Gigabyte GeForce RTX 2070 Windforce Review

masterjorie
5 december 2018, laatste update op 22 januari 2019, 5.044 views Product gekocht

Gigabyte GeForce RTX 2070 Windforce

Best bang for your buck RTX (2070) kaart. Tijdens de goede visuele prestaties blijft de Gigabyte RTX 2070 Windforce 8G ook altijd koel en erg stil. De kaart heeft een strak en slanke uiterlijk en de bouwkwaliteit is uitstekend. De software van Gigabyte kan wel beter.

Pluspunten

• Beste prijs/prestatie van de RTX kaarten
  • Strak (zwart) uiterlijk, robuust gebouwd met stevige backplate
  • Erg stil en zeer goed koelend met de drie 80 mm fans
  • Uitstekend en gemakkelijk overklokbaar met OC scanner in MSI Afterburner

Minpunten

• Gigabyte software
  • Onduidelijkheid toekomst perspectief van realtime Ray Tracing en de prestaties hierin van de RTX 2070

Gigabyte RTX 2070 Windforce
*Alle tumbnails zijn in volledige grootte te bekijken door er op te klikken

Inleiding

Review lijn
Na jaren de Lenovo Y500 laptop te hebben gehad voor games en studie, was het nu tijd voor een upgrade naar een stevige desktop. Met de nieuwe Nvidia RTX 20x0 reeks grafische kaarten net uit, viel mijn oog op de RTX 2070 als GPU voor mijn eerste eigen build en wel de Gigabyte RTX 2070 Windforce 8G. De RTX 2070's zijn de 'instap' kaarten van de nieuwe generatie Turing-kaarten, met net als de duurde kaarten de RT Cores voor realtime Ray Tracing en Tensor Cores voor AI-rekenkracht. In tegenstelling tot de veel duurdere 2080 (Ti) kaarten, zijn de RTX 2070 kaarten vanaf ongeveer €529 (op dit moment) te krijgen. Hiervoor krijg je een standaard geklokte kaart, zoals de Gigabyte Windforce 8G uit deze review. Voor de fabriek overgeklokte modellen betaal je gemiddeld zo'n €100 extra.

Aangezien het mijn eerste [i]pc build[\i] is, zal het je niet verbazen dat dit mijn eerste review van een videokaart is. Reviews lees ik altijd graag, dus heb ik mij goed ingelezen en hoop ik dat mijn review een goed beeld geeft van deze RTX 2070. Met Battlefield V, die ik bij deze GPU kreeg, Assassin's Creed Odyssey, F1 2017 en GTA V zal ik de prestaties op 1080p en 4K in (recente) games bekijken en daarnaast zal ik de Unigine Superposition benchmark draaien. Maar nu eerst meer over de kaart en zijn features!

Unboxing

Review lijn
De Gigabyte Windforce 8G RTX 2070 komt in een herkenbare doos met een groot logo op de voorkant, welke op alle Gigabyte RTX Windforce en Gaming dozen staat. Op de achterkant is een overzicht van de meest belangrijke features te vinden, zoals drie fans en de subtiele RGB.

Doos voorkant Doos achterkant

Binnen in de doos, is nog een doos te vinden, die op een Quick guide en AORUS Graphics driver en utility disc na, helemaal leeg is. Daaronder bevindt zich de goed beschermde RTX 2070 Windforce 8G in plastic.

Doos in doos Doos inhoud

Uit het plastic zien we de kaart, die bijna geheel zwart is. Zelf ben ik wel fan van deze ingetogenheid, maar voor een excentrieker uiterlijk heeft Gigabyte de AORUS kaarten. Ten slotte zijn de PCI-Express aansluiting en IO poorten allemaal nog netjes afgedekt met rubbers.

