4MC9zaWQvTlYzUVg4bW0%3D

In maart is wel de laatste firmware voor de Zeppelin Air uitgekomen:
http://bowersandwilkins.c...id/1138/p/29,30/related/1

Alleen het zip bestand wat je krijgt heet wel 20150330_MM1Programmer_v3_Win64. Daar staat MM-1 in, dus mja... heel duidelijk is de website niet.
Die firmware doet niet veel, sterker nog, die werkt bij mij niet eens. De firmware vind de speakers niet.
Bij mij werkt het wel. Je moet even wachten voordat de MM-1 weer wordt herkend, dan pas firmware updaten.
En merk of zie je verschil?
Nee, ik merk geen verschil. Ik had spontaan op de link van dvdheiden geklikt en de upgrade uitgevoerd. Normaal doe ik geen firmware upgrade zonder reden. In de device manager kan ik de versie niet terug vinden. In de properties staat bij location: (0000.0014.0000.003.003.000.000.000.000)
MM-1 Computer Speaker Release Notes
Release V3
Release Date: April 2015
Host Firmware: 3.0
Author: M. Taylor
• Reduces standby power to 0.5W. Product will comply with the European Commission’s EC Regulation 1275/2008.
• Holding the power button for 4 seconds will turn the product and LED off.
• Allows automatic audio routing via USB when connected to a Mac.
• Fixes to improve audio performance.
ah kijk. Die had ik nog niet gezien. Zal vanavond eens updaten :)

Vooral dat compleet uitschakelen is wel echt een topper. Scheelt toch weer onnodig verbruik.
De site is inderdaad niet duidelijk. Ik ga wel eens kijken wat die laatste firmware doet en dan zal ik hier laten weten.
Je hebt het over een wat korte kabel. Weet je misschien hoe lang de meegeleverde kabel is?
Niet precies (kan het ook niet zo snel online vinden), maar er is een originele verlengkabel (1 meter) voor beschikbaar:
http://www.bowers-wilkins...cessories/MM-1-cable.html

De speakers staan net iets breder dan mijn 2x 24 inch monitoren en de kabel staat nog niet geheel strak.

[Reactie gewijzigd door PdeBie op 25 november 2014 16:27]

De verlengkabel had ik gezien ja, maar vroeg me vooral af hoe lang de standaard kabel is. Een gemiddeld 24" scherm is zo'n 50 a 55 cm breed. De originele zal dus zo'n 1 a 1,5 meter zijn.
Zoiets inderdaad. Niet heel lang, maar op zich groot genoeg. Het is jammer genoeg geen normale speakerkabel, anders had je elke willekeurige kabel kunnen gebruiken die er is.
Ik heb verschillende sets beluisterd. Waaronder de Audioengine 5+. Mijn bevinding.... het geluid van de 5+ komt niet eens in de buurt van de MM-1.... ¤499,- is een hoop geld. Maar bedenk dat je daarvoor ook een ingebouwde DAC krijgt. Het is echt elke cent waard. Mocht je twijfelen: neem de B&W op proef, gegarandeerd dat je 'm niet terugbrengt naar de winkel :-)

Aanvulling: zou het mogelijk zijn het snoer te verlengen?

[Reactie gewijzigd door mebrein op 6 november 2014 12:37]

Hoe klinken ze als de bron wat minder is, internetradio bijvoorbeeld?
In de reviews lees je dat ze dan wat minder klinken.
Ik ben benieuwd hoe jouw ervaring daarmee is.
Ik luister vrij veel Spotify en dat klinkt prima. Internet radio luister ik nooit, dus daar kan ik weinig over zeggen. In games klinken ze overigens ook erg netjes.

[Reactie gewijzigd door PdeBie op 13 oktober 2015 07:59]

Leuke review, o.a. door deze review gekocht. Ik heb hem nu twee weken in mn bezit. Ben erg blij mee, en dan ben ik die ¤400,- zo vergeten.

Weet jij hoe het zit met automatisch uitgaan? Ik heb het idee dat die van mij dat niet doen. En als ik op de aan/uit-knop druk begint het blauwe lichtje te knipperen, maar als ik op de aan/uit-knop van de afstandsbediening druk, springt hij wel op rood.

Jij hebt er al jaren ervaring mee, dus ben benieuwd of jij dit ook hebt.
Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik dat nooit geprobeerd heb. Ik zet ze altijd met de remote gewoon uit. ;)

Maar de set klinkt goed hè?! Echt een geweldige set.
Ik weet niet wat je muzieksmaak is, maar je moet het nummer Enjoy the Silence van Depeche Mode eens goed hard draaien. Of Iris van The Goo Goo Dolls en dan vanaf 2:35 ongeveer. Zalig!
Bedankt! Heb voor de gein de nummers even opgezocht, want kende het niet heel goed. Het klonk inderdaad erg mooi.
Ikzelf krijg altijd dat gevoel bij 4:38 van Goodbye Stranger van Supertramp. Ook wel een leuke om eens te beluisteren.

Zit zelf meer in de classic rock van jaren 70/80
Is zo iets ook te combineren met tv of ps 4 ? Of moet dit voor de beste weergave van geluid op een pc worden aangesloten ivm drivers.

Tv en ps 4 hebben namelijk ook usb aansluiting..

Mvg,

Kevin
Dit zijn echt PC/Laptop/Mac speakers. Via de TV en PS4 zal niet gaan inderdaad.
Of je moet daar een DAC op aansluiten en dan de speakers via de 3.5mm input aansturen.
Zojuist een update toegevoegd aan de review.
Wat vreemd! Ik draai ook windows 10 en ik kom nooit boven de 60 uit.
*Kijkt naar speaker instelling.*
:? 70 % en dan staat het geluid normaal... (Win 10 Pro x64). Dat ga ik eens onderzoeken.

Update:
Heb deze vraag aan de support van Bowers & Wilkins gesteld (e-mail). Tevens gevraagd naar de laatste firmware versie. Ik laat het weten, zodra ik antwoord heb.

[Reactie gewijzigd door Orac op 7 mei 2017 09:31]

Dat zou ik graag willen horen ja, wat ze zeggen. Het is echt sinds Windows 10. Lijkt wel alsof ze daar geen drivers voor hebben en de oude drivers toch net anders werken in Win10.
Afgelopen donderdag antwoord gekregen: Er zijn geen issue’s bekend waarbij het volume van de MM-1 lager ligt na het updaten van het windows systeem. Er zijn geen firmware updates beschikbaar voor de MM-1.

Deze computer is geupgraded van Win 7 naar Win 10. Ik ga binnenkort m'n PC opnieuw installeren met een verse Windows 10. Misschien dat het dan beter gaat?
Ik denk het niet. Ik heb een schone win 10 installatie. Blijf het raar vinden.
Hier staan de speakers ook al een tijdje. Het laag mist bij sommige muziek stijlen (logisch), maar het hoog en mid en is echt ongeëvenaard. Wat een bizar geluid. Strak, warm en vol details. Een plezier om muziek te luisteren via deze speakers :)
Yup, helemaal gelijk heb je. Geniet er dan ook nog (bijna) elke dag van :)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*