Voorkant Gigabyte RTX 2070 Windforce Achterkant Gigabyte RTX 2070 Windforce

Uiterlijk en aansluitingen

Uiterlijk en aansluitingen

Bij de unboxing was het uiterlijk van de voorkant en de stevige metalen backplate al te zien. De kaart is bijna helemaal zwart en heeft het WINDFORCE koelsysteem, met drie 80mm fans. Het bijzondere is dat de middelste fan tegenovergesteld aan de anderen draait, wat volgens Gigabyte voor een betere airflow moet zorgen, waarbij de fans elkaar niet tegenwerken. De heat sink en de twee composiet koperen heat pipes, die direct contact hebben met de GPU, moeten samen met de fans zorgen voor een goede afvoer van warmte. De fans zijn semi-passief, wat betekend dat bij lagere temperaturen de fans stilstaan. Bij mij werkt dit perfect en gaan ze geruisloos op het juiste moment aan, maar er zijn verhalen o.a. op Tweakers dat de Gigabyte RTX kaarten hier problemen mee hebben. Onderstaande foto's geven een mooi overzicht van het Windforce koelsysteem.

Onderdelen overview Fans

Met de dimensies van 280.35 x 116.45 x 40.24 mm is het een redelijk compacte kaart en neemt de kaart slechts 2 sloten in, waar bijvoorbeeld de MSI ARMOR 8G toch wel wat groter is. Samen met het subtiele RGB GIGABYTE logo, is het geen opvallende verschijning. Het logo bestaat slechts uit 1 zone, die via RGB fusion in alle kleuren is in te stellen met verschillende effecten. RGB is niet het makkelijkste om te fotograferen, maar het RGB logo maakt dat de kaart net niet helemaal weg valt in een zwarte kast.

RGB
Aansluitingen
Gigabyte heeft de standaard configuratie van aansluitingen overgenomen van Nvidia, met een HDMI 2.0b, een USB Type-C (met ondersteuning voor VirtualLink) en drie DisplayPort 1.4 aansluitingen. Voor meer aansluitingen of een andere configuratie zal je naar de duurdere kaarten, zoals de Aorus modellen van Gigabyte moeten kijken. Hiernaast heeft de RTX 2070 Windforce 8G een 8 Pins en 6 Pins Power connector, met ledjes die aangeven of deze goed zijn aangesloten op een stabiele stroomvoorziening. Allemaal zeer netjes, zeker ook met de rubberen kapjes voor de IO aansluitingen. Helaas zijn er geen kabels meegeleverd.

Aansluitingen Powerconnectors Powerconnectors gemonteerd

Software: Aorus Engine en RGBFusion

Review lijn
Om er maar direct mee te beginnen, de software heeft Gigabyte minder goed voor elkaar. Om te beginnen is de Aorus Engine gekoppeld aan RGBFusion, dus bij het installeren krijg je de mededeling om RGBFusion ook te installeren. Beide programma's werken zeer traag, vooral wat betreft het opstarten en ik vind het uiterlijk ook niet bepaald mooi.

Aorus Engine

De Aorus engine geeft je de mogelijkheid om de GPU volledig te monitoren, de fan handmatig te activeren en de GPU in te stellen. Naast het handmatig instellen is er ook de 'auto scan' functie, die lijkt op de OC scanner die onder andere is te vinden in MSI Afterburner, maar in vergelijking vrij weinig oplevert. MSI Afterburner werkt ook prima met deze kaart, vind ik persoonlijker fijner en levert betere resultaten met OC scanner.

RGB Fusion

RGBFusion is niet veel anders, het ziet er enigszins gedateerd uit, werkt traag, maar verder werkt het wel prima. Het heeft behoorlijk veel mogelijkheden om in te stellen, maar met het subtiele RGB logo zijn de resultaten niet echt spectaculair.

Setup & Benchmarks

Review lijn
Voor het testen van de Gigabyte RTX 2070 Windforce 8G heb ik mijn pc met verder de volgende onderdelen gebruikt:
  • Silverstone RAVEN RV04B-W
  • MSI B450 Gaming Carbon Pro AC
  • AMD Ryzen 7 2700X @ Stock
  • 16 GB Corsair Vengeance RGB 3200 MHz
  • Corsair RM650X (2018) 650W PSU
  • Samsung 970 EVO 500GB NVMe M.2 SSD
  • Windows 10 Education x64
  • LG D2343P (1080P)
  • Panasonic TX55-FZW804 (4K HDR OLED)
Voor het testen heb ik de kaart zowel stock, als met OC scanner in MSI Afterburner overklokt, getest. De gemiddelde overklok was +204 MHz, wat een behoorlijke toename is. Hieronder is de stock voltage/frequency curve en daarboven de door OC scanner bepaalde curve te zien.

OC scanner result
Superposition Benchmark
Review lijn

De Gigabyte RTX 2070 Windforce 8G heb ik met de Unigine Superposition met de 1080P MEDIUM, 1080P EXTREME en 4K OPTIMIZED benchmark getest op de standaard kloksnelheid en de in MSI Afterburner met OC Scanner overklokte kloksnelheid (OC). Op 1080P EXTREME heb ik ook getest voor de overklok met de Aorus Engine (OC AE). De temperatuur is nooit boven de 65 graden Celsius gekomen, de koeling is dus prima in orde.

Superposition Benchmark 4K

De Unigine Superposition resultaten bevinden zich, zoals verwacht, tussen de GTX 1080's en 1080 Ti's, zoals in onderstaande vergelijking van Tweakers te zien is. Met de standaard kloksnelheden scoort de Gigabyte RTX 2070 Windforce 8G in mijn opstelling net onder de RTX 2070 FE uit de review van Tweakers. De overclock in de Aorus Engine (AE) maakt niet heel veel verschil, maar zal resultaten vergelijkbaar met de RTX 2070 FE opleveren, waar de overclock met OC scanner in MSI Afterburner aanmerkelijk hogere resultaten laat zien. Het resultaat op 4K optimized met de overklok is hierboven te zien, de gemiddelde framerate was zo'n 4 fps hoger dan zonder overklok en de temperatuur was nog altijd maximaal 65 graden.

Superposition resultaten

Ter vergelijking de Unigine 4K Superposition resultaten van Tweakers uit deze review: reviews: Nvidia GeForce RTX 2070 - Turing op budget?

Tweakers Superposition resultaten

Games

Review lijn
Voor de games heb ik voor enkele populaire recente en minder recente games gekozen welke in mijn bezit waren. Hierbij heb ik alle games op 1080P en 4K getest met de ingebouwde benchmark tests uit de game. Daarnaast heb ik natuurlijk Ray Tracing (RTX) in Battlefield V uitgetest.
F1 2017
F1 2017

Als eerste F1 2017, een grafisch niet super hoogstaande game. Voor de Benchmark is het circuit van België met heldere omstandigheden gebruikt. Alle instellingen zijn voor zowel 1080P, als 4K op ultra gezet, wat resulteerde in behoorlijke verschillen tussen deze resoluties. Waar op 1080P de game gemiddeld op maar liefst 221 fps draait, is dit op 4K net 60 fps. Om de game ook op 4K stabiel boven de 60 fps te spelen zullen dus kleine concessies gedaan moeten worden.

F1 2017 Resultaten
GTA V
GTA V

GTA V is een CPU intensieve game en dit zien we vooral terug in de resultaten op 1080P. Wel is de game ook op 4K nog goed te spelen op medium settings.

GTA V Resultaten
Assassin's Creed Odyssey
Assassin's Creed Odyssey

Assassin's Creed Odyssey is een recente game met prachtige omgevingen en daarmee zeker niet een lichte game. Als eerste is de game getest op 1080P met de settings op ultra, waar de RTX 2070 al enige moeite mee had. De gemiddelde framerate ligt net boven de 63, maar de framerate lag regelmatig net hieronder. Op 4K medium zien we vergelijkbare resultaten, waar het inschakelen van HDR voor gemiddeld 2 fps lagere framerate zorgde. HDR geeft echter wel nog mooiere resultaten, dus is het naar mijn mening zeker waard. Op 4K met de settings op ultra draait op de RTX 2070 niet heel soepel meer, hier blijft de gemiddelde framerate nog maar net boven de 30 fps.

Assassin's Creed Odyssey resultaten
Battlefield V

Battlefield V heeft geen ingebouwde benchmark, dus hier geen grafiek met resultaten. Echter wat wel natuurlijk uitermate interessant voor deze game is, in combinatie met een RTX kaart als de 2070 Windforce 8G, is de Ray Tracing. Geforce Experience heb ik de instellingen voor 4K laten optimaliseren, waarna ik DX12 heb ingeschakeld en Ray Tracing heb geprobeerd met de nieuwste 417.22 driver update. Het effect op de framerate is heel erg afhankelijk van de omgeving. Als voorbeeld heb ik het uiterste genomen, en dat is bij de slag om Nijmegen, waar je plassen, gecombineerd met een lage zon, mist en explosies hebt. Hier zie je dat Ray Tracing voor prachtige reflecties zorgt, maar wel ten koste van meer dan 50% van de framerate. Echter op vele andere momenten in de game is de framerate niet lager dan met Ray Tracing uitgeschakeld.

Battlefield V met RTX aan Battlefield V met RTX uit

Review lijn
Om direct maar met de prijs te beginnen, wil je een RTX kaart met de beste prijs/prestatie verhouding, dan zit je met deze kaart (of als alternatief de MSI RTX 2070 Armor 8G) goed. De fabrieksoverklokte RTX 2070 kaarten bieden weinig meer prestaties, voor een ongeveer behoorlijk hogere prijs, om maar niet te spreken over de 2080 (Ti) modellen. Met een budget van rond de €500 is deze kaart zeker aan te raden.

De verpakking is degelijk, maar heeft ook niks extra's. Dit is eigenlijk ook te zeggen over het uiterlijk en de software, het is allemaal erg degelijk, de bijna volledig zwarte kaart ziet er strak uit, maar de concurrentie doet het in sommige opzichten duidelijk beter. Wel is de koeling van de Gigabyte RTX 2070 Windforce 8G erg goed, zolang je (zoals ik) geen problemen hebt met het in- en uitschakelen van de drie fans. De kaart blijft koel en is naar mijn ervaring ook nog eens erg stil.

De kaart is erg goed en eenvoudig overklokbaar met OC scanner in MSI Afterburner en dit is ook in de synthetische Superposition benchmark te zien. De scores zijn vergelijkbaar met de resultaten van de RTX 2070 FE van Tweakers. In de games haalt de RTX 2070 het op zowel 1080P ultra, als 4K medium in alle games een gemiddelde framerate boven de 60 fps. Echter ray tracing, getest in Battelfield V, kan behoorlijk ten koste gaan van de framerate. Wel is dit sterk afhankelijk van de omgeving en is de verbetering op momenten dat het ten koste gaat van de framerate ook echt goed zichtbaar.

Terug naar boven ↑

Op- of aanmerkingen op de review of vragen over de Gigabyte RTX 2070 Windforce 8G? Laat het weten hieronder in de reacties of stuur een dm!

Updates:
  • 12/6/2018 - Battlefield V RTX Gameplay en intro.

Heb jij ook een Gigabyte GeForce RTX 2070 Windforce?

Vraag & Aanbod

Grappig, ik heb deze kaart ook gekocht, maar uiteindelijk ingeruild voor een MSI. Er waren 2 zaken aan deze kaart die mij zeer slecht bevielen:

1. Fan throttling: Deze kaart heeft (op moment dat ik hem bezat) de eigenschap dat hij bij kleine belasting, vermoedelijk om het geluid te drukken, de fans in een vast ritme laat varieren in draaisnelheid. Klinkt als een slechte stofzuiger en ik vond het een storende en vooral afleidend geluid. Liever continu iets harder dan dat ritme. Hij deed dit soms ook gewoon in windows met wat zwaardere software.

2. De software van Gigabyte is echt crap. Loopt vast, onduidelijk in werking. Lijkt wel of ze 2 stagiaires dat even in paar dagen in elkaar hebben laten stampen. Daar kan GB echt nog wat van MSI leren, die wel gewoon een fatsoenlijke tool hebben.

Jij haalt trouwens goede OC's! Ik heb nu de OC versie van MSI en de top van mijn curve ligt op 2160. Ik raakte met mijn Gigabyte niet over de 2000 als ik het mij goed herinner.
Ik heb er nog over getwijfeld om te wisselen naar de niet OC versie Armor van MSI. Echter door de moeite die het zou kosten, terwijl ik de software van gigabyte niet echt gebruik, heb ik besloten deze kaart te houden. De software is eigenlijk alleen nodig voor de rgb (zou mooi zijn geweest als de software van msi dat ook aan had kunnen sturen) en dat deel is ook niet heel fijn, maar werkt wel prima en ik heb toch enkel statisch 1 kleur.

Zelf heb ik dus geen last van fan throttling, als ik daar last van had gehad zou ik het misschien wel hebben gedaan. Met de overclock via OC scanner ben ik inderdaad content en de verder nog geen problemen gehad, dus over het algemeen ben ik uiterst tevreden over deze kaart. Alleen MSI doet het net ietsje beter en volgens mij is de Armor op dit moment ook weer iets goedkoper dan deze kaart.
Binnenkort komt een update met een aantal tests i.c.m. een 1440p monitor (AOC G2590FX) en het toffe aan deze monitor is dat dit één van de eerste freesync monitoren is die officieel wordt ondersteund voor G-sync compatability. Natuurlijk ga ik kijken wat dit allemaal brengt, want er is geen enkele G-sync monitor die in de buurt van de prijs van deze monitor komt. Ik ga ook proberen om een review van de monitor zelf te schrijven.
Na even gekeken te hebben naar de AOC G2590FX lijkt mij dit een 1080p monitor zoals in de specs staat omschreven.
Erg scherp! Klopt, dat was een foutje in mijn reactie, ik weet niet hoe ik daar op dat moment bij kwam, wellicht was ik nog niet helemaal wakker toen. Behoorlijk dom, maar het ging vooral om de G-Sync ondersteuning op deze Freesync monitor. Daarnaast is het wel een 144Hz monitor, maar natuurlijk 1080p en niet 1440p. Echter omdat de G-Sync ondersteuning meer zegt over de monitor en minder over de grafische kaart heb ik besloten om binnenkort de monitor een keer uitgebreid te reviewen en het daar in mee te nemen. Blijkbaar kan je een reactie onder je eigen review alleen niet meer aanpassen of verwijderen na een bepaalde tijd...

[Reactie gewijzigd door masterjorie op 24 juli 2024 16:24]

Misschien bedoelt hij een 144hz scherm.
Weet je toevallig of de USB Type-C poort ook voor video output gebruikt kan worden naar een monitor met die aansluiting (of via een USB-C DP Alt Mode naar DisplayPort-kabel)?

Ik kan alleen maar wat over VirtualLink vinden dat me doet vermoeden dat het zal werken, maar niks zekers.
VirtualLink is een USB Type-C connector waarover naast een DisplayPort-signaal (4 lanes, maar in dat geval geen USB 3.1), ook USB 3.1 én maximaal 27 watt aan stroomvoorziening (via USB Power Delivery). Dit zorgt er dus voor dat VR-headsets op die manier in de toekomst met één kabel aansluiten zijn. Maar de poort zou dus ook naar een monitor met die aansluiting moeten kunnen als ik het goed begrijp. Daarnaast kan je zelfs (Met USB Power Delivery) je telefoon snelladen via deze poort.

Helaas kan ik het zelf niet testen, maar ja, je kan het op die manier gebruiken.
Bedankt voor de bevestiging!
Hele goede review trouwens! Ben het wel met je eens qua software. Beetje erg basic